Orechy - všetko čo o nich potrebujeme vedieť

Pre väčšinu ľudí sú asi orechy najlepšou pochúťkou. Patria medzi skupinu najzdravších potravín vôbec a nie je teda divu, že spolu s vynikajúcou chuťou, sú s takou obľubou zaraďované do jedálnička. V dnešnom článku si predstavíme niektoré orechy, ktoré svojimi nutričnými hodnotami a chuťou jednoznačne vynikajú.

Prečo zaradiť orechy do jedálnička?

  • Sú nabité antioxidantmi.
  • Obsahujú zdraviu prospešné tuky.
  • Zdroj vlákniny.
  • Celá rada minerálnych látok, vrátane vápniku, horčíku, selénu, zinku alebo medi. 
  • Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
  • Pomáhajú predchádzať osteoporóze.
  • Podporujú zdravšiu pokožku, vlasy aj nechty. 

Pekanové orechy

Tieto orechy kolonisti v severnej Amerike, oslavovali už v 16. storočí a do tej doby sú pekanové orechy súčasťou amerických receptov od šalátov až po dezerty. Okrem toho, že pekanové orechy obsahujú dostatok zdraviu prospešných tukov, ktoré sú dobré pre srdce, majú tiež dostatok iných živín, ktoré môžu vyrovnávať hladiny niektorých deficitných minerálov ako je železo alebo zinok. Pekanové orechy obsahujú veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť pred oxidatívnym stresom a zá***mi. Ďalej sú pekanové orechy vďaka obsahu mangánu vhodné pri znižovaní príznakov predmenštruačného syndrómu.

Para orechy

Para orechy sú podlhovasté väčšie plody stromu Bertholletia excelsa a pochádzajú z Brazílie. Ak by sme mali nájsť živinu, ktorá delá Para orechy výnimočné, tak by to bol selén. Prvok, ktorý je zásadný pre mnoho funkcií v tele. Od našej nálady až po prevenciu zá***ov v tele. Čím menší je hladina selénu, tým väčšie je riziko kardiovaskulárnych ochorení. Medzi ďalšie minerály, ktoré para orechy obsahujú patrí určite vápnik, draslík, meď a fosfor. Zaujímavosťou je aj to, že para označujeme ako orechy. V skutočnosti sa z botanického hľadiska jedná o semená, ktoré rastú vo veľkých strukoch.

19528_para-orechy-brainmax-pure-brainmarket-sk

Čo má selén všetko na starosť

  • Antioxidant, ktorý pomáha predchádzať srdcovým a pľúcnym chorobám.
  • Podporuje dobrú náladu.
  • Podporuje zdravie štítnej žľazy.
  • Posilňuje imunitný a reprodukčný systém.
  • Zlepšuje prietok krvi.

U Para orechov sa odporúča konzumácia len hrsť denne a to práve kvôli obsiahnutému selénu, pretože vo väčších dávkach je selén toxický. 

Konzumácia Para orechov chráni dažďový prales, pretože orechy rastú najlepšie v nedotknutom lese. Akékoľvek pokusy pestovať orechy mimo dažďový prales zlyhali. Sú tak pestované v ich prirodzenom prostredí. Okrem toho nákupom para orechov sa zamestnávajú miestni obyvatelia a tým sa aj podporí zachovanie dažďového pralesa. Pokiaľ si lesné spoločnosti môžu zarábať na živobytie a udržiavať zdravý les, je ďaleko menší motivácia pre deštruktívne procesy, ako je ťažba dreva a lov. Okolité stromy a vegetácie nie sú poľnohospodármi odstraňované, pretože to ovplyvňuje množstvo a kvalitu úrody para orechov.

Píniové oříšky

Píniové orechy alebo skrátene Pínie pochádzajú so Stredomoria a tiež tvoria podstatnú časť stredomorskej kuchyne. Taliani pínie používajú bežne do šalátov, múčnikov, dipov a nátierok alebo tradičného bazalkového pesta spolu s kvalitným extra panenským olivovým olejom. Hoci sme si zvykli na označenie "oriešky", v skutočnosti sa jedná o semená a to konkrétne semená borovice Pinus pinea. Ide o strom, ktorý je veľmi náchylný na nižšie teploty, preto by sa mu v našich podmienkach nedarilo. Okrem Stredomoria sú pínie obľúbené aj v Čile.

Pínie sú až zo 60% tvorené zdraviu prospešnými tukmi a obsahujú až 12% bielkovín. Z vitamínov v nich nájdeme vitamín E, kyselinu olejovú a z minerálov fosfor, zinok, meď a draslík.

Niektoré priaznivcov orieškov môže ovplyvniť vyššia cena pínií, však verte, že pestovanie a zber pínií nie je ľahká. Najskôr trvá 15-25 rokov, kým strom vôbec začne produkovať semená a následný zber prebieha ručne, takže je veľmi náročný na čas. Pre svoj obsah mononenasýtených mastných kyselín, bielkovín a minerálov nemohli v našom BrainMax Pure repertoári chýbať. Píniové oriešky môžete na e-shope nájsť v BIO kvalite, to znamená, že je zaručené ich ekologické pestovanie bez použitia pesticídov a iných škodlivých látok.

