Vypadávanie vlasov u mužov

Až 25% mužskej populácie zápasí s postupnou stratou vlasov už po 30. roku veku. Bezpochyby je to niečo, čo mužov trápi a tak si poďme vysvetliť, čo spôsobuje vypadávanie vlasov a ako proti tomu efektívne bojovať.

DHT hormón - vypadávanie vlasov a hormóny

Najbežnejším typom vypadávania vlasov u mužov je androgénna alopécia, nazývaná aj androgenetická. A okrem genetiky sa na vypadávaní vlasov podieľajú aj hormóny. Existuje jedna zvláštna skupina hormónov, ktorým sa hovorí ANDROGÉNNE HORMÓNY. Tvoria sa u mužov prevažne v období puberty. Ale nielen počas nej. Všeobecne sa dá povedať, že androgény sú hormóny, vďaka ktorým sú mužom prisudzované ich typické vlastnosti ako je hlbší hlas, štruktúra kostí, ostrejšie rysy v tvári aj rast pohlavných orgánov.

Medzi androgénne hormóny patrí DHT alebo dihydrotest0sterón. Ide o typ androgénneho hormónu, ktorý sa vytvára ako taký vedľajší produkt pri tvorbe test0sterónu. A vypadávanie vlasov u mužov je primárne spôsobené kombináciou genetických faktorov a práve dihydrotest0sterónu (DHT). Ten sa viaže na receptory v pokožke hlavy a naruší tak prirodzený cyklus rastu vlasov.

co_ma_na_starost_testoster0n_infografika_brainmarket_cz

Test0sterón a DHT dihydrotest0sterón - aké sú medzi nimi rozdiely?

Naše telo, okrem iného, ​​riadi hormóny. Hormonálny systém je naviazaný prakticky na všetko čo s nami súvisí. Hormóny riadia, kedy máme hlad, akú máme náladu a sú prvotnými poslami vo všetkých zmenách v tele. Výrazne sa tiež prepisujú na našej fyzickej schránke ako je skladba tela, zdravie kostí, na kvalite pleti, nechtoch aj vlasoch. U mužov je to primárne test0sterón a tiež androgénny hormón DHT dihydrotest0sterón.

Dihydrotest0stern je dôležitý počas detstva a puberty, avšak u dospelých mužov nehrá takú veľkú úlohu. Oproti tomu teststerón je nevyhnutný pre optimálne zdravie, a to ako pri fyzickom vývoji, tak aj v priebehu celého života. Ovplyvňuje vývoj svalov, kostí, reprodukčnú sústavu, produkciu spermií, ale aj psychiku ako je sebavedomie a nálada. Test0sterón sa v tele syntetizuje z cholesterolu. Väčšinou je najvyššia koncentrácia test0sterónu počas 18 - 20. roku veku, kedy je organizmus pripravený na reprodukciu. Ďalej sa líši koncentrácia test0sterónu počas dňa. Viac test0sterónu je ráno a naopak k večeru je jeho hladina nižšia.

co ma na starost DHT_inforgafika_cz

Ako DHT ovplyvňuje rast vlasov?

potom je tu už spomínaný DHT. Hoci má dihydrotest0sterón podobný názov ako test0sterón, líši sa od ostatných v niekoľkých dôležitých aspektoch. Telo produkuje DHT pri tvorbe test0sterónu prostredníctvom enzýmu 5 α-reduktázy. Enzýmu, ktorý premieňa malé percento test0sterónu na DHT v tkanivách ako je koža, pečeň, prostata a tiež vlasové folikuly. Napriek tomu, že hladina test0sterónu prevažuje a DHT je v krvnom riečisku len niečo málo okolo 10%,DHT pomerne veľký vplyv na mnoho telesných funkcií. Vrátane vypadávania vlasov.

