V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Yerba maté: Elixír mladosti a nekonečná energia

Yerba maté: Elixír mladosti a nekonečné energie

Autor článku: Adam Česlík, prevzaté z www.risebyperformance.cz

yerba-mate_0-1080x604

Yerba maté, niekedy označovaná tiež iba ako Maté, je nápoj majúci skoro až magické vlastnosti: Zlepšuje zdravie, pomáha s chorobami, spaľuje tuk a hlavne dodáva energiu pre psychicky náročnú prácu aj tvrdý tréning. V tomto článku sa o nej dočítate úplne všetko, vrátane obsahu látok, prípravy alebo kontraindikácií.

O efektoch Yerby mate hovorím posledné štyri roky na všetkých prednáškach a vo všetkých protokoloch Performance lifestyle, vďaka čomu získala stabilnú pozíciu v životoch väčšiny mojich klientov. A Teraz konečne dozrel čas na to, podeliť sa o jej účinky a neuveriteľný potenciál pre zvyšovanie výkonu a premenu postavy aj verejne s Vami.

Po celom svete, či už hovoríme o varení lístkov čajovníka čínskeho na Ďalekom východe, praženie zŕn kávovníka arabského na Strednom východe a užívanie semien kolovník pravého v západnej Afrike, alebo o žuvanie listov lobelky nafúknuté indiánmi v Severnej Amerike, tabaku virgínskeho v Strednej Amerike či kokainovníku pravého v Južnej Amerike, vyzerá to, že si všetky s prírodou späté národy vo svojom okolí našli rastliny obsahujúce stimulačné alkaloidy, ktorých konzumácia sa stala neoddeliteľnou súčasťou ich kultúry a následne sa pre svoje účinky dostala mnohokrát do celého sveta (hlavne u zmienenej kávy, tabaku , čaju a kokaínu).

Túžba stimulovať sa k výkonu, či už psychickému alebo fyzickému, je teda zrejme ľudskej rase, bez ohľadu na geografické rozdiely, blízka po celú dobu jej existencie.

Jedným z týchto prírodných stimulantov, ktorý má predovšetkým v Južnej Amerike obdobnú popularitu ako káva u nás, je nápoj označovaný ako Yerba maté, pripravovaný z usušených listov cezmíny paraguajskej, posvätného stromu juhoamerických indiánov Guarani, ktorý rastie predovšetkým v Paraguaji, Uruguaji a Argentíne.

Yerba maté ako môj sprievodca pri cestách za výkonom

Najrôznejšie šamanistické kulty všade po svete zdieľajú spoločný náhľad na previazanosť rastlinnej a živočíšnej ríše, kde rastliny často uctievajú ako bohov či rastlinné duše (plant spirits) a veria, že ak k nim pristupujete s náležitou úctou a ceremóniou, majú rastliny schopnosť ovplyvňovať pozitívne Vaše životy, či už v zmysle zdravotnom alebo spirituálnom.

A v prípade môjho príbehu s Yerba mate by sme sa na to mohli pozerať pokojne takto:

Prvé dúšky
 
Prvýkrát som sa o nej dozvedel z knihy Štvorhodinové telo Tima Ferrisse, krátko po jej vydaní v roku 2011, bolo to ale až okolo apríla 2012, kedy som sa na ňu šiel opýtať do novo-otvorenej predajne s čajmi Oxalis a získal ju pod názvom Maté green . Učil som sa vtedy na malé štátnice v 3. ročníku psychológie na vysokej škole, a pretože som v tom čase nebol príliš fanúšikom kávy ani energy drinkov, hľadal som niečo, čo by mi pomohlo ľahšie sa učiť na skúšky.  Yerba som si vtedy robil iba ako klasický čaj (s krátkou dobou vyluhovania), vďaka čomu som účinok v tom čase ešte nedokázal naplno doceniť.

Potom som na ňu zabudol a vrátil sa k nej až o dva roky neskôr, v časoch učenia sa na štátnice. A bolo to práve vtedy, keď som si ju znova kúpil, spolu s tradičnou nádobou (kalabasu) a slamkou (bombilla) na pitie, kedy som prvýkrát zacítil jej ohromujúci efekt.

Zvýšil som dávkovanie oproti tomu bežne odporúčanému a Yerbu popíjal tak, ako sa to tradične robí v Južnej Amerike: Sušina je prítomná v náleve po celú dobu a vy nápoj dlhé hodiny pomaly usrkávate s tým, že postupne naberá na intenzite.

