ADHD alebo porucha pozornosti. Príznaky, mýty a doplnky stravy, ktoré môžu pomôcť.

Možno sa vám to stalo niekedy tiež. Snažíte sa sústrediť na prácu, čítanie alebo niečí monológ, ale myšlienky vám utekajú závratnou rýchlosťou úplne inam. Najradšej by ste utiekli a „vyčistili“ si hlavu. A teraz si predstavte, že sú ľudia, ktorí majú také nutkanie väčšinu svojho dňa. Roztržitosť, neposednosť alebo skákanie do reči. To je len zlomok toho, s čím sa niektoré deti a mnoho dospelých musia stretávať. V dnešnej dobe je veľa dospelých, ktorým je až po 40. roku diagnostikovaných ADHD. V tomto článku si povieme, čo to vlastne ADHD je, pozrieme sa na zúbok niekoľkým mýtom, ktorými je táto porucha opradená av závere si predstavíme doplnky stravy, ktoré môžu prejavy ADHD mierniť.

Čo je ADHD a ako sa prejavuje?

ADHD je klasifikované ako porucha pozornosti, ktorá je podľa výskumu skôr genetická, ale nemožno vylúčiť ani iné spúšťače. Je pravdepodobne spôsobená génom, ktorý sa podieľa na tvorbe dopamínu, chemické látky, ktorá riadi schopnosť udržať pozornosť.

ADHD je neurologický stav s tromi odlišnými podtypmi - nepozornosť, hyperaktivita (impulzivita) alebo sa jedná o tzv. kombinovaný typ. Diagnóza zvyčajne nasleduje po testoch, zhodnotení symptómov, pohovoroch, po dôkladnej anamnéze a dlhšom pozorovaní. Tak, ako u všetkých ľudí, je aj u osôb s poruchou pozornosti mnoho odlišností a každé dieťa je iné. Preto nie je jeden vzorec prístupu, ktorý by sa dal naskrutkovať všetkým ľuďom s touto poruchou.

1 (13)

Najčastejšie príznaky u osôb s ADHD

  • Krátka doba udržania pozornosti.
  • Hyperaktivita, ktorá môže byť fyzická, verbálna alebo emocionálna.
  • Nepokoj. Deti majú často potrebu sa hýbať aj keď sedia. 
  • Horšie vnímanie času.
  • Problémy s určením priorít.
  • Časté zmeny nálad.
  • Roztržitosť.
  • Skákanie do reči.
  • Zlé ovládanie emócií.
  • Ľahko sa rozptýlia okolitými podnetmi.
  • Veľmi silné nutkanie urobiť niečo, čo rozumovo chápu, že robiť nemajú.

Mýtus č. 1: Deti s ADHD sú len nevychované

Aj keď je výchova detí s ADHD zložitejšia a musí sa dbať na množstvo maličkostí a dodržiavanie pravidiel, samotné prejavy ADHD nijako nesúvisia s tým, či sú rodičia málo prísni. Veľakrát je to presne naopak. Rodičia detí s poruchou pozornosti musia každý deň prejavovať veľkú dávku trpezlivosti, pretože práve trpezlivosť je jedna z mála vecí, ktorú tieto deti ocenia. Pre rodičov je to hlavná rada, ktorú si prečítajú v mnohých odporúčaniach. Napriek tomu sa tento míľnik spočiatku zdá príliš ďaleko. Trpezlivosť, ktorú musia rodičia prejaviť s deťmi s poruchou pozornosti, sa zdá byť orieškom aj pre zenových majstrov. Namiesto toho sú s deťmi ich rodičia z mäsa a kostí, ktorí môžu prepadať pocitom bezmocnosti a zlyhania. Jedným z prejavov u detí je totiž horšie ovládanie emócií, takže tvrdší prístup všetko iba zhorší. Bez výsledku.

Mýtus č. 2: ADHD trápi iba deti

Porucha pozornosti nie je výdobytok modernej doby. Bola tu s nami aj za doby našich rodičov, avšak deti, ktoré v minulosti skrátka "nepočúvali", alebo si presadzovali svoju, boli trestané spôsoby, ktoré zdanlivo pomáhali. Zámerne hovorím zdanlivo, pretože dnes sú psychologické poradne plné ľudí okolo 50 rokov, u ktorých je v tomto veku diagnostikovaná porucha pozornosti a rôzne dysfunkcie. Prejavy sú dosť podobné ako u detí. Roztržitosť, nadbytok energie, ktorú človek musí využiť a množstvo slov, ktorými vás dotyčný dokáže jednoducho zahltiť.

