Zinok v organizme

Článek dostupný tiež v audioforme

Zinok je po horčíku najdôležitejší minerál, pretože viac ako 200 enzymatických procesov je závislých práve od zinku. Zinok podporuje imunitné funkcie tela, má vplyv na kvalitu pokožky, pleti, vlasov, nechtov a mnoho iného. Účinky zinku boli podrobne zmapované v mnohých štúdiách a dnes niet pochýb o tom, že optimálna hladina zinku je kľúčová pre naše zdravie. Napriek tomu je zinok tak trochu prehliadaným minerálom. Poďme sa spoločne pozrieť na to, na čo zinok potrebujeme a ako ľahko spoznať jeho deficit.

Zinok - čo má na starosť? Ako poznám nedostatok zinku?

Zinok je po železe druhý najrozšírenejší stopový minerál v ľudskom tele. Nachádza sa prakticky vo všetkých bunkách a spolu s horčíkom a vitamínom B sa podieľa na ich delení. Zinok je tiež dôležitým antioxidačným minerálom, pretože sa spolu s meďou (o ktorej bude ešte reč) podieľa na funkcii silného antioxidačného enzýmu superoxiddismutázy (SOD). Ten pohlcuje vysoko reaktívne voľné radikály skôr, ako stihnú poškodiť bunku!

Zinok je stopový minerál, čo znamená, že telo ho potrebuje iba malé množstvo. Napriek tomu je naozaj výnimočný. Je hlavným hráčom pri tvorbe DNA, raste buniek, budovaní bielkovín, hojení poškodeného tkaniva, slúži ako podpora imunitných funkcií a znižuje ***ovosť v tele. Za účasti zinku prebieha svalový rast a vývoj tela. Zinok zohráva dôležitú úlohu v raste a delení buniek, takže je v detstve a dospievaní nenahraditeľný.

potraviny_a_zinek_infografika_brainmarket_CZ

Zinok sa v našom tele vstrebáva predovšetkým v tenkom čreve. Vnútri každej bunky sa zinok viaže na proteíny, aby podporil ich štruktúru a funkciu. Odhaduje sa, že až 10 % všetkých bielkovín potrebuje na správnu funkciu zinok!

Zinok = imunita!

Zinok má naozaj podiel na celom rade pochodov v našom tele, jedna z jeho najväčších úloh je zrejme jeho priamy vplyv na imunitný systém. Dôležitou súčasťou imunitného systému sú takzvané „T bunky“, ktoré sa tvoria v týmusu. Tieto bunky napádajú a ničia patogény, ktoré na organizmus útočia. Zinok funguje tak, že aktivuje tieto bunky, takže môžu rýchlo neutralizovať akúkoľvek hrozbu.1 istú súvislosť má zinok aj s ohľadom na autoimunitné ochorenie, pretože bolo preukázané, že ľudia s autoimunitným ochorením majú obvykle výrazne nižšiu hladinu zinku.2

Príznaky nedostatku zinku

  • Suchá pleť.
  • Kožné vyrážky, alergie a tvorba akné.
  • Časté prechladnutia.
  • Vypadávanie vlasov.
  • Hnačka.
  • Pomalé hojenie rán.
  • Únava.
  • Zhoršenie čuchu a chuti.
  • Poruchy erekcie.
  • Nechutenstvo.

Zinok v potravinách

Potraviny bohaté na zinok sú predovšetkým mäso (jahňacie, hovädzie), syry, vajcia a vnútornosti. Ale nezúfajte, pretože ak príliš neholdujete mäsu a živočíšnym produktom, môžete zinok získať z potravín ako sú tekvicové semienka, kešu orechy, šošovica, fazuľa, konopné semienka, cícer, huby alebo kakao. Ak by sme sa mohli spoliehať iba na potraviny, bolo by to optimálne, avšak pokles mikronutrientov v pôde, kde sú tieto potraviny pestované ako je horčík alebo práve zinok, sa zásadne znížil. Od 40. rokov minulého storočia je zaznamenaný pokles až o 30%, takže preto je mnohokrát suplementácia zinku nevyhnutná. Najmä vtedy, ak už pociťujete niektoré z vyššie spomenutých príznakov.

priznaky_nedostatku_zinku_infografika_brainmarket_cz

Účinky zinku na organizmus

1.) Vplyv zinku na test0sterón a celkovú optimalizáciu hormónov.

