Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Tuky a oleje. Najčastejšie mýty o tukoch. Ktoré tuky používať a prečo?

Tuky sú pre náš organizmus nenahraditeľnou súčasťou. Vďaka tukom môžeme prijímať a využiť vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch - A, D, E a K. Ďalej sú tuky súčasťou buniek - konkrétne membrán, slúžia ako zdroj energie a tvoria ochrannú časť orgánov napr. obličiek, kde pôsobia ako tepelný izolant organizmu. Bez tukov by náš život nebol možný. Pre človeka ide o nenahraditeľnú makroživinu. V tomto článku sa pozrieme na základné delenie tukov a vysvetlíme si, ktoré by v našom jedálničku mali prevažovať a prečo. V závere sa pozrieme na konkrétne typy zdravých tukov a rozoberieme si, ako ich používať.

Nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny.

Tuky sa skladajú z malých zlúčenín, ktoré sa nazývajú mastné kyseliny. Tie tvoria reťazce, ktoré majú rôznu dĺžku. Väčšina tukov a olejov je zložená z triglyceridov s dlhým reťazcom. Ďalej ich delíme na nasýtené, polynenasýtené a nenasýtené.

Mastné kyseliny ďalej delíme na omega 3, omega 6 a 9 mastné kyseliny (MK).  

Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny (MK)

Pokiaľ sa Vám tieto druhy mastných kyseliny pletú, poďme si v nich raz a navždy urobiť jasno. Omega-6 sú PRO***OVÉ, zatiaľ čo omega-3 sú PROTIZÁNETLIVÉ. Pro***ová reakcia nás nemusí hneď vydesiť. Je to prirodzený proces, ktorý je nevyhnutný na prežitie. Pomáha chrániť naše telo pred infekciou a zranením. Problém so zá***om nastáva, ak je chronický! Taký zá*** je jedným z hlavných činiteľov najzávažnejších ochorení, vrátane ochorení srdca, metabolického syndrómu, cukrovky, artritídy, Alzheimerovej choroby a ďalších civilizačných chorôb.

nejlepsi_zdroje_tuku_infografika_brainmarket_cz

Omega 3 MK patria medzi zdraviu prospešné tuky a mali by tvoriť základ nášho jedálnička. Patrí medzi ne kyselina eikosapentaénová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina alfa-linolénová (ALA). ALA sa nachádza v zelenej listovej zelenine, ale obsahujú ju hlavne ľanové semienka, chia semienka alebo vlašské orechy.

ALA je známa ako omega-3 s krátkym reťazcom. To znamená, že ju telo musí najprv premeniť na EPA a DHA s dlhším reťazcom, aby ich mohlo syntetizovať.

tohto dôvodu by sa v našom jedálničku mali niekoľkokrát týždenne objaviť ryby ako hlavný zdroj EPA a DHA. Medzi ryby s najvyšším obsahom omega 3 MK radíme lososy, makrely, sardinky, pstruhy či tuniaky. Ak nie ste práve milovníkmi rýb, mali by ste zaradiť aspoň rybí olej. Taktiež môžete suplementovať olej z krillu alebo olej z tresčej pečene. Pokiaľ dáte prednosť oleju, odporúčam užívať ho s jedlom alebo bezprostredne po ňom. Oproti ALA je telo schopné syntetizovať tieto molekuly v ich pôvodnej forme.

Nie všetky rybie oleje sú si rovné

Čo sa však u rybieho oleja respektíve Omega 3 mastných kyselín nevie je, že ľahko podliehajú oxidácii. Oxidácia teda proces, kedy mastné kyseliny degradujú vplyvom kyslíka sa prejavuje tak, že rybí olej zapácha rybinou a môže spôsobovať "rybie grganie" či iné tráviace problémy. Väčšina ľudí si myslí, že je tento jav normálny, ale skutočnosť je taká, že mastné kyseliny degradovali pod náporom reaktívneho kyslíka a naše bunky, ktoré potrebujú EPA a DHA takto degradované mastné kyseliny nevedia využiť, takže si jednoducho veľmi nepomôžete doplňovaním nekvalitných omega 3.

