Chlorofyl - najlepší prírodný pigment na detoxikáciu

Bez pochýb ste o chlorofyle počuli a pravdepodobne viete, že rastliny by bez neho nemohli žiť. Možno vám ale stále vŕta hlavou, čo to ten chlorofyl vlastne je a či má pre ľudské telo čo ponúknuť.

Chlorofyl je typ rastlinného pigmentu zelenej farby zodpovedný za absorpciu svetla, fotosyntézu v rastlinách vyrábajúcu energiu a pre nás nevyhnutný kyslík. Ukazuje sa, že chlorofyl nie je dôležitý len pre energiu rastlín a náš kyslík, funguje totiž ešte ako prírodný blokátor karcinogénnych efektov v tele a blokuje poškodenie tela toxickými plesňami ako napríklad aflatoxín. Tiež zaujíma miesto prírodného „spaľovača tukov“, a toto je len výňatok pozitív, ktoré môže chlorofyl nášmu telu ponúknuť pre jeho optimálne funkcie!

Čo je to chlorofyl?

Ide o zelený pigment umožňujúci rastlinám premenu oxidu uhličitého a vody na energiu. Obsahujú ho všetky zelené rastliny (šalát, zelenina) a tiež riasy či niektoré typy baktérií. Rastliny a riasy ho využívajú na odchyt svetla zo slnka potrebného pre fotosyntézu, to je dôvod, prečo je chlorofyl považovaný za chelát. V rastlinnej ríši je považovaný za najdôležitejšieho tvorcu energie, a to má svoje dôvody. V prírode sa vyskytujú dva typy chlorofylu. Chlorofyl A predstavujúci modročiernu pevnú látku a chlorofyl B zaujímajúci podobu tmavo zelenej pevnej látky. Obaja plnia rovnaké funkcie, avšak prijímajú rôzne vlnové dĺžky. V rastlinách sa tieto dva typy vyskytujú v pomere 3:1 (A:B).

Zatiaľ čo chlorofyl je úplne prírodný, podobná polosyntetická zmes zvaná chlorofylín sa vyrába v laboratóriách a používa sa v doplnkoch stravy propagovaných ako „tekutý chlorofyl.“ Tieto suplementy majú históriu trvajúcu cez päťdesiat rokov a sú využívané na ošetrovanie kožných rán, telesného zápachu, či tráviacích problémov s prakticky nulovým rizikom vedľajších efektov. Suplementy obsahujúce chlorofylín majú za cieľ znižovať oxidačný stres a neutralizovať voľné radikály v tele. Oxidatívny stres sa v tele vyskytuje vďaka zlej strave, chemickým karcinogénom z prostredia, UV žiareniu, radiácii a mnohým ďalším veciam.

Výhody chlorofylu 

1.) Zlepšuje detoxikáciu pečene

Ďalším spôsobom, akým môže chlorofyl chrániť naše bunky, je zvyšovaním množstva biotransformačných enzýmov II typu. Tieto enzýmy podporujú optimálne funkcie pečene a pomáhajú im eliminovať toxíny. Niektoré štúdie ukazujú, že chlorofyl môže znižovať riziko poškodenia pečene a následné dôsledky spôsobené aflatoxínom zvyšovaním aktivity práve biotransformačných enzýmov a zvýšeným odstraňovaním telesných toxínov.

Aflatoxín-B1 (AFB1) je spájaný so zvýšeným rizikom tvorby nádoru v pečeni, pretože je metabolizovaný na karcinogén spôsobujúci mutácie buniek. Štúdie potvrdili znížené poškodenie DNA pri suplementácii chlorofylom pri kontaminácii AFB1 zo stravy. Toto zistenie je dôležité obzvlášť pre ľudí konzumujúcich veľké množstvo obilnín a strukovín. V číne prebehlo randomizované a placebom kontrolované pozorovanie 180 dospelých jedincov s vysokým rizikom pečeňového karcinómu. Pozorovaným bolo podávané placebo alebo chlorofylín pred každým jedlom po dobu 16 týždňov. Po 16 týždňoch užívania chlorofylínu množstvo AFB1 kleslo o 55% v porovnaní s placebo skupinou. Toto nám len potvrdzuje funkčnosť chlorofylínu pri zdravej podpore detoxikácie pečene.

2.) Zrýchľuje hojenie rán 

Zdá sa, že chlorofylín obmedzuje množenie baktérii a tým pomáha hojeniu rán a zamedzeniu infekciám. Od roku 1940 sa chlorofylín pridáva do mastí za účelom zlepšenia hojenia otvorených rán ako cievnych vredov či preležanín. Boli totiž objavené jeho efekty na zníženie zápal*v spôsobených zraneniami, zlepšená regenerácia či obmedzenie pachu spôsobené premnoženými baktériami.