Predovšetkým mužov bude najskôr zaujímať fakt, že zinok má priamy vplyv na hladinu test0sterónu. Jedná sa o primárny mužský pohlavný hormón, ktorý reguluje plodnosť, svalovú hmotu, ale aj distribúciu tukov a ďalšie dôležité funkcie. Test0sterón je produkovaný semenníkmi a to konkrétne Leydigovými bunkami. Špeciálne bunky, ktoré sú umiestnené v semenníkoch. Hladina test0sterónu sa prirodzene mení z hodiny na hodinu. Má tendenciu byť najvyššia ráno a najnižšia v noci. Najvyššia hladina test0sterónu v živote muža je medzi 20. – 30. rokom života. Po 30. roku pomaly klesá. Ako som už spomenula, zinok zvyšuje hladinu test0sterónu a tým aj podporuje reprodukčné zdravie mužov. Niekoľko štúdií skúmalo súvislosť medzi hladinou zinku a produkciou test0sterónu. A to ako u mladých, tak aj starších mužov. Preukázalo sa, že spolu so zvýšeným príjmom zinku sa hladina test0sterónu u staršej populácie takmer zdvojnásobila! 3

2.) Vplyv zinku na imunitný systém.

Zinok má na náš imunitný systém úplne zásadný vplyv. Ak máte časté prechladnutia, angíny alebo chrípky, mali by ste zvážiť suplementáciu zinku. Existuje mnoho spôsobov, ako zinok posilňuje imunitní systém.

  • Zinok aktivuje enzýmy, ktoré rozkladajú proteíny vo vírusoch a baktériách, takže sa vírus horšie šíri.
  • Zinok tiež zvyšuje aktiváciu buniek zodpovedných za boj s infekciou.
  • Zinok má antivirálne vlastnosti.
  • Zinok má pod kontrolou ***vosť organizmu.

ako to funguje? Vo chvíli, keď sa stretneme s niekým, kto je chorý a napríklad na nás kýchne, vírusové bunky sa usadia na našej sliznici v horných dýchacích cestách. Sliznica je lemovaná bunkami nazývanými IMC-1. Ide o glykoproteín, ktorý funguje ako strážca našej sliznice. A je to práve zinok, ktorý tomuto druhu proteínu pomáha brániť sliznici tak, aby sa vírusy nedostali do nášho tela. Pokiaľ sa vírus dostane do tela, zinok pomáha mobilizovať biele krvinky, aby boli rýchlo vyslané na miesta, kde ich treba. Takže ak máte dostatočné množstvo zinku, reakcia bielych krviniek počas ochorenia je rýchlejšia a oveľa rýchlejšie dostanú chorobu pod kontrolu. Preto je zinok dobrý pomocník aj vtedy, keď už sa s nejakým respiračným ochorením stretávate. Užívanie zinku má zmysel aj počas bežného prechladnutia, pretože medzi nedostatkom zinku a náchylnosťou na prechladnutie existuje priama súvislosť. Akonáhle chorobu prekonáte, imunitný systém si uloží prostredníctvom B lymfocytov postup akým zlikvidoval infekciu, čo znamená, že pri ďalšom kontakte s chorobou, choroba zničí v zárodku.

infografika-zinek-icam

Účinky zinku na imunitu sa týkajú skutočne všetkých a to vrátane imunity detí. Celkom šesť štúdií sa podieľalo na výskume viac ako 5 000 detí vo veku od dvoch mesiacov do piatich rokov. Zistilo sa, že suplementácia zinku znižuje výskyt pneumónie.4  Zinok má jednoducho nenahraditeľné miesto vo vrodenej aj adaptívne imunite.