3 (16)

Mýtus č.3: Ľudia s poruchou pozornosti majú problémy s učením

Je dobré vedieť, že porucha pozornosti nijako nesúvisí s IQ. Dosť často sú títo ľudia nadpriemerne inteligentní a vedia si perfektne dávať veci do súvislostí. Možno aj preto sú pre nich niektoré úlohy a požiadavky natoľko nezmyselné, že ich skrátka nechcú robiť. A u detí to platí dvojnásobne.

Mýtus č.4: Cukor a bič? Nie! Prijatie, empatia a zmysel pre poriadok

Každý rodič dieťaťa, ktoré trápi porucha pozornosti, niekedy v živote počul, že by na svoje dieťa mal byť prísnejší. A mnohí by vám s odstupom času povedali, že tento prístup by už nikdy ani neskúšali. Je potrebné si uvedomiť, že osoby s poruchou pozornosti nemajú možnosť sa v kľude rozhodnúť, čo urobia. Konajú skratkovito a s veľkým nutkaním. Takže ich často myseľ doslova ovláda. Než nad nimi držať bič v podobe trestov, oveľa lepšie výsledky má dôslednosť, ale s veľkou mierou lásky, empatie a pozornosti. Je potrebné mať na pamäti, že kým sa život detí prehupne do fázy dospelosti, stretnú sa s mnohými ľuďmi, ktorí im ich "inakosť" budú dávať najavo. Doma potrebujú prijatie.

Doplnky stravy, ktoré vybrať (nie len) pre deti s poruchou pozornosti

1.) Omega 3 mastné kyseliny

Zrejme zo všetkých doplnkov stravy pri ADHD dominujú omega 3 mastné kyseliny. Je to doslova potrava pre váš mozog, takže nie je žiadnym prekvapením, že štúdie preukázali zlepšenie u ľudí s poruchou pozornosti.1,2 Každá bunka v našom tele (vrátane nášho mozgu) sa skladá z tukov (až 60%). Výskum ukázal, že u detí s ADHD, ktorých hladina omega-3 je nízka, je suplementácia omega-3 mastných kyselín rovnako účinná ako stimulačné lieky určené na zlepšenie pozornosti. A to bez možných vedľajších účinkov, ktoré niektoré lieky majú. Nápomocný môže byť olej z tresčej pečene, ktorý telo výborne využije a zároveň tak nepodlieha oxidácii.

2.) Horčík

Horčík je pozoruhodný minerál s výraznými upokojujúcimi účinkami. Medzi príznaky nedostatku horčíka patrí podráždenosť, úzkosť, nepokoj, ale aj bolesti svalov alebo únava. Suplementácia horčíka môže znížiť úzkosti a podráždenosť, pomáha uvoľniť svaly a podporiť ich regeneráciu. Deťom s ADHD môže pomôcť dokončiť ich každodenné povinnosti. Vo výsledku to môže byť predovšetkým horčík, ktorý pomôže upokojiť telo aj myseľ nielen detí, ale aj vás. V štúdii z roku 2020 zverejnenej medzinárodným časopisom Journal of Preventive Medicine sa zistilo, že užívanie horčíka pomáha zlepšovať problémy so správaním u detí s ADHD v prípade, že je užívaný aj spolu s vitamínom D.3

3.) Vitamín D

Vitamín D známy predovšetkým ako jeden z hlavných vitamínov, ktoré sa podieľajú na našej silnej imunite. Avšak u detí s ADHD sa vitamín D ukázal ako efektívny pomocník. Štúdie ukázali, že zvýšený príjem vitamínu D môže zlepšiť kognitívne funkcie4. Každopádne dennú dávku ešte konzultujte, pretože záleží na veku. Či sa jedná o dospelého, dieťa alebo dospievajúci.

4.) Bacopa monnieri neboli Brahmi

Ajurvédski liečitelia používali Bacopu ako nootropikum dávno predtým, než tento termín vôbec existoval. Bacopa zlepšuje duševnú výkonnosť, pretože interaguje s dopamínom a serotonínom. Neurotransmitéry, ktoré pomáhajú mozgovým bunkám odosielať a prijímať správy.5,6,7 Bolo zistené, že štandardizovaný extrakt z Bacopy je účinný pri zmierňovaní symptómov poruchy pozornosti.8

1_2

5.) Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je jedným z najstarších stromov a nie je tajomstvom, že vyniká medzi rastlinami svojím pôsobením na ľudský mozog. Pýši sa protizápalovými účinkami, podporuje koncentráciu, zlepšuje pamäť a okrem toho sú jej účinky zaznamenané v niekoľkých štúdiách. Predovšetkým sa jedná o rastlinu, ktorá má pozitívny vplyv na osoby s ADHD. V štúdii z roku 2014 zaznamenali deti s ADHD výrazné zlepšenie príznakov. Užívali 240 miligramov extraktu z Gingko biloby denne počas troch až piatich týždňov.9

