Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Čo je kolostrum alebo mledzivo? Kozie kolostrum, svätý grál na posilnenie imunity!

Pred pár desiatkami rokov sme mohli počuť samú chválu na mlieko. Avšak v posledných rokoch sa pozornosť uberá na oveľa koncentrovanejšie kolostrum. Kravské, ale aj kozie. Čo všetko kozie kolostrum obsahuje a ako sa líši od toho kravského? Akým spôsobom môže ovplyvniť našu imunitu? To prezradíme nižšie.

Čo je kolostrum? 

Kolostrum alebo mledzivo je prvá tekutina, ktorá sa tvorí v mliečnych žľazách tesne pred pôrodom všetkých cicavcov a ešte pár dní po tom, ako sa jeho zloženie postupne zmení na mlieko. Má žltkastú farbu a hustejšiu konzistenciu. Prvé dni sú veľmi dôležité, pretože sa buduje imunita a sú odovzdávané rastové faktory. Jednoducho povedané by sme mohli povedať, že kolostrum je balíček, ktorý obsahuje až 200 bioaktívnych látok, potrebných pre imunitu a rast.

banner kozi kolostrum

Čo obsahuje kozie kolostrum?

Kolostru sa tiež prezýva biologické zlato. Svojím unikátnym zložením je úplne nenapodobiteľné a nie je možné ho umelo vyrobiť. Ide o široké spektrum látok, ktoré majú význam nielen v našich prvých dňoch po narodení, ale aj ako podpora imunity v priebehu celého života. Za zmienku stojí niekoľko látok, vďaka ktorým vytvára kolostrum pevnú bariéru imunitného systému, ktorý potom dokáže úspešne bojovať vo svete plnom vírusov a baktérií.

Imunitný systém sa delí na dve zložky. Jednou je imunita vrodená a druhou imunita získaná. Získanú imunitu máme možnosť v priebehu života ovplyvniť. Veľmi dôležitou látkou pre náš imunitný systém sú imunoglobulíny. Zrejme jedna z najpozoruhodnejších zložiek mledziva, skladajúci sa z ďalších podtypov imunoglobulínov. Tieto malé proteíny využíva imunitný systém na vyhľadávanie a ničenie cudzích patogénov. Je to taký indikátor, ktorý veľmi rýchlo zistí cudzí patogén v tele a tak zaisťuje rýchlejšiu reakciu nášho imunitného systému. Tvorí sa v mledzive a samotné mlieko má potom imunoglobulínov len veľmi málo.

Co obsahuje kozí kolostrum__infografika3a_cz

Pre kozie kolostrum je špecifická jedna látka a tým je ubichom. Ide o látku, ktorá sa osvedčila ako ochrana buniek pred tými najzávažnejšími ochoreniami, ktoré nás môžu ohroziť na živote. Okrem toho kolostrum tiež obsahuje vitamíny, minerály, omega 3 a 6 mastné kyseliny a celé spektrum aminokyselín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Ide totiž o stavebné látky, ktoré majú na starosť regeneráciu, rast aj funkciu imunitného systému. A konečne kolostrum obsahuje aj rastové faktory, ktoré napomáhajú hojeniu pooperačných rán a urýchľujú rekonvalescenciu. Medzi najsilnejšie zložky kolostra patria aj laktoferíny. Ide o látky, ktoré sú účinné proti mnohým typom infekcií a zápa**v.

Prečo užívať kolostrum?

Pokiaľ idete od jednej nádchy k druhej alebo ste sa už ocitli v nekonečnom kolotoči užívania antibiotík a opakujúcich sa zápalov, je pre vás kolostrum to pravé. V prípade, že sa niekoľkokrát do roka stretávate s prechladnutím, zápalmi nosohltana alebo inými respiračnými ochoreniami, pravidelným užívaním kolostra môžete podporiť imunitu, aby bola na akékoľvek takéto ďalšie stretnutie lepšie pripravená. To isté platí v prípade, že trpíte častými hnačkami bez zjavnej príčiny. Kolostrum podporí črevný mikrobióm aj výstelku čriev. Pri jej správnej funkcii prepúšťa do krvného riečišťa len to, čo potrebujeme, ako sú živiny, vitamíny a minerály. Naopak vytvára pevnú bariéru, cez ktorú sa nesmie dostať to, čo tam nepatrí tj. toxíny a baktérie, ktoré by oslabili imunitu.

  • Prevencia proti chrípke a iným respiračným ochoreniam.
  • Regenerácia svalov a šliach.
  • Pomáha v rekonvalescencii.
  • Znižuje riziká infekcie.
  • Chráni črevnú mikroflóru.
  • Má protizápa**vý efekt.
  • Pomáha podporovať črevnú bariéru.

 

Proč zařadit kozí kolostrum__inforgafika_cz (2)

 

Aký je rozdiel medzi kravským a kozím kolostrom?