Pravidelným užívaním zinku súčasne s vitamínom D, bude imunitný systém lepšie pripravený na jeseň, s ktorým sa spája celý rad respiračných ochorení. So zinkom sa spája aj štúdia, ktorá bola vykonaná na starších ľuďoch a preukázala nižší výskyt infekcí.5 Imunitný systém je navrhnutý tak, aby nás dokázal ochrániť. Avšak je potrebné sa oň starať v priebehu celého roka, pretože kto je pripravený, nie je prekvapený.

zinek_infografika_brainmarket_cz_1

Počas infekcie hladiny zinku v krvi klesajú, pretože zinok je vyslaný z krvného riečišťa do buniek, ktoré pomáhajú začať imunitnú odpoveď.

3.) Vplyv zinku na kvalitu pleti, vlasov a nechtov.

Zinok je tiež jedným z hlavných mikronutrientov, ktoré majú vplyv na kvalitu našej pokožky, pleti, vlasov a nechtov. Zinok totiž podporuje produkciu kolagénu, najhojnejšieho proteínu v ľudskom tele, ktorý tvorí spojivové tkanivo. Užívanie zinku je vhodné aj pre tých, ktorí sa stretávajú s vypadávaním vlasov, popáleninami, vredmi a pomaly sa hojacimi ranami. Okrem toho zinok taktiež podporuje imunitný systém, ktorý minimalizuje náchylnosť kože k *** a infekciám. Preto sa zinok tiež používa na zníženie výskytu akné.

Zinok vhodný na ošetrenie kože môžete nájsť aj pod označením zinková masť. Oxid zinočnatý sa vyskytoval v mastách na liečbu rán už v starovekých lekárskych textoch. Dnes je oxid zinočnatý stále obľúbeným voľnopredajným krémom určeným na ošetrenie pleti a tvorí základnú zložku prírodných opaľovacích krémov. Dokáže zabrániť spáleniu pokožky tým, že odráža a rozptyľuje ultrafialové lúče, takže nepreniknú kožou. Používa sa tiež na liečbu zapálenej kože, ako sú popáleniny, ekzémy, akné alebo preležaniny. Zlúčenina vytvára na povrchu pokožky ochrannú bariéru, odpudzuje vlhkosť, upokojuje citlivú, začervenanú pokožku, eliminuje svrbenie a umožňuje pokožke sa hojiť. Asi sa nebudeme čudovať tomu, že až 5% zinku sa nachádza v našej pokožke.

4.) Vplyv zinku na mužskú plodnosť 

Zinok má tiež vplyv na plodnosť. Nízka hladina zinku môže negatívne ovplyvniť niekoľko faktorov, ktoré priamo súvisia s mužskou plodnosťou ako je znížená kvalita spermií. Suplementácia zinku môže významne zvýšiť objem spermií, pohyblivosť spermií a hrá kľúčovú úlohu vo vývoji spermií. Pomáha chrániť spermie pred škodlivými účinkami spôsobenými toxínmi.

priznaky_nedostatku_zinku_u_muzu_infografika_brainmarket_cz

Už vieme, že zinok u mužov zvyšuje hladinu test0sterónu a u všetkých pomáha nastoliť hormonálnu rovnováhu. Aj to je jedným z dôvodov, prečo je zinok súčasťou Testamenta. Zinok je veľmi dôležitý pre mužskú potenciu, pretože nedostatok zinku môže viesť k erektilnej dysfunkcii. Štúdie ukázali, že suplementácia zinkom pomáha zvýšiť test0sterón, a tým liečiť erektilnú dysfunkciu.6 Z toho je jasné, že aj porucha erekcie môže byť signálom ukazujúcim na nedostatok zinku.

Keďže je v tele všetko previazané, deficit zinku môže u mužov spôsobiť aj gynekomastiu. Ide o zväčšenie prsných žliaz. Je to jeden z hlavných príznakov estrogénovej dominancie u mužov, keď začína prevažovať estrogén nad test0sterónom. Okrem toho aj tuk, ktorý títo muži naberajú sa častejšie objavuje v partiách, ktoré sú skôr typické pre ženy ako sú boky, brucho alebo stehná. Deficit zinku prispieva k tomu, že sa test0sterón premení na estrogén cez enzým aromatázy.

