Čakankový sirup

Koreň čakanky pochádzajú z vytrvalej byliny z čeľade púpavy. Na lúke čakanku určite spoznáte, pretože má jasne modré kvety. Čakanka alebo čakankový sirup si už pár rokov háji svoje miesto v prírodných sladidlách. A niet divu, jeho výhod je hneď niekoľko.

Čakanka a jej vplyv na trávenie

Väčšina ľudí pravdepodobne pozná čakanku ako bezkofeínovú náhradu kávy. Avšak obmedziť čakanku je na toto, by bola škoda. Čakanka je jedným z najbohatších zdrojov inulínu. Inulín je rozpustná vláknina. Patrí do triedy sacharidov známych ako fruktany. Tie sú tvorené molekulami fruktózy, ktoré sú spojené dohromady, aby tak zabránili tráveniu v tenkom čreve.

Hrubé črevo je domovom viac ako 400 druhov baktérií. Skladá sa z baktérií, ktoré nám prospievajú a tiež tých, ktoré nám škodia. Výsledkom správneho fungovania čriev a celého tráviaceho traktu je nastoliť medzi týmito druhmi baktérií rovnováhu. Inulín, ktorý čakanka obsahuje, je prebiotikum – teda druh rastlinnej vlákniny, ktorý podporuje rast dobrých baktérií v čreve. Jednoducho povedané inulín, ktorý čakanka obsahuje, pomáha nastoliť vládu dobrých baktérií v našom čreve. To má následne pozitívny vplyv nielen na trávenie, ale celý imunitný systém. Okrem toho je čakanka výborná pri črevných problémoch, hemoroidoch a v ľudovom liečiteľstve sa odporúča pri žlčníkových problémoch, poruchách pečene a iné.

Čakankový sirup a jeho glykemický index

Čakankový sirup je skutočný zlatý poklad medzi prírodnými sladidlami. Sirup sa získava hydrolýzou inulínu obsiahnutého v čakanke. Jeho výhod je toľko, že môže obsadiť prvú priečku v prírodných sirupoch.

Okrem pozitívneho vplyvu na náš mikrobióm má čakan nízky GI (glykemický index) - nižší ako 5. Pre predstavu med má 55 a rafinovaný cukor 68. Glykemický index sa označuje číslami od 1 do 100 s tým, že sa odporúča konzumovať skôr potraviny s nízkym GI. To znamená potraviny, ktoré menej či pomalšie zvyšujú hladinu cukru v krvi.

vyhody konzumace cekankoveho cukru_infografika_cz

Potraviny, ktoré obsahujú vlákninu, majú nižší glykemický index a spôsobujú menšie skoky v hladine cukru v krvi ako potraviny s nízkym obsahom vlákniny. Najmä pre diabetikov je konzumácia vlákniny zásadná, pretože spomaľuje vstrebávanie cukrov z tenkého čreva do krvi. To znižuje možnosť nárastu inzulínu – hormónu produkovaného podžalúdkovou žľazou na stabilizáciu hladiny glukózy v krvi. Nárast hladiny inzulínu je spájaná ako s obezitou, tak aj zvýšeným rizikom cukrovky.1

Našim cieľom by malo byť znížiť príjem cukru, brať ho z čo najviac prirodzených zdrojov a naučiť sa znovu vnímať prirodzenú sladkosť potravín. V tom je čakanka spolu erythritolom a xylitolom, ideálnou alternatívou.

Široké využitie čakankového sirupu

Okrem vyššie spomínaných vlastností, ktoré čakanka ponúka sa jedná o tuzemskú rastlinu, ktorá má v našej histórii ľudového liečiteľstva veľmi dobrú povesť. Pre nás je čakanka ideálnou voľbou vo výbere zladila vo chvíli, keď sa rozhodneme obmedziť konzumáciu rafinovaného cukru.

Sirupy zažívajú boom, pretože ich využitie je lepšie ako pri klasickom cukre a vďaka nižšiemu glykemickému indexu sú zdravšie ako rafinovaný cukor. Čakankový sirup si bezpochyby zaslúži čestné miesto v kuchyni. Je vhodný na sladenie ako teplých, tak studených nápojov, ale svoje tiež pri pečení, príprave palaciniek a iných dezertov. Vzhľadom na to, že pre mnoho ľudí je obmedzenie rafinovaného cukru ťažké, je potrebné voliť také sladidlá, ktoré vám budú vyhovovať predovšetkým svojou chuťou. Napriek tomu, že je čakankový sirup prírodný, stále je to sladidlo a ako s takým by sme s ním mali nakladať. Aj tu platí všetko s mierou, zvlášť u osôb, ktoré si strážia hladinu krvného cukru.

 

Veronika Halusková

 

1. MENNI, C, M A JACKSON, T PALLISTER, C J STEVES, T D SPECTOR a A M VALDES. Gut microbiome diversity and high-fibre intake are related to lower long-term weight gain. 2017.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!