Keď jete veľa Omega 6, tak musíte doplňovať veľa Omega 3

Tiež sa zabúda, že všetko je o pomere omega 3 vs omega 6. Ešte na začiatku 20. storočia bolo bežné mať tento bunkový pomer 5:1, ale vplyvom industrializácie a zlého stravovania je dnes priemer 15:1, čo je alarmujúca a kognitívna funkcia. celkové zdravie s takým pomerom rýchlo chátra. Pri pomere 15:1 po dobu pár rokov, už si môžete zarobiť na chronický zá***, preto je potrebné nad stravou premýšľať a nebáť sa, dať si pokojne 2 až 3 polievkové lyžice kvalitného oleja z tresčej pečene. Pokiaľ jete pravidelne lososa, potom si treba priplatiť najlepšie za divokého, kde je záruka voľného pohybu a síce v ňom bude menej tuku, ale nebude kontaminovaný toxíny. Tukové tkanivo totiž nasáva toxíny ako huba a to aj v našom tele.

Prečo zrovna olej z treščej pečene?

Olej z treščej pečene ako zdroj omega 3 je proti oxidácii prirodzene chránený pečeňou tresky, ktorá na to využíva vitamín A. Navyše sa v tomto oleji prirodzene vyskytuje aj vitamín D3, ktorý je dôležitý pre celkové zdravie a vývoj detí. Olej z tresčej pečene je ideálnou super potravinou pre deti, konkrétne pre vývoj ich mozgu vďaka DHA a tiež vývoj kostí vďaka vitamínu D3 v kombinácii s vitamínom A.

ryby_s_omega_3_infografika_brainmarket_cz

Príznaky nedostatku omega 3 MK:

  • Únava.
  • Suchá a šupinatá pokožka.
  • Tvorba lupín a akné.
  • Problémy s pamäťou a sústredením.
  • Zmeny nálad a depresie.
  • Časté prechladnutia a poruchy imunity.

Najvyššie množstvo omega 3 mastných kyselín potrebujú najmä ľudia s vysokými hodnotami triglyceridov v krvi, čo je hlavný rizikový faktor srdcových ochorení! Omega 3 mastné kyseliny znižujem riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.1 

dalsi_kvalitni_tuky_infografika_brainmarket_cz_1

Omega 3 MK:

  • Znižujú riziko srdcovo cievnych ochorení.
  • Znižujú riziko chronického zá***u.
  • Znižujú riziko osteoporózy.
  • Znižujú riziko cukrovky.

Omega 6 mastné kyseliny niekoľkonásobne prevyšujú optimálne hodnoty!!!

Keďže sa za posledných 100 rokov významne premenila skladba nášho jedálnička, dostali sme svoje stravovanie do podoby, keď v jedálnom lístku prevažujú omega 6 mastné kyseliny. Áno tie, o ktorých už vieme, že patria medzi PRO***OVÉ. Roky nám bolo vtĺkané do hlavy, že rastlinné oleje a margaríny sú zdravšie. To sa v posledných pár rokoch zmenilo a na základe najnovších poznatkov môžeme vidieť, že je to v podstate naopak.3,4 Vysoká miera omega 6 MK prispieva k zá***om a k oxidácii cholesterolu, ktorý následne spustí celú škálu problémov ako je kôrnatenie tepien ai. Tému cholesterolu sme podrobnejšie rozobrali v tomto článku.

Strava s vysokým obsahom omega-6, ale nízkym obsahom omega-3 zvyšuje zá***ovosť v tele!

Pomerne revolučná informácia, ktorá zároveň dáva odpoveď na otázku, prečo sa so začiatkom výroby rastlinných olejov tak radikálne zvýšil počet kardiovaskulárnych ochorení. Strava, ktorá obsahuje vyvážené množstvo mastných kyselín, zá***ovosť v tele znižuje. V západnej strave prevažujú omega-6 mastné kyseliny v porovnaní s omega-3. A to bohužiaľ veľmi výrazne. Pomer omega-6: omega-3 by mal byť nižší ako 5:1, ideálne však 2:1.

ucinne_latky_obsiahnute_v_omega_3_infografika_brainmarket_SK

Avšak z pôvodného pomeru 2:1 sme sa dostali na hodnoty až 16:1! Nie je teda divu, že percento osôb, ktoré sa stretávajú s KVO, je každoročne vyššie. Okrem rizika KVO vzrastá týmto typom stravovania aj väčšie riziko vzniku depresií, hypertenzie alebo zá***ových ochorení čriev. Je to preto, že omega 6 mastné kyseliny blokujú absorbciu dôležitých omega 3 mastných kyselín a to spôsobuje systémový zá***. Výnimkou je iba Japonsko alebo Stredozemie, kde sú jednou z hlavných potravín ryby. Rovnako ako konzumácia olivového oleja, ktorý si drží svoje prvenstvo v Stredozemí.