5.) Vplyv zinku na ženské zdravie

Aby sme sa nezastavili iba u mužov, aj pre ženy je zinok nevyhnutným stopovým prvkom. Ovplyvňuje ženské pohlavné hormóny a dokonca sa podieľa na tvorbe a uvoľňovaní vajíčok vo vaječníkoch. Zinok je navyše potrebný na produkciu reprodukčných hormónov, vrátane estrogénu a progesterónu, ktoré obaja podporujú reprodukčné zdravie. A ako to funguje? Progesterón je hormón, ktorý produkujú vaječníky. Je zodpovedný za reguláciu menštruačného cyklu a je dôležitý v ranej fáze tehotenstva.

Riziko deficitu zinku predstavuje problémy s menštruáciou (nepravidelná menštruácia), zmenami nálad, predčasnou menopauzou a neplodnosťou. Zinok tiež znižuje bolesť pri menštruácii, pomáha regulovať menštruačný cyklus a tiež ovplyvňuje ženské pohlavné hormóny, pretože sa podieľa na produkcii a uvoľňovaní vajíčok vo vaječníkoch.

priznaky_nedostatku_zinku_u_zen_infografika_brainmarket_cz

6.) Vplyv zinku na ***ovosť v tele

Zinok sa pýši nielen svojim antivirálnym pôsobením v tele, ale je tiež proti***. Dokáže mať pod kontrolou cytokíny - čo sú proteíny, ktoré majú signálnu funkciu. Ide o bunky, ktoré vysielajú na pomoc ostatných bojovníkov imunitného systému. Avšak aj cytokíny nad sebou potrebujú kontrolu, aby nedošlo k tzv. cytokínovej búrke. To je reakcia, kedy dochádza k nekontrolovateľnému uvoľňovaniu pro*** cytokínov. U starších osôb dokonca bola štúdiou potvrdená menšia ***ovosť, ktorá je riziková pre rozvoj aterosklerózy.7

7.) Vplyv zinku na vstrebávanie živín

Zinok ovplyvňuje syntézu bielkovín a telo ho potrebuje na využitie aminokyselín z potravy. Keď hovoríme o bielkovinách, nehovoríme len o veľkých svaloch. Proteín je prítomný takmer v každej bunke (vrátane imunitných). Od mozgových buniek až po steny tepien a dokonca aj DNA! Tam všade sú bielkoviny nenahraditeľné. Okrem bielkovín sa tiež zinok podieľa na štiepení sacharidov z potravín, ktoré sú jedným z hlavných zdrojov energie pre telo

8.) Vplyv zinku na štítnu žľazu

Ako už vieme, zinok hrá hlavnú úlohu v metabolizme hormónov. Spolu s  jódom a selénom je zinok nevyhnutný na syntézu a aktiváciu hormónov štítnej žľazy. Nielen test0sterón, estrogén a progesterón, ale aj hormóny štítnej žľazy T3 a T4 sú závislé od množstva zinku. Napríklad pri hormónoch štítnej žľazy práve zinok spôsobuje premenu T4 na aktívnu formu T3. A pretože sú práve poruchy premeny T4-T3 hlavnou príčinou zníženej funkcie štítnej žľazy, dá sa tiež konštatovať, že u osôb s týmto autoimunitným ochorením je takmer istá aj nízka hladina zinku.

9.) Vplyv zinku na funkcie mozgu

Pokiaľ by sme si mali predstaviť, na čom všetkom sa zinok podieľa. Mozog by nebol výnimkou. Zinok je nevyhnutný nielen pre správny vývoj mozgu, ale aj jeho fungovanie práve teraz. Tento minerál zohráva úlohu v regulovaní komunikácie medzi neurónmi a môže zabrániť tzv. mozgovej hmle. Mozgová hmla je súbor niekoľkých príznakov ako sú problémy s koncentráciou, zabúdaním a celkovo pocitom, že máte mozog doslova v hmle. Príčin môže byť niekoľko. Nedostatok spánku, stres, prepracovanie a tiež deficit zinku.

vyznamne_ucinky_zinek_infografika_brainmarket_CZ

10.) Vplyv zinku na zdravie očí

Zinok je minerál, ktorý sa podieľa na zdraví očí, presnejšie povedané zdravie sietnice, bunkových membrán a štruktúry oka. Spolupracuje spolu s vitamínom A, ktorému umožňuje cestovať z pečene do sietnice za vzniku melanínu. Melanín je pigment, ktorý chráni oči pred UV žiarením.