3.) Zlepšuje trávenie a chudnutie

Ďalšou cestou detoxikácie podporovanou chlorofylom je zrýchlené zbavovanie sa odpadových látok z tela, vyrovnávanie množstva vody a znižovanie výskytu zápchy. Dodatočne štúdie ukazujú efekt na zlepšenie metabolizmu a zvýšenie možnosti úspechu pri diétnom období. Štúdia z roku 2014 od Department of Experimental Medical Science a Lund University vo Švédsku zistila obmedzenie chutí pri konzumácii vysoko sacharidových jedál spoločne s chlorofylom, zvýšenej hodnoty cholecystokinov a ďalej znížený výskyt hypoglykémie u žien s nadváhou.

Pred touto štúdiou bolo zistené zlepšené vyplavovanie hormónov spôsobujúcich sýtosť ako sú cholecystokíny, ghrelín či inzulín po konzumácii chlorofylu vo forme tylakoidov. Zatiaľ čo sa štúdie na ľuďoch zameriavali primárne na úbytok hmotnosti, štúdie na hlodavcoch odkryli možné obmedzenie príjmu potravín vďaka menšiemu pocitu hladu. Štúdia vykonaná na Lund University pozorovala 20 žien s nadváhou konzumujúcou raňajky s vysokým obsahom sacharidov bez alebo s prídavkom chlorofylu vo forme tylakoidov. Tylakoidy pomohli znížiť pocit hladu a zvýšili vyplavenie hormónov sýtosti a zamedzili následnému „dojedaniu“ neskôr. Čo považujeme za možný dôvod na úbytok na váhe.

4.) Chráni kožu

Existuje evidencia potvrdzujúca funkcia chlorofylu na zdraví kože. Vďaka svojim antivírusovým schopnostiam zamedzuje vzniku a šíreniu oparov v ústach či v oblasti genitálii. Pri použití masti s obsahom chlorofylu na koži vedci pozorovali zníženú mieru tvorbu vredov a zrýchlenú dobu hojenia pri napadnutí vírusom herpes-simplex. Chlorofyl tiež môže ochrániť pokožku pri napadnutí pásovým oparom. Znižuje symptómy ako bolestivé vredy. Chlorofyl použitý injekčne alebo krémom priamo na miesto výskytu nádoru ukázal zamedzenie obnovy karcinogénnych buniek.

5.) Bojovník so zápal*m

Tropical Botanic Farden and Research Institute v Indii zistilo potencionálne protizápal*vé účinky chlorofylu na bakteriálne či iné toxíny. Chlorofyl pomáha „vypnúť“ záp*l podporujúci cytokíny nazývané lipopolysacharidom indukovaný TNF-a. Toto robí z chlorofylu potenciálneho pomocníka pri boji so zápalom a chronickými chorobami, s ktorými si medicína nevie rady.

Riziká a vedľajšie efekty

Pretože je chlorofyl úplne prírodný, nie je známe, že by bol toxický. Za posledných 50 rokov neboli jeho konzumácii prisudzované prakticky žiadne toxické účinky, a to ani u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Hoci risk toxicity je extrémne nízko, suplementy s chlorofylínom môžu spôsobiť ľahké zozelenanie moču, jazyka či krátkodobú hnačku. Tieto drobnosti sú však krátkodobé a sú spôsobené priamym pridaním chlorofylínu vo forme suplementu, oproti konzumácii chlorofylu zo zeleniny.

Chlorofyl ani chlorofylín neboli skúmané u tehotných alebo dojčiacich žien, teda v tejto situácii užívanie ani jednej z látok nemôže byť odporúčané. Interakcia môže nastať pri kombinácii s liekmi zvyšujúcou citlivosť na slnko. Kombináciou týchto liekov s chlorofylínom môže hroziť popálenie slnkom, pretože sám chlorofyl zvyšuje senzitivitu na slnko. Pokiaľ užívate tieto lieky, alebo je vaša koža naozaj citlivá na popáleniny, dávajte si pri suplementácii chlorofylínom pozor.

Potraviny obsahujúce chlorofyl

Aký je najlepší spôsob detoxikácie pomocou chlorofylu? Najlepšími zdrojmi chlorofylu sú jednoznačne riasy a zelenina! Tu sú uvedené niektoré z najlepších zdrojov, ktoré by ste mohli zaradiť do svojej stravy pre využitie benefitu z chlorofylu.

