V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Elektrolyty. Minerály nielen pre športovcov.

Ako elektrolyty označujeme iónovú formu minerálov, kam patrí sodík, draslík, horčík, vápnik, chloridy a fosfor. Každý má v tele špecifickú funkciu a deficit ktoréhokoľvek z nich sa prejaví. Dôležité nie sú len samy o sebe, ale hlavným predpokladom, aby v tele správne fungovali, je predovšetkým ich pomer. V minulosti sa považovali elektrolyty a minerály dôležité iba pre športovcov, ale to je iba nepochopenie fyziologických funkcií, pretože elektrolyty aj minerály potrebujeme všetci. Závisí na tom naša kondícia, či budeme mať dostatok energie a naše telo bude zvládať svoju prácu dostatočne rýchlo.

Kde sa nachádzajú a aká je funkcia elektrolytov? 

Naše telo je až zo 60% tvorené vodou a elektrolyty sa nachádzajú v celom tele – v krvi, tekutinách, v bunkách a okolo nich – tzv. intracelulárne tekutiny. A doslova každá bunka je nositeľom elektrolytov. Svoj názov si elektrolyty vyslúžili, pretože sú zodpovedné za prenos elektrických impulzov medzi bunkami. Jednoducho sa jedná o minerály, ktoré majú vo vode kladný alebo záporný elektrický náboj. Elektrolyty sú pre naše telo nevyhnutné, pretože nám pomáhajú regulovať chemické reakcie a udržiavať rovnováhu medzi tekutinami vo vnútri a mimo buniek.

Aký je rozdiel medzi minerálmi a elektrolytmi?

Minerály a elektrolyty vlastne vyzerajú rovnako, ide o rovnaké prvky, tak v čom je rozdiel? Elektrolyty alebo aj ióny si oproti minerálom v sebe nesú kladný alebo záporný nápoj a putujú dovnútra bunky a zase späť. Dôležité elektrolyty nachádzajúcich sa v našom tele sú sodík, draslík, vápnik, horčík, chlorid, hydrogénuhličitan a fosfát. Telo ich využíva na prenos elektrických signálov medzi bunkami. Fungujú ako poslíčkovia, ktorí odovzdávajú správy medzi bunkami. Minerály potom využívajú konkrétne bunky v tele na svoju prácu. Ovládajú prácu svalov, srdca, mozgu a ich deficit pocítite veľmi rýchlo. Obvykle sa zo všetkého najskôr prejavia bolesťami hlavy, závratmi, bolesťami svalov, búšením srdca alebo úzkosťami či únavou a nedostatkom energie.

Elektrolyty a jejich vliv na organismus_infografika_cz

  • Ovládajú funkcie nervového systému - prenos vzruchu.
    • Pomáhajú vyrovnávať hladinu pH (miera kyslosti a zásaditosti).
      • Regulujú svalové kontrakcie.
        • Produkcia maximálnej sily (vedenie nervového signálu a svalová kontrakcia).
          • Posilňujú kognitívne funkcie.
            • Zdravie a funkcie buniek (bunková detoxikácia, hydratácia a ďalšie).
              • Prispievajú k regenerácií tkanív.
                • Prispievajú ku zdraviu kostí. 
                • Udržovanie pH (kyslosť/ zásaditosť) krvi v normálnom rozmedzí.

                Elektrolyty a ich funkcia. Pri záťaži, potení a fyzickej aktivite.

                Medzi hlavné elektrolyty patrí horčík, draslík a sodík. Sodík má za úlohu regulovať množstvo vody v tele. To znamená, keď máte príliš veľa sodíka, zadržiavate vodu a naopak. Pokiaľ ho máte nedostatok, nie sú bunky hydratované. Navyše pomáha prenášať kyslík a to je aj jeden z mnohých dôvodov, prečo vytrvalostní športovci dopĺňajú počas pretekov elektrolyty. Sodík úzko spolupracuje s draslíkom. Chvíle, kedy spolu tieto dva minerály spolupracujú, sa nazýva sodno-draselná pumpa. Ide o proces, ktorý vyrovnáva hladinu sodíka v bunkách a medzibunkovom priestore. Pre nás to znamená jediné – ENERGIA. Naše bunky sú v tomto procese malé batérie a túto pumpu potrebujú zvlášť v kontrakcii svalov. Takže pokiaľ máte nedostatok sodíka alebo draslíka, neaktivujú sa nervové impulzy a prichádza únava a nedostatok energie. A týmto sa dostávame k ďalšiemu z elektrolytov a tým je horčík. Ten má totiž síce stovky úloh a obzvlášť funguje ako taký strážca. Kontroluje vstrebávanie sodíka.

