Sila koreňa Tongkat ali. Bylina pre plodnosť a potenciu.

Tongat Ali latinsky (Eurycoma longifolia) je rastlina pochádzajúca z Malajzie, Barmy, Thajska a Indonézie. Od toho je aj odvodený český názov malajský ženšen a zvlášť v Malajzii je bylina považovaná za národný poklad. Aj keď je nám geograficky vzdialená, dostala sa táto rastlina rýchlo do povedomia aj Európanom. A to vďaka svojmu blahodárnemu pôsobeniu na mužskú aj ženskú sexualitu. V Malajzii sa Tongkat Ali po stáročia používa v tradičnej medicíne ako prírodné afrodiziakum, ale je tiež účinný v boji proti vysokému krvnému tlaku, zastaveniu hnačky, potlačeniu hladu a listy dokážu zmierniť svrbenie pokožky. Avšak my sa v článku zameriame predovšetkým na účinky, ktoré sú preverené vedeckými štúdiami.

 

tongkat ali

Účinky Tongkat ali 

Tongkat ali rastie vo voľnej prírode, avšak pre jeho výnimočné účinky a veľký dopyt sú dnes aj plantáže, kde sa táto rastlina cielene pestuje. Vďaka tomu nedôjde k ohrozeniu samotnej rastliny vo voľnej prírode. Cieľ takého pestovania je nesmierne dôležitý, pretože len tak sa dokáže zachovať jej prirodzené prostredie aj pod ťarchou dopytu. Dalo by sa povedať, že Tongkat Ali je ako rastlina priekopníkom, ako využiť z rastlín to najlepšie a zároveň neohroziť druh rastliny ako taký.

O Tongkat ali môžete čítať ako o byline, ale botanicky ide v podstate skôr o ker, ktorý je vyhľadávaný predovšetkým mužmi. Pomáha efektívnejšie využívať energiu, znižovať únavu a zlepšovať športový výkon.1 Hlavnou účinnou látkou je eurycomanon, ktorá sa z najväčšej časti koncentruje v koreni rastliny. Postupne si odkryjeme všetky výhody, ale na začiatok je dobré vedieť, že Tongkat ali:

  • Podporuje sexuálne zdravie mužov aj žien.
  • Zvyšuje test0sterón.
  • Zlepšuje plodnosť.
  • Podporuje produkciu spermií.
  • Podporuje nárast svalovej hmoty.
  • Pôsobí na zmiernenie stresu a lepšiu náladu.
  • Podporuje dlhšiu erekciu.

co v tele ridi testosteron_infografika_cz (1)

1.) Má vplyv na plodnosť a zvýšenie test0sterónu

Mužov bude určite zaujímať, že u tejto byliny bol preukázaný vplyv na zvýšenie test0sterónu. Hlavného mužského pohlavného hormónu, ktorý v tele mužov riadi všetko od fyziognomických zmien v dospievaní (ostré rysy na tvári, vývoj pohlavných orgánov) až po sexualitu, libido a plodnosť. Na čom všetkom sa test0sterón podieľa a čo spôsobuje jeho nedostatok, sme podrobne rozobrali v tomto článku. Tongkat Ali má tiež vplyv na plodnosť. Jedna štúdia u 75 neplodných mužov zistila, že užívanie 200 mg extraktu Tongkat Ali denne významne zlepšilo koncentráciu a pohyblivosť spermií po 3 mesiacoch užívánia.2 V štúdiách bol taktiež skúmaný vplyv na hladinu teststerónu. Štúdia sledovala 76 mužov po dobu 4 týždňov a preukázala, že Tongkat ali zvyšuje test0sterón.3, 4, 5

2.) Znižuje mieru stresu a podporí dobrú náladu

Väčšina pochodov v našom tele súvisí s množstvom jednotlivých hormónov, ktoré musia navzájom spolupracovať a byť v pokiaľ možno v rovnováhe. Nálada, stres alebo sklony k depresiám nie sú výnimkou. A preto ďalšou výhodou tejto pozoruhodnej byliny je jej vplyv na stresový hormón kortizol. Ide o hormón stresu, ktorý produkujú nadobličky. Tongkat Ali pomáha kortizol znižovať. Vďaka tomu je prospešný pri pôsobení chronického stresu, ktorým sme obklopení a môže do veľkej miery ovplyvniť aj našu náladu. Štúdia publikovaná v Journal of the International Society of Sports Nutrition zistila, že suplementácia počas štyroch týždňov prispela k zníženiu hladiny kortizolu a zlepšeniu nálady u fyzicky aktívnych dospelých osôb.6

 

testosteron v ne rovnovaze_infografika_cz (1)

 

