Pečeň: zdroj našej sily

Ako je to s naším najväčším pevným orgánom pod kožou? Orgánom zabezpečujúcim metabolické procesy, vďaka ktorým získavame energiu. Zdravá pečeň znamená energiu a plný život, kvalitné spracovanie živín a vitalitu. Dnešný článok bude o tom, ako sa o ňu starať a na čo si dávať pozor.

Žijeme v dobe, kedy náš hlavný detoxikačný orgán je v neustálom záprahu. A k tomu, aby sa toxíny v našich tkanivách nehromadili je potrebné, aby nám pečeň fungovala možno čo najlepšie. Ideme sa na to teda pozrieť.

Pečeň je našou čističkou....

Pečeň leží v hornej pravej časti a skladá sa z ôsmych častí, zvláda prefiltrovať až 2 litre krvi za minútu, bežná hodnota je 1,5 litra. Celkovo 8000 pečeňových lalokov je v každom okamihu naplnených zhruba 10% celkového množstva krvi, ktoré v sebe máme.

Pečeň zabezpečuje štepenie a premenu látok, vďaka ktorým získavame energiu a zároveň odstraňujú toxíny z krvného obehu. Pečeňové bunky známe ako hepatocyty filtrujú krv a rozdeľujú, ktoré látky budú spracované, ktoré uložené, ktoré vylúčené a ktoré zostanú v krvi naďalej.

fakta_o_peceni

V pečeni sú naviac uložené vitamíny a minerály, ako sú napríklad meď a železo, ktoré sú v prípade potreby uvoľňované. Produkuje tiež hormóny a ďalšie hormóny pre zmenu likviduje (inzulín, steroidné hormóny). 

Vyrobí odhadom 800 - 1 000 ml žlče denne. Tá je transportovaná žlčovodom do tenkého čreva, kde následne slúži k ďalšiemu odbúravaniu tukov. Prebytočná žlč je potom uskladňovaná v žlčníku.

Pečeň ďalej štiepi proteíny. Vedľajším produktom tohto štepenia je potom amoniak, ktorý je pre telo vo veľkom množstve toxický. Preto pečeň mení amoniak na močovinu, ktorá následne putuje krvou do obličiek a tie ju vylúčia močom.

Taktiež alkohol a lieky sú práve v pečeni metabolizované. Ako by toho nebolo málo, tak v pečeni sa vytvárajú substancie, vďaka ktorým bojuje náš imunitný systém s infekciami, proteíny zodpovedné za zrážanlivosť krvi, rozkladajú staré a poškodené červené krvinky a tiež riadia množstvo glykogénu v krvi.

jatra_-_Infografika_Instagram_BrainMarket

Detoxikácia v pečeni prebieha vo dvoch fázach. Fáza I a II. Vo fáze prvej sú odbúravané chemikálie, ako sú drogy, hormóny, pesticídy a všelijaké ďalšie toxíny do menej škodlivých toxínov. Počas tohto procesu sú produkované voľné radikály, ktoré by mohli vo väčšom množstve poškodiť aj pečeňové bunky. 

Vo fáze II sú odstraňované nežiadúce látky (toxíny: napr.: nikotín, kofeín, pesticídy, sulfáty, epoxídy, benzoáty) z tela von a to vo vode rozpustných látkach, ktoré môžu byť ľahko vylúčené žlčou alebo močom.

Ako pečeň regeneruje?

Pečeň je úžasná v tom, ako dokáže regenerovať! Napríklad po chirurgickom odstránení 2/3 pečene sa dokáže vrátiť na svoju pôvodnú veľkosť. To, že nám toho toľko dovolí, ale neznamená, že by sme sa o ňu nemali starať. Skôr naopak. Buďme tiež veľkorysí a starajme sa o ňu.

jatra_zdrave_a_stastne_SK_Infografika_Instagram_BrainMarket

Ale nezničiteľná nie je....

