Vypadávanie vlasov: Ako sa starať o vlasy a zamedziť ich vypadávaniu?

Strata vlasov je problém, ktorý trápi ako mužov, tak aj ženy. Vlasy rastú v troch cykloch. A rovnako ako rastú, tak v priebehu života prirodzene vypadávajú. Pokiaľ vás trápi nadmerné vypadávanie vlasov, najskôr pátrate po príčine. Tých je niekoľko. V článku si povieme, prečo dochádza k strate vlasov, potraviny, ktoré sú čo jesť, aké vybrať doplnky stravy a tiež, ktoré prípravky používať v starostlivosti o vlasy. Na záver poradím ako si správne umývať vlasy aby sa nepoškodila ich štruktúra.

Z čoho sa skladá vlas a ako vlasy rastú?

Človek má na hlave približne 100 000 vlasových folikulov. Vlas rastie z dna folikulu z oblasti zvanej korienok. Vlasové folikuly majú vajcovitý tvar a obklopujú koreň aj prameň vlasu. Nachádzajú sa v dvoch horných vrstvách pokožky. Všetci sme sa narodili s viac ako 5 miliónmi vlasových folikúl v tele a viac ako 1 miliónom na hlave. Funkciou vlasového folikulu je rast vlasov. Avšak okrem toho sa tiež podieľa na regenerácii pokožky po zranení, tvoria nové krvné cievy aj neurónové bunky (neurogenéza).

Fascinujúci a zároveň veľmi pozitívny je aj fakt, že vlasový folikul je schopný regenerácie. Tento obnovujúci proces pomáha s rastom vlasov aj vtedy, ak si prejdete niektorými z problémov, kedy je rast vlasov zastavený a dochádza k ich nadmernému vypadávaniu.

Struktura vlasu_ingrafika_cz

Vlasy majú schopnosť znovu rásť, pokiaľ nie sú poškodené vlasové folikuly.

Fáze rastu vlasov

Vlasy rastú v štyroch fázach. Prvá je anagénna fáza, známa tiež ako „rastová fáza“ alebo „aktívna fáza“. Je to fáza, kedy sa bunky v korienku vašich vlasov najrýchlejšie delia, takže sa tvoria viac nových vlasov. Táto fáza cyklu rastu vlasov trvá v priemere 3–5 rokov. Druhá je katagénna fáza, ktorá signalizuje koniec aktívneho rastu vlasov a v podstate odreže jednotlivé vlasy od krvného zásobenia a od buniek, ktoré produkujú nové vlasy. Tretia fáza je fáza odpočinku a nazýva sa telogénna fáza. Je to obdobie, kedy pramene zostávajú vo folikuloch a aktívne nerastú. Táto doba trvá približne 3 mesiace. Posledná je exogénna fáza. Konečná fáza, kedy sa vlasy uvoľnia z folikulov a vypadávajú.

faze rustu vlasu_infografika_cz (1)

Príčiny vypadávania vlasov u žien a mužov

Obvykle strácame približne 50 až 100 vlasov na hlave každý deň. Taký počet je úplne normálny. Nad toto číslo už môžeme hovoriť od nadmerného vypadávania vlasov. Je jasné, že nebudete vlasy počítať. Pokiaľ však už voľným okom vidíte vlasy na vankúši, na tričku, v sprche príliš veľa vlasov v kefe, mali by ste spozornieť.

Medzi najčastejšie príčiny vyzerania vlasov u žien patrí kolísanie hladiny hormónov počas tehotenstva či menopauzy, genetické príčiny, stres, nedostatok bielkovín alebo deficit niektorých vitamínov či minerálov. Medzi príčiny, ktoré nám nemusia byť hneď zrejmé, patria niektoré autoimunitné ochorenia alebo ochorenia štítnej žľazy. Pokiaľ riešite problémy s nadmerným vypadávaním vlasov je dôležité zamerať na stravu, vybrať tie správne produkty v starostlivosti o vlasy a tiež doplniť niektoré dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré sa na zdraví vlasov podieľajú.

vlasy2_infografika_cz

Príčin prečo sa práve u vás rozvinulo nadmerné vypadávanie vlasov je veľa, napriek tomu existuje pár, ktoré sú najčastejšie.

1.) Hormonálna nerovnováha

Hormonálna nerovnováha patrí bezpochyby medzi najčastejšie dôvody vypadávania vlasov a zďaleka sa netýka len žien. U mužov sa hormonálna nerovnováha prejaví ako vypadávaním vlasov, tak je viditeľná aj na celkovom zložení tela - svaly verzus tukové tkanivo. A tiež miesta, kde sa tukové tkanivo hromadí.