Subjektívny účinok

Subjektívne účinok bol nesmierny: nabudenie podobné tomu z kávy, energetických drinkov a predtréningových stimulantov, ale stabilnejší a akosi konzistentnejší a bez následného burn-down efektu, spojený navyše so značne zlepšenou náladou, vnútornou rovnováhou a novým pohľadom na svet. Tam, kde nebola chuť do učenia, tam jej zrazu bolo priehrštie, tam kde chýbala jasnozrivosť mysle, tam sa zrazu tkvela vo svojej kryštalickej podobe. A napriek tým najväčším účinkom bolo to sústredenie, zapálenosť pre vec a motivácia, vyvierajúcej z najskrytejších zákutí Vašej inak otupelej mysle, kedy zabúdate pre prácu na čas a priestor okolo vás, čo v psychológii označujeme ako flow fenomén Csíkszentmihályiho.

Na Yerbe sa veľmi ľahko a efektívne pracovalo po celé hodiny, konzistentne deň za dňom. Od učenia sa textov, cez vlastné reprodukciu informácií, po tvorivú činnosť. Bez úzkosti, triašky a nervozity, bez vzniku tolerancie a adrenálnej únavy, bez vzniku závislosti a abstinenčných príznakov, bez negatívnych vplyvov na zdravie.

Stabilný spoločník na cestách

Tam však môj príbeh s Yerba mate neskončil, ale začal. Stala sa stabilným nástrojom v repertoári mojich techník bi0hackingu - navyšovanie fyzickej a psychickej výkonnosti. Pre jej mnohé pozitívne účinky nielen na zvyšovanie výkonnosti, ale aj na zdravie a premenu postavy, som ju začal zaraďovať do stravovacích protokolov Performance lifestyle a neskôr o nej hovoriť na prednáškach. Jej efekt na zvyšovanie pracovnej výkonnosti som využil pri písaní rady protokolov, kde asi najviac to bolo pri PL 3.0 Optimalizácia zdravia, ktorý vznikol za rekordne krátky čas pri popíjaní Maté na záhrade pod horúcim slnkom.

Možno si hovoríte, že to všetko môže byť len placebo. Že som proste len citlivý na stimulanty, a že možno Yerba nahradiť čímkoľvek iným vrátane kávy a čaju. Alebo ste ju možno dokonca skúšali a žiadny zvláštny efekt ste nespozorovali. Preto sa teraz pozrieme na to, aké látky Yerba maté skutočne obsahuje, ako na nás vďaka nim pôsobí, a ako ju správne pripraviť, aby tento efekt mala.

Zloženie a účinky Yerby maté:

YERBA MATÉ – CHARAKTERISTIKA:

Názov: Yerba Mate (Ilex paraguariensis).

Charakteristika: Zelený strom, rastúci primárne v Južnej Amerike, najmä Argentíne, Paraguaji a Uruguaji. Dnes sa pestuje hojne tiež v Brazílií.

Konzumovaná časť: Listy, z ktorých sa pripravuje nápoj Yerba maté.

História: Varenie listov cezmíny bolo súčasťou kultúrnej tradície pôvodných obyvateľov Južnej Ameriky - indiánov kmeňa Guarani, od ktorých tradíciu pri kolonizácii prebrali španielski conquistadori, ktorí pitie Maté rozšírili do ďalších krajín.

Farmakologické zloženie listov cezmíny paraguajskej:

- Vitamíny: C, B1, B2
- Stimulačné alkaloidy:

Kofeín (17,5 mg / g).
Mateín:
Špecifický stimulant, nachádzajúci sa iba u maté, ktorému prisudzujem značnú časť celkového stimulačného efektu.
Theobromin:
Vyskytuje sa hojne v kakau, má stimulačný efekt v rôznych častiach centrálnej nervovej sústavy.
Teofylín:
Podobne ako predchádzajúce alkaloidy pôsobí ako stimulant na úrovni CNS.
-Bioflavonoidy:
-Kvercetín:
Sám o sebe má stimulačné, anti-oxidačné a proti-rakovinové vlastnosti (je jedným z najviac preskúmaných a zdokumentovaných bioflavonoidov).
Okrem toho však funguje aj ako akýsi prírodný zosilňovač, kedy má schopnosť zvyšovať biodostupnosť a využiteľnosť všetkých ostatných látok v Yerba maté obsiahnutých, teda vrátane zosilňovania stimulačného a tuk spaľujúceho efektu alkaloidov.
Kaempferol:
Prirodzene sa vyskytuje tiež v kapustovitej zelenine, kde stojí za jej zdokumentovanými proti-rakovinovými účinkami.
Rutín:
Riedi krv a zlepšuje jej cirkuláciu, okrem toho tiež spevňuje žilové steny.
Chlorogenovú kyselinu:
Stimulačný a tuk spaľujúci efekt.
Viac ako 27 rôznych saponínov,
kde tým najvýznamnejším a v rastlinnej ríši, nie príliš často sa vyskytujúcim je:
Ursolová kyselina,
ktorá bola vo výskumoch preukázaná ako majúca súčasne tuk spaľujúci a svalovú hmotu budujúci efekt (podobne ako ilegálne zneužívaný clenbuterol, avšak samozrejme s oveľa nižšou účinnosťou).

