Akné - príčiny, príznaky a tipy ako ho zvládnuť

Akné už dávno nie je iba problémom tínedžerov. Tyká sa dnes veľkej časti populácie v produktívnom veku a jedná sa o najčastejšie kožné ochorenie. Problémom často býva fakt, že sa často snažíme akné riešiť ošetrením pokožky v miestach, kde vzniká. Pritom ďaleko efektívnejšou stratégiou je zamerať sa na to, čo akné spôsobilo. S najväčšou časťou je akné problémom hormonálnej nerovnováhy. Avšak k tvorbe akné môžu prispievať aj ďalšie aspekty ako sú alergie, nevyvážený črevný mikrobióm, nadmerná konzumácia cukru, intolerancia na niektoré potraviny alebo stres. V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na to, čo môže byť spúšťačom akné a prezradíme tipy ako s akné zatočiť raz a navždy.

Čo je akné a kedy vzniká?

Akné (acne vulgaris) je kožné ochorenie, ku ktorému dochádza vplyvom zapálenia mazových žliaz v pokožke. Vtedy dochádza k množeniu baktérií a pokožka nemôže optimálne dýchať. Akné sa môže prejaviť ako súbor drobných čiernych bodiek (komedóny), alebo v prípade zá***u začervenanými pupienkami, ktoré sú citlivé na dotyk. Tie potom môžu dosť potrápiť, pretože spravidla bývajú aj dosť bolestivé. Najväčšie riziko vzniku akné je v puberte, pretože telo prechádza množstvom hormonálnych zmien. Tieto zmeny vyvolávajú väčšiu produkciu mazu, čo následne vedie k výraznej tvorbe akné. Akné sa tvorí najčastejšie na čele, nose, brade, ale neobvyklé nie je ani ramenách či chrbte.

nejcastejsti_spoustece_akne_(blog)_infografika_brainmarket_cz

Príčiny vzniku akné

1.) Hormonálna nerovnováha

našej pokožke sa pravidelne vytvára kožný maz. Jeho hlavnou funkciou je obrana pred vonkajšími vplyvmi ako sú toxíny, ktoré by mohli narušiť ochrannú vrstvu pokožky a tým sa dostať do tela. Vplyvom hormonálnej nerovnováhy môže pokožka produkovať maz v nadbytočnom množstve. Nadbytočný maz upcháva póry, následkom čoho dochádza k ich zapáleniu. Zhoršenie akné môžu pociťovať ženy pred alebo počas menštruačného cyklu. Akné sa v tom čase vytvára pomerne pravidelne a na rovnakých miestach.

2.) Alkohol

Alkohol nie je nič, čo by nám prospievalo, to určite vieme. O alkohole by sa dalo povedať mnohé. Čo sa týka akné, jedná sa o pomerne významného narušiteľa pokožky. Primárne obsahuje veľké množstvo cukrov, ktoré našej pleti nesvedčia. Alkohol zaťažuje telesný detoxikačný systém, čo sa na pokožke celkom iste podpíše. Navyše má alkohol tendenciu vysúšať pokožku, ktorá potom produkuje viac kožného mazu (aby vysušenú pokožku zvlhčila) a pleť je tak o krok bližšie k svojmu zapáleniu.

3.) Stres

Únava nadobličiek je problém, ktorý negatívne ovplyvňuje nielen náš endokrinný systém, funkciu štítnej žľazy, ale aj našu pokožku. Chronicky zvýšená hladina kortizolu narušuje hladiny hormónov, ktoré regulujú rovnováhu produkcie kožného mazu. To má za následok upchatie pórov a rozvoj akné. Pri chronickom strese sa akné vyskytuje v rôznych častiach tváre. V tomto prípade je akné obvykle sprevádzané rozšírenými pórmi, leskom, čiernymi bodkami, bielymi bodkami a zrnitou pokožkou.

normalni_plet_vs_akne_infografika_brainmarket_CZ

4.) Konvenčné kozmetické produkty a dekoratívna kozmetika

Pokiaľ už trpíte na aknóznu pleť je najvyšší čas vyberať si z tých kozmetických produktov, ktoré budú obsahovať iba prírodné zložky. Tým môžeme čo najlepšie eliminovať riziko ďalšieho podráždenia pleti alebo jej vysušenia. Pleť je potrebné pravidelne čistiť. Avšak pri aknóznej pleti to môže byť často ten najväčší problém. Mixom čistiacich vôd a peelingov, len ďalej narúšate pokožku, ktorá nemá čas sa sama regenerovať. Potom dochádza k jej vysúšaniu a to opäť evokuje pleť na to, aby začala tvoriť väčšie množstvo kožného mazu. V tú chvíľu ste sa ocitli v začarovanom kruhu.

