Zdravé črevo je základ celkového zdravia

Črevný mikrobiom je oveľa dôležitejší než sa predpokladalo


Čo je to vlastne mikrobiom? Je to súbor mikroorganizmov, ktoré osídľujú nielen naše črevo, ale celé telo. Patria sem mikroorganizmy akými sú baktérie, kvasinky, huby, vírusy či prvoky vyskytujúce sa v našom tele. Mikrobiom zahŕňa cca 100 biliónov organizmov. Genetická informácia týchto organizmov je asi 150x väčšia ako ľudská. Kondícia nášho mikrobiomu hrá zásadnú úlohu v našom zdraví.

Význam črevného mikrobiomu v súvislosti s našim zdravím je témou najnovších výskumov. Mnohé štúdie za posledných 20 rokov preukázali súvislosť medzi zdravím čriev a imunitným systémom, duševným zdravím, náladou, autoimunitnými a endokrinnými poruchami, kožnými problémami a dokonca rakovinou.

Vedeli ste, že sme nositeľmi troch buniek mikroorganizmov na jednu ľudskú bunku? To znamená, že v našom tele je 3x viac buniek mikróbov než našich vlastných.

Črevo je náš druhý mozog


V posledných výskumoch bola potvrdená existencia osi ČREVO - MOZOG, ktorá zahŕňa obojsmernú komunikáciu medzi centrálnym a črevným nervovým systémom. Toto spojenie prepája emočné a kognitívne centrá mozgu s periférnymi črevnými funkciami. Jednoducho povedané, náš črevný mikrobiom je oveľa dôležitejší než sa čakalo, pretože súvisí nielen s imunitou, ale aj s duševným zdravím. [1]

vedeli-jste-ze-strevo-infografika-brainmarket-sk

Funkcia čriev


Črevá obsahujú 300 až 500 rôznych druhov baktérií. Zatiaľ čo niektoré mikroorganizmy sú škodlivé pre naše zdravie, mnoho z nich sú pre telo prospešné a dokonca nevyhnutné. Črevo má viac funkcií, než len trávenie prijímanej potraviny. Črevá sú hlavným orgánom imunitného systému a zamedzujú presakovanie toxínov do krvného riečišťa. Funck mikrobioumu siaha aj mimo črevo nielen systematickú produkciou imunitných buniek a protilátok (imunoglobulíny), ale aj produkciou hormónov a neurotransmiterov (napr. Serotonín). V črevách sa tiež absorbujú vitamíny a minerály.

Ako už bolo spomenuté, črevá prostredníctvom črevnej bariéry zabraňujú presakovaniu toxínov do tela. V prípade, že máte narušenú črevnú bariéru a teda aj mikrobiom, pravdepodobne trpíte syndrómom priepustného čreva (anglicky Leaky gut).

Čo je priepustnosť čriev


Priepustnosť čriev nastáva vo chvíli, keď je narušená črevná stena a môžu cez ňu do tela preniknúť baktérie, toxíny a čiastočne strávené jedlo, čo môže viesť k zá***om v zažívacom trakte aj mimo neho, pretože sa dostávajú do krvného riečišťa a spôsobujú imunitné reakcie. Okrem toho sa znižuje absorpcia živín, vitamínov a minerálov.

Samotná diagnóza syndrómu priepustného čreva je zatiaľ v lekárskom svete prehliadaná a rovnako ako na adrenálnej únave, je na ňu nazerané lekárskou obciou cez prsty. Zdravotný systém je nastavený na symptomatickú liečbu, skôr než na odhalenie a riešenie príčin (napr. Časté zá***y plynúce z Leaky gut).

syndrom-propustneho-streva-eccevita-infografika-brainmarket-sk

Ilustrácia pochádza z článku eccevita

Priepustnosť čreva môže spôsobiť rad zdravotných ťažkostí ako je:

  • Potravinové alergie.
  • Syndróm chronickej únavy.
  • Depresie.
  • Fibromyalgia: Syndróm chronickej bolesti brániaca pacientom žiť bežný život: bolesť svalov, šije, chrbta, zlý spánok.
  • Kožné poruchy.
  • Autoimunitné ochorenia.

Čo ovplyvňuje priepustnosť čriev?

