V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Prečo používať prírodnú kozmetiku? 10 toxických látok, ktorým sa v bežnej kozmetike vyhnúť.

Čo je prírodná kozmetika (antiestrogénna kozmetika)?

Koža je najväčším orgánom tela a je tiež bariérou medzi vonkajším prostredím a našimi orgánmi. Pokožka je vystavená celej rade vplyvov a do krvného riečišťa absorbuje až 60% látok, v závislosti na ich vstrebateľnosti a veľkosti. Výberom kozmetických produktov, ktoré denne používame môžeme teda celkom radikálne ovplyvniť toxickú záťaž. Ak nechcete po večeroch študovať zloženie toxicity kozmetických produktov, potom by pre vás mala byť certifikovaná prírodná kozmetika niečo ako garancia nízkej až nulovej toxicity.

V certifikovanej prírodnej kozmetike by sa nemali vyskytovať syntetické látky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie alebo životné prostredie. Prírodná kozmetika je predovšetkým založená na vysokej koncentrácii rastlinných a bylinných olejov a extraktov. Tým je pre telo úplne prirodzená a minimalizuje sa tým vznik kožných alergií, alebo ekzémov. Je tak ideálnou voľbou pre ľudí trpiacich kožnými problémami, alebo pre tých, ktorí majú suchú, citlivú a problematickú pleť. Ale jednou z hlavných výhod je to, že vďaka svojmu zloženiu je vhodná úplne pre každého.

Na BrainMarkete hovoríme prírodnej antiestrogénnej kozmetike, pretože neobsahuje látky, ktoré narušujú našu hormonálnu rovnováhu (endokrinné disruptory). Tieto látky nazývané xenoestrogény (syntetické estrogény) svojím pôsobením napodobňujú estrogény a ovplyvňujú receptory pre estrogény. Týmto pôsobením môžu u žien i mužov spôsobiť estrogénovú dominanciu. Typickými predstaviteľmi xenoestrogénov sú napr. parabény, ftaláty či triklosan. Prečítajte si článok o estrogénovej dominancii u žien a estrogénovej dominancii u mužov.

prirodni-kosmetika-faith-in-nature

TOP 10 chemikálií, ktorým sa vyhnúť pri užívaní bežnej kozmetiky

Priemerná žena každý deň použije 12 kozmetických produktov obsahujúcich 168 jedinečných ingrediencií, medzi ktorými môžu byť aj endokrinné disruptory, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu. Vzhľadom k tomu, že naša pokožka môže v závislosti na látke, čo s ňou prídu do kontaktu absorbovať až 60% látok do krvného riečišťa (príklad: nikotínové náplaste alebo antikoncepcia), je teda veľmi vhodné strážiť si, čo používame denne za produkty pre osobnú starostlivosť, vrátane drogérie. [12]

ktere-toxicke-latky-absorbuje-telo-infografika-brainmarket-sk

1) Parabény

Parabény sú konzervačné látky, ktoré sa nachádzajú vo všetkom od mydla, až po make-up. Ak výrobok obsahuje vodu, pravdepodobne obsahuje tiež parabény, pretože tie chráni produkt pred vznikom baktérií. Parabény patria medzi známe endokrinné disruptory, čo znamená, že v tele svojím pôsobením mimikujú estrogény a môžu narušovať hormonálnu rovnováhu. Existuje štúdie, v ktorej 99% všetkých nádorov prsníka obsahovalo parabény. [3]

2) Vône

Takmer každý konvenčný kozmetický výrobok obsahuje umelé vône. Výrobcovia nemusia uvádzať, preto je zloženie vône (fragrance) záhadou.

3) Lauryl sulfát sodný a Laureth sulfát sodný

Bývajú označené pod skratkou SLS / SLES a sú to peniace činidlá. Používajú sa v mnohých výrobkoch osobnej starostlivosti, vrátane v starostlivosti o pleť. Tiež sú súčasťou šampónov a zubných pást. Patria medzi povrchovo aktívne látky, ktoré môžu spôsobiť podráždenie kože a vyvolať alergie. Mimo to počas procesu sulfatácie môžu vznikať tzv. nitrozamíny, u ktorých sa predpokladá, že až 90% z nich môže byť karcinogénnych.

