Čo sú xenoestrogény a aký je ich vplyv na naše zdravie?

dnešnej dobe sme denne vystavovaní neuveriteľnému množstvu toxínov. Bez toho, aby sme si to uvedomovali, sme pod nekonečnou paľbou chemických látok doslova zo všetkých strán. Náročné je to hlavne preto, že tieto látky sa vyskytujú takmer všade a ich vplyv má na naše zdravie väčší vplyv, než si pripúšťame. A aby toho nebolo málo, tieto toxíny majú na štítkoch výrobkov veľmi zložité a dlhé názvy, ktorým často nerozumieme. Väčšinou sa jedná o bezfarebné látky, bez akéhokoľvek zápachu. Tieto látky sa nazývajú xenoestrogény.

Endokrinný systém a estrogén

Aby sme pochopili konkrétny vplyv xenoestrogénov na náš organizmus, treba si vysvetliť, čo je endokrinný systém. Ide o veľmi sofistikovaný systém žliaz, ktorý má na starosť produkciu hormónov a má pod kontrolou to, aby naše bunky dostávali tie správne pokyny.

S endokrinným systémom súvisí aj niekoľko hormónov a jedným z nich je ESTROGÉN. Hormón, ktorý sa nachádza v menšej miere u mužov a vo väčšom množstve u žien. Má na starosť rast kostí, zrážanlivosť krvi, hladinu HDL cholesterolu, stimuluje rast nových neurónov, prsného tkaniva a výstelku maternice. Estrogén má hlavne na starosť reprodukciu. Avšak vo chvíli, keď sa na obzore objavia xenoestrogény, zvyšuje sa celkové množstvo estrogénu, čo vedie k problému nazývanému estrogénová dominancia. Tá sa môže prejaviť zmenami nálad, nízkym libidom, návalmi tepla, nočným potením, priberaním na váhe, nespavosťou alebo bolesťami hlavy. Ženy potom trpia na bolestivú a nepravidelnú menštruáciu a PMS (predmenštruačný syndróm).

Čo sú xenoestrogény a kde ich nájdeme?

Endokrinný systém je veľmi citlivý na akékoľvek jeho rozkolísanie a ľahko ho môžeme svojim životným štýlom vyviesť z rovnováhy. Túto "schopnosť" narušenia rovnováhy majú XENOESTROGÉNY. Ako xenoestrogény označujeme skupinu chemických látok podobajúcich sa estrogénu. Hormónu, ktorý je súčasťou každého ľudského tela. Xenoestrogény sú látky, ktoré označujeme za endokrinné (hormonálne) disruptory. Jednoducho preto, že ich molekulárna štruktúra je veľmi podobná estrogénu a v dlhodobom meradle môžu napodobňovať a narušovať jeho funkciu, čím negatívnym spôsobom ovplyvňujú našu hormonálnu rovnováhu. Problém xenoestrogénov je tiež ten, že nie sú biologicky odbúrateľné a tak sa ukladajú v našich tukových zásobách. Potom sú zodpovedné za celým radom nepríjemných príznakov a môžu sa podieľať na rozvoji veľmi závažných ochorení.

Kde se nacházejí xenoestrogeny__infografika_cz

kde sa vlastne xenoestrogény nachádzajú? Prakticky všade. Obsahujú ich potraviny v podobe pesticídov, herbicídov, petrochemické výrobky alebo plasty. Podobne ako konvenčná kozmetika, čistiace prostriedky alebo syntetické osviežovače vzduchu. Či už sedíte doma alebo kdekoľvek inde, stačí sa rozhliadnuť okolo seba. Kuchyňa je plná čistiacich prostriedkov, kúpeľňové poličky sa prehýbajú pod váhou kozmetiky a osviežovače vzduchu sú v každej miestnosti. Pokiaľ si práve pochutnávate na kúsku ovocia alebo zeleniny, možno xenoestrogény držíte priamo v ruke. Pesticídy a herbicídy, bez ktorých sa už len ťažko zaobíde poľnohospodárska výroba, nekončia len pri tomto kúsku. Vplyvom týchto chemikálií sa ničí pôda, presnejšie povedané mikroorganizmy, vďaka ktorým táto zelenina môže vyrásť. A čo viac, chemikálie sa potom dostávajú do povrchových aj podzemných vôd.

