V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Aký je rozdiel medzi CéBéDé a CéBéGé?

CéBéDé sa v dnešnej dobe stáva synonymom pre konope, rovnako ako to pred rokmi bolo TéHáCé. Vďaka dostupným výskumom a neustále sa zvyšujúcom dopyte sa začína viac a viac ľudí zoznamovať s riešením problémov prostredníctvom konopných extraktov, presnejšie povedané kanabinoidom obsiahnutým v rastline konope. Aj napriek tomu, že je CéBéDé bez pochýb jeden z najviac študovaných a široko uznávaných kanabinoidov, nie je to jediná prospešná látka extrahovaná z konope. Niekoľko výskumov naznačilo, že CéBéDé je v kombinácii s inými kanabinoidmi ešte účinnejše. Ďalším kanabinoidom, ktorý sa dnes dostáva do hľadáčika vedcov, výrobcov a zákazníkov je CéBéGé!

Endokanabinoidný systém (ES) = Kľúč k otvoreniu ľudského potenciálu

Kúzlo účinkov kanabinoidov spočíva v ich pôsobení na náš endokanabinoidný systém. CéBéDé, CéBéGé, TéHáCé a ďalšie kanabinoidy pôsobia na receptory endokanabinoidného systému, ktorý má v tele za úlohu navodzovať homeostázu, inými slovami vnútornú rovnováhu nášho organizmu

V tele každého cicavca nájdete tento fascinujúci telesný systém, ktorý bol objavený až pred niekoľkými desiatkami rokov! Endokanabinoidný systém je schopný produkovať svoje vlastné kanabinoidy, ale zdá sa, že len málo z nás ich produkuje toľko, aby mohla prebehnúť homeostáza.

endo-system-brainmarket-infografika-sk

Aký je teda rozdiel medzi CéBéDé a CéBéGé?

CéBéDé a CéBéGé sú dva rôzne kanabinoidy, z ktorých každý pracuje s endokanabinoidným systémom. V celom tele existuje rad kanabinoidných receptorov a vo chvíli, kedy sa k nim dostanú kanabinoidy ako CéBéDé a CéBéGé, spustia chemické reakcie, ktoré pomáhajú regulovať telesné procesy ako je napríklad bolesť. CB1 receptory sa najviac nachádzajú v mozgu a centrálnom nervovom systéme. Receptory CB2 sa primárne nachádzajú v tkanivách, žľazách a orgánoch imunitného systému. Jednoducho povedané, kanabinoidy ako je CéBéDé a CéBéGé sú si podobné, len každý z nich ovplyvňuje iné receptory v endokanabinoidnom systéme.

Čo je CéBéDé?

Kanabidiol (CéBéDé) je jednou z hlavných zlúčenín vyskytujúcich sa v konope. Tvorí asi 40% zo zloženia konope. Jedná sa o netoxický fytocannabinoid - čo znamená, že je to chemická látka extrahovaná z rastlín, ktorá nemôže vyvolať omamné stavy alebo pocit eufórie. Molekuly CéBéDé pracujú s endokanabinoidným systémom (ECS) nášho tela komunikáciou s kanabinoidnými receptormi CB2. Tieto špeciálne "konektory" sa pripájajú k nášmu periférnemu nervovému systému a pomáhajú regulovať rôzne fyziologické funkcie svalov, imunitných buniek, kože a ďalších orgánov. Jedným z dôvodov, prečo ľudia používajú CéBéDé sú zá***y kože. [1] Avšak, má tiež neuroprotektívne vlastnosti [2] a môže hrať rolu pri udržiavaní zdravého močového mechúra. [3]

Čo je CéBéGé?

Cannabigerol (CéBéGé) je ďalší fytocannabinoid. CéBéGé sa pravidelne označuje ako "materský kanabinoid" alebo tiež ako kmeňové bunky konope. Je to preto, že sa jedná o prvý fytocannabinoid syntetizovaný v konope, ktorý sa ďalej prevádza na iné rastlinné kanabinoidy.

tvorba-kanabinoidu-brainmarket-sk

Zlúčenina začína vo forme 2-karboxylovej kyseliny nazývanej kyselina kanabigerolová (CéBéGéA). Ako konope rastie, táto zložka sa začína premieňať na tri ďalšie: kyselinu tetrahydrokanabinolovú (TéhácéA), kyselinu kanabidiolovú (CéBéDéA) a kyselinu kanabichromenovú (CéBéCéA). Po prevode zostáva len malé množstvo CéBéGéA - a to menej než jedno percento. Keď konope zaháji proces dekarboxylácie, všetky tieto zlúčeniny opustia svoju karboxylovú kyselinu a stanú sa kanabinoidmi, ktoré bežne poznáme: Téhácé, CéBéDé, CéBéCé a CéBéGé. Pretože zrelá rastlina konope obsahuje nízke hladiny CéBéGé, vyžaduje jej extrakcia v porovnaní s CéBéDé omnoho väčšie úsilie.

cébédé-vs-cébégé-infografika-brainmarket-sk

Aký je rozdiel vo fungovaní CéBéDé a CéBéGé? Alebo ak na vás nezaberá CéBéDé, určite zaberie CéBéGé!

