Kyselina listová, folát, vitamín B9

Označujú tieto pojmy jedno a to isté, alebo je medzi nimi rozdiel? Poďme si v nich urobiť jasno.

Dôležitosť a funkčnosť vitamínov B

Vitamíny skupiny B sú nenahraditeľnou zložkou našej výživy. Naše telo nie je schopné si ich samo vytvoriť, preto by príjem kvalitných živočíšnych potravín mal byť našou prioritou. Naše bunky tieto vitamíny potrebujú na nespočetné množstvo procesov vrátane regulácie génov1, produkcie energie v bunkách, tvorby serotonínu - „hormónu šťastia“2, správnemu vývoju mozgu plodu a novorodencov, tiež pomáhajú telu spracovávať stres a mnoho ďalšieho.

funkce_vitaminu_b_v_nervovem_systemu_infografika_brainmarket_cz

Pokiaľ sa večer vystavujeme nadmernému modrému svetlu, alebo jeme neskoro večer, dochádza k ničeniu vitamínov B v krvi, a to následne sťaží aj priebeh methylácie (o tejto téme viac v článku Homocystein). Tvorba aj degradácia (= rozklad) vitamínov B je riadená svetlom, preto naozaj záleží na tom, aké svetelné podmienky máme okolo seba (umelé svetlo vs. prirodzené slnečné) svetlo).3

Do tejto skupiny vitamínov patrí: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotín), B9 (folát) a B12 (kobalamin). V tomto článku sa zameriame špecificky na vitamín B9.

 

Priznaky_nedostatku_vitaminu_B_infografika_czDôležitosť vitamínu B9

Jednu z hlavných rolí hrá vitamín B9 v procese methylácie. Tento proces udržuje naše gény správne funkčné a stará sa tiež o tvorbu jedného z najsilnejších antioxidantov, ktoré si naše telo tvoria - glutathionu.

Medzi ďalšie pôsobenie tohto vitamínu radíme najmä jeho vplyv na vývoj nervovej sústavy detí, preto je dôležité mať ho dostatok aj v priebehu tehotenstva. Vitamín B9 je úzko prepojený s vitamínom B124, vždy by teda mal brať ohľad na oboch. Pozor by si mali dať predovšetkým tí z vás, ktorí sa vo svojom jedálničku nemajú pravidelne živočíšne produkty, pretože práve tie sú ich dôležitým zdrojom. Spoločne tieto dva vitamíny pomáhajú recyklovať homocysteín a obnovujú zásoby ďalšie nenahraditeľné aminokyseliny - methioninu. To následne pozitívne ovplyvňuje priebeh methylácie a udržanie hladiny homocysteínu pod kontrolou.5

jakou_ulohu_ma_folat_infografika_brainmarket_cz_1

Formy vitamínu B9

Syntetická, teda umelo vytvorená, forma vitamínu B9 sa nazýva kyselina listová. Teraz ste možno zaskočení a niečo vám tu nesedí. Kyselina listová je dlhé roky odporúčaná a vyzdvihovaná, ale asi je vám jasné, že keď sa jedná o syntetickú formu, nie je o čo stát. Väčšina bežných doplnkov stravy obsahuje práve túto formu a rovnako sa tak sa pridáva aj do množstva potravín. Pokiaľ túto formu suplementujete napríklad aj počas tehotenstva v dobrej viere, že svojmu dieťaťu pomáhate, musím vás sklamať. Kyselina listová nie je schopná prejsť do placenty, a teda ani k bábätku.6 Naopak sa môže v tele zbytočne hromadiť a jej kumulácia môže byť zdraviu škodlivá.7 Niektoré zdroje uvádzajú, že aj kyselinu listovú nájdeme prirodzene v niektorých potravinách. Kyselinu listovú si potom pečeň musí premeniť na aktívnu formu a keďže tento proces je veľmi pomalý, nemôžeme sa na tieto potraviny spoliehať.8

Prírodnou avšak neaktívnou formou vitamínu B9 je folát, ktorý sa následne v tele mení na aktívnu formu L-methylfolát (známy tiež ako 5-MTHF). Aktívna forma vitamínu B9 hrá svoju úlohu napríklad aj v prevencii demencie.8 Pojem „folát“ býva tiež používaný na označenie skupiny hneď viacerých látok.8

 

Príjem vitamínu B9

Vitamín B9 môžete čerpať (mali by ste) z prirodzených zdrojov, medzi ktoré patrí napríklad pečeň, špargľa, špenát či šošovica. 9 Kedykoľvek je to možné, voľte organické a BIO potraviny, pretože tie nie sú pestované s chemickými látkami, ktoré v rastline zahubia mikróby, ktoré folát tvorí.10 Ľuďom, ktorí majú mutáciu génu MTHFR, sa odporúča vitamín B9 suplementovať, pretože pri tejto mutácii nie je ich telo schopné aktívnu formu vitamínu vyprodukovať.

Ja vás však chcem podporiť a pripomenúť, že aj to, ako sa naše gény správajú, môžeme ovplyvniť. Regulácia činnosti génov je možná cez epigenetiku – teda to, ako sa o seba staráme, aké voľby robíme (napríklad aké potraviny (ne)konzumujeme) a v akom prostredí žijeme.11 Pri suplementácii vitamínu si dajte pozor, aby ste nenarušili hladiny ďalších vitamínu. Všetko v tele je prepojené, a preto pokiaľ „sa nadopujeme“ jednou látkou, extrémne rýchlo tým zvýšime jej hladinu v krvi a tým oslabíme hladiny iných elementov.


 

Michaela Majerová

 

 

Zdroje

LACHKÝ, Jaroslav. Infračervené svetlo zlepší Mikrobíom a črevo. 2022

₂ LACHKÝ, Jaroslav. Dopamín a jeho vplyv na depresiu. 2022

LACHKÝ, Jaroslav. Kvantová biológia. 2022

FALLON, Sally a Mary G. ENIG. Vitamin B12: Vital Nutrient for Good Health. 2005

MASTERJOHN, Christopher. Beyond Good and Evil. 2012

MASTERJOHN, Christopher. Vitamins for Fetal Development: Conception to Birth. 2013

ARNARSON, Atli. Folic Acid vs. Folate — What’s the Difference? 2022

LEECH, Joe. L-Methylfolate (5-MTHF): Your Must-Read Beginner’s Guide. 2021

National Institutes of Health. Folate. Fact sheet for consumers. 2018

₁₀SENEFF, Stephanie. Folic Acid and Glyphosate. 2016 

₁₁LACHKÝ, Jaroslav. Čo je epigenetika a ako pracuje. 2022

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!