Mladá pšenica - čo obsahuje a aké sú jej prínosy?

Väčšina z nás už vie, že pre optimálne zdravie a detoxikáciu, musíme každý deň jesť čerstvé ovocie a zeleninu. Pre mnoho ľudí to však nie je ľahké, ako by sa mohlo zdať. Mladá pšenica môže pomôcť poskytnúť telu mnoho antioxidantov a ďalších živín v jednom malom pohári. Ide o superpotravinu, ktorá ponúka mnoho prínosov pre zdravie.

Wheatgrass je anglický názov pre mladú pšenicu, z latinčiny sa jedná o Triticum aestivum. Mladá pšenica je silným zdrojom celej rady životne dôležitých živín, bez ktorých sa naše telo nezaobíde. V tradičnej čínskej medicíne sa používa k tonizácií sleziny a podpore trávenia, a preto sa mladá pšenica používala k liečbe žalúdočných ochorení. Starými Egypťanmi bola dokonca mladá pšenica považovaná za posvätnú, vďaka jej vplyvu na zdravie a celkovú vitalitu.

Mladá pšenica obsahuje minerály a to predovšetkým horčík a fosfor. Ďalej je bohatá na meď, zinok, železo, mangán a z vitamínov je to vitamín A, C a E. Mimo to obsahuje 17 aminokyselín, z nich 8 je považovaných za esenciálne.

19645-3_mlada-psenice-brainmarket-infografika-sk

Prečo zaradiť mladú pšenicu do nášho jedálnička?

  • Má veľký obsah chlorofylu.
  • Podporuje metabolizmus.
  • Vytvára v tele zásadité prostredie.
  • Pôsobí antibakteriálne.
  • Pomáha detoxikovať telo od ťažkých kovov.
  • Pôsobí ako antiseptikum a pomáha pri liečbe infekcie vyvolaných streptokokom.
  • Bojuje proti kožným chorobám ako je ekzém alebo lupienka.
  • Zlepšuje trávenie.
  • Posilňuje imunitný systém.

1.) Zvyšuje vstrebávanie živín

Mladá pšenica zvyšuje vstrebávanie živín ako sú elektrolyty, vitamín C a vitamín E. Pokiaľ čo najviac chceme minimalizovať riziko chronických ochorení je mladá pšenica výborným pomocníkom, pretože dokáže v tele vytvoriť zásadité prostredie. Opakom je prekyslenie organizmu čiže acidóza. Prekyslenie je problém, kvôli ktorému sa potom môže vyvinúť mnoho ochorení. Chlorofyl je práve ten, ktorý v mladej pšenici je schopný predchádzať acidóze, pretože pomáha vyrovnávať pH v tele a chrániť bunky. 

2.) Menšie riziko poškodenia buniek voľnými radikálmi

Medzi hlavné vlastnosti mladej pšenice určite patrí aj to, že má antioxidačné vlastnosti. Antioxidanty pomáhajú bunkám bojovať proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie a prispievajú k niektorým ochoreniam.

3.) Posilňuje imunitný systém

Pokiaľ ste náchylný k ochoreniam a infekciám je mladá pšenica to pravé, ako efektívne imunitu posilniť. Je totiž dobrým zdrojom enzymov a aminokyselín, ktoré účinne bojujú proti nebezpečným patogénom. Tieto základné zlúčeniny pomáhajú posilňovať imunitné bunky a pomáhajú zaistiť ich optimálne fungovanie. 

4.) Podporuje trávenie

Konzumácia mladej pšenice môže tiež prispieť Vášmu zažívaciemu systému. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a vitamínov skupiny B, ktorý hrá dôležitú rolu v metabolizme sacharidov k produkcií energie a taktiež pomáha produkovať kyselinu chlorovodíkovú.

5.) Obsahuje chlorofyl 

Ako som už zmienila, v mladej pšenici nájdeme veľké množstvo chlorofylu. Jedná sa o látku, ktorá mladej pšenici dáva typicky zelenú farbu a preto sa chlorofylu hovorí "zelená krv". Rastlinám chlorofyl pomáha vstrebávať energiu a živiny zo slnečného žiarenia počas procesu fotosyntézy. Je to prírodný "čistič", ktorý pomáha pečeni v detoxikácií a pôsobí ako antioxidant. Chlorofyl je chemicky podobný hemoglobínu, jednej zo zložiek červených krviniek, ktorá na sebe viaže a prenáša kyslík. Uvádza sa, že by chlorofyl by mohol byť účinný pri anémii.

Okrem toho je mladá pšenica nabitá aminokyselinami (stavebné kamene bielkovín), ale tiež enzýmami, ktoré sú nevyhnutné pre trávenie a veľa vitamínov a minerálov. Výhodou prášku mladej pšenice je jeho jednoduché využitie. Prášok môžeme jednoducho vmiešať priamo do džúsu alebo vody, taktiež sa môže použiť aj do pečenia sladkých dezertov. 

 

Veronika Halusková

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!