Je jasné, že sa zo dňa na deň nestanete odborníkmi na zloženie kozmetických produktov. Pretože také produkty mávajú často aj desiatky zložiek. Môžeme menovať tie hlavné, ktorým sa treba vyhnúť. Sú to triclosany, parabény, propylén glycol a najrôznejšie vône a parfumácie. Je to podobné ako s výberom kvalitných potravín. Pokiaľ si nebudete vedieť rady, vždy voľte kozmetiku, ktorá má vo svojom obsahu čo najmenej zložiek. A veľký výkričník - vyhýbajte všetkým produktom, ktoré obsahujú alkohol.

Podobne je to aj u dekoratívnej kozmetiky. Predstava, že idete bez make-upu vo chvíli, keď máte pleť posiatu pupienky je desivá. Avšak každým ďalším krytím, či už pomocou make-upu alebo najrôznejších typov korektorov len ďalej podporujete pleť na zapálenie.

5.) Nevyvážený mikrobióm

Stav črevného mikrobiómu výrazne ovplyvňuje aj stav našej pokožky. Mikrobióm udržuje črevnú bariéru v tej najlepšej kondícii. Črevná bariéra je zodpovedná za ochranu pred prienikom škodlivín z vonkajšieho prostredia do krvného obehu. Ak dôjde k narušeniu črevnej bariéry (často práve vplyvom mikrobiálnej nerovnováhy) prepúšťa toxíny do krvného riečišťa a tie utvoria zá***ové ložiská, ktoré sa okrem iného prepíšu na pleti.

potraviny_vyhnout_pri_akne_infografika_brainmarket_cz

6.) Citlivosť na určité typy potravín 

Medzi najčastejšie problematické potraviny patrí určite cukor, ku ktorému sa ešte vrátime. Okrem neho to môže byť aj lepok. O tom už bolo povedané mnohé a dnes vieme, že je to niečo, čo preukázateľne neprospieva nášmu črevu. Avšak súvislosť medzi konzumáciou lepku a akné býva často „iba“ na osobných skúsenostiach. Pokiaľ máte kožu zapálenú a je to reakciou na lepok, po jeho vysadení počas prvých pár dní zaznamenáte výrazné zlepšenie.

Fakt, že je v súčasnej dobe oveľa viac intolerancií na lepok, je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené šľachtením pšenice a tým aj vytváranie nových pšeničných bielkovín, ktoré naši predkovia nepoznali. Jednoducho povedané – šľachtenie pšenice prišlo tak rýchlo, že naše enzýmy nie sú na tieto formy bielkovín adaptované. Snahou veľkopestovateľov a výrobcov pekárenských produktov je vytvorenie čo najviac nadýchaného pečiva. Pekári preto vyrábajú rýchlo za pomoci droždia, kedy nedochádza k naleptaniu lepku ako pri klasickom dlhšom postupe s kváskom. To je veľmi jednoduché vysvetlenie toho, prečo sa v tejto dobe rozmohol problém s intoleranciou lepku. Nemusí ísť samozrejme len o lepok, ale môže to byť prejavom alergie na mliečnu bielkovinu, ale aj to treba vysledovať. Testy, ktoré Vám urobí lekár, tieto intolerancie nemusia spoľahlivo preukázať. Asi je pravdou, že našim najlepším lekárom sme my sami. Problematická sa môže stať aj káva alebo niektoré typy liekov.

kuze infografika brainmarket CZ

Niekoľko tipov ako na akné

1.) Strava plná čerstvých potravín

Strava súvisí so zdravím každého telesného tkaniva. To, ako sa stravujeme, nielen že ovplyvňuje naše črevá, ale má vplyv na imunitný systém, endokrinný systém a v podstate na všetko – vrátane našej pokožky. Tá môže byť dehydratovaná, čo je častý problém, pokiaľ neprijímate dostatočné množstvo tekutín. To by malo byť 30-40 ml na 1 kg telesnej hmotnosti / deň.