Môžete si to predstaviť tak, že omega 6 a 3 mastné kyseliny spolu v organizme súperia a pokiaľ omega 6 vyhrávajú v takej presile, vytvára sa zá***.

pomer_omega_6_omega_3_infografika_brainmarket_SK (1)

Delenie tukov podľa pôvodu. Rastlinné a živočíšne tuky.

Nutné je povedať aj to, že tuky nemožno deliť iba na živočíšne a rastlinné. Živočíšne tuky boli na čiernej listine a všetky rastlinné oleje sa považovali za zdravé. Pokiaľ by to šlo takto jednoducho rozdeliť, bolo by to ľahké. Avšak viac ako o rastlinné či živočíšne tuky, ide aj o ich pomer mastných kyselín. To znamená, že napríklad slnečnicový a ľanový olej oba spadajú do kategórie rastlinných olejov. Takže by sme mohli jednoducho povedať, že obaja sú zdravé. Nie je to tak, pretože pomer mastných kyselín majú diametrálne odlišný. Slnečnicový olej má prvenstvo v obsahu omega 6 MK a naopak ľanový olej je bohatý na omega 3 a omega 9 MK. Čo sú mastné kyseliny, ktoré nám prospievajú. Takže ľanový olej tu vychádza oveľa lepšie. A napríklad pupálkový olej, ktorý radíme do omega 6 MK, má vysoký obsah kyseliny gama-linolenovej, ktorá je pre naše zdraviu prospešná. Pozitívne pôsobí pri tvorbe akné, pomáha bojovať proti artritíde, podporuje zdravie buniek a znižuje riziko cukrovky.

priznaky_nedostatku_omega_3_infografika_brainmarket_SK

Nevhodné oleje a tuky.

Medzi nevhodné oleje radíme predovšetkým tie, ktoré obsahujú viac ako 60% omega 6 MK. Medzi tie patrí slnečnicový, sójový, kukuričný, margaríny alebo saflorový olej. Slnečnicový olej získal pred mnohými rokmi na popularite a v skutočnosti ho máme všetci doma. Avšak je to olej, ktorý nemá veľmi veľké využitie. Obsahuje síce omega 6 MK, ktoré sú v malom množstve prospešné. Avšak ako už vieme, túto hranicu máme mnohonásobne prekročenú a tak by sme sa dôverou mali obrátiť radšej na iné zdroje tukov, ktoré majú pomer MK vyváženejší. Navyše slnečnicový olej nie je vhodný na tepelnú úpravu tak, ako je v našich končinách zvykom. A je to preto, že pri zahrievaní slnečnicového oleja sa vytvárajú voľné radikály, ktoré nám z dlhodobého hľadiska môžu veľmi škodiť.

4 najčastejšie mýty o tukoch a olejoch

Okolo tukov a olejov, respektíve okolo ich používania, panuje často množstvo mýtov. Je to jedna z veľmi kontroverzných tém, pretože na našom území sa kedysi používala masť alebo maslo. Rastlinné oleje neboli, okrem stredomoria, kde vládol olivový olej už 6000 pnl. Avšak s postupom najnovších vedeckých štúdií v priebehu času je teraz jasné, že to, čo nám pred niekoľkými desaťročiami bolo odporúčané, nie je pravda. Maslo a masť boli často na pranieri ako najväčší vinník KVO (kardiovaskulárnych ochorení). Každý rok sú postupne odkrývané ďalšie a ďalšie polopravdy, ktoré boli pred desaťročiami považované za neoddiskutovateľný fakt. Poďme sa pozrieť na pár najčastejších mýtov, ktorými sú tuky opradené.

nevhodne_oleje_s_omega_6_infografika_brainmarket_cz

Mýtus 1: Nasýtené mastné kyseliny sú skutočným vinníkom kardiovaskulárnych ochorení.

