Ako zvýšiť test0sterón? 5 zaručených tipov ako zvýšiť produkciu test0sterónu.

Test0sterón je primárny mužský pohlavný hormón, ktorý reguluje plodnosť, rast svalovej hmoty, ale aj distribúciu tukov a ďalšie dôležité funkcie. Hladina test0sterónu sa prirodzene mení z hodiny na hodinu. O test0steróne môžete počuť aj niekoľko ohovárania. Zrejme jeden z najväčších mýtov o tomto hormóne je ten, že spôsobuje agresivitu a asociálne správanie. Tento mýtus vznikol v súvislosti s anabolickými steroidmi. Toto správanie bolo označené už v 80. rokoch ako "Roid rage". Agresivita, ktorá bola popísaná v súvislosti s páchaním trestných činov kulturistov, ktorí užívali anaboliká. V skutočnosti môže byť opak pravdou. Optimálna hladina test0sterónu zvyšuje sociálnu interakciu, zatiaľ čo nízka hladina sa môže prejaviť úzkosťou, podráždenosťou a asociálnym správaním. A to je iba začiatok...

Čo má na starosť test0sterón?

Test0sterón má v tele mužov veľké množstvo úloh. Je dôležitý pre hustotu kostí, rast svalov, produkciu spermií a červených krviniek, reguluje sexuálnu túžbu a vzrušenie, distribuuje tuky a má vplyv aj na niektoré vzhľadové rysy. Muži s vyššou hladinou test0sterónu majú ostrejšie rysy v tvári a výraznejšiu čeľusť. Test0sterón je skrátka zodpovedný za celkový vývoj mužov, vrátane hlbokého hlasu alebo fúzov.

Hladina test0sterónu má tiež vplyv na kardiovaskulárny systém mužov. Podieľa sa totiž na produkcii oxidu dusnatého v cievach. Najdôležitejšou funkciou oxidu dusnatého je bezpochyby vazodilatácia, čo znamená, že uvoľňuje vnútorné svaly krvných ciev. Dochádza tak k ich rozšíreniu a zlepšeniu prietoku krvi v krvnom obehu, čo sa prejaví lepšou prekrvenosťou svalov a tkanív a znížením krvného tlaku. Lepšie prekrvenie prostredníctvom roztiahnutia ciev so sebou nesie aj lepší prenos živín a kyslíka do tkanív. Takto pôsobí NO na prekrvenie tkanív a to vrátane pohlavných orgánov. Týmto má hladina test0sterónu priamy vplyv na erekciu.

Test0sterón sa v tele syntetizuje z cholesterolu. Ale to neznamená, že ak máte vysoký cholesterol, že bude aj vyššia hladina test0sterónu. Test0sterón je starostlivo kontrolovaný hypofýzou v mozgu, takže k tomu nemôže dôjsť. Test0sterón má tendenciu byť najvyšší ráno a najnižší v noci a v priebehu života je najvyšší medzi 20 - 30. rokom. Po 30. roku pomaly klesá. Potom každý rok klesá približne o 1%. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako test0sterón zvýšiť, ktoré si nižšie podrobne vysvetlíme.

co v tele ridi testosteron_infografika_cz

Čo má vplyv na nízku hladinu test0sterónu?

Normálna hladina test0sterónu sa pohybuje medzi 270-1070 ng/dl (u mužov), čo je cca 10-25 nmol/l. Nízka hladina test0sterónu je v dnešnej dobe problémom čoraz mladších mužov. Je to dané niekoľkými vecami. K nízkej hladine test0sterónu prispieva životný štýl ako taký. Nadváha, nedostatok pohybovej aktivity, starnutie, vplyv niektorých liekov, stres, vysoká hladina železa, nadváha, infekcia, autoimunitné ochorenie, chronické ochorenie pečene alebo obličiek, užívanie drog alebo obštrukčne spánková apnoe. To všetko môže zapríčiniť nízku hladinu test0sterónu a spustiť sériu príznakov, ktoré môžu ďalej eskalovať.