Vedeli ste, že kozy sa radí medzi najzdravšie zvieratá vôbec? Jednou z teórií, prečo tomu tak je, je zloženie kolostra. Pôsobením kolostra sa imunita kôz ďalej moduluje a naberá na svojej sile.

Či už dáte prednosť koziemu alebo kravskému kolostru, je dobré vedieť, že sa v niekoľkých aspektoch líšia. V prvom rade sa výrazne líši strava kôz a kráv. Pretože sú kozy pekne maškrtné, je ich strava oveľa pestrejšia. Vďaka ich apetítu si pochutnávajú nielen na tráve, ale milujú najrôznejšie bylinky, dreviny aj kôry stromov. A od toho sa prirodzene odvíja aj kvalita kolostra.

Možno ste si všimli, že na trhu je niekoľko výrobcov kolostra a že sa druhy kolostra líšia aj cenou. Kozie kolostrum je vždy drahšie ako to kravské. Predsa len kozy vyžadujú ľahko špecifické podmienky a množstvo produkovaného mledziva je o dosť menšie ako tomu býva u kráv. Navyše je potrebné počítať s vyššou cenou, pretože každý chovateľ musí zo všetkého najskôr zaistiť dostatok mledziva pre kozľatá a až potom príde rad na výrobu pre ľudí.

Rozdíly mezi kravským a kozím kolostrem_infografika_cz 

Pre koho je kolostrum vhodné? Obsahuje kolostrum kazeín?

Kolostrum je svojim zložením jedným z najkomplexnejších doplnkov, ktoré môžete užívať na podporu imunity. A to vrátane detí. Imunitný systém je skutočne sofistikovaný a veľmi prepracovaný systém obrany tela. Keď sa do tela dostane nebezpečná látka, imunitný systém sa naštartuje a zaútočí. Deti nemajú úplne vyvinutý imunitný systém do veku asi 7-8 rokov. A pretože imunitný systém pomáha telu bojovať proti chorobám a infekciám, majú deti v porovnaní s dospelými, zvýšené riziko vzniku ochorení ako sú hnačky, infekcie uší alebo potravinové alergie. V tomto môže kolostrum imunitu detí veľmi dobre podporiť.

Kozie kolostrum je tiež dobrá voľba pre osoby s intoleranciou laktózy. Laktózu síce obsahuje, ale svojim zložením sa diametrálne líši od toho kravského. Má len veľmi malý podiel kazeínu A1 a oveľa väčší podiel kazeínu A2, ktorý tak nedráždi imunitné bunky ako produkty z kravského mlieka.

BrainMax Pure Kozí kolostrum_inforgafika_cz

Kolostrum sušené mrazom

Pokiaľ sa rozhodnete zaradiť kolostrum, vyberajte pokiaľ možno z fariem, kde sú kozy voľne pasené a sú chované čo najviac v súlade s ich prirodzeným prostredím. Strava kôz je potom rozmanitejšia a tak aj zloženie kolostra je kvalitnejšie. Je to prvý predpoklad na to, aby sa k vám dostal čo najlepší produkt.

Ďalšie hľadisko je skôr etické. Kolostrum by sa malo odoberať až vtedy, keď sa kozľatá dostatočne napijú. To súvisí s etikou hospodára, ktorý má chov na starosť. Pri samotnej výrobe sa samozrejme všetci výrobcovia kolostra musia riadiť veľmi prísnymi hygienickými pravidlami. Čistota je pri výrobe zásadná. Ďalším veľmi dôležitým bodom je samotné spracovanie. Jedným z najlepších je sušenie mrazom alebo lyofilizácia. Ide o šetrný proces, kedy sa kolostrum usuší tak, aby v ňom zostali všetky vyššie zmienené látky.

Všetky tieto podmienky BrainMax Kozie kolostrum spĺňa. Obsah imunoglobulínov v našom kolostre je 22,5%. Pre ľahšie užívanie malými deťmi je kolostrum v prášku. V takom prípade postačí jedna čajová lyžička denne pre dospelých a pre deti pol čajovej lyžičky. Môžete ho primiešať do trochy vlažnej vody alebo dať priamo do úst. Chuťou pripomína sušené kravské mlieko, takže sa nemusíte báť nepríjemnej pachuti, ktorá je typická pre niektoré kozie a ovčie produkty. Odporúčam užívať ráno na lačno a nemiešať s inými potravinami. Nikdy nevystavujte kolostrum teplotám vyšším ako 64 °C.

Záver

Kolostrum je vhodné ako pre dospelých, tak aj deti alebo tehotné ženy. Navyše ho môžete užívať dlhodobo. Nemusíte byť priamo fanúšikmi doplnkov stravy, aby ste užívali kolostrum. BrainMax kolostrum nie je niečo, čo vzniklo vo veľkej továrni. Je to čistý prírodný produkt z malej farmy na Morave, kde chov prebieha v súlade s prírodou a zvieratá sú tu na prvom mieste.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!