Tuky a oleje
Tuky sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu buniek, nervového systému a hormonálnu reguláciu. Oleje sú často používané pri varení a príprave jedál, či už ako základ omáčok alebo pri smažení pokrmov. Zdravými zdrojmi tukov a olejov, ktorým by sme mali dávať prednosť, sú olivový, avokádový alebo ľanový olej, obsahujúci prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Nadmiera konzumácia nasýtených a transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú napríklad v priemyselne spracovaných potravinách, môže zvýšiť riziko srdcových chorôb a ďalších zdravotných problémov. Na doplnenie olejov môžete tiež zvážiť doplnky stravy obsahujúce rybí olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny alebo doplnky obsahujúce kokosový olej alebo avokádový olej, ktoré poskytujú zdravé nenasýtené tuky na podporu kardiovaskulárneho zdravia a celkovej pohody.
MCT olej je tzv. zdravý typ nasýtených mastných kyselín čiže triglyceridov. Je spojovaný s...
Konopné semienka pochádzajú z rastliny Cannabis sativa. Táto odroda sa pestuje na pri...