Kešu orechy

Kešu orechy nie sú orechy v pravom slova zmysle. V skutočnosti sa jedná o semená. Majú krémovú farbu a svojím tvarom pripomínajú obličky. Pochádzajú zo stromu Anacardium occidentale, ktorý produkuje celý kešu plod. Kešu orechy sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok, vrátane bielkovín, vlákniny, minerálov ako je meď, zinok, horčík a antioxidanty vo forme fenolových zlúčenín. Kešu orechy sa skladajú z 21% bielkovín, 46% tukov a 25% sacharidov (z ktorých časť je vo forme nestráviteľnej vlákniny). Kešu orechy sú primárne tvorené nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré sa podieľa na regulácii hladiny cholesterolu v krvi. Sú vhodné pre osoby, ktoré trápia reumatické bolesti. Ženy určite ocenia fakt, že kešu orechy môžu pomôcť zmierniť problémy prementruačního syndrómu. Zmienili sme tiež zinok. Práve zinku majú kešu orechy celých 9 mg. Ten je dôležitý pre správne funkcie imunitného systému.

19519-3_kesu-brainmax-pure-brainamrket-sk

Pistáciové orechy

Pistácie sú orechy s tvrdou vonkajšou škrupinou, so zeleným jadrom, ktoré má sladkastú chuť. Orechy pochádzajú zo stromu Pistacia vera a pôvodom sú zo západnej Ázie, kde rastú divoko na mnohých suchých miestach. Orechy sú významným zdrojom vitamínu E, čo je silný antioxidant rozpustný v tukoch a je nevyhnutný pre udržanie zdravej sliznice a tiež pokožky. Vitamín E tiež pôsobí ako lapač voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky. Ďalej obsahujú vitamín B6, ktorý hrá zásadnú úlohu v metabolizme bielkovín a má vplyv na kognitívne funkcie. Pistácie sú veľkou zásobárňou minerálov ako je meď, mangán, draslík, vápnik, železo, horčík a zinok.

Okrem iného pistáciové orechy sú dobrý zdroj živín pre naše oči, pretože obsahujú dva dôležité karotenoidy luteín a zeaxantín. Karotenoidy sú antioxidanty, ktoré znižujú pravdepodobnosť ochorenia očí ako je makulárna degenerácia očí. Karotenoidy sa najlepšie vstrebávajú s tukom, ktorý je v pistáciách samozrejme obsiahnutý.

  • Obsahujú silné antioxidanty.
  • Vitamíny skupiny B a E.
  • Minerálne látky najmä meď, horčík, draslík, zinok.
  • Zdroj mononenasýtených a polynenasýtených tukov.
  • Výdatný zdroj bielkovín.

Avšak o pistáciách sa tiež hovorí ako o stimulante, ktorý má byť podporným prostriedkom pri erektilnej dysfunkcií. Jedným z dôvodov je pravdepodobne to, že obsahujú aminokyselinu arginín, ktorá udržuje pružné tepny a zlepšuje prietok krvi.1

Lieskové orechy

Lieskové orechy získali na popularite predovšetkým ako hlavná surovina mnohých sladkostí, čo je trochu škoda, pretože majú úžasné nutričné hodnoty. Pokiaľ sa ich rozhodnete konzumovať samostatne a nie ako jednu z ingrediencií čokoládových nátierok, môžete iba jednou hrsťou denne získať veľa minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Obsahujú omega 3 a 9 mastné kyseliny, čo sú zdraviu prospešné tuky, ktoré ocení predovšetkým náš kardiovaskulárny systém. Vo chvíli, kedy si ich dáte do raňajkovej kaše alebo sa stane pravidelnou súčasťou desiat, stanú sa skutočným zdrojom energie pre telo aj mozog. Mimo to je konzumácia lieskových orechov spojená so zdravím nervového systému. Lieskové orechy sú bohaté na antioxidanty (vitamín E), čo sú zlúčeniny, ktoré chránia pred oxidáciou buniek. Znižujú rozsah poškodenie buniek voľnými radikálmi. 

Orechy sú jedným so základných zdrojov príjmu bielkovín u vegetariánov a vegánov. Do jedálnička je pridávame opatrne, pretože cez to, že tuky v nich obsiahnuté, sú zdraviu prospešné, je ich pomerne dosť. Je odporúčaná hrsť orieškov každý deň. Ideálne je si orechy zmiešať a každý deň si tak dopriať len pár z nich. Na skladovanie orechov by ste si mali dať záležať. Pretože obsahujú veľa tuku, majú tendenciu žltnúť. Kvôli tomu je v ideálnom prípade dať do dobre tesniacej nádoby a skladovať v suchu a tme.

 

Veronika Halusková

 

1. Pistachio diet improves erectile function parameters and serum lipid profiles in patients with erectile dysfunction, M AldemirE OkuluS NeşelioğluO ErelO Kayıgil

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!