                Ako som už spomenula, elektrolyty majú všeobecne veľmi dôležitú úlohu a tým je kontrakcia svalov. V prípade nedostatku elektrolytov nedochádza k takej kontrakcii svalov, ktorá je potrebná. Je dôležité si uvedomiť, že keď hovoríme o svaloch, nejde mať na mysli iba paže alebo svaly nôh. Náš najdôležitejší sval je totiž srdce a tu hrajú elektrolyty veľmi dôležitú úlohu. Vo chvíli, keď má telo nedostatok draslíka, srdce nedostáva takýto pokyn na prácu.

                Minerály - alkalizácia alebo odkyslenie organizmu pomocou minerálov.

                našom tele sa udržuje určité pH. Podľa hladiny pH je naše telo buď kyslotvorné alebo zásadité. Aj keď rozdiely v hodnotách pH sú nepatrné, na naše zdravie sa prepisujú naozaj veľa. O zásaditosti hovoríme vtedy, ak sú hodnoty pH nad 7,4. Pod touto hodnotou už potom môžeme hovoriť o kyslotvornom prostredí. Našim cieľom je udržiavať zásadité pH, pretože v opačnom prípade vytvárame úrodnú pôdu pre vznik mnohých ochorení. Začnú sa tvoriť zápaly a potom už len záleží na mieste, kde sa zápal usadí. Na tomto princípe sú v podstate položené základné kamene celostnej medicíny, pretože týmto premýšľate nad svojimi zdravotnými problémami z pohľadu príčiny a nie následku. Do veľkej miery môžete svojim stravovaním prispieť k tomu, aby ste v tele udržovali zásadité prostredie. A tiež k tomu môžu výrazne pomôcť minerály. Tie pomáhajú udržiavať zásadité prostredie a vyrovnávajú hladinu pH.

                Co snižuje množství elektrolytů v těle__cz

                Ako prichádzame o elektrolyty?

                elektrolytoch často počujeme v súvislosti s profesionálnymi športovcami, a tak sa môže zdať, že ak nešportujeme, elektrolyty vlastne nepotrebujeme. Opak je pravdou. Jednou z hlavných príčin, ako strácame elektrolyty v priebehu dňa, je potenie. V priebehu sparného leta prichádzame o značné množstvo elektrolytov počas celého dňa. Z tohto dôvodu nie sú elektrolyty vhodné iba pre športovcov, ale pre nás všetkých. Nech už športujeme akokoľvek, musíme mať dostatok elektrolytov.

                Vo chvíli, kedy cvičíme, sa naše telo začne zahrievať a ionotovými kanálmi v našich bunkách sa uvoľňujú elektrolyty do potných žliaz. Stratu týchto elektrolytov väčšinou vnímame prostredníctvom slaného potu. Nič menej naše telo hlási nedostatok elektrolytov aj prostredníctvom bolesti svalov, hlavy alebo rýchlej straty energie.

                Tiež je dôležité myslieť na dostatok minerálov vo chvíli, keď sa stretávame s hnačkou alebo zvracaním. A výrazný úbytok elektrolytov má taktiež na svedomí aj alkohol. Práve kvôli tomu na druhý deň trpíme opicou. Nie je to nič iné ako nedostatok elektrolytov. Pokiaľ sa chystáte na večierok, dajte si elektrolyty pred pitím alkoholu a aj hneď ráno, akonáhle vstanete. Výrazne tým zmiernite príznaky opice. Podobne je to pri saunovaní. Pokiaľ sa radi oddávate pravidelnému saunovaniu, aspoň v týchto dňoch zaraďte elektrolyty.

                Hlavní elektrolyty a jejich funkce_inforgafika_cz

                Ako hlavný regulátor elektrolytov sú obličky. Tie pomáhajú udržiavať koncentráciu elektrolytov filtrovaním vody a krvi. Následne ich buď navráti do krvi alebo prebytočné množstvo vylúči močom. Čím sme starší, tým horšie naše telo s elektrolytmi hospodári. Preto je u starších osôb vyššie riziko dehydratácie a musí si starostlivo strážiť príjem tekutín. Jednak starší ľudia už nemajú taký výrazný pocit smädu, ktorý by ich na to upozornil, a tiež sa môže stať, že si pocit smädu neuvedomujú.

                Čo spôsobuje nerovnováha elektrolytov?

                elektrolytov nezáleží len na ich konkrétnom množstve, ale aj na ich správnom pomere. Jedným z príkladov môžeme uviesť draslík a sodík. Sodík bezpochyby potrebujeme, ale je to práve vyššia hladina sodíka, ktorá často stojí za vysokým krvným tlakom. S jeho vysokou hladinou nám pomáha draslík, ktorý je schopný sodík udržiavať pod kontrolou.