U žien je takýchto období v priebehu života hneď niekoľko. Vypadávanie vlasov je bežné po pôrode a týka sa 40-50% žien. Je to tým, že hladina estrogénu počas tehotenstva raketovo stúpa, čo môže dočasne zmeniť aj cyklus rastu vlasov. Počas tejto doby pravdepodobne zaznamenáte menšie vypadávanie vlasov ako obvykle. Pretože sa hladina estrogénu po tehotenstve vráti do normálu, môžete zaznamenať väčšie vypadávanie vlasov ako obvykle. Podobne sú na tom ženy v období menopauzy alebo počas dojčenia. Všetko to sú obdobia, keď hormóny nie sú v rovnováhe a vypadávanie vlasov je jedným z príznakov.

2.) Nedostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov

Deficit niektorých minerálov môže byť ďalšou príčinou, ktorá môže stáť za vypadávaním vlasov. Na kvalite a raste vlasov sa podieľa vitamín D, vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálov je to napríklad zinok, železo a zo stopových prvkov je kľúčový kremík.

3.) Ochorenie štítnej žľazy

Štítna žľaza je veľmi dôležitý orgán, pretože v nej dochádza k tvorbe hormónov. Tvorba týchto hormónov nie je iba tu, ale jej funkcie sa ďalej odohrávajú v hypofýze a hypotalame. Dostatok hormónov produkovaných štítnou žľazou je dôležitý, pretože všetky bunky, svaly a orgány v tele, závisí od optimálnej produkcie hladiny hormónov v štítnej žľaze. Pokiaľ dochádza k jej zvýšenej činnosti nie sú vlasy dostatočne vyživované a nasleduje ich vypadávanie.

priciny nadmerneho vypadavani vlasu_infografika_cz

4.) Psychická a fyzická záťaž

Možná ste to už stihli spoznať na vlastnej koži. Pri dlhodobom strese alebo inej emocionálnej záťaži, to okrem iného, ​​odnáša aj pokožka, vlasy a nechty. Podobne je to pri nadmernej fyzickej záťaži. Je to kvôli tomu, že telo nestačíme vyživovať a pokryť tak celodenný príjem. Následne dochádza z deficitu ako makronutrientov ako sú bielkoviny, tak aj vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

5.) Nedostatok bielkovín

Celé naše telo potrebujeme vyživovať prostredníctvom pestrej stravy. A to vrátane našich vlasov. Kľúčová živina pre zdravé vlasy sú jednoznačne bielkoviny. Je to pretože vlasové folikuly sú z väčšej časti tvorené bielkovinami a práve bielkoviny stoja za tvorbou nových vlasových buniek. Medzi potraviny, ktoré obsahujú nielen bielkoviny, ale celý rad vitamínov a minerálov patria vajcia, špenát, citrusové plody, mäso, orechy, semienka, ovsené vločky, mrkva, ryby alebo avokádo.

Ako podporiť rast vlasov?

1.) Zinok, meď, kremík

Zinok je spolu s kremíkom jedným z najviac preskúmaných minerálov, ktoré majú priamy vplyv na kvalitu pleti, vlasov a nechtov. A naopak. Nedostatok zinku má za následok, okrem iného, ​​aj zmeny vo vlasových folikulách, oslabenie ich integrity, čo vedie k rýchlejšiemu vypadávaniu nových vlasov. Kremík a meď sú na tom podobne. Ide o mikronutritenty, ktoré z potravín môžete nájsť napríklad ovsených vločkách a rovnako ako zinok sa podieľa na krásnych vlasoch.

2.) Biotín

Z komplexu vitamínu B je potreba vyzdvihnúť biotín, ktorý je najlepšia prevencia pri vypadávaní vlasov, šupinatá pleť a červené vyrážky na koži. Preto si zaslúži svoj status jedného z najdôležitejších vitamínov pre zdravie pokožky a vlasov.

3.) Vitamín D

Vitamín D je dôležitý vitamín pri vypadávaní vlasov, pretože pomáha podporovať správnu funkciu vlasových folikulov. Vitamín D je metabolizovaný v koži keratinocyty. Kožnými bunkami, ktoré produkujú keratín, ktorý chráni vlasy, dodáva im pevnosť a podieľa sa na ich raste.

doplnky pro podporu a rust vlasu_infografika_cz

4.) Železo

Železo zlepšuje obeh a pomáha efektívnejšie prenášať kyslík do buniek. Ženy so silnou menštruáciou môžu mať železa nedostatok av závislosti od toho môžu viac trpieť na vypadávanie vlasov. Pokiaľ sa rozhodnete prijímať železo prostredníctvom doplnku stravy, odporúčam užívať spolu s vitamínom C, ktoré

5.) Vitamín A a C

Podobne ako vitamín B je dôležitý aj vitamín A a vitamín C. Vitamín C sa podieľa na tvorbe kolagénu a stimuluje rast nových prameňov. Okrem toho chráni bunky v pokožke a zabraňuje lámaniu vlasov. Ako vitamín A, tak aj vitamín C sú antioxidanty, ktoré chránia naše bunky (vrátane tých kožných) pred okolitými vplyvmi. Navyše vitamín C pomáha zvýšiť krvný obeh v celom tele, vrátane pokožky hlavy a tým dochádza k stimulácii vlasových folikulov, čo podporuje rast vlasov.