Ako už vieme, molekuly CéBéDé pôsobia na kanabinoidné receptory CB2, ktoré sa pripájajú k periférnemu nervovému systému (PNS). PNS ovplyvňuje svaly, končatiny, kožu ďalšie biologické systémy vrátane imunitného systému. CéBéGé sa okrem receptorov CB1 viaže tiež na receptory CB2, ktoré sa pripájajú k nášmu centrálnemu nervovému systému (CNS), ktorý sa skladá z mozgu miechy. 

Z toho vyplýva, že pokiaľ na vás CéBéDé nepôsobí, potom je veľmi pravdepodobné, že účinky CéBéGé pocítite, pretože ovplyvňuje receptory celého systému rovnováhy organizmu, pretože pôsobí na oba receptory endokanabinoidného systému.

cb1-cb2-vyskyt-brainmarket-sk

1) CéBéDé vs CéBéGé pri strese

Najnovšie prieskumy naznačujú, že stres je hlavný dôvod, prečo ľudia začnú užívať CéBéDé. Štúdie dokázali, že CéBéDé má potenciál zmierňovať stres znížením krvného tlaku a dilatáciou krvných ciev (rozšírenie ciev). CéBéGé i CéBéDé sa viažu na receptory, ktoré nepriamo ovplyvňujú chémiu mozgu, ktorá sa ďalej podieľa na problémoch súvisiacich so stresom. [4]

ucinky_CéBéDé_na_psychiku_infografika_brainmarket_SK

2) CéBéDé vs CéBéGé pre skvalitnenie spánku

Väčšina populácie v rozvinutých krajinách sa stretáva s nedostatkom alebo zlou kvalitou spánku. Zlá kvalita spánku a jeho nedostatok môžu viesť k fyzickým a psychickým zdravotným problémom, pretože spánok je základný pilier zdravia. Príčin zlého spánku môže byť niekoľko, napr.: príliš málo svetla cez deň, príliš veľa modrého svetla večer, nedostatok horčíka, nadužívanie stimulantov a liekov atď. Všetko o spánku se dozviete v našom článku.

Používanie CéBéDé na zvýšenie kvality spánku sa stáva vhodnou alternatívou v porovnaní s konvečným spôsobom liečby. CéBéDé môže pomôcť podporiť relaxáciu a pokoj bez akejkoľvek intoxikácie, otupelosti, alebo narušenia spánku.

Výskumy CéBéGé v oblasti spánku sú zatiaľ v plienkach, ale vzhľadom k tomu, že CéBéGé pôsobí na oba receptory endokanabinoidného systému, dá sa povedať, že jeho pozitívne účinky na spánok by mali byť na rovnakej úrovni ako pri CéBéDé.

cbg-cim-prospiva-nasemu-zdravi-infografika-brainmarket-sk

3) CéBéDé vs CéBéGé na liečbu bolesti

Bolesť je druhým najčastejším dôvodom, prečo ľudia CéBéDé vyhľadávajú a podľa spotrebiteľského prieskumu takmer 40% opýtaných uviedlo, že CéBéDé je účinné na uvoľnenie svalov spôsobené pravidelným cvičením. CéBéDé zmierňuje bolesť svalov a kĺbov prostredníctvom pôsobenia na receptory CB2, ktoré ovplyvňujú celý periférny nervový systém.

A do tretice, aj v tomto prípade je potrebné zmieniť, že  CéBéGé pôsobí na oba receptory endokanabinoidného systému, a preto môžete očakávať podobné výsledky pri riešení bolestí ako pri CéBéDé. CéBéGé je vhodné hlavne pri menších bolestiach alebo opuchoch. Najlepšou zbraňou proti bolestiam je však využitie synergie CéBéDé a CéBéGé dohromady, ak docielite maximálny účinok na endokanabinoidné receptory.

Záver

Oba kanabinoidy pôsobia na každý organizmus veľmi individuálne, pretože aj každý organizmus je unikátny. Záleží na mnohých premenných, napríklad na fyziologickej stavbe, životospráve alebo genetických predispozíciách, ale tiež aj na súčasnej fyzickej a duševnej kondícii jedinca. Čo vám však môžem s pokojným svedomím z vlastnej skúsenosti napísať je to, že pokiaľ na vás nepôsobí CéBéDé, potom by práve CéBéGé mohlo. Máme odskúšané zo skúseností mnohých užívateľov, že práve CéBéGé sa im zdá v subjektívnych pocitoch silnejšie ako CéBéDé, aj keď jeho koncentrácia v oleji zďaleka neodpovedá koncentráciam v CéBéDé olejoch, pretože je vzácne, a tomu odpovedá aj jeho cena. Pre dosiahnutie maximálnych účinkov je vhodné využiť synergiu CéBéDé aj CéBéGé, a vždy užívať spoločne oba kanabinoidy.

 Veronika Halusková

 

[1] Mar-Apr 2019;170(2):e93-e99. doi: 10.7417/CT.2019.2116. A therapeutic effect of CéBéDé-enriched ountment in ingflammatory skin diseases and cutaneous scars https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30993303/

[2] 2018; 9: 91. Published online 2018 Apr 26 Review of the neurological benefits of phytocannabinoids https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938896/ 

[3] 2015 Jun;10(6):1009-12. Effect of Non-psychotropic Plant-derived Cannabinoids on Bladder Contractility: Focus on Cannabigerol https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26197538/

[4] Scott Shannon, MD; Nicole Lewis, ND; Heather Lee, PA-C; Shannon Hughes, PhD http://www.thepermanentejournal.org/issues/2019/winter/6960-cannabis.html#ref 

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!