Co způsobuje nízká hladina testosteronu_ _infografika_cz (1)

Príznaky nedostatku test0sterónu

Významnou viditeľnou zmenou, ktorá môže nastať u mužov s nízkou hladinou test0sterónu, je vypadávanie vlasov. Problém, ktorý trápi čoraz väčšie percento mužov, sme podrobne popísali v tomto článku. Muži s nízkou hladinou test0sterónu majú niekoľko spoločných rysov, ktoré sú zrejmé na prvý pohľad. Okrem vypadávania vlasov môžu trpieť nadváhou, ktorá môže dôjsť až k obezite. Ukazovateľom môžu byť aj miesta, kde sa tukové tkanivo usadzuje najviac. Často to bývajú boky a neobvyklá nie je ani gynekomastia alebo zväčšenie prsného tkaniva. V osobnom živote potom muža trápia poruchy erekcie, nezáujem o sex, únava, návaly tepla a nízke sebavedomie. Zvlášť poruchy erekcie sú pre mužov veľmi citlivým problémom. Vplyvom nízkeho test0stosterónu majú muži problémy s dosiahnutím a udržaním erekcie a klesá aj celkový záujem o sex.

testosteron v ne rovnovaze_infografika_cz

Test0sterón a jeho vplyv na kvalitu sexu

Pokiaľ je hladina test0sterónu v poriadku, cítite sa vyrovnaní, pokojní a sebavedomie. Svaly rastú, cítite sa plní sily a nemusíte sa báť ani o svoje vlasy. Test0sterón u mužov, podobne ako estrogén u žien, ovplyvňuje niekoľko už spomínaných funkcií. Čo je z pohľadu mužov vnímané obzvlášť ako dôležité, je vplyv test0sterónu na sex. A nie je to len pohľad mužov. Logicky vzaté je to skutočne tak, že pokiaľ medzi hormónmi panuje rovnováha, máme prirodzene túžbu a chuť na sex. Sexuálna intimita znižuje pocity úzkostí, depresií a spúšťa v mozgu niekoľko chemických látok (endorfíny, dopamíny a oxytocín), ktoré majú vlastnosti podobné opiátom. Tým regulujú našu náladu a my nemáme tendenciu reagovať impulzívne. Z pohľadu mužov je to trošku zložitejšie a okrem mozgových centier sa na kvalite sexu podieľa aj hladina test0sterónu a homocysteínu.

projevy estrogenove dominance u muzu_infografika_cz

Zvýšená hladina homocysteínu a vplyv na erekciu

Homocysteín je špecifický typ aminokyseliny, ktorá sa vytvára počas metabolických funkcií v našom tele. Ide o vedľajší produkt tzv. mehtylácie. V organizme prirodzene vzniká pri metabolizme aminokyseliny metionínu, v tzv. methionínovom cykle, zjednodušene povedané pri trávení bielkovín. Vo chvíli, keď konzumujeme bielkoviny, metionín sa premení na homocysteín a späť na metionín. Za normálnych okolností pre nás homocysteín nepredstavuje žiadny problém. Problém nastáva vo chvíli, keď je jeho hladina príliš vysoká. Okrem iných problémov, ktoré sme popísali v tomto článku, má vysoká hladina homocysteínu negatívny vplyv na erekciu. Inými slovami, vysoká hladina homocysteínu dokáže znížiť produkciu oxidu dusnatého. Molekuly, ktorá vyvoláva vazodilatáciu (roztiahnutie) ciev a reguluje hladinu krvného tlaku. Navyše reguluje prietok krvi do tkanív a to vrátane pohlavných orgánov. V dôsledku toho vysoká hladina homocysteínu spôsobuje rad kardiovaskulárnych ochorení a tiež poruchy erekcie.

Jednou z častejších príčin vysokého homocysteínu je nedostatok vitamínov B6, B12 a folátu. Telo totiž tieto živiny potrebuje na odbúravanie homocysteínu. Ich nedostatok môže viesť k nahromadeniu homocysteínu v krvi. Preto sme do nového Testobossu pridali tieto 3 vitamíny v aktivovaných, pre telo využiteľných formách!