Efekty Yerby maté:

- Proti-***ové účinky: Naprieč všetkými suplementami, ktoré som kedy vyskúšal, adekvátne pripravená a konzumovaná Yerba má najväčší subjektívny účinok na znižovanie zá***ovosti, či už pri chorobe (obdobný efekt ako aspirín), bolestiach zubov, svalov, šliach a kĺbov (obdobný efekt ako ibuprofén) alebo napríklad aj pri pretrénovaní a opici.
- Zlepšuje pamäť, zvyšuje energiu, sústredenosť a duševnú jasnosť, osviežuje myseľ, zlepšuje náladu a niekedy privádza aj ľahkú eufóriu: Asi najväčšou devízou Yerby je jej výška podrobne popísaného stimulačného efektu, ktorý je však viac prirodzený ako u syntetických stimulantov, kedy viac než adrenalín a noradrenalín vyplavuje dopamín a zrejme tiež zvyšuje dostupnosť serotonínu (obdobne ako niektoré tvrdé drogy), a to bez vzniku závislosti, abstinenčného syndrómu či negatívnych účinkov na zdravie.
- Napomáha spaľovaniu tukov a balansuje tuk spaľujúce hormóny (1, 2)
- Redukuje apetít.
- Odvodňuje.
- Zvyšuje inzulínovú a leptínovú citlivosť.
- Inhibuje adipogeneziu.
- Stimuluje katecholamíny (zvyšuje lypolýzu).
- Má spomínané proti-***ové účinky.
- Obsahuje Ursolovovú kyselinu, ktorá pomáha držať svalovú hmotu a spaľovať tuk.
- Moduluje expresiu génov pre obezitu.
Zabíja zlé baktérie a plesne v žalúdku (E. Coli, H. Pylori)
Balancuje cholesterol.
Znižuje depresivitu, úzkostnosť a má neuroprotektívne vlastnosti
Bojuje s voľnými radikálmi lepšie ako káva a čaj.

 

 priprava-yerba-mate 

 

PRÍPRAVA Yerba maté:

Aby ste docielili vyššie spomínaného stimulačného, ​​tuk spaľujúceho a zdravotného efektu, musí pitie Yerby maté spĺňať niekoľko základných náležitostí:

1. Musíte mať kvalitnú surovinu.
2. Musíte mať kalabasu a bombillu.
3. Musíte Yerba pripraviť správnym spôsobom.


Hlavným predpokladom pre dlhodobo zdravotne nezávadné pitie Yerby maté, ktorá má všetky spomenuté pozitívne účinky, je získanie kvalitnej suroviny.

Na základe nášho dlhoročného užívania a testovania sme vybrané odrody Yerby maté s kamarátom Jirkom (ktorý ju tiež dlhé roky používa na prácu) naskladnili na jeho obchode brainmarket.cz

Yerba, ktorú som osobne dlhé roky na dennej báze užíval je tá od Oxalis. Tú som si preto u nich tiež nechal podrobne vylustrovat (poslali mi kompletnú fotografickú dokumentáciu jej zberu, spracovania a skladovania, vrátane výsledkov testov na ťažké kovy a ďalšie toxíny). Veľmi chutné a svojím stimulujúcim účinkom výrazné sú Herby Verde Mate z Brazílie. Odporúčame vyskúšať napr .: Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg, ktorá je zmesou hrubo rezaných listov cezmíny paraguajskej (Herby), listov ginkgo biloby, sibírskeho ženšenu so skvelou chuťou vďaka pomarančovej kôre, ananásu a kvetov slezu divokého.

Na BrainMarkete potom tiež kúpite nádobu (kalabasu), ktorú môžete mať keramickú alebo tekvicovú (tú je potom potreba vydlabať) a slamku (bombillu, ideálne kovovú), na jej pitie. Tieto nástroje Vám umožnia nechať Yerba dlho vylúhovať (nemusíte nič cedit, slamka má dole sitko) a piť ju rovnako ako sa to robí v Južnej Amerike: Po malých dúškach celé hodiny - počas práce či štúdia.

Tretím a nemenej dôležitým krokom je, ako Yerba správne urobiť. Základom je samozrejme jej dávka, ktorú volíte nasledovne:

Príprava, dávkovanie a kontraindikácie:

 

DÁVKOVANIE:

  • Základná dávka: 2-3 polievkové lyžice.
  • viesť Vás k novým nápadom a myšlienkam a motivovať do práce, ktorá by Vám inak prišla nudná a fádna.

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!