Existuje viac než 100 typov ochorenia pečene. Príznaky môžu byť ľahké, podobné chrípke, ale tiež ťažké - žltačka a tmavo zafarbený moč. Poďme sa teda radšej pozrieť ako udržať vašu pečeň v kondícií.

jatra-clanek-funkce-infografika-brainmarket-sk

Pečeňové desatoro:

1. Vyhnite sa nadmernej konzumácií alkoholu

Zdravý človek dokáže odbúrať zhruba 0,15 promile za hodinu. Dať si občas večer 2 dcl kvalitného červeného vína nám nemôže nikto zakázať, ale každodenné zaťažovanie pečene alkoholom obzvlášť pred spánkom vedie k jej prílišnej záťaži. Nechajte pečeň v noci odpočinúť a zregenerovať rovnako, ako zvyšok vášho tela. Nadmiera alkoholu taktiež vedie k ztučneniu pečene. Väčšie množstvo alkoholu spôsobí zahltenie pečeňových enzýmov a aktiváciu takzvanej alternatívnej cesty jeho odbúravania. Produkty trávenia alkoholu vyvolajú v pečeňových bunkách (hepatocytoch) nadmernú tvorbu tuku. Rýchlosť odstraňovania vzniknutých guľôčok tuku sa potom pri dlhšie trvajúcom nadmernom požívaní alkoholu nedokáže vyrovnať rýchlosti pribúdania nových buniek. Dochádza tak v podstate k nafukovaniu buniek a ku vzniku steatózy (ztučneniu). 

2. Pravidelne cvičte

Pohyb pomáha telu so správnou hladinou cukru a podporuje odbúravanie prebytočného tuku. Druhou častou príčinou steatózy pečene je dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Zvýšený cholesterol je sprevádzajúcim znakom napríklad obezity, kde je najčastejšie spôsobený zvýšeným príjmom tukov. Vyššie riziko vzniku steatózy je tiež u pacientov s diabetes mellitus I. a II. typu.

Pohyb naviac rozprúdi srdce a to pumpuje viac krvi do pečene, kde je očisťovaná od nežiadúcich látok a zároveň vyživuje pečeň.

pecen-infografika-brainmarket-sk

3. Nezaťažujte pečeň zbytočným nadužívaním liekov a drog

Metabolizácia liečiv a syntetických chemických zlúčenín patrí rovnako ako odbúravanie alkoholu k ťažkým skúškam, ktorým našu pečeň vystavujeme. Pri prichádzajúcej slabosti je pre naše telo vždy lepším riešením vziať si čaj s citrónom a odpočívať, než ihneď siahnuť po medikamentoch tlmiacich príznaky oslabenia a paradoxne nášmu telu mnohokrát priťažiť ďalšou, neľahkou úlohou.

4. Jedzte stravu bohatú na vlákninu a tuky z rýb

Tuky z rýb zlepšujú funkciu pečene a znižujú potenciálnu zá***lovosť. Rovnako pomáhajú predchádzať ztučneniu pečene, čo preukázali mnohé štúdie [1.2., 3., 4.].

Vláknina zasa pomáha znižovať hladinu cukru v organizme [5.]

5. Snažte sa minimalizovať stres

Na rozdiel trebárs od srdca sa stresová reakcia prejavuje u pečene s veľkým oneskorením. Tento stres sa potom môže prejaviť skrz zmeny farby kože, pečeňovej škvrny, problémy s trávením, chronickú únavou, bolesti tela - obzvlášť šliach a tmavší moč. Je teda jasné, že náš najpracovitejší orgán stresom trpí, a pokiaľ ho minimalizujete, odvďačí sa vám svojou neúnavnom prácou :)

6. Používajte netoxickú drogériu

Certifikované eko produkty nie len pre upratovanie, ale tiež osobnú potrebu, ktoré neobsahujú substancie ako napríklad xenoestrogény a ďalšie neurotoxíny by mali patriť do každej domácnosti. Ich používaním znížite expozíciu vášho organizmu týmto jedom a znížite tak záťaž, ktorej musí vaša pečeň čeliť. Odvďačí sa vám celý váš hormonálny systém a zdravie. 

7. Zaraďte doplnky na podporu pečene

Mnoho látok a bylín má blahodárny efekt na našu pečeň. Jednou z najsilnejších je NAC, ktorý je prekurzorom jedného z najsilnejších antioxidantov glutathiónu, ktorý sa tvorí v pečeni. Glutathión bojuje s voľnými radikálmi a tiež pomáha zbavovať sa xenobiotík (cudzorodé látky) z tela, účastní sa syntézy a odparovania nukleových kyselín, odstraňuje toxíny a karcinogény, podporuje správu funkciu imunitného systému, chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Jeho nedostatok je spojený s rýchlejším starnutím, diabetom, škvrnami na pokožke, diabese a neurodegeneratívnymi ochoreniami.

Ďalším želiezkom v ohni je Pestrec mariánsky a v ňom látka nazývaná silymarín, ktorá zabraňuje vyčerpaniu glutathiónu v pečeni a podporuje zdravie pečene.

