Konopný olej - výhody, účinky a jeho použitie v kuchyni

O konope ste už určite niekedy počuli. Možno ale neviete, čo všetko sa skrýva v oleji, ktorý sa extrahuje z konopných semienok. Konope má neslávne známu povesť, ale akonáhle sa zbavíte iba od psychotropného TéHáCé, môžete zistiť, že táto rastlina má rozhodne čo ponúknuť!

Samotné semená pochádzajú z priemyslového konope (Cannabis sativa). Z predchádzajúcich článkov možno poznáte CéBéDé a CéBéGé kvapky, alebo konopné semienka. Konopný olej býva často zamieňaný práve s CéBéDé alebo inými kanabinoidmi. Spoločného majú ale iba to, že pochádzajú z rovnakej rastliny. Zatiaľ čo CéBéDé a ostatné kanabinoidy sú extrahované zo stoniek, listov a kvetov, tak konopný olej pochádza priamo z konopných semien.

Čo je konopný olej a aké sú jeho nutričné hodnoty?

Konopný olej by ste najskôr spoznali už podľa vône. Tá je totiž dosť špecifická, podobne ako jeho zelenkavá farba a výrazná oriešková chuť. Viac ako farba a aróma sú však pozoruhodné jeho výživové hodnoty. Obsahuje totiž až 80% esenciálnych mastných kyselín omega 3 a 6, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo. Okrem nenasýtených mastných kyselín obsahuje aj aminokyseliny, ktoré sú základnou zložkou stavebného tkaniva. Konopný olej je taktiež bohatý na minerálne látky a to predovšetkým vápnik, draslík, horčík a železo. Práve vďaka železu je konopný olej vhodný pre osoby trpiacich anémiou a pre ženy, u ktorých je často železo deficitné. Z vitamínov môžeme spomenúť predovšetkým vitamíny A, B, C, D, E a K.

Konopný olej je tiež významným zdrojom polyfenolov, čo sú látky bežne obsiahnuté v rastlinách a plodoch, ktoré často majú výrazné antioxidačné, antimikrobiálne a proti***ové vlastnosti. Znižujú riziko diabetu 2. typu, znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť, pôsobia proti starnutiu nervového systému a proti rozvoju symptómov demencie. Kľúčovú úlohu hrajú pre správnu biodostupnosť nenasýtených mastných kyselín.

Vlastnosti konopného oleja

  • Antibakteriálne a regeneračné vlastnosti.
  • Spomaľuje procesy starnutia.
  • Podporuje zdravie srdcovo-cievneho systému.
  • Pomáha pri príznakoch PMS (premenstruačný syndróm).
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Pomáha pri prejavoch akné.

Jednou z najdôležitejších zložiek konopného oleja je sitosterol a arginín. Konkrétne arginín je aminokyselina, ktorá prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému a práve konzumáciou potravín bohatých na túto aminokyselinu, môžete výrazne znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Podobne ako pri iných kvalitných rastlinných olejoch, prebieha výroba konopného oleja za studena. Najlepšie konopné oleje sú lisované za studena pomocou moderných oceľových lisov. Pri tomto technologickom postupe sa využíva len minimálne teplo a olej si tým zachováva všetky cenné látky, ako aj výživovú hodnotu, chuť i vôňu.

konopny olej vyhody uzivani infografika brainpedia sk

Olej v kuchyni - kedy a ako ho používať?

Konopný olej je vhodný na používanie ako vnútorne, tak je vhodný aj na vonkajšie použitie. Preto je tiež súčasťou množstva kozmetických krémov, zvlášť tých, ktoré minimalizujú tvorbu a liečbu akné. My sa zameriame na jeho použitie v kuchyni. Okrem výraznejšej chuti tak obohatíte jedlo aj o už vyššie spomínané nutričné ​​hodnoty. Samotný olej sa podobne ako napríklad olivový olej používa najčastejšie za studena. Nie je dobré ho používať na smaženie ani varenie, pretože má nízky dymový bod, čo znamená, že sa začína prepaľovať pri nízkej teplote.

Do čoho môžete pridať konopný olej?

  • Výborne dochutí šaláty, ktoré okrem výbornej chuti získajú tiež príjemnú arómu.
  • Skvelý spôsob, ako oživiť zeleninu (čerstvú aj pečenú) všetkého druhu.
  • Môžete ním pokvapkať pečené zemiaky.
  • Hodí sa do nátierok, marinád alebo studených polievok.
  • Často býva tiež súčasťou zeleninových smoothie. 

To, že skladovanie olejov by malo byť v tme a chlade u konopného oleje platí dvojnásobne, pretože svetlo je jeho hlavný nepriateľ. Je to práve svetlo, ktoré urýchľuje reakciu mastných kyselín. Vždy preto vyberajte olej, ktorý bude v tmavých fľašiach dostatočne chránený pred priamym svetlom.

Pokiaľ sa budeme držať toho, že strava by mala byť pestrá, je konopný olej presne to, čím si môžete spestriť svoj jedálniček!

 

Veronika Halusková

Zakúpte teraz konopný olej v časovo obmedzenej akcií!

konopny olej v akci SK wide (1)

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!