Vôňe v domácnosti. Ktorým sa radšej vyhnúť a prečo?

Zrejme si nemožno nevšimnúť rastúci záujem o vône najrôznejšieho typu. Vône máme v šuplíkoch, v skrini, na záchode, v obývačke, skrátka všade. Avšak to, čo dýchame, je rovnako dôležité ako to, čo konzumujeme. V dnešnom článku sa zameriame na niekoľko typických vôní, ktoré by sa zrejme našli v každej domácnosti a trošku si rozoberieme ich zloženie. V mnohých prípadoch totiž neobsahujú to, čo by sme mali denne dýchať.

Prečo chceme, aby nám všetko voňalo? A prečo nám vône evokujú spomienky?

Ľudský čuch sa na rôzne vône adaptuje už od pradávna. Je to jeden zo zmyslov, ktorý nás sprevádza celou evolúciou a aj dnes nepochybne vnímame dôležitosť čuchu. Privoniavame k jedlu a keď vchádzame do nového prostredia, napríklad na návšteve, je vôňa to prvé, čo vnímame. Keď sme v prostredí, kde nám to vonia, cítime sa hneď lepšie. Čuch a vône alebo pachy hrajú taktiež úlohu v našich spomienkach. Asi každému sa nám niekedy stalo, že sme ucítili niečí parfum alebo vôňu, ktorú ste mali spojenú s konkrétnym človekom, miestom či situáciou. Bezprostredne s tým sa nám v hlave rozbehne celý rad spomienok. Máme skrátka čuchovú pamäť, vďaka ktorej si vybavíme spomienky a hlavne vieme vyhodnotiť nebezpečenstvo, ktoré nás včas varuje. Je to dané tým, že receptory čuchu odovzdávajú signál do limbickej časti mozgu, čo je tá istá časť mozgu, ktorá súvisí s pamäťovým centrom.

Napriek tomu, že v živočíšnej ríši nie je náš čuch nijako vynikajúci, tie základné vlastnosti nám zostali. Ale okrem emócií, spomienok a vyhodnotenia nebezpečenstva majú tie správne vône aj terapeutické účinky. Presne na tomto princípe je založená aromaterapia a najlepšie si môže viesť u tých, ktorí sa stretávajú so stresom alebo pocitmi vyhorenia. Dokonca sú vône niekedy používané v psychoterapii ako návrat do traumatického zážitku, ktorý si dotyčný musí znovu spracovať, aby situáciu vyriešil a mohol ísť ďalej. Navyše je čuch prvým zmyslom, ktorý sa nám v detstve naplno rozvinie – a vône, ktoré sa vám v detstve páčia a nepáčia, budú tvoriť