Nasýtené mastné kyseliny, ktoré obsahujú živočíšne potraviny ako je mäso a maslo, dostávalo v posledných desaťročiach pekne na frak. Tieto tuky boli na pranieri ako hlavný vinník KVO. A tlak po celé desaťročia bol natoľko veľký, že aj dnes tomu veľa ľudí verí. Z hľadiska štúdií dnes vieme, že opak je pravdou. Nasýtené mastné kyseliny potrebujeme v určitom množstve tiež a v primeranom množstve nepredstavujú pre naše zdravie žiadne riziko.5,6,7 Hlavný vinník ochorenia je nadbytok sacharidov a omega 6 MK. A ako už vieme, omega 6 MK patrí medzi PRO***OVÉ potraviny, takže vo vyššom množstve sa podieľa na tvorbe zá***ov, ktoré sú následne príčinou mnohých civilizačných ochorení, medzi ktoré určite ochorenie srdca a ciev patrí.

Mýtus 2: Olivový olej je vhodný iba pre studenú kuchyňu.

Ďalší častý mýtus sa týka jedného z najzdravších olejov vôbec a tým je olivový olej. Že je vhodný iba pre studenú kuchyňu? Opak je pravdou. Olivový olej obsahuje až z 80% mononenasýtenej omega 9 MK. Vďaka tomu je olej veľmi stabilný a má vyšší dymový bod. Navyše obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré olej chránia pred oxidáciou.

tuky_ve_strave_infografika_brainmarket_sk

Mýtus 3: Nízkotučná strava je zdravá.

Jeden z najväčších mýtov, ktorý prebehol medicínou aj výživovými smermi je radikálne obmedzenie tukov. Nízkotučná strava nie je vhodná a to z viacerých dôvodov. Ak obmedzíme tuky, rapídne sa nám zvýši konzumácia sacharidov a cukrov. Vo chvíli, keď sa náš jedálniček bude skladať iba z pečiva, cestovín a zemiakov a bude chudobné množstvo rýb a tukov, môžeme si založiť napríklad na dnes veľmi rozšírenú nealkoholickú steatózu pečene. Steatóza alebo ľudovo stučnenie pečene je problém, ktorý môže viesť aj k cirhóze pečene. A ako to funguje? Pokiaľ prijímame vysoký obsah sacharidov a cukrov, tie sa potom menia na nasýtené mastné kyseliny a triglyceridy. Okrem toho vysoký podiel sacharidov v strave spôsobuje obezitu alebo aj inzulínovú rezistenciu. Množstvo tukov by v našom jedálničku malo byť väčšie ako množstvo sacharidov.

Mýtus 4: Živočíšne tuky by sme mali nahradiť margarínmi.

Mäso, vajce, maslo, masť. Tieto potraviny boli po desaťročia pod paľbou negatívnych označení a bolo nám odporúčané nahradiť ho margaríny. Konzumácia rastlinných olejov prišlo spolu so strojovou výrobou, pretože zrazu to bolo rýchle a lacné riešenie, ako nahradiť živočíšne tuky. Avšak s príchodom týchto zásadných a mylných tvrdení, začala tiež stúpať percentá osôb s KVO.

Nemusíte sa obávať živočíšnych tukov, ak ich budete konzumovať s rozumom. Podobne ako maslo boli aj dehonestované vajcia, ktoré boli svojim obsahom cholesterolu považované za najhoršiu potravinu. A opäť omyl. Cholesterol, ktorý vajce obsahuje nemá žiadne nič spoločné s chorobami srdca a ciev.7 Naopak vajce predstavuje komplexný zdroj aminokyselín a celý rad vitamínov a minerálov. Vyradiť vajcia z jedálnička by bola veľká škoda, ale pamätajte už len kvôli šťastným sliepočkám vždy vyberajte z voľného chovu alebo BIO. Vajcia z voľných chovov majú nielen oveľa lepšiu chuť, ale aj viac zdraviu prospešných mikronutrientov a vyšší pomer omega 3.

Zdravé tuky a oleje. Ktoré používať a prečo? 