Ďalšie významné účinky zinku:

  • Pomáha znížiť *** kože spojený s vyrážkami, akné, alergiami alebo podráždením.
    • Udržuje hydratovanú pokožku.
      • Pôsobí ako prevencia bakteriálnych infekcií.
      • Má antioxidačné vlastnosti.
      • Syntézu DNA a bielkovín.
      • Podieľa sa na procese delenia buniek.
      • Funkcia imunitného systému a metabolizmus vitamínu A.
      • Podporuje čuch a chuť.

      Formy a dávkovanie zinku. Kedy zvážiť suplementáciu zinku?

      Pokiaľ ste často prechladnutí, chorí, vypadávajú vám vlasy, lámu sa nechty alebo máte pleť pokrytú akné, možno vám chýba práve zinok. Keďže sa zinok podieľa na desiatkach procesov v tele, aj jeho deficit môže mať rôzne prejavy. Zrejme to môže byť kombinácia niekoľkých z nich a často si ani tieto prejavy s nedostatkom zinku nemusíte spojiť.

      Pokiaľ sa strácate v jednotlivých formách zinku, poďme si jednotlivé formy predstaviť. Najefektívnejšia forma zinku je podobne ako u horčíka forma bisglycinát. Je to dané tým, že je tu zinok doplnený o tzv. chelatačné činidlá. To sú zlúčeniny, ktoré sa viažu s kovovými iónmi (ako je potrebné práve zinok) a vytvárajú stabilný, vo vode rozpustný produkt, ktorý môže organizmus ľahko absorbovať. Zinok v chelátovej väzbe sa skladá z dvojmocných iónov zinku viazaného na dve molekuly glycínu. Taktiež môžete siahnuť po forme karnozín. Karnozín je dobrý zvlášť pre tých, ktorí sa stretávajú problémy s črevami, pretože karnozín má priaznivý vplyv na integritu črevnej steny. Naopak pokiaľ uvidíte na krabičke oxid alebo zinok sulfát, nestrácajte čas ani peniaze, pretože ich vstrebateľnosť je do 20 %.

      Podobne ako je to tomu pri horčíku, tak aj pri zinku nie je možné nejako zmerať hladinu zinku v krvi. Zinok je často v pohybe vo vnútri aj mimo našich buniek. Na testovanie zinku je možné použiť krvný test. To však ukazuje iba hladiny zinku v plazme. Väčšina zinku v tele je ako som už spomenula v bunkách. A dosť zbytočné je vykonávať test počas prechladnutia alebo choroby. Počas infekcie totiž hladina zinku v krvi klesá, pretože zinok je transportovaný z krvného riečišťa do buniek, ktoré pomáhajú začať imunitnú odpoveď. Na rozdiel od železa, ktoré sa preukáže meraním hladiny krvných proteínov obsahujúcich železo (hemoglobín), neexistuje žiadny biomarker, ktorý možno použiť ako spoľahlivý ukazovateľ hladiny zinku. Preto je dôležité všímať si aj menšie príznaky, za ktorými môže stáť nedostatok zinku.

      Zinok je skutočne veľmi dôležitý minerál a v období respiračných ochorení je zinok dobrý pomocník, ako posilniť imunitný systém a zmierniť dopady rôznych druhov respiračných ochorení. Užívať by ho mali osoby stretávajúce sa s častým prechladnutím, vírusovým či bakteriálnym ochorením, osoby s tráviacimi ťažkosťami alebo ***ovými ochoreniami čriev. Ďalej nedostatok zinku môžu mať vegetariáni, osoby trpiace podvýživou, ale aj tí, ktorí pravidelne pijú väčšie množstvo alkoholu.

      brainmax_pure_zinek_infografika_brainmarket_CZ

      Dávkovanie, kedy zinok užívať?

