Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Nízka hladina estrogénu u žien. Čo spôsobuje a aké sú príznaky?

Čo je estrogén?

Estrogén je hlavný ženský pohlavný hormón. Je dôležitý najmä pretože zaisťuje funkciu celého ženského reprodukčného systému. Estrogén je u žien produkovaný vo vaječníkoch a v žltom teliesku. Hladina estrogénu začne stúpať v puberte a s postupujúcim vekom jeho produkcia klesá.

Medzi zástupcov  estrogénov patrí estradiol, estron a estriol. 

Estradiol

Je hlavným ženským hormónom, ktorý je zodpovedný za menštruačný cyklus a úzko spolupracuje s iným hormónom, ktorý sa nazýva progesterón. Je produkovaný u žien v plodnom veku.

Estrón

Oproti tomu hormón estrón je jediný estrogén, ktorý telo produkuje po menopauze.

Estriol

Hlavný estrogén počas tehotenstva.

Ďalšie funkcie estrogénu

Estrogén má priamy vplyv na rýchlosť metabolizmu a spaľovanie tukov. Mimo to spolu s rastovým hormónom spôsobuje predovšetkým v puberte rýchlejší rast. Ďalej estrogén pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdravie kostí.

Nízka hladina estrogénu môže nastať z niekoľkých dôvodov:

  • Syndróm polycystických vaječníkov - pri tomto ochorení klesá hladina estrogénu a môže dochádzať k výkyvom medzi estrogénom a progesterónom.
  • Laktácia - hladina estrogénu klesá po pôrode a v období laktácie. Práve táto hormonálna zmena pomáha stimulovať produkciu mlieka a zabraňuje ovulácií.
  • Odstránenie vaječníkov - ženy, ktoré podstúpia odstránenie vaječníkov podstúpia menopauzu omnoho skôr, pretože u nich nie je produkovaný estrogén a progesterón.
  • Anorexia - anorexia patrí medzi veľmi závažné ochorenie, kedy telo nemá dostatočný príjem energie a živín. Pri nízkom percente tuku a energie telo prestane produkovať estrogén.
  • Nadmerná telesná aktivita -  s týmto majú problém predovšetkým aktívne športovkyne, kedy zníženú produkciu estrogénu môže spôsobovať veľmi malé percento tuku a potom aj skorší nástup menopauzy.
  • Chronické ochorenie obličiek
  • Poruchy štítnej žľazy
  • Problémy s hypofýzou

Zvláštne obdobie klesajúceho estrogénu je menopauza

žien, ktorým je cez 40 rokov môže pokles hladiny estrogénu súvisieť s prichádzajúcou menopauzou. Avšak samotná menopauze predchádza obdobie, ktoré sa nazýva perimenopauza, pri ktorej vaječníky síce ďalej produkujú estrogén, ale už v menšom množstve. Okolo 50 rokov s nástupom menopauzy sa zníži produkcia estrogénu a môže stúpať telesná hmotnosť.

Jedným z dôvodov prečo sa v priebehu menopauzy zvyšuje hmotnosť je práve zmena hladiny hormónov. Znižuje sa hladina estradiolu a keďže tento hormón pomáha regulovať metabolizmus a telesnú hmotnosť, môžu nízke hladiny estradiolu viesť k nárastu hmotnosti. V tomto období sa začína najviac tuku hromadiť v oblasti brucha. Je to tzv. viscerálny tuk, ktorý sa hromadí okolo orgánov. Viscerálny tuk môže byť spúšťací mechanizmus k ochoreniam ako je cukrovka, mŕtvica a rôzne srdcové ochorenia. V tomto veku klesá aj pohybová aktivita a to predstavuje väčšie riziko nárastu telesnej hmotnosti. Preto je vhodné byť fyzicky aktívny po celý život.

estrogen-hladina

Nízka hladina estrogénov u žien má radu nepríjemných symptómov:

  • Bolesť hlavy
  • Zmeny nálad - výkyvy nálad sú pre pokles hladiny estrogénu typické, avšak nízka hladina estrogénov môže viesť až k depresívnym poruchám. Nedostatok estrogénu môže spôsobiť aj pokles produkcie serotonínu.
  • Únava 
  • Problémy so sústredením
  • Nepravidelný menštruačný cyklus - pretože estrogén je jedným z hlavných hormónov, ktorý riadi menštruačný cyklus, jeho nízka hladina môže viesť k nepravidelnému menštruačnému cyklu.
  • Predmenštruačný syndróm
  • Návaly tepla a nadmerné potenie - nízka hladina estrogénov môže spôsobiť nepríjemné návaly tepla a nadmerné potenie.
  • Vypadávanie vlasov
  • Zhoršení pleti - príznakom nízkej hladiny estrogénov je aj suchá a problematická pokožka so sklonmi k akné.
  • Znížená hustota kostí - vďaka nízkej hladine estrogénu môže telo horšie vstrebávať vápnik a aj tým prispieva k neskoršiemu vzniku osteoporózy. 
  • Strata libida
  • Vaginálna suchosť a bolestivý styk.
  • Časté infekcie močových ciest
  • Zvýšenie telesnej hmotnosti - nízka hladina estrogénov nie len že môže mať vplyv na množstvo ukladania tuku v tele, ale ovplyvňuje tiež miesta, kde sa tuk ukladá. Obvykle to býva v oblasti brucha.  

Nízka hladina estrogénu-infografika-brainmarket-sk

 

Estrogén naozaj riadi väčšinu pochodov v reprodukčnom systéme a mimo vyššie zmienené symptómy môže mať za následok aj neplodnosť. Okrem toho nízke hladiny estrogénu môžu narušiť sexuálne funkcie.

Mimo už spomínané príznaky je hladina estrogénov zistiteľná pri kontrolných odberoch krvi. Ženám s nízkou hladinou estrogénu sa väčšinou navrhne liečba v podobe hormonálne substitučnej terapie, čo nie je nič iné ako podávanie vysokých dávok estrogénu. Avšak stimulovať hladinu estrogénu môžete tiež výberom vhodnej stravy bohatej na fytoestrogény lignany. To sú látky, ktoré dokážu ovplyvniť hladinu hormónov a môžu zvýšiť hladinu estrogénu. Najčastejšie sa tento druh fytoestrogénov nachádza v jahodách, otrubách, cíceri, zelenine (mrkva, baklažán, paradajky, repa, karfiol, kapusta), ľanovom semienku. Odporúčame konzumovať bio zeleninu napr. z farmárskych trhov a najmä zeleninu hlúbovitú (brokolica, karfiol).

Významným nositeľom fytoestrogénov je Maca peruánska, ktorá má na telo komplexné účinky, pretože prirodzene zvyšuje hladinu estrogénu, udržuje hormonálnu rovnováhu a výrazne ovplyvňuje sexuálnu aktivitu. Macu pre tieto účely, môžete kúpiť tu: Maca. Z bylín to je predovšetkým Ďatelina lúčna alebo Archangelika lekárska.

Zdravým životným štýlom k hormonálnej rovnováhe

Hormóny v ženskom tele sú veľmi komplikovanou tému. V minulom článku sme písali o estrogénovej dominancii, kedy má žena estrogénov mnoho oproti ďalšiemu dôležitému hormónu progesterónu. Hormóny v ženskom nie je len komplikovanou témou na písanie, ale komplikovaný systém, ktorý by si každá žena mala strážiť. Svojím životným štýlom ovplyvňujeme, či budeme mať hormóny v rovnováhe. Preto je veľmi dôležité dbať na dodržiavanie zdravej a vyváženej stravy, vyhýbanie sa toxínom, či už to sú pesticídy v potrave alebo xenoestrogény v kozmetike, či drogérií. Nezanedbateľný vplyv má tiež dostatok fyzickej aktivity, psychika (eliminácia stresu) a tiež cirkadiánny rytmus.

Pre hormonálnu optimalizáciu u žien odporúčame:

  • Maca - Prirodzená stimulácia hladiny estrogénov.
  • Detox Support - Obnovenie metabolizmu, detoxifikácie a homeostázy.
  • BrainMax Testamento - Optimalizácia hladiny estrogénu a progesterónu. Cieľ hormonálna rovnováha.
  • Thyroid Energy - Posilnenie činnosti štítnej žľazy, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu hormonálneho systému a metabolizmu.
  • BrainMax 1.5 Adaptogenic - Obnova činnosti unavených nadobličiek je dôležitá pre správne fungovanie hormonálnych procesov v tele od vaječníkov až po štítnu žľazu.
  • Performance Magnesium - Dostatok horčíku je dôležitý pre spustenie dôležitých hormonálnych procesov v tele.

Veronika Halusková, Jiří Votava

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!