Vitamín A konkrétne beta karotén je vitamín rozpustný v tukoch spolu s vitamínom D a zinkom, bol preukázaný pozitívny vplyv pri Alopecia areat. Autoimunitného ochorenia, pri ktorom dochádza k vypadávaniu vlasov na konkrétnych miestach, najčastejšie v kruhoch. 1 U vitamínu A, ale určite neplatí čím viac, tým lepšie. Vysoký obsah vitamínu A môže naopak ešte podporiť vypadávanie vlasov. Preto sa držte odporúčaného dávkovania.

vitamin_c_ovoce_zelenina_infografika_brainmarket_cz_v2

6.) Žihľava

Žihľava má na vlasy a pokožku hlavy skutočne blahodarný vplyv. Extrakt zo žihľavy pozitívne pôsobí na vlasové folikuly a zamedzuje vypadávaniu vlasov spôsobenej hormonálnymi výkyvmi. Žihľava je tiež súčasťou Beauty Bomb.

7.) Kofeín

Jednou látkou, ktorá má preukázateľné pozitívne výsledky pri vypadávaní vlasov je kofeín. Nielenže zamedzuje ich vypadávaniu, ale tiež podporuje rast nových vlasov. Produkty, ktoré sú obohatené o kofeín si v štúdiách stoja naozaj pevne a to aj v prípade androgénnej alopécie. 2, 3

Hlavní výhodou kofeínu je aj to, že môže pomôcť podporiť rast vlasov priamo od korienkov v počiatočných fázach rastu vlasov. Robí to prostredníctvom zamerania na hormón zvaný „DHT“, ktorý spôsobuje vypadávanie vlasov. DHT blokuje vitamíny, bielkoviny a minerály, ktoré napomáhajú rastu vlasových folikulov.

Kofeín spôsobuje, že vlasové bunky produkujú viac „ATP“, čo je forma energie, ktorá podporuje rast vlasov. Bolo preukázané, že kofeín pomáha zvrátiť účinky dihydrotestosterónu (DHT), hlavného hormónu podieľajúceho sa na padaní vlasov.

Keď vmasírujete kofeínový šampón priamo do pokožky hlavy, zvýši sa krvný obeh v pokožke hlavy a stimulujú sa vlasové korienky. Tie potom rastú rýchlejšie a vlasy sú zdravšie a silnejšie, pretože sa k nim dostávajú tie správne živiny.

Tipy ako sa starať o vlasy

  • U šampónov nie je dôležitá ich penivosť. Penivosť totiž nijako nesúvisí s tým, aký je šampón kvalitný. Skôr sa zamerajte na jeho zloženie.
  • Odporúčam umývať si vlasy dvakrát. Po prvom umývaní s vlasov a pokožky hlavy vymývate prach, mastnotu a pod. Jednoducho všetko, čím sme obklopení v priebehu celého dňa.
  • Voda ktorú si namáčate vlasy by mala byť vlažná. Studená ani horúca voda vlasom neprospieva. Príliš horúca voda otvára vonkajšiu vrstvu vlasu (kutikulu) a pokožka má potom tendenciu sa mastiť.
  • V žiadnom prípade vlasy po umytí "nežmýkajte" silou alebo neprekrývajte na nejakú dobu uterákom. Môže sa poškodiť štruktúra vlasov a zarábate si na tvorbu lupín.
  • Po umytí je vhodné naniesť kondicionér. Pokiaľ máte kondicionér, ktorý je vysoko koncentrovaný a hutný, stačí menšie množstvo.
  • Kondicionér nenanášajte na pokožku hlavy, ale iba od stredu vlasov (tam kde už nedochádza do kontaktu pokožkou) a pokračujte až ku končekom.

Záver

Vypadávanie vlasov je problém, o ktorý sa s každým nepodelíme. Starostlivosť o vlasy je komplexná. To znamená, že sa musíme vlasy starať nielen voľbou vhodných prípravkov na vlasy, ale treba aj premýšľať o tom čo jeme a či máme dostatok základných živín.

 

Veronika Halusková

 

1. HARVEY, Cliff J. Combined Diet and Supplementation Therapy Resolves Alopecia Areata in a Paediatric Patient: A Case Study. 2020.

2. VÖLKER, J.M., N. KOCH, M. BECKER a A. KLENK. Caffeine and Its Pharmacological Benefits in the Management of Androgenetic Alopecia: A Review. 2020.

3. FISCHER, T.W., E. HERCZEG-LISZTES, W. FUNK, D. ZILLIKENS, T. BÍRÓ a R. PAUS. Differential effects of caffeine on hair shaft elongation, matrix and outer root sheath keratinocyte proliferation, and transforming gr0wth factor-β2/insulin-like gr0wth factor-1-mediated regulation of the hair cycle in male and female human hair follicles in vitro. 2014.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!