V jedálničku by sme mali dávať prednosť primárne celistvým potravinám s dostatkom bielkovín, kvalitných tukov a adekvátnom množstve sacharidov. Často náš jedálniček vyzerá opačne - málo bielkovín, nekvalitné tuky a nadbytok cukrov. Ako som už spomenula, aj cukor môže byť spúšťač na tvorbu akné. Ak vyradíte rafinovaný cukor, možno budete prekvapení, aký veľký vplyv to môže mať na vašu pleť. Pomocníkmi pri odstránení rafinovaného cukru môže byť kokosový alebo javorový sirup, erythritol či xylitol.

vhodne_potraviny_proti_akne_infografika_brainmarket_cz

Dobrými pomocníkmi v stave pri náchylnosti k akné môžu byť napríklad tekvicové semienka, pre svoj obsah zinku, ďalej para orechy, ktoré sú bohaté na selén a ľanové semienka. Samozrejmosťou by mali byť ryby pre ich obsah omega 3 mastných kyselín. Z rastlinných olejov sa zamerajte na ľanový alebo konopný, ktoré obsahujú kyselinu gama linolénovú, u ktorej bol v štúdii preukázaný pozitívny efekt pri zabránení akné.1

2.) Vhodné zaradenie mikronutrientov

Na kvalite pokožky sa podieľa niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré môžu pomôcť v celkovej regenerácii. Medzi tie hlavné môžeme zaradiť zinok, či vitamín B5 (kyselina pantotenová). Vitamín B5 urýchľuje proces hojenia pokožky a efektívne bojuje proti akné. Ďalej je dobré zaradiť vitamín A, ktorý je proti***ový, vitamín C, ktorý podporuje produkciu kolagénu a vitamín D, ktorý pomáha pri raste kožných buniek. Pokiaľ dávate prednosť mikronutrientom pochádzajúcim z rastlín môžete zaradiť moringu alebo kurkumu.

doplnky_stravy_pri_akne_infografika_brainmarket_cz

Za zmienku stojí najmä omega 3 mastné kyseliny. Nejedná sa síce o mikronutrient, ale pre naše telo nevyhnutný lipid. Omega 3 majú proti***ové vlastnosti (ako sme si uviedli akné je primárne spôsobené zá***om). Navyše prispievajú k udržaniu optimálnej hydratácie pleti, zabraňujú jej vysušeniu a tým aj následnej nadmernej produkcii kožného mazu. Okrem pleti môžu pomôcť s kvalitou vlasov a pokiaľ sa stretávate s lupinami, sú omega 3 mastné kyseliny to pravé.

3.) K ošetreniu pleti vyberajte správne produkty

Pokiaľ existuje informácia, ku ktorej by sme dali veľký výkričník, je to obsah alkoholu v odličovacích a čistiacich prípravkoch. Tie nielen že vysušia pokožku, ale aj ju extrémne dráždia. Následné upokojenie pleti trvá aj niekoľko dní. Vyberajte z produktov, ktoré sú určené pre váš typ pleti a ideálne vyberajte z tých, ktoré sú určené pre pleť s akné ako sú čistiace gély alebo krémy.

4.) Nezabúdajte na odličovanie a očistenie pleti

Hoci nepoužívate dekoratívnu kozmetiku, aj tak je potrebné každý večer a ráno pleť vyčistiť. V priebehu noci, počas spánku, spúšťa naše telo čistiaci proces, pri ktorom vylučuje nečistoty, ktoré sa predchádzajúci deň nahromadili. Večer je ošetrenie pleti nemenej dôležité, pretože je naša pleť po celý deň pod útokom toxických látok, pred ktorými sa musí brániť. Či už odličovanie, tak aj čistenie by malo byť s produktmi, ktoré sú vhodné pre pleť so sklonmi k akné. Výbornú skúsenosť na čistenie pleti mám s ružovou vodou. Tá je známa svojimi pozitívnymi vlastnosťami na ošetrenie pleti pri akné, pretože vyrovnáva jej pH. Po očistení pleti odporúčam miesta, kde sa akné vyskytuje natrieť zinkovou tyčinkou či masťou. Niekoľko prírodných značiek ich má vo svojom portfóliu aj v kombinácii s nechtíkom lekárskym. Tieto masti zabraňujú množeniu baktérií a tým aj prehlbovaniu vznikajúceho zá***u.

6tipu_jak_na_akne_clanek-infografika_brainmarket_cz

5.) Dajte prednosť prírodným produktom

Vo chvíli, keď sa stretávate s akné je dôležité vyberať si produkty, ktoré nebudú obsahovať potenciálne dráždivé chemické látky. Tie sú pre pleť škodlivé, pretože prispievajú k jej podráždeniu a vysušeniu. Zaujímavé je, že sa to nemusí stať hneď. V prvých dňoch môžete mať dokonca pocit, že pleti pomáhajú. Väčšinou sú ale vykúpené dehydratáciou pokožky a zhoršením samotného akné.