5 zaručených tipov ako zvýšiť produkciu test0sterónu

1.) Pohyb

Existuje veľa výskumov, ktoré dokazujú, že cvičenie môže regulovať alebo zvýšiť hladinu test0sterónu. V skutočnosti jedna štúdia publikovaná v Indian Journal of Physiology and Pharmacology zistila, že aj krátkodobé cvičenie spôsobuje zvýšenie hladiny test0sterónu. Ideálny silový tréning a vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT cvičenie).1

 

jak_prirozene_podporit_produkci_testosteronu_infografika_brainmarket_cz 

2.) Minimalizujte stres a zlepšite spánok

Stres je skutočný zabijak test0sterónu. A je to iba jeden z dôvodov, prečo sa snažiť stres čo najviac eliminovať a nedať mu v našom každodennom živote príležitosť. Dlhotrvajúci stres môže v tele zvýšiť hladinu kortizolu, známeho aj ako „stresový hormón“. Vysoká hladina kortizolu však môže potlačiť produkciu test0sterónu. Podobne ako spánkový deficit. Spite 7-8 hodín denne, pretože za dostatočný spánok neexistuje náhrada. Tu nájdete tipy ako zlepšiť spánok a minimalizovať stres.

3.) Pravidelný sex

Sexuálna aktivita a test0sterón sú v podstate spojené nádoby. Pravidelným sexom sa hladina test0sterónu zvyšuje a naopak. Pokiaľ majú muži málo sexu, hladina test0sterónu je nižšia.

4.) Zbavte sa nadbytočného tuku

Jeden z veľmi podstatných bodov je miera tukového tkaniva. Muži s nadváhou majú menej test0sterónu. Je to dané tým, že tukové bunky v tele mužov premieňajú test0sterón na estrogén. Telesný tuk totiž obsahuje aromatázu. Enzým, ktorý premieňa test0sterón na estrogén, čo je hlavný pohlavný hormón žien. Vo chvíli, keď dôjde k nadbytku estrogénu, spúšťa telo reakciu, aby sa spomalila produkcia test0sterónu. Štúdia z roku 2008 preukázala jasnú súvislosť medzi vysokou mierou telesného tuku a nízkej hladiny test0sterónu.2 Telesný tuk = viac estrogénu = menej test0sterónu.

 

potraviny_produkce_testosteronu_infografika_brainmarket_cz

5.) Byliny pôsobiace na potenciu

konečne. Tam, kde všetko zlyhá, môže pomôcť mocná ruka prírody. Existujú byliny, ktoré sú používané stovky, ak nie tisíce, rokov a ich pôsobenie na mužskú sexualitu je pôsobivé. Predstavíme si niektoré z hlavných bylín, ktoré podporujú produkciu test0sterónu, plodnosť a vitalitu.

Prvým z nich je kotvičník, ktorý možno skôr muži poznajú pod latinským názvom Tribulus terrestris. Ide o rastlinu, ktorej sa darí aj v náročných podmienkach, kde by ostatné rastliny bojovali o prežitie. Je používaný pri erektilnej dysfunkcii a táto výhoda je potvrdená v štúdii z roku 2017. V tejto štúdii bolo skúmaných 180 mužov. 90 mužov užívajúcich Tribulus a 90 mužov užívajúcich placebo. Štúdiu dokončilo 86 mužov z každej skupiny a bolo preukázané zlepšenie u tých, ktorí užívali kotvičník v porovnaní s placebom.3

Maca je cenené afrodiziakum, podporuje zdravie mužov, optimalizuje hormonálny systém, zvyšuje fyzickú výkonnosť a libido. Vo výskume z roku 2010, ktorý zahŕňal štyri randomizované klinické štúdie s celkom 131 účastníkmi, sa zistilo, že po šiestich týždňoch užívania macy dochádzalo u jedincov k zvyšovaniu sexuálnej túžby.4

