Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Tvarohový kysnutý mazanec

Suroviny:

  • 500 g - 550 g hladká špaldová múka (podľa tekutosti tvarohu)
  • 250 g tvaroh vo vaničke (ideálne tučný)
  • 50 ml vlažné mlieko
  • 100 g zmäknuté maslo
  • 2 stredné vajcia + 1 na potrenie
  • 100 g xylitol
  • 7 g sušené droždie - 1 balenie
  • 1/2 lyžičky vanilky
  • 1 lyžica rumu
  • nastrúhaná kôra z 1 citrónu
  • 50 g mandle do cesta + 50g na posyp (plátky, sekané)
  • 100 g sušené ovocie (hrozienka, marhule, brusnice..)

Postup:

mise najprv zmiešame všetky suroviny, okrem mandlí a sušeného ovocia a vypracujeme hladké nelepivé cesto – začneme s 500 g múky – pokiaľ by lepilo, prisypte ešte 50 g múky (každý tvaroh je inak tekutý). Nakoniec do cesta zapracujeme sušené ovocie a 50 g mandlí. Cesto preložíme do misy, zakryjeme utierkou, poprášime múkou a dáme kysnúť – 1h na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, vypracujeme bochník a necháme na plechu ešte 15 minút dokysnúť pod utierkou. Medzitým si rozpálime rúru na 160 °C. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme zvyškom mandlí a môžeme narezať do kríža. Pečieme v predhriatej rúre na cca 50 minút kým sa nelepí na špajdľu - mazanec som cca po 30 minútach, keď zozlatol, prekryla alobalom, aby sa nespálil a dopiekol. Po upečení môžeme pocukrovať práškovým cukrom.

278538497_324941419743206_7100098129678849579_n