V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Objavte silu čajov: 10 najzdravších čajov

Pokiaľ ste doteraz neboli moc veľkými priaznivcami pitia čaju, urobte si chvíľku na prečítanie nasledujúceho článku a nájdite si svojho čajového favorita. Niektoré druhy čajov majú až zázračné účinky na zdravie. Vhodným výberom čaju môžete napr. znížiť zá***ovosť, krvný tlak alebo LDL cholesterol a zabrániť oxidačnému stresu.

Keď v čaji hľadáte rovnako ako v káve skôr stimulačný účinok, potom sa budete diviť, ale existujú čaje, ktoré dokážu nabudiť ešte oveľa viac ako káva a tiež na dlhšiu dobu. Niektoré sú známe aj pre svoj tuk spaľujúci účinok (yerba).

typy-caju_infografika_brainmarket_sk

1) Zelený čaj

Zelený čaj je považovaný za jeden z najzdravších čajov, pretože obsahuje veľa antioxidantov a katechínov, vrátane EGCG čiže epigallocatechin gallate. Posledné výskumy ukazujú, že tento katechín môže významne prispieť k ochrane zdravia srdca. Konkrétne prispieva k zníženiu zá***u a zlepšenie krvného obehu [1]. Pravidelné pitie zeleného čaju pomáha znížiť riziko srdcových chorôb a okrem iného má zelený čaj proti***ové vlastnosti. Ďalej pomáha znižovať krvný tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj býva často spájaný s redukčnými diétami, pretože urýchľuje metabolizmus. Štúdie tiež ukázali, že zelený čaj môže zabrániť rozvoju niektorým typom rakovinových buniek. [2]

zeleny-caj-infografika_brainmarket_sk

2) Biely čaj

Biely čaj patrí medzi najmenej spracované čaje. Jeho listy si udržujú prirodzený zelený odtieň, pretože listy sú ihneď po zbere sušia na slnku. V porovnaní s inými čajmi má biely čaj menej kofeínu. Mimo iné obsahuje biely čaj antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať inzulínovú rezistenciu a môžu regulovať hladinu cukru v krvi [3].

3) Oolong

Oolong je čiastočne fermentovaný čaj. Čajové lístky sú ihneď po zbere a usušení podstúpené oxidácií. Výsledkom rôznych úrovní oxidácie je príjemne sladká aróma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to najmä vápnik, mangán, meď, karotén a selén. Z vitamínov to je predovšetkým vitamín A, B, C, E a K. Okrem toho je bohatým zdrojom kyseliny listovej. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov pomáha Oolong odstraňovať z tela voľné radikály a vďaka obsahu flavonoidov pomáha znižovať zá*** a má antimikrobiálne vlastnosti [4].

4) Čierny čaj 

Černý čaj je podobne ako zelený čaj známy svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie. Zo všetkých čajov má najväčší obsah kofeínu, takže môže slúžiť ako náhrada za kávu. Čierny čaj obsahuje aminokyselinu nazývanú L-theanín, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie kofeínu a tým predlžuje dobu prísunu energie. Výskumy ukazujú, že tri šálky denne môžu znížiť riziko srdcových chorôb [5]. Čierny čaj tiež obsahuje polyfenoly, ktoré napomáhajú k lepšiemu tráveniu.

5) Pu-Erh 

Pu-erh je okrem svojich pozitívnych účinkov na zdravie známy svojou silne sladkou chuťou s drevitými tónmi. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú z tela odvádzať voľné radikály, pôsobí detoxikačne a zabraňuje oxidačnému stresu. Oxidačný stres je spojený s radom ochorení od predčasného starnutia a dokonca s rozvojom Alzheimerovej choroby.

6) Rooibos 

Rooibos je juhoafrický nápoj vyrobený z listov kríka nazývaného Čajovec sivokrký. Čajové lístky pri spracovaní prechádzajú procesom fermentácie, ktorý rooibosu zaisťuje jeho typickú červenohnedú farbu a výraznú sladkastú chuť. Výskumy ukazujú, že Rooibos obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú oxidačný stres a pomáhajú chrániť pečeň [6]. 

7) Yerba maté 

Yerba maté je čaj vyrobený z lístkov a vetvičiek rastliny Ilex paraguariensis, teda cezmíny paraguajskej. Yerba maté sa popíja tradičným spôsobom z nádoby zvanej kalabasa pomocou bombilly (slamky), ktorá slúži ako filter. Yerba je bohatá na antioxidanty a živiny. Obsah antioxidantov je u Herby maté dokonca väčší ako u zeleného čaju. Ďalej obsahuje hemorágiach saponíny, polyfenoly. Jednou z hlavných predností Herby sú jej povzbudzujúce účinky a to bez prejavov nervozity, ako tomu môže byť pri káve. Okrem prísunu energie zároveň zvyšuje aj mentálnu výkonnosť. Okrem iného Yerba maté pomáha predchádzať infekciám baktériami, parazitmi, hubami, znižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčnom období, pretože znižuje chuť k jedlu a urýchľuje metabolizmus [7]. Okrem vyššie zvýšených látok obsahuje vitamín C a E a z minerálnych látok je to selén a zinok a tým yerba posilňuje imunitný systém.

priprava-yerby-infografika-brainmarket-sk

8) Ibištekový čaj 

Ibištekový čaj je vyrobený z kvetov Ibišteka, ktoré sa pestujú do ich purpurového odtieňu. Chuťou je podobný brusniciam. Štúdie ukazujú, že Ibištek vykazuje protinádorové vlastnosti [8]. Ibištekový čaj sa tiež môže pochváliť priaznivými účinkami na zdravie srdca a to vďaka svojim antioxidačným a proti***ovým vlastnostiam.

9) Harmančekový čaj

Harmančekový čaj je pripravovaný z rastliny Harmančeka pravého, ktorý je známy pre svoje upokojujúce účinky. Najväčším prínosom pre zdravie sú najmä práve jeho upokojujúce účinky, ktoré zlepšujú spánok a zároveň predlžujú čas strávený v hlbokých cykloch spánku.

10) Mätový čaj

Mätový čaj je asi najznámejším čajom na tráviace problémy, mäta pieporná totiž pomáha zmierniť zá*** a podráždený žalúdok. Mimo to má tiež analgetické vlastnosti, takže uľavuje od bolesti. Medzi významné látky v mätovom čaji patria fenolové zlúčeniny, ako je kyselina rozmarínová a flavonoidy.

Všetky čaje sú plné antioxidantov, polyfenolov, katechínov a ďalších látok, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie. Pitie čaju môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, zvýšiť energiu a podporiť imunitný systém.

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!