31353-7_brainmax-testoboss--100-vegan-kapsli

ajurvédskej medicíne sa Ashwagandha používa ako prírodné afrodiziakum, ktorá pomáha zlepšiť sexuálnu dysfunkciu, pretože zvyšuje prietok krvi, čím pôsobí ako sexuálny stimulant. 5,6 Okrem toho, vplyv Ashwagandhy na nárast svalovej hmoty skúmala štúdie, kedy bolo mladým mužom podávané 300 mg extraktu Ashwagandhy alebo placebo dvakrát denne po dobu 8 týždňov. U skupiny, ktorá užívala Ashwagandhu, došlo k výraznému nárastu sily a svalovej hmoty.7

Ďalší v poradí je Catuaba. Podobne ako predchádzajúce spomínané rastliny má aj Catuaba čo ponúknuť. Aj keď sa dnes používa pri poruchách nervového systému, stále sa ctí hlavne ako podporný liek pri impotencii. Afrodiziakálne vlastnosti tejto rastliny sú bezpochyby najznámejšie a najobľúbenejšie použitie. Tiež Muira Puama je výnimočná, pretože dokáže riešiť hormonálne problémy, ktoré sa prejavujú erektilnou dysfunkciou u mužov a jedná sa o jedno z najlepších prírodných afrodiziak!

Poslednou významnou bylinou zvyšujúcou test0sterón je shilajit. Ten v Čechách poznáme skôr pod názvom mumio. Ide o živicu veľmi tmavej až čiernej farby, ktorá obsahuje viac ako 80 minerálov a stopových prvkov. Vzniká dlhodobým rozkladom rastlín vo vnútri hornín, ktoré ju pôsobením tlaku a vysokých teplôt postupne vytláčajú von. Tu je živica zbieraná. Jej užívanie má blahodarný vplyv na kvalitu a počet spermií a zvyšuje hladinu test0sterónu.8 Testoboss sme obohatili práve o Shilajit a Pískavicu, ktorá tiež preukázala svoju silu pri podpore mužskej potencie. Ostatné byliny od Ashwagandhy po Shilajit zostali a ešte sme ich doplnili o zinok, ktorý sa významne podieľa na hladine test0sterónu.

 

Veronika Halusková 

  

1. DEVI, Satendri, Jalaj SAXENA, Dolly RASTOGI, Arun GOEL a Saurabh SAHA. Effect of short-term physical exercise on serum total test0sterone levels in young adults. 2014.

2. HALL, Susan A., Gretchen R. ESCHE, Andre B ARAUJO, Thomas G TRAVISON, Richard V CLARK, Rachel E WILLIAMS a John B. MCKINLAY. Correlates of Low Test0sterone and Symptomatic Androgen Deficiency in a Population-Based Sample. 2008.

3. KAMENOV, Zdravko, Svetlana FILEVA, Krassimir KALINOV a Emmanuele A JANNINI. Evaluation of the efficacy and safety of Tribulus terrestris in male sexual dysfunction-A prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. 2017.

4. SHIN, Byung-Cheul, Myeong Soo LEE, Eun Jin YANG, Hyun-Suk LIM a Edzard ERNST. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. 2010.

5. AHMAD, Mohammad Kaleem, Abbas Ali MAHDI, Kamla Kant SHUKLA, Najmul ISLAM, Singh RAJENDER, Dama MADHUKAR, Satya Narain SHANKHWAR a Sohail AHMAD. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. 2010.

6. AMBIYE, Vijay R, Deepak LANDADE, Swati DONGRE, Pradnya APTIKAR, Madhura KULKARNI a Atul DONGRE. Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study. 2013.

7. WANKHEDE, Sachin, Deepak LANGADE, Kedar JOSHI, Shymal R SINHA a Sauvik BHATTACHARYYA. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. 2015.

8. BISWAS, T K, S PANDIT, S MONDAL, et al. Clinical evaluation of spermatogenic activity of processed Shilajit in oligospermia. 2010.