1.) Nezdravá strava

Pre náš mikrobiom sú predovšetkým nevhodné priemyselne spracované potraviny. Najväčší podiel v stravovaní by mali zastupovať čerstvé potraviny. Ďalším nepriateľom mikrobiomu je rafinovaný cukor, ktorý je vo vysokom množstve spájaný s množením kvasiniek, ktoré vedú k vzniku zá***u v tele. Zá*** je predchodcom aj ďalších ochorení. Nežiadúci je tiež vysoký príjem nasýtených tukov. Naopak, v našom jedálničku by sa pravidelne mali vyskytovať potraviny ako je ovocie, zelenina, a to aj kvasená (uhorky, kapusta), kyslomliečne (kefír) a celozrnné výrobky. Práve kyslomliečne výrobky obsahujú probiotiká a prebiotiká, ktoré podporujú tvorbu zdraviu prospešných baktérií v črevách. Preferujte produkty z bio produkcie.

2.) Dostatok vlákniny

Vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú. Práve nerozpustná vláknina v črevách pôsobí ako kefa, ktorý črevá čistí, a preto je vláknina pre zdravie čriev nevyhnutná. Vlákninu by sme mali prijímať hlavne z ovocia, zeleniny a strukovín. Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi a tiež hladinu LDL cholesterolu. Nájdeme ju hlavne v ovsených vločkách, strukovinách a niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Denná dávka vlákniny by mala byť 30 - 35 gramov.

3.) Konzumácia ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú najlepším zdrojom živín pre zdravé črevá, obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktoré naše telo nemôže stráviť. Ukázalo sa že jablká a čučoriedky zvyšujú u ľudí bifidobaktérie. (2)

4.) Užívanie liekov

Lieky, ako sú aspirín alebo ibuprofén negatívne ovplyvňujú črevá a zvyšujú riziko priepustnosti čriev. Okrem analgetík môžu spôsobiť črevnú nerovnováhu aj antibiotiká. Aj keď je niekedy nutné ich brať v boji proti bakteriálnym infekciám, ich nadmerné užívanie je významným problémom verejného zdravia, ktoré môže viesť až k rezistencii baktérií.

5.) Úroveň stresu

Podľa štúdie môžu byť črevné baktérie poškodené chronickým stresom. Pri strese totiž dochádza k obmedzeniu prísunu krvi do čriev a tým aj k obmedzeniu tvorby tráviacich štiav.

6.) Príjem alkoholu

Nadmerné pitie alkoholu zvyšuje priepustnosť čriev a zároveň zvyšuje množstvo škodlivých baktérií.

7.) Hydratácia

Dostatok tekutín má priaznivý účinok na sliznicu čriev i na rovnováhu prospešných baktérií v črevách.

8.) Dysbióza

Dysbióza je nerovnováha medzi prospešnými a škodlivými baktériami. Dysbióza môže nastať kvôli nadužívaniu antibiotík, alkoholu, fajčeniu alebo konzumácií pesticídov. Ale rovnako tak ju môže odštartovať konzumácia skazených potravín, napr. v reštaurácii. Príznaky dysbiózy sú žalúdočná nevoľnosť, nadúvanie, zimnica, únava a hnačka.

9.) Pesticídy

Potraviny ošetrené pesticídmi ako je Roundup, môžu mať negatívny vplyv na črevné baktérie. V prípade pesticídov nejde len o črevá, ale aj o hormonálny systém, nervovú a rozmnožovaciu sústavu, skrátka celkové zdravie. Preto je lepšie nejesť kvantitu, ale kvalitu a vyberať potraviny z bio produkcie.

mikrobiom-infografika-brainmarket-sk

Probiotiká a prebiotiká


Dostatočná prítomnosť probiotík v tenkom čreve je nevyhnutná pre správne fungovanie čriev a pomáha predchádzať zá***ovým procesom v čreve. Môžu udržiavať črevá zdravé tým, že bráni rastu škodlivých baktérií, posilňujú črevnú bariéru po narušení chorobou alebo liekmi. Probiotiká nájdeme vo fermentované druhy zelenín (kyslá kapusta, uhorky, kimchi) alebo v kvasených mliečnych výrobkoch (kefír), ale možno je tiež užívať ako doplnky stravy. Niektoré probiotické doplnky sú navrhnuté tak, aby sa dostali až do hrubého čreva, a dosiahli svoje účinky. Niektoré probiotické doplnky sa do hrubého čreva nedostanú, pretože môžu byť zničené žalúdočnými kyselinami. Prebiotiká podporujú rast zdraviu prospešných baktérií v črevách a navyše určité prebiotiká môžu u ľudí, ktorí sú obézni, znížiť hladinu inzulínu, triglyceridov a cholesterolu. (3)