8. Vyskúšajte protizá***lové potraviny na podporu pečene

Vaša strava rozhoduje o tom, ako bude pracovať vaša pečeň. Pretože pečeň štiepi tuky, premieňa bielkoviny, sacharidy a zbavuje sa prebytočných látok z krvi. Pre správnu funkciu pečene je nevyhnutná nízka hladina cukru s nízkym obsahom toxínov. Výhodnými potravinami sú napríklad:

  • Horká zelenina: Horkosť je obvykle známkou toho, že sú v potrave prítomné prospešné enzýmy, ktoré vyživujú pečeň a stimulujú trávenie (produkciu žlče). Horké potraviny majú dostatok minerálov a znižujú obsah ťažkých kovov v krvi. Medzi horké potraviny patrí: púpava, žihľava, rukola, čakanka alebo aj niektoré druhy uhoriek.
  • Probiotické potraviny: Potraviny, ktoré podporujú zdravie a pestrosť mikrobiómu. Patrí sem kefír, kombucha, kimchi alebo iná fermentovaná zelenina (zavárané uhorky, kvasená kapusta).
  • Listová zelenina: Je nabitá protizá***lovými a antioxidačnými látkami. Môže zvyšovať hladinu glutatiónu, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý má silné tlmiace účinky proti vzniku voľných radikálov.
  • Kapustová zelenina: Zvyšuje hladinu draslíka a obsahuje indoly. Zároveň pomáhajú v boji proti estrogénovej dominancii. Kapustová zelenina (brokolica, karfiol, atď.) totiž dokáže zvýšiť produkciu glukosinátov, ktoré pomáhajú detoxikovať pečeň a zvyšujú schopnosť pečene odbúravať z krvi karcinogénne látky a ťažké kovy. Medzi také látky patrí napríklad indole-3-carbinol, ktorý je skúmaný pre svoje antikarcinogénne, antioxidačné, antiaterogénne a antiestrogénne účinky [6., 7.8.].
  • Zelené rastliny (chlorella, spirulina): Prostredníctvom chlorofylu pomáhajú zbavovať sa tela toxických látok ako dioxíny cez pečeň a stimulujú produkciu antioxidantov superoxid dismutázy.
  • Bylinky (kurkuma, zázvor, koriander, petržlen, oregano): Stimulujú produkciu glutatiónu a pôsobia protizá***ovo. Kurkumín obsiahnutý v kurkume má širokospektrálne použitie a jedným z nich je aj účinok proti hromadeniu toxínov v organizme. 

ziviny_ktore_podporuju_funkciu_pecene

9. Praktizujte bezpečný sex

Bezpečným sexom sa vyvarujete možným prenosným infekciám, ktoré ohrozujú nielen pečeň, ale ľudské zdravie ako celok. Medzi pohlavne prenosné ochorenia patrí žltačka typu B a C. Obe formy tohto ochorenia, hlavne potom typ C, sú pre pečeň veľmi nebezpečné. Pokiaľ žltačka typu C naviac nie je okamžite liečená, môže spôsobiť nebezpečnú cirhózu (stvrdnutie) pečene.

10. Nezdieľajte ihly, ani iné predmety typu britva a zubná kefka.

Všetky ostré predmety, ktoré prichádzajú do styku s telesnými tekutinami sú tiež ohrozením pre vašu pečeň. Všetky potenciálne toxíny a patogény vždy "prejdú" pečeňou. A mnohé zanechávajú hlboké stopy. 

Naopak nevhodnými potravinami pre pečeň sú napríklad kofeín, priemyslovo spracované potraviny obsahujúce rafinované rastlinné oleje, cukry, umelé farbivá a sladidlá, priemyslovo spracované údeniny obsahujúce dusičnany a smažené jedlá.

detoxikacia_nekonci_len_pecenou_SK_Infografika_Instagram_BrainMarket

Záver: 

Udržovať svoju pečeň je investícia do vášho zdravia a spokojnej budúcnosti. Pečeň má úžasnú schopnosť regenerácie, ale zároveň je v prvej línií v boji s toxínmi, chemickými látkami, alkoholom a ďalšími látkami, ktoré nášmu telu nesvedčia. Osobne nedám dopustiť na NAC  a som rád, že som so starostlivosťou začal už relatívne skoro a môžem zaspávať s tým, že aj keď si sem tam rád dám večer víno, tak po zvyšok dní je o ňu dobre postarané. Tak ako mnoho ďalších vecí je aj starostlivosť o pečeň a využívanie jej schopnosti hlavne o rozumnom prístupe a rovnováhe.

Matěj Veselý 

 

Zdroje:

 

 

*** slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!