      Odporúčaná denná dávka zinku je 15 mg. A kedy zinok užívať? Odporúčam užívať ho po jedle, pretože na lačno je v žalúdku málo kyseliny chlorovodíkovej a mohlo by sa vám urobiť nevoľno, v tom najhoršom prípade sa môžete aj povracať. Práve to veľa ľudí môže od užívania zinku odradiť. Tiež nie je dobré suplementovať zinok spolu so železom. Tieto dva minerály v tele trošku súperia o vstrebateľnosť a telo dá síce prednosť zinku, ale na úkor železa. Pokiaľ železo suplementujete, zrejme už je to z dôvodu anémie. Odporúčam sa na zinok zamerať predovšetkým počas alebo ku koncu leta. Tým podporíte imunitu pred nastupujúcou jeseňou.

      Záverom zinok a meď...

      Zinok je neslávne známy tým, že jeho vyššie dávky môžu znižovať zásoby medi v tele. Ďalší dôležitý stopový prvok, o ktorom sme si povedali, je dôležitý pre produkciu enzýmu SOD. Tento enzým pomáha pohlcovať reaktívne formy kyslíka spôsobené bunkovým metabolizmom. Okrem toho sa meď podieľa na produkcii kolagénu, elastínu a chráni tkanivá pred poškodením. Preto je ideálny taký doplnok, pri ktorom je vedľa zinku v zložení aj meď. Práve preto sme vytvorili BrainMax Zinc Complex, ktorý obsahuje v každej kapsule 15 mg zinku v organickej forme bisglycinát. Komplex obsahuje tiež 1 mg  medi a 100 µg selénu. Každá kapsula obsahuje aj kurkumu, ktorá nahrádza funkciu plnidla. A prečo práve kurkuma? Kurkuma má silne proti*** vlastnosti, zlepšuje trávenie a podporuje činnosť pečene a žlčníka. Odporúčam sa na zinok zamerať predovšetkým počas alebo ku koncu leta, pred nástupom jesene as ním súvisiacich respiračných ochorení.

       

      Veronika Halusková

       

      1. BARNETT, Junaidah B, Maria C DAO, Davidson H HAMER, et al. Effect of zinc supplementation on serum zinc concentration and T cell proliferation in nursing home elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. 2016.

      2.SANNA, Alessandro, Davide FIRINU, Patrizia ZAVATTARI a Paolo VALERA. Zinc Status and Autoimmunity: A Systematic Review and Meta-Analysis. 2018.

      3. PRASAD, A S, C S MANTZOROS, F W BECK, J W HESS a G J BREWER. Zinc status and serum test0sterone levels of healthy adults. 1996.

      4. PRASAD, Ananda S, Frances W J BECK, Bin BAO, James T FITZGERALD, Diane C SNELL, Joel D STAINBERG a Lavoisier J CARDOZO. Zinc supplementation decreases incidence of infections in the elderly: effect of zinc on generation of cytokines and oxidative stress. 2007.

      5. LASSI, Zohra S, Anoosh MOIN a Zulfigar A BHUTTA. Zinc supplementation for the prevention of pneumonia in children aged 2 months to 59 months. 2016.

      6.FAVIER, A E. The role of zinc in reproduction. Hormonal mechanisms. 1992.

      7. BAO, Bin, Ananda S PRASAD, Frances W J BECK, James T FITZERALD, Diane SNELL, Ginny W BAO, Tapinder SINGH a Lavoisier J CARDOZO. Zinc decreases C-reactive protein, lipid peroxidation, and inflammatory cytokines in elderly subjects: a potential implication of zinc as an atheroprotective agent. 2007.

       

      Zdravotné tvrdenia z on hold zoznamu Štátneho zdravotného ústavu. ***slovo zápal sa nesmie používať.

      Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!