projevy estrogenove dominance_infografika_cz

Samostatnú kapitolou sú plasty. Plastové krabičky, do ktorých ukladáte jedlo, xenoestrogény obsahujú tiež. A sú dokonca aj ľudia, ktorí bez premýšľania také krabičky ohrievajú v mikrovlnke. Plasty obsahujú BPA (bisfenol A), ten je síce v EÚ zakázaný, ale nahradil sa ďalšími fenolmi ako BPS, ktoré pôsobia rovnakým spôsobom. Ide o veľmi známy xenoestrogén, ktorý slúži pri výrobe plastov ako zmäkčovadlo. Ohriatím v mikrovlnke zvýšite jeho pôsobenie o 95%! BPA sa používa od 60. rokov minulého storočia a jediný zaručený spôsob, ako sa tejto látke vyhnúť, je nepoužívať plastové nádoby a nahradiť ich nerezovými boxmi, fľašami, krabičkami alebo poprípade voliť sklo. Len týmto rozhodnutím obmedzíme pôsobenie xenoestrogénov a zároveň ide o veci, ktoré nám pri správnom zaobchádzaní vydržia určite dlhšie ako plast. Pokiaľ budete voliť plast, dajte prednosť takému, kde výrobca deklaruje, že neobsahuje bisfenol.

Pozor možno namietnete, že používate plastové nádoby bez bisfenolu a to je možné. Napríklad také PET fľaše neobsahujú bisfenol, ale za to obsahujú ftaláty rovnako ako iné plastové nádobky. Pokiaľ chodíte cvičiť pol roka starú opakovane naplnenú pet fliaš, potom si zarábate na problém. PET fľaša by po vypití mala prísť do odpadu a v prípade, že ju napr. necháte na ostrom slnku v lete alebo rozpálenom aute, potom ju rovno vyhoďte. Škodlivosť ftalátov je pomerne prebádaná vec a je to jeden z najznámejších a najhojnejšie zastúpených xenoestregónov. Nadmerná expozícia ftaláty je spojená napr. s reprodukčnými, kognitívnymi problémami či priberaním rezistentného tukového tkaniva.

Které konkrétní látky řadíme mezi xenoestrogeny__infografika_cz

Čo spôsobuje vystavenie xenoestrogénom? 

1.) Môže narušiť tehotenstvo a vývoj plodu

Bolo preukázané, že xenoestrogény negatívne ovplyvňujú plodnosť, tehotenstvo a dokonca aj vývoj plodu. Jedna štúdia z roku 2014 dokonca zistila, že vystavenie xenoestrogénom, v čase, keď je žena tehotná, vedie ku genetickým zmenám v placente. Placenta je životne dôležité tkanivo pre rast a vývoj plodu. A genetické zmeny v placente teda môžu negatívne ovplyvniť rast a vývoj plodu.1

2.) Dopad na plodnosť mužov aj žien

Dlhodobé vystavenie xenoestrogénom narúša kvalitu aj množstvo spermií.2 Konkrétne tak, že narúšajú vývoj semenníkov a celého reprodukčného systému. Podobne je to u žien, keď sa narušenie reprodukčného systému môže prejaviť endiometrioózou a cystami na vaječníkoch, známejšou pod pojmom syndróm polysystických vaječníkov (PCOS).

Co způsobují xenoestrogeny u mužů__infografika_cz

3.) Estrogénová dominancia mužov

Estrogénu majú muži menej ako ženy, ale je aj napriek tomu pre správny chod tela dôležitý. Vzniká v pečeni a nadobličkách. Hrá podstatnú úlohu v imunitnom systéme, pretože bojuje proti zápalom. Ďalej reguluje príjem a využitie glukózy a taktiež má úlohu pri zrení spermií. Estrogénová dominancia je stav, kedy prevláda estrogén a dochádza k hormonálnej nerovnováhe. U starnúcich mužov je bežné, že sa znižuje produkcia test0sterónu a naopak sa zvyšuje hladina estrogénu. Avšak v dnešnej dobe je to problém, týkajúci sa čoraz mladších mužov. A je to spôsobené predovšetkým stravou, životným štýlom a xenoestrogénmi. Estrogénová dominancia sa u mužov prejaví sklonom k ​​nadváhe, kedy sa tuk usadzuje na typicky ženských miestach. A okrem toho aj problémami s dosiahnutím a udržaním erekcie alebo únavou a stratou svalovej hmoty.

projevy estrogenove dominance u muzu_infografika_cz

4.) Predčasná puberta

Čo je zrejme veľmi zlá správa je aj to, že kvôli xenoestrogénom majú dnešné deti nástup puberty oveľa skôr, než pred niekoľkými málo desiatkami rokov. Predovšetkým dievčatá majú nástup puberty čoraz skôr okolo 9 roku veku.