Všetky tuky sú v rozumnej miere v poriadku, avšak je dobré vedieť, na čo ktorý použiť. Nie je teda možné povedať, že záleží len na konkrétnom tuku. Treba brať do úvahy aj spracovanie tukov, ich úpravu, pomer mastných kyselín i celkovú skladbu jedálnička. Už vieme, že čím väčšie množstvo nasýtených kyselín, tým stabilnejší tuk je pri tepelnej úprave. Pokiaľ si zapamätáte túto jednoduchú poučku, máte vyhrané. Nižšie si predstavíme najčastejšie používané tuky a povieme si na akú úpravu sú vhodné.

tuky_vhodne_pro_tepelnou_upravu_infografika_brainmarket_cz

A prečo treba to vedieť? Keď tuk dosiahne určitú teplotu, tak začne oxidovať. Oxidácia vytvára voľné radikály, ktoré spúšťajú v zdravých bunkách reťazovú reakciu na uvoľnenie ďalších radikálov. Poškodenie buniek voľnými radikálmi je prapôvod všetkých autoimunitných ochorení.⁠

1.) Olivový olej

Celkovo je olivový olej jeden z najlepšie stráviteľných olejov. Aby sme si to ujasnili hneď na začiatku, bude reč o extra panenskom olivovom oleji. Ten je bohatý na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre náš obehový systém. Obsahuje kyselinu olejovú (omega-9) - a to až 80%! Omega 9 má pozitívny vplyv na naše zdravie a z jeho obsahu sa hodnotí aj kvalita olivového oleja. Celková acidita alebo kyslosť by nemala presiahnuť 0,5%. Kvalitný olivový olej je možné tepelne upravovať, pretože kyselina olejová, z ktorej je olivový olej tvorený je mononenasýtená mastná kyselina a ako taká je dosť stabilná. Okrem toho je olivový olej proti***ový.

Aj tu platí, že nie všetky olivové oleje sú si kvalitou rovné. Dobrý olivový olej lisovaný za studena by mal byť prirodzene bohatý antioxidantmi, čo poznáte tak, že má mierne pikantnú chuť a prenikavú vôňu. Mal by skrátka po prehltnutí lyžičky trochu zaškriabať v krku. Tak sa pozná kvalitný oliváč. Pokiaľ chcete vyskúšať jeden z najlepších olivových olejov na svete, ktorý vyhráva niekoľko rokov po sebe najväčšiu svetovú súťaž olivových olejov, potom skúste náš BIO olivový olej odrody Picual zo Španielska.

jak_poznat_kvalitni_olivovy_olej_infografika_brainmarket_cz

2.) Kokosový olej

Kokosový olej je doslova zázrak, ako v kuchyni, tak najmä pre jeho nutričné ​​vlastnosti. Patrí medzi veľmi špecifické tuky, pretože obsahuje takzvané tuky so stredným reťazcom. Ide o skupinu tukov, ktoré vyžadujú veľmi málo energie na trávenie a môžu byť rýchlo vstrebané do krvného obehu. Vďaka tomu je kokosový olej skvelým zdrojom energie pre telo a mozog. Kokosový olej sa veľmi dobre metabolizovaný a práve tento typ mastných kyselín dáva kokosovému oleju status superpotraviny s liečivými vlastnosťami.

Ako som už spomenula na začiatku, čím väčším množstvo nasýtených mastných kyselín, tým stabilnejší tuk je. Kokosový olej vydrží vysoké teploty bez toho, aby došlo k jeho degradácii. Kokosový olej je univerzálny tuk, pretože ho môžete použiť ako pri varení, vyprážaní, tak aj pečení.

3.) Ghí 

Ghi alebo prepustené maslo, je tuk, z ktorého sú odstránené bielkoviny. V podstate ide o to, že sa z masla vyfiltrujú ako bielkoviny, tak aj mliečny cukor. Podobne ako maslo obsahuje aj ghí nasýtené tuky a tak je ideálny pri smažení.

5.) Ľanový olej

Ľanový olej je jeden z mojich favoritov čo sa týka rastlinných olejov. Má jemnú arómu a obsahuje zdraviu prospešné omega 3 a 9 MK. Dávam lyžičku do jogurtu alebo ovsenej kaše a pravidelne ho striedam s konopným olejom, o ktorom bude ešte reč. Pokiaľ budete chcieť voliť radšej ľanové semienka, odporúčam ich vopred namočiť a dôkladne rozdrviť, aby ho telo dokázalo využiť. V opačnom prípade prejdú tráviacim traktom neporušené a celé môžu spôsobiť problémy s trávením a intenzívne bolesti brucha. Pokiaľ semienka rozdrvíte, je potrebné ich do pár hodín skonzumovať, pretože na vzduchu dochádza k ich oxidácii. Tiež samotný olej je citlivý na teplo a svetlo. Je preto nutné ho uchovávať v chladničke a voliť skôr do studenej kuchyne.