zdrave-strevo-potraviny-infografika-brainmarket-sk

Najčastejšie príznaky poškodenia črevného mikrobiomu

  1. Zmeny hmotnosti - náhle schudnutie bez zmeny stravovacích návykov a cvičenia môže byť známkou poškodenia čriev. Môže byť narušená schopnosť čreva absorbovať živiny a regulovať hladinu cukru v krvi. Strata hmotnosti môže byť spôsobená rastom baktérií tenkého čreva, zatiaľ čo nárast hmotnosti môže byť spôsobený inzulínovou rezistenciou a nutkaním sa prejedať v dôsledku zníženej absorpcie živín.
  2. Chronická únava a poruchy spánku - hormón serotonín, ktorý okrem nálady ovplyvňuje aj náš spánok, je až z 90% produkovaný práve v črevách. Takže poškodenie čriev môže ovplyvniť aj celý spánkový cyklus.
  3. Potravinová intolerancia - potravinová intolerancia je výsledkom problémov s trávením určitých potravín a môže byť spôsobená zlou kvalitou baktérií v črevách. Intolerancia na niektoré potraviny sa prejavuje nadúvaním, bolesťou brucha a nevoľnosťou.
  4. Kožné problémy - kožné problémy ako sú ekzémy môžu mať súvislosť s poškodením čriev. Zá*** v črevách spôsobený zlým stravovaním alebo potravinovými alergiami môže spôsobiť presakovanie živín do tela a dráždiť pokožku, ktorá sa potom prejaví vznikom ekzémov.
  5. Autoimunitné ochorenia - predpokladá sa, že poškodenie čriev zvyšuje tvorbu zá***ov a môže ovplyvniť správne fungovanie imunitného systému. To môže viesť k autoimunitným ochoreniam, kedy biele krvinky napádajú naše vlastné bunky.
  6. Depresia - spojenie čriev a mozgu už bola preukázané. A je tiež dôvodom prečo je priepustnosť čriev spojená s psychologickými poruchami ako úzkosť, depresia či bipolárna porucha. Vyliečenie čriev často súvisí aj so zlepšením duševnej kondície.

 

 

zdrave-strevo-infografika-brainmarket-sk

Črevu prospešné potraviny

Potraviny, ktoré priaznivo pôsobia na črevá či už svojím podielom vlákniny alebo pre svoje antiparazitické vlastnosti je celá rada z tých najznámejších môžeme menovať cesnak, cibuľu, kurkumu, škoricu, orech čierny alebo chlorellu.

  1. Strukoviny - obsahujú značné množstvo vlákniny, ktorá je pre zdravie čriev nevyhnutná, preto sa konzumácia strukovín odporúča aspoň dvakrát za týždeň.
  2. Cesnak a cibuľa - cesnak aj cibuľa sú považované za protirakovinové potraviny, pretože potláčajú tvorbu zá***ov. Cesnak dokonca pomáha predchádzať niektorým z gastrointestinálnych ochorení.
  3. Fermentované potraviny - proces fermentácie zeleniny, ako je napríklad kimchi nielen, že zlepšuje chuť, ale je tiež skvelým zdrojom probiotík v strave. Aj keď  kvalita týchto potravín sa môže líšiť, ich prínos pre črevnú mikrobiomu je veľký.
  4. Zelenina - brokolica, špargľa, pór alebo artičok patria medzi druhy zeleniny, ktoré majú priaznivý účinok na zdravie čriev. Zvyšujú totiž bifidobaktérie, ktoré pomáhajú predchádzať zá***om.
  5. Ľanové semienko - ľanové semienko obsahuje vysoký obsah antioxidantov a má protirakovinové vlastnosti. Obsahujú tiež rozpustnú vlákninu a pomáha tým zlepšiť tráviace vlastnosti čriev.
  6. Banány - svojím obsahom draslíka a horčíka môžu pomôcť proti zá***ovým ochoreniam čriev.
  7. Ananás - ananás obsahuje látku zvanú bromelain, ktorá pomáha tráviť bielkoviny a okrem toho potláča zá***y v celom tele. Okrem toho znižuje sekréciu proti***ových cytokínov, ktoré môžu poškodiť výstelku čreva.
  8. Morské riasy - príjem morských rias zvyšuje počet zdraviu prospešných baktérií v črevách a alginát, ktorý morské riasy obsahujú spomaľuje trávenie a spôsobí, že energia z potravín sa uvoľňuje pomalšie.
  9. Potraviny bohaté na polyfenoly - polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré majú veľa benefitov. Sú spájané s nižšími hladinami triglyceridov a CRP, čo je pôvodca ***ov (4). Polyfenoly obsahuje napríklad kakao, mandle, zelený čaj, brokolica a čučoriedky.
  10. Vývar - obsahuje kolagén s aminokyselinami glycín a prolín, ktoré môžu  pozitívne pôsobiť na narušenú črevnú bariéru. Preto je kolagén spoločne s kokosovým olejom v Performance proteínu. Kokosový olej pôsobí rovnako ako kolagén hojivo na črevnú bariéru.