  • Listová zelenina: Zelenina ako špenát a mangold dostávajú svoju sýto zelenú farbu vďaka vysokému množstvu chlorofylu. Denným ideálom je konzumácia 5-7 porcií rôznych druhov zeleniny. Pokiaľ vám to príde neznesiteľné, skúste si z nich vytvoriť smoothie.
  • Čerstvé alebo minimálne uvarené jedlo: Zaujímavý fakt publikovaný Institute od Food Technologies je, že množstvo chlorofylu v zelenine sa znižuje dobou varenia či zmrazenia. Pre poriadok množstvo chlorofylu v špenáte sa znižuje asi o 35% po tom, čo bol rozmrazený a o ďalších 50% po dusení či varení. Na zvýšenie konzumácie chlorofylu zaraďte menej tepelne upravených a viac čerstvých druhov zeleniny.

Chlorella: Je typom modro-zelených rias pochádzajúcich z Ázie. Chlorella je doslova preplnená chlorofylom, rovnako tak, ako ďalšími fytonutrientmi, aminokyselinami, vitamínmi a minerálmi. Rovnako ako chlorofyl je chlorella spätá s hormonálnou rovnováhou, detoxikáciou, kardiovaskulárnym zdravím, nižšími hodnotami zápalovosti, vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Výhodou je možnosť konzumácie vo forme riasy, či suplementov v práškovej/tabletovej forme.

Suplementy a dávkovanie 

Suplementy chlorofylu: výrobe chlorofylínu sa obvykle používajú riasy ako je chlorella. Z toho dôvodu, že prírodný chlorofyl nemá dlhú trvanlivosť a veľmi ľahko degraduje. Dávkovanie orálneho chlorofylínu sa pohybuje medzi 100-300mg každý deň rozdelených do 3 dávok. Toto dávkovanie je bezpečné a neboli sledované žiadne negatívne efekty.

Tekutý chlorofyl a ďalšie známe zdroje: Chlorofyl vo forme suplementov môžeme nájsť napríklad v tinktúrach z lucerny či priadke morušovej. Pokiaľ máte prístup k tekutej forme chlorofylu, skúste ich zaradiť pridaním pár kvapiek do vody 1-2x denne. Dodá to vašej vode ľahko zelenkavú farbu bez toho, aby to zmenilo jej chuť. Popíjaním cez deň vám to môže dodať trošku viac energie.

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

HIGDON, PH.D., Jane. Chlorophyll and Metallo-Chlorophyll Derivatives. 2004.

DE VOGEL, J. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Carcinogenesis. 2004.

YUN, Chul-Ho, Hye Gwang JEONG, Jay Woo JHOUN a F.Peter GUENGERICH. Non-specific inhibition of cytochrome P450 activities by chlorophyllin in human and rat liver microsomes. Carcinogenesis. 1995.

EGNER, Patricia A., Jin-Bing WANG, Yuan-Rong ZHU, et al. Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin–DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2001.

TELGENHOFF, Dale, Kan LAM, Sarah RAMSAY, Valerie VASQUEZ, Kristine VILLAREAL, Paul SLUSAREWICZ, Paul ATTAR a Braham SHROOT. Influence of papain urea copper chlorophyllin on wound matrix remodeling. Wound Repair and Regeneration. 2007.

STENBLOM, Eva-Lena, Caroline MONTELIUS, Karolina ÖSTBRING, Maria HÅKANSSON, Sofia NILSSON, Jens F. REHFELD a Charlotte ERLANSON-ALBERTSSON. Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women. Appetite. 2013.

KÖHNKE, Rickard, Andreas LINDQVIST, Nathanael GÖRANSSON, Sinan C. EMEK, Per-Åke ALBERTSSON, Jens F. REHFELD, Anna HULTGÅRDH-NILSSON a Charlotte ERLANSON-ALBERTSSON. Thylakoids suppress appetite by increasing cholecystokinin resulting in lower food intake and body weight in high-fat fed mice. Phytotherapy Research. 2009.

MONJO, Andrea, Eric PRINGLE, Mackenzie THORNBURY, et al. Photodynamic Inactivation of Herpes Simplex Viruses. Viruses. 2018.

SUBRAMONIAM, Appian, Velikkakathu V. ASHA, Sadasivan Ajikumaran NAIR, Sreejith P. SASIDHARAN, Parameswaran K. SURESHKUMAR, Krishnan Nair RAJENDRAN, Devarajan KARUNAGARAN a Krishnan RAMALINGAM. Chlorophyll Revisited: Anti-inflammatory Activities of Chlorophyll a and Inhibition of Expression of TNF-α Gene by the Same. Inflammation. 2012.

BOHN, T., T. WALCZYK, S. LEISIBACH a R.F. HURRELL. Chlorophyll-bound Magnesium in Commonly Consumed Vegetables and Fruits: Relevance to Magnesium Nutrition. Journal of Food Science. 2004.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!