4) Toluén

Toluén je chemikália bežne sa vyskytujúca v lakoch na nechty a farbách na vlasy. Jedná sa o rozpúšťadlo, ktoré môže byť toxické pre imunitný systém a môže spôsobovať vrodené vady

5) Ftaláty

Ftaláty patria medzi zmäkčovadlá, ktoré sa pridávajú do plastu, aby zvyšovali ich odolnosť. V kozmetike sa ftaláty používajú predovšetkým ako vôňa a sú súčasťou sprejov na vlasy a lakov na nechty. Podobne ako parabény, patrí aj ftaláty medzi endokrinné disruptory, ktoré môžu spôsobovať hormonálne a reprodukčné problémy.

6) Polyethylenglykol (PEG) 

Polyethylenglykol sa používa ako rad zahusťovadiel mnohých produktov, najmä je súčasťou pleťových vôd, šampónov a opaľovacích krémov. PEG je často kontaminovaný ethylenoxidom. [4]

7) Formaldehyt

Formaldehyt sa v kozmetike používa ako konzervačná látka. Je to známy karcinogén, ktorý je tiež spájaný so vznikom astmy, neurotoxicitou a vývojovú toxicitou.

8) Oxybenzón 

Oxybenzón je súčasťou opaľovacích krémov ako UV filter. Patrí medzi známe endokrinné disruptory a môže narušiť činnosť štítnej žľazy. Je tiež spájaný s kožnými alergiami. Opaľovacím krémom, ktoré ako filter používajú oxybenzón, by sme sa mali radšej vyhnúť. Mimo opaľovacie krémy môžeme oxybenzón nájsť v balzamoch na pery alebo make-upu.

9) Diethanolamín

Diethanolamín je peniace činidlo. Ide o známy karcinogén a respiračné toxín. Preto EÚ obmedzila jeho použitie vo výrobkoch pre osobnú starostlivosť.

10) Triklosan 

Triklosan je antibakteriálne činidlo, ktoré sa používa v antibakteriálnych mydlách, niekedy aj zubných pastách a patrí medzi endokrinné disruptory.

Prečo používať prírodnú kozmetiku?

Pokiaľ sa vám nechce prečítať zloženie kozmetických produktov a máte záujem znížiť každodennú toxickú záťaž, potom je prírodná antiestrogénna kozmetika jasná voľba.

  • Šetrná k pokožke a vlasom - hlavné plus prírodnej kozmetiky je zloženie, ktoré obsahuje vitamíny, rastlinné oleje a hydratačné zložky, to všetko na prírodnej báze, preto je šetrná nie len k vlasom, ale aj pokožke.
  • Produkty neobsahujú žiadne syntetické látky - v certifikovanej prírodnej kozmetike nenájdete konzervačný a synteticky vyrobené látky, farbivá, silikóny ani iné ropné zložky. Všetky produkty, ktoré podliehajú kritériám k získaniu certifikátov sa zaväzujú k použití len prírodných látok. 
  • Dlhodobé používanie nemá negatívny dopad na zdravie 
  • Istota zloženia aj pôvodu - prírodná kozmetika obsahuje oproti konvenčnej kozmetike len pár zložiek a vďaka tomu naozaj viete, čo používate. Nezaťažuje životné prostredie.
  • Nie je testovaná na zvieratách - výroba prírodnej kozmetiky nevyžaduje testovanie na zvieratách ako je tomu u konvenčných kozmetických produktov.
  • Bezpečná pre vodný ekosystém - v prírodnej kozmetike sa nevyskytujú toxické chemikálie, ktoré by mohli ohroziť vodné živočíchy. Toxické látky totiž narušujú endokrinný systém rýb. Tie, u ktorých nedôjde k intoxikácií ihneď sa  ďalej nemôžu rozmnožovať, a tým predstavujú aj riziko pre väčších predátorov. 
  • Lepšie účinky - vďaka kvalite používaných surovín a veľkému množstvu výživných látok sú, predovšetkým z dlhodobého časového horizontu, účinky prírodnej kozmetiky podstatne väčšie. 
  • Univerzálne použitie - prírodná kozmetika je vhodná pre každého, vrátane ľudí, ktorí majú problematickú pleť a samozrejme aj pre citlivú pokožku detí. 