5.) Neurologické poruchy

Bola preukázaná spojitosť medzi xenoestrogénmi (ako je DDT) so zlým neurálnym vývojom v tehotenstve. Navyše existuje spojitosť medzi niektorými neurologickými ochoreniami ako sú problémy s učením alebo pamäťou kvôli vystavovaniu PCB (polychlórované bifenyly). Ukázalo sa, že deti, ktoré boli tejto látke vystavené v priebehu vnútromaternicového vývoja vykazujú problémy s intelektom.

6 tipů jak minimalizovat vystavení xenoestrogenům_infografika_cz

Ako sa xenoestrogénom vyhnúť?

Pokiaľ sa hodláte zbaviť pravidelnému vystavovaniu väčšej časti xenoestrogénov, prezradím pár tipov, aby ich vplyv na zdravie bol čo najmenší.

  • Vyberajte organické potraviny.
  • Vyhnite sa konvenčné kozmetike, ktorá obsahuje parabény, silikóny a ftaláty. Dajte prednosť prírodnej BIO kozmetike.
  • Zbavte sa konvenčných dezodorantov a antiperspirantov a dajte prednosť prírodným dezodorantom, ktoré neobsahujú triclosany, parabény3 ani hliník.
  • Používajte biologicky odbúrateľné eko pracie prášky a čistiace prostriedky.
  • Filtrujte vodu - voda z kohútika, studničná voda, voda z nádrže, všetky môžu obsahovať množstvo rôznych toxínov (pokiaľ nebývate na horách), ktoré je možné celkom ľahko odfiltrovať.
  • Zbavte sa plastových krabičiek - na uchovávanie potravín doma používajte namiesto plastových nádob sklenený, nerezový alebo keramický riad.
  • Nikdy nevkladajte plastový riad do mikrovlnky.

používanie takto škodlivých látok sme došli skutočne ďaleko. Možno tak ďaleko, že zmeniť niektoré zabehnuté zvyklosti, ako je napríklad používanie plastov, je pre mnoho ľudí problém. Xenoestrogény môžu skutočne negatívne ovplyvňovať naše zdravie od vnútromaternicového vývoja až po dospelosť. Medzi tie najzákernejšie xenoestrogény patrí OCB, anorganicky arzén, BPA, kadmium. V kozmetike to sú často látky, ktoré nájdete v zložení pod niektorým z nasledujúcich koncoviek: „xynol“, „ceteareth“, „oleth“, „myreth“, „laureth“, „ceteareth“ a akékoľvek iné „-eth“, „PEG,“ „polyethylene“, „polyethylene glycol“, „polyoxyethylene“ alebo „-oxynol, SLS, SLES. Pokiaľ niektorú z týchto uvidíte v zložení, skúste si dohľadať, čo je to za látku, poprípade ako môže potencionálne ovplyvniť zdravie.

Veronika Halusková

 

1. VILAHUR, Nadia, Mariona BUSTAMANTE, Hyang-Min BYUN, et al. Prenatal exposure to mixtures of xenoestrogens and repetitive element DNA methylation changes in human placenta. 2014.

2. WANG, Ya-Qin, Ying-Wen LI, Qi-Liang CHEN a Zhi-Hao LIU. Long-term exposure of xenoestrogens with environmental relevant concentrations disrupted spermatogenesis of zebrafish through altering sex hormone balance, stimulating germ cell proliferation, meiosis and enhancing apoptosis. 2019.

3. Darbre, P. D. and Harvey, P. W. (2008), Paraben esters: review of recent studies of endocrine toxicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks. J. Appl. Toxicol., 28: 561–578. doi:10.1002/jat.1358

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!