Doplnky stravy prospešné pre črevo

Ak nestíhate zdraviu prospešnú stravu, alebo pracujete v strese, či veľa cvičíte, alebo skrátka cítite, že kondícia vašich čriev nie je brilantna. Potom je vhodné zaradiť aj pár suplementov, ktoré vám pomôžu udržiavať črevo v kondícii.

1.) Probiotiká

Probiotiká pomáhajú v čreve vyrovnať harmóniu medzi dobrými a zlými baktériami. Skvelým zástupcom vhodného produktu je Brainmax Probiotic Complex, ktorý je kombinácia probiotík a prebiotík vrátane pôvodných baktérií "SBO". Gastrorezistentné kapsule zaisťujú, že sa baktérie dostanú až do čriev a neskončia v žalúdku, kde sa zničia trávením ako u lacných probiotických produktov. Tento produkt rovnako ako ďalšie probiotiká skladujeme v chladničke, aby nedošlo k degradácii baktérií. Črevná mikrobiota je úplne zásadná pre trávenie, syntézu živín, vitamínov a ďalej pre náš metabolizmus. Probiomix rovnako ako ďalšie dva veľmi komplexné a kvalitné produkty zameriavajúce sa na črevo Diggest Plus a predovšetkým Gut Protect sú vyvíjané v spolupráci s odborníkom na danú tému Dr. Frej.

nejcasteji-probiotika_infografika_brainmarket_sk

2.) Tráviace enzýmy


Je vhodné ich užívať na podporu trávenia, pretože nestrávená potrava má devastujúce účinky na steny čriev. Tu môžeme odporučiť: Now Super Enzymes, Digestive Aid alebo Betaín HCL. Častým problém s trávením je stres, teda kortizol. Čím viac stresu zažívate, tým viac kortizolu a tým menej kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku pre trávenie máte. ako riešenie sa ponúka buď Brainmax Adaptogenic Hegemony alebo koreň sladkého drievka DGL, ktorý má priaznivý vplyv na sliznicu žalúdka.

3.) Doplnky budujúce črevnú bariéru


Pre budovanie a obnovu narušenej črevnej bariéry odporúčame užívať ráno aj večer L-Glutamín. Aspoň raz denne Performance Proteín, ktorý je kombináciou natívneho proteínu z mlieka voľne sa pasúcich kráv krmenných trávou, kolagénu a kokosového oleja. Tieto zložky pôsobia v synergii na budovanie črevnej bariéry, ktorá je hradbou pre toxíny, ktoré by sa v prípade jej narušenia mohli dostať do tela a spôsobovať zá***y či iné ochorenia. Ďalším vhodným doplnkom je Brainmax Epigenetic, ktorý pôsobí proti***ovo. A v neposlednom rade je vhodný tiež butyrát a Kvercetín. Tieto doplnky stravy dokážu každý iným spôsobom utesniť črevnú bariéru.

Záver: Pre tých, ktorí chcú vedieť o čreve a pôvode zdravotných problémov všetko, odporúčam prečítať e-book: Choroba začína v črevách


Črevo, náš mikrobiom a jeho vplyv na zdravie je veľmi zložitá téma a zaslúžila by si oveľa dlhší článok. Nezúfajte ... Tých z vás, koho zaujíma, ako posunúť svoje zdravie ďalej a možno odstrániť chronické, či autoimunitné ochorenia, môžu pokračovať čítaním veľmi zaujímavého eBook Mgr. Adama Česlíka: CHOROBA ZAČÍNA v črevách.

Veronika Halusková, Jiří Votava

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!