                Jednou z hlavných príčin nedostatku elektrolytov je už spomínaná dehydratácia. Dehydratácia je veľmi nepríjemný stav, ktorý vnímame iba ako nedostatok tekutín. Také jednoduché to ale nie je. Dehydratácia je spôsobená predovšetkým nedostatkom konkrétnych elektrolytov. Vo chvíli, keď vnímame pocit smädu, ide už naše telo na dlh. Práve z tohto dôvodu často dochádza k dehydratácii v lete, keď strácame množstvo elektrolytov veľmi rýchlo.

                Jak se projevuje nedostatek elektrolytů__infografika_cz

                 Ako sa prejavuje nedostatok elektrolytov?

                • Zadržovanie vody v tele.
                • Výkyvy krvného tlaku.
                • Dehydratácia.
                • Svalové kŕče a zášklby.
                • Nedostatok energie a únava.
                • Nevoľnosť, bolesti hlavy a závraty.
                • Zvýšený pocit smädu.
                • Nepravidelný srdcový tep.
                • Únava.

                Veľmi často býva nerovnováha elektrolytov viditeľná vo chvíli, kedy začneme zadržovať väčšie množstvo vody. Elektrolyty sa podieľajú okrem iného tiež na optimálnom udržovaní vody v tele. Zadržovanie príliš mnoho vody môže byť známka nedostatku elektrolytov.

                Pre koho je vhodné užívanie elektrolytov?

                Elektrolyty v skutočnosti pomáhajú udržiavať optimálny výkon tráviaceho, nervového, srdcového a svalového systému. S ohľadom na tento fakt sú elektrolyty nevyhnutnou živinou pre nás všetkých. A ďalšia dobrá správa je pre tých, ktorých trápia časté migrény. Pravidelným doplňovaním elektrolytov znížite frekvenciu migrén.

                • Aktívny aj pasívny športovci.
                • Vytrvalostní športovci.
                • Osoby trpiace na migrény.
                • Osoby trpiace tráviacimi problémami (zlé vstrebávanie živín, hnačky).
                • Pre tých, ktorých trápi bolesť svalov.
                • Fyzicky pracujúci ľudia.
                • Športovci so zameraním na fyzickú silu.

                Samozrejme, že dnes už je na trhu celý rad viac či menej kvalitných elektrolytov. Čo sa týka zloženia, tak je vždy dobré obzerať sa po takých, ktoré stvorila sama príroda. Dobre môže poslúžiť smoothie z listovej zeleniny, pomarančová šťava alebo napríklad kokosová voda. Bohužiaľ to nefunguje tak, že pokiaľ pijete dostatok tekutín, máte aj dostatok elektrolytov. Dôležitý je aj výber tekutín.

                Pro koho je vhodné užívání elektrolytů__infografika_cz (2)

                Kedy dať prednosť minerálom a kedy siahnuť po elektrolytoch?

                Elektrolyty sú vhodnejšie pri športe. Pokiaľ cvičíte dlhšie ako hodinu je dobré dopĺňať elektrolyty. A to platí v prípade každého pohybu, ktorý nás stojí viac energie. Tiež sú vhodné v čase horúcich letných dní, kedy sa všetci viac potíme. V takom prípade nemusíte byť športovci ao elektrolyty prichádzate podstatne rýchlejšie.

                Oproti tomu minerály využívajú bunky na svalovú prácu, tvorbu hormónov alebo správnym funkciám mozgu denne. A to bez ohľadu na to, či sa hýbeme alebo nie. Takže dopĺňať minerály (zvlášť pokiaľ sa už stretávate s príznakmi ich deficitu) je dôležité pre všetkých a nemusíte byť športovec telom i dušou.

                Často môžete naraziť na elektrolyty vo forme menej koncentrovaných nápojov. Samy o sebe sú elektrolyty pomerne slané a najskôr si na nich príliš nepochutnáte. Avšak odporúčam sa vyhnúť takým, kde je chuť na prvom mieste a elektrolyty sú prebité cukrom, prípadne inými umelými sladidlami. Od takých, kde sladidlá hrajú presilovku, radšej dajte ruky preč. Preto sme prišli s vlastnými minerálmi aj elektrolytmi, ktoré nielenže obsahujú celé spektrum minerálov a stopových prvkov, ale navyše pochádzajú zo soľného jazera v Spojených štátoch, kde všetky tieto minerály vznikajú úplne prirodzeným spôsobom. Jazero je totiž obklopené horami a voda, ktorá z nich steká, je bohatá na viac ako 70 minerálov a stopových prvkov. Špeciálnou metódou odparovania vody sú minerály koncentrovanejšie a samotné jazero je slanšie ako more. Prvky sa získavajú odparovaním pomocou solárnej energie. Neobsahuje cukry ani dochucovadlá - iba prírodné minerály a elektrolyty, ktoré možno ľahko pridať do akéhokoľvek nápoja.

                 

                Veronika Halusková

                 

                Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!