Preto vyberajte z prípravkov v BIO kvalite. V certifikovanej prírodnej kozmetike by sa nemali vyskytovať syntetické látky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie alebo životné prostredie. Prírodná kozmetika je predovšetkým založená na kvalite surovín a najviac sa pracuje s vysokou koncentráciou bylinných olejov a extraktov. V certifikovanej prírodnej kozmetike nenájdete konzervačné a synteticky vyrobené látky, farbivá, silikóny ani iné ropné zložky. Všetky produkty, ktoré podliehajú kritériám na získanie certifikátov sa zaväzujú na použitie len prírodných látok. Tým je táto kozmetika pre telo úplne prirodzená a minimalizuje sa tým vznik kožných alergií, ekzémov a bezpochyby aj akné.

kterym_latkam_se_radeji_vyhnout_brainmarket-clanek-infografika_cz

6.) Odložte používanie dekoratívnej kozmetiky

Pokiaľ riešite opakovaný vznik akné, je v tomto čase potrebné odpustiť si aj líčenie. Dekoratívna kozmetika neumožňuje pleti optimálne dýchať. Okrem upchávania pórov je pleť úplne zbytočne vystavená látkam, ktoré ju neustále dráždia. Pokiaľ sa dekoratívnej kozmetiky nedokážete vzdať, skúste voliť aspoň takú, ktorá ponúka prírodné zloženie.

7.) Hormonálna optimalizácia

Ako už vieme, akné môže mať za vinníka hormonálna nerovnováha. Na hormonálnu optimalizáciu je ideálny pomocník Testamento. Látky v Testamente optimalizujú hormonálnu rovnováhu rovnako dobre u žien aj mužov. Testamento môžu užívať ženy aj v prípade, že pociťujú niektoré z účinkov estrogénovej dominancie. Ashwagandha, I3C, extrakt zo žihľavy, maca, zinok a vitamín D spoločne pôsobia v synergii ako látky s vedecky preukázaným účinkom na hormonálnu optimalizáciu. A zinok, ktorý je súčasťou Testamenta má v štúdiách preukázateľný vplyv na kvalitu našej pleti.2

8.) Zahojte črevá

Zdravie čriev má na kvalitu pleti veľký vplyv a preto ho treba zahojiť nielen vhodnou stravou, ale potreba tomu pomôcť aj doplnky stravy. V strave by sa mali objavovať probiotické potraviny ako kvasená kapusta, kimchi či kefír atď. Ďalej by mala strava obsahovať dostatok vlákniny (prebiotík), pokiaľ nestíhate pozbierať vlákninu zo stravy môžete aj pomocou inulínu. Ak nestíhate jesť probiotické potraviny môžete užívať Probiotic Complex.

Je tiež veľmi vhodné užívať pri jedle tráviace enzýmy, pretože zle natrávené kusy potravy pôsobiť proti celistvosti črevnej sliznice a vďaka deravej sliznici môžu presakovať toxíny z čreva do organizmu. Preto je dobré podporiť každý veľký chod tráviacimi enzýmami. Ďalšie doplnky pre budovanie črevnej bariéry sú Glutamín a DGL alebo Butyrát alebo Quercetin.

Záverom 

Sami vidíte, že príčin môže byť mnoho a mnohokrát to môže byť kombinácia niekoľkých z nich. Osobne mi najviac pomohlo vyradenie potravín, ktoré obsahujú lepok a doplnenie omega 3 spolu so zinkom. Akné je ukážkový príklad toho, že je potrebné riešiť príčiny vzniku choroby a nie iba zakrývať ich symptómy. Nehľadajte len zázračné krémy, ale pokúste sa nájsť príčinu, prečo vás akné stále trápi.

 

Veronika Halusková

 

1. JUNG, Jae Yoon, Hyuck Hoon KWON, Jong Soo HONG, Ji Young YOON, Mi Sun PARK, Mi Young JANG a Dae Hun SUH. Effect of dietary supplementation with omega-3 fatty acid and gamma-linolenic acid on acne vulgaris: a randomised, double-blind, controlled trial. 2014.

2. MOGADDAM, Majid Rostami, Nastaran Safavi ARDABILI, Nasrollah MALEKI a Maedeh SOFLAEE. Correlation between the Severity and Type of Acne Lesions with Serum Zinc Levels in Patients with Acne Vulgaris. 2014.

 
 
***slovo zápal sa nesmie používať.
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!