Niektoré konvenčné kozmetické produkty môžu obsahovať syntetické látky, ktoré môžu pokožku dráždiť, a tiež sa môžu objaviť kožné alergie, alebo ekzémy poprípade narušovať hormonálnu rovnováhu (estrogénová dominancia). Práve prírodná kozmetika tieto nepríjemné dôsledky úplne eliminuje. Môže sa objaviť neznášanlivosť na konkrétne rastlinu (napríklad harmanček), ale pokožka nedostáva chemický koktail prísad, ktorý by z dlhodobého hľadiska ohrozoval ako samotnú pokožku, tak aj zdravie. Bio kozmetika obsahuje prírodné zložky v ďaleko väčšej koncentrácii. Obsahuje najmä rastlinné oleje, ktoré slúžia ako základy väčšiny produktov. Tie sa získavajú extrakciou, alebo sú za studena lisované. Oleje sú následne dopĺňané o éterické oleje, ktoré tu nielen zastupujú vonnú zložku výrobku, ale tiež čiastočne pôsobia ako konzervant. Éterické oleje sú získané destiláciou alebo lisovaním kvetov, plodov, listov či kôry. Ďalej sú pridané výťažky a vitamíny z rastlín, orechov, jadier, semien, medu a pod. Esenciálne oleje alebo napríklad kvetinové vody - hydroláty.

estrogenova-dominance-infografika-brainmarket-sk

Zárukou naturálneho pôvodu je certifikácia prírodnej kozmetiky

Produkty, ktoré sú prírodného pôvodu zaisťuje hneď niekoľko certifikácií. Certifikácia prírodnej kozmetiky musí spĺňať prísne kritériá, ako už u spomínaného zloženia, tak aj v obaloch, v ktorých sa potom predáva. Najznámejší certifikácie je napríklad EcoCert, CPK, BDIH, NaTrue, alebo EcoCert Cosmos Natural, ktorá má veľmi prísne kritériá. Nielen že je kladený dôraz na zloženie, ale aj na recyklovateľnosť obalového materiálu.

Poslednú zmienenú certifikáciu vlastní napríklad značka Only Bio. Práve táto poľská značka vyrazila na trh so svojimi produktmi v sklenených obaloch. V ich ponuke nájdete šampóny, micelárne vody, sprchové gély, ale aj detskú kozmetiku, ktorá je ako jediná v plastových obaloch. Nielen, že ponúka širokú škálu prípravkov v starostlivosti o telo a vlasy ako dospelých, tak i detí, ale sú unikátne vďaka biorafinácií sufraktínu repky, čo je vynikajúca ekologická surovina, ktorá je biologicky rozložiteľná, ale zároveň účinne umýva, čistí a pôsobí antisepticky. A čo je najdôležitejšie, firma OnlyBio využíva z 99% iba prírodné suroviny a to primárne z lokálnych zdrojov. Onlybio do svojich výrobkov používa kvalitné oleje ako je sezamový, repkový a slnečnicový olej, ktoré chránia pokožku pred prejavmi starnutia, regenerujú, hydratujú a sú perfektné pre citlivú a ekzematickú pokožku dospelých i detí.

Ďalšou certifikovanou značkou je Faith in Nature. Táto značka si zakladá samozrejme na zloženie, ktoré neobsahuje parfumácie, farbivá a parabény. V zložení nájdete ingrediencie iba z rastlinných zdrojov obohatené o ovocné a kvetinové extrakty a esenciálne oleje v BIO kvalite. A to nie je všetko! Nielen že používajú balenie z recyklovateľných materiálov, ale základom certifikáciou je netestovaní na zvieratách. Toho sa Faith in Nature drží a na zvieratách nie sú testované tak produkty, tak ani ich zložky.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!