3.) Pomáha pri erektílnej dysfunkcií

mužov má Tongkat Ali vplyv na dosiahnutie a udržanie erekcie. V štúdiách preukázal schopnosť zvýšiť libido a erektilné funkcie v porovnaní so skupinou užívajúcich placebo. Štúdia prebiehala po 12 týždňov s 26 mužmi a Tongkat Ali preukázateľne mužom zlepšil sexuálne zdravie.7 Druhá štúdia prebiehala po šesť mesiacov, kedy bolo do 4 skupín rozdelených 45 mužov. Ukázalo sa, že suplementácia Tongkat ali spolu s pravidelným tréningom zvýšila hladinu test0sterónu a zlepšila erekciu.8

4.) Podpora zdravia žien

vyššie uvedených informácií, by zvlášť ženy mohli mať pocit, že táto bylina je určená iba pre mužov. Nie je tomu tak. Aj u žien má jej užívanie svoj význam. Či už sa jedná o vyššie spomínaný stres alebo vplyv na reprodukčný systém a optimalizáciu hormonálneho systému. V prípade, že medzi hormónmi dôjde k nerovnováhe, môže sa u žien prejaviť, podobne ako u mužov, únavou, nezáujmom o sex alebo mozgovou hmlou.

Typickým príznakom nevyvážených hormónov je obdobie menopauzy. Ide zrejme o najdramatickejšie zmeny v hormonálnom systéme v priebehu života ženy. Vo chvíli, keď žena prestane menštruovať, prestane sa produkovať hormón estrogén, čo v konečnom dôsledku znamená spustenie príznakov ako je únava, zníženie libida, úbytok kostnej hmoty alebo nárast váhy. Tongkat Ali znižuje mieru týchto príznakov pred aj počas menopauzy.

Výhody Tonkgat ali (malajského ženšenu)_infografika_cz

5.) Zvyšuje hladinu energie a športový výkon

Svet aktívnych aj pasívnych športovcov Tongkat Ali dobre pozná, pretože pomáha efektívnejšie využívať energiu, znižovať únavu a zlepšovať športový výkon.

Pokiaľ budete chcieť využiť všetky vyššie spomínané výhody, dajte prednosť extraktom, pred práškom z koreňa. Extrakt je oveľa koncentrovanejší a zaistí väčšie množstvo účinných aktívnych látok ako je eurocomanón a kvázinoidy. Nedajte sa odradiť chuťou. Vplyvom kvázinoidov, ktoré sa radia medzi najviac horké zlúčeniny, ktoré boli v prírode objavené, je extrakt veľmi horký. Za všetky účinky, ktoré Tongkat Ali ponúka to ale určite stojí.

 

Veronika Halusková

  

1. KHANIJO, Thasanee a Wannee JIRAUNGKOORSKUL. Review Ergogenic Effect of Long Jack, Eurycoma Longifolia. 2016.

2. TAMBI, Mohd Ismail Bin Mohd a M Kamarul IMRAN. Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility. 2010.

3. UDANI, Jay K, Annie A GEORGE, Mufiza MUSTHAPA, Michael N PAKDAMAN a Azreena ABAS. Effects of a Proprietary Freeze-Dried Water Extract of Eurycoma longifolia (Physta) and Polygonum minus on Sexual Performance and Well-Being in Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. 2014.

4. LEISEGANG, Kritian, Renata FINELLI, Suresh C. SIKKA a Manesh Kumar PANNER SELVAM. Eurycoma longifolia (Jack) Improves Serum Total Test0sterone in Men: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. 2022.

5. LOW, Bin-Seng, Sy-Bing CHOI, Habibah Abdul WAHAB a Prashanta Kumar DAS. Eurycomanone, the major quassinoid in Eurycoma longifolia root extract increases spermatogenesis by inhibiting the activity of phosphodiesterase and aromatase in steroidogenesis. 2013.

6. TALBOTT, Shawn M, Julie A TALBOTT, Annie GEORGE a Mike PUGH. Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjects. 2013.

7. KOTIRUM, Surachai, Shaiful Bahari ISMAIL a Nathorn CHAIYAKUNAPRUK. Efficacy of Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) on erectile function improvement: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. 2015.

8. LEITAO, Alice Erwig, Melissa Carvalho DE SOUZA VIEIRA, Andreia PELEGRINI, Edson Luiz DA SILVA a Adriana Countinho DE AZEVEDO GUIMARAES. A 6-month, double-blind, placebo-controlled, randomized trial to evaluate the effect of Eurycoma longifolia (Tongkat Ali) and concurrent training on erectile function and test0sterone levels in androgen deficiency of aging males (ADAM). 2020.

9. TAMBI, M I B M, M K IMRAN a R R HENKEL. Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as test0sterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?. 2011.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!