faze rustu vlasu_infografika_cz

ako? DHT sa pripojí k receptorom označovaným ako androgénne receptory, ktoré sa nachádzajú vo vlasových folikuloch. Vo chvíli, keď sa tak stane, spôsobí to tzv. MINIATURIZÁCIU. Proces, pri ktorom sa vlasové folikuly postupne zmenšujú, až nakoniec prestanú rásť nové vlasy. Keď sa to stane, skracuje sa anagénna fáza rastu vlasov. V priebehu času sa vlasy pod ťarchou DHT stávajú slabými a kratšími, čo nakoniec vedie k tomu, že vlasy nie sú schopné preniknúť vrchnou vrstvou pokožky. Navyše DHT blokuje vitamíny, bielkoviny a minerály, ktoré napomáhajú rastu vlasových folikul.

Stres a vypadávanie vlasov

Stres spôsobuje vypadávanie vlasov, ale nepriamo. Pri chronickom strese dochádza k neustálemu uvoľňovaniu hormónu kortizolu vo veľkom a tzv. únave nadobličiek, čo ďalej zvyšuje hladinu adrenalínu, test0sterónu a tiež dihydrotest0sterónu. V tom môžu pomôcť adaptogény. Byliny, ktoré sa adaptovali na nehostinné poveternostné podmienky a nám pomáhajú udržiavať hladinu kortizolu pod kontrolou. V takej chvíli je dobré vysadiť všetky stimulanty ako je káva alebo yerba.

Nadbytok DHT

Rovnako ako gény hrajú hlavnú úlohu pri tom ako budeme vysokí, akú budeme mať farbu vlasov, očí a ďalších fyzických vlastností, genetické faktory majú obrovský vplyv na to, ako sme náchylní na androgénnu alopéciu. Ako už názov napovedá vzniklo toto označenie spojením slov „androgénne“ a „genetické“. A preto sú niektorí náchylnejší na nadbytku DHT ako iní. Medzi nežiaduce účinky DHT v dospelosti patrí aj napríklad zväčšenie prostaty.

doplnky pro podporu a rust vlasu_infografika_cz

Ako podporiť rast vlasov a bojovať proti vypadávaniu vlasov?

Je potreba povedať, že ak sa stretávate s vypadávaním vlasov, nestane sa to cez noc. Je to pomerne dlhý proces, pretože aj fáza rastu vlasov a ich vypadávanie je niekoľko mesiacov. Dobré výsledky vykazuje napríklad bylina Saw palmetto, ktorá blokuje enzým 5-alfa-reduktázy, ktorý premieňa test0sterón na DHT.

Graf vlasy

Jednou látkou, ktorá má preukázateľné pozitívne výsledky pri vypadávaní vlasov je kofeín. Nielenže zamedzuje ich vypadávaniu, ale tiež podporuje rast nových vlasov. Produkty, ktoré sú obohatené o kofeín, si v štúdiách stoja naozaj pevne a to aj v prípade androgénnej alopécie.1,2 Hlavnou výhodou kofeínu je aj to, že môže pomôcť podporiť rast vlasov priamo od korienkov v počiatočných fázach rastu vlasov. Keď vmasírujete kofeínový šampón priamo do pokožky hlavy, zvýši sa krvný obeh a stimulujú sa vlasové korienky. Tie potom rastú rýchlejšie a vlasy sú zdravšie a silnejšie, pretože sa k nim dostávajú tie správne živiny.



Veronika Halusková

 

1. VÖLKER, J.M., N. KOCH, M. BECKER a A. KLENK. Caffeine and Its Pharmacological Benefits in the Management of Androgenetic Alopecia: A Review. 2020.

2. FISCHER, T.W., E. HERCZEG-LISZTES, W. FUNK, D. ZILLIKENS, T. BÍRÓ a R. PAUS. Differential effects of caffeine on hair shaft elongation, matrix and outer root sheath keratinocyte proliferation, and transforming gr0wth factor-β2/insulin-like gr0wth factor-1-mediated regulation of the hair cycle in male and female human hair follicles in vitro. 2014.

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!