týdenní_zařazení_tuků_do_jídelníčku_infografika_brainmarket_cz

6.) Maslo a sadlo 

Maslo patrí medzi kvalitné zdroje tukov a to predovšetkým svojim pomerom omega 3 a 6 MK. Ako som už spomenula maslo a masť je vhodná na varenie, pretože obsahuje nasýtené a mononenasýtené MK. Pokiaľ máte tú možnosť, dajte prednosť maslu v BIO kvalite, pretože to obsahuje dostatok vitamínov A, E, K a D. A tým to nekončí. Maslo je zdroj kyseliny maslovej, ktorá má výborný vplyv na naše črevá a pôsobí proti***ovo!

7.) Konopný olej

Jednou z najdôležitejších zložiek konopného oleja je sitosterol a arginín. Konkrétne arginín je aminokyselina, ktorá prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému a práve konzumáciou potravín bohatých na túto aminokyselinu, môžete výrazne znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení. Konopný olej síce nemá tendenciu sa prepaľovať, avšak tepelnou úpravou sa znehodnocujú zdravé nenasýtené mastné kyseliny. Čo je celkom škoda. Takže konopnému oleju určite dajte zelenú, len ho preferujte do studenej kuchyne.

dalsi_kvalitni_tuky_infografika_brainmarket_cz

Týždenné zaradenie tukov do jedálničku

Pokiaľ si kladiete otázku aké tuky konkrétne voliť počas celého týždňa, je ideálne 2-3 krát týždenne zaradiť ryby, ďalej 2 krát týždenne vajcia (najlepšie z voľného chovu), 2-3 krát týždenne mäso, maslo a denne by ste mali konzumovať orechy, semienka a oleje ako je konopný, ľanový, kokosový a olivový.

Ďalšie druhy tukov, ktoré môžete zaradiť

Nachádzame sa v čase, keď dostupnosť ku kvalitným potravinám je oveľa jednoduchšia ako tomu bolo kedykoľvek predtým. A s tým súvisí aj obrovské množstvo olejov, ktoré sú spracované. Každý druh je niečím špecifický. Môžete použiť avokádový olej, ktorý má vysoký dymový bod a je tak vhodný ako pre studenú tak aj teplú kuchyňu. Ďalej palmový (nerafinovaný!), tekvicový, kakaové maslo, alebo už spomínaný pupálkový olej.

Záver

Teraz vieme, že nie je potrebné sa panicky báť tukov, sú našou súčasťou a telo ich potrebuje. Dokonca sú dôležité pretože z tukov respektíve cholesterolu sa tvoria v tele hormóny od test0sterónu po kortizol. Predovšetkým treba používať správne oleje pre teplú a studenú kuchyňu a strážiť si pomer prijímaných Omega 3 vs Omega 6.

 

Veronika Halusková

 

1. BUCHER, Heiner C, Peter HENGSTLER, Christian SCHINDLER a Gabriela MEIER. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. 2002.

2. PATTERSON, E, R WALL, GF FITZERALD, R P ROSS a C STANTON. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. 2012.

3. HAMLEY, Steven. The effect of replacing saturated fat with mostly n-6 polyunsaturated fat on coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials. 2017.

4. RAVNSKOV, Uffe, David M DIAMOND, Rokura HAMA, et al. Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review. 2016.

5. PRAAGMAN, Jaike, Joline Wj BEULENS, Marjan ALSSEMA, Peter L ZOCK, Anne J WANDERS, Ivonne SLUIJS a Yvonne T van der SCHOUW. The association between dietary saturated fatty acids and ischemic heart disease depends on the type and source of fatty acid in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Netherlands cohort. 2016.

6. SIRI-TARINO, Patty W, Qi SUN a Ronald M KRAUSS. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. 2010.

7. MENTE, Andrew, Lawrence de KONING, MSC a Harry S. SHANNON, PHD. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease. 2009.

8. HU, F B, M J STAMPFER, E B RIMM, et al. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. 1999.

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!