Tipy na záver

  • Dávajte deťom dostatok priestoru na vlastné záujmy. Neprehlcujte ich povinnosťami, krúžkami alebo záujmami, ktoré ich nebavia.
  • Pokiaľ chcete skúsiť pre svoje deti niečo čisto na prírodnej báze, vyskúšajte opičí sirup. Obsahuje iba extrakty z bylín a vitálnych húb, ktoré prispejú k upokojeniu.
  • Doprajte im hodinu denne vašej pozornosti. Oveľa lepšie budú svoju "odlišnosť" prijímať, pretože nebudú mať pocit, že aj vlastným rodičom sú na obtiaž.
  • Nájdite krúžok, ktorý ich bude baviť. Vo voľnom čase smerujte ich činnosti na to, čo ich baví. Povinnosťou majú počas dňa až až.
  • Vlastné zlyhanie si nevyčítajte. Deti si v sebe nenesú zbytočnú horkosť ani výčitky voči vám. Verte, že deti s ADHD majú pre tieto situácie oveľa väčšie pochopenie ako ktokoľvek iný.
  • Prebuďte v sebe motivátora, ale odpočívajte! Rodičia ADHD detí nie sú len vodiči, kuchári, učiteľky, ale zo dňa na deň sa tiež premenia na mentálneho kouča, ktorí vždy musia mať dostatok energie na to, motivovať svoje deti na zvládanie každodenných povinností. Aby ste túto komplikovanú úlohu mohli ustáť, potrebujete sami odpočinok. Zamerajte sa na spánok a postupné odbúravanie stresu. Len tak môžete svoju rolu zvládať dlhodobo.
  • Nutné podotknúť, že spomínané suplementy je potrebné konzultovať s lekárom. Niektoré byliny môžu byť v kontraindikácii s liekmi a tak je na mieste konzultácia.

 

Veronika Halusková

 

1. CHANG, Jane Pei-Chen, Kuan-Pin SU, Valeria MONDELLI, Senthil Kumaran SATYANARAYANAN, Hui-Ting YANG, Yi-Ju CHIANG, Hui-Ting CHEN a Carmine M. PARIANTE. High-dose eicosapentaenoic acid (EPA) improves attention and vigilance in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and low endogenous EPA levels. 2019.

2. DERBYSHIRE, E. Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD? 2017.

3. HEMAMY, Mostafa, Motahar Heidari BENI, Gholamreza ASKARI, Mojgan KARAHMADI a Mohammadreza MARACY. Effect of Vitamin D and Magnesium Supplementation on Behavior Problems in Children with Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. 2020.

4. ELSHORBAGY, Hatem Hamed, Naglaa Fathy BARSEEM, Waleed Elsayed ABDELGHANI, Hany Abdelaziz Ibrahim SULIMAN, Ashraf Hamed AL-SHOKARY, Sameh Elsayed ABDULSAMEA a Dalia Mohamed Abd El-Hassib NOUR EL DIN. Impact of Vitamin D Supplementation on Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in Children. 2018.

5. BENSON, Sarah, Luke A DOWNEY, Con STOUGH, Mark WETHERELL, Andrea ZANGARA a Andrew SCHOLEY. An acute, double-blind, placebo-controlled cross-over study of 320 mg and 640 mg doses of Bacopa monnieri (CDRI 08) on multitasking stress reactivity and mood. 2013.

6. PETH-NUI, Tatimah, Jintanaporn WATTANATHORN, Supaporn MUCHIMAPURA, Terdthai TONG-UN, Nawanant PIYAVHATKUL, Poonsri RANGSEEKAJEE, Kornkanok INGKANINAN a Sakchai VITTAYA-AREEKUL. Effects of 12-Week Bacopa monnieri Consumption on Attention, Cognitive Processing, Working Memory, and Functions of Both Cholinergic and Monoaminergic Systems in Healthy Elderly Volunteers. 2012.

7. CALABRESE, Carlo, William L. GREGORY, Michael LEO, Dale KRAEMER, Kerry BONE a Barry OKEN. Effects of a Standardized Bacopa monnieri Extract on Cognitive Performance, Anxiety, and Depression in the Elderly: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. 2008.

8. DAVE, Usha Pinakin, Sunila Rajeev DINGANKAR, Vinod Swaroop SAXENA, Joshua Allan JOSEPH, Bharathi BETHAPUDI, Amit AGARWAL a Venkateshwarlu KUDGANTI. An open-label study to elucidate the effects of standardized Bacopa monnieri extract in the management of symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder in children. 2014.

9. SANDERSLEBEN, Henrik Uebel-von, Aribert ROTHENBERGER, Bjorn ALBRECHT, L Geza ROTHENBERGER, Stephan KLEMENT a Nathalie BOCK. Ginkgo biloba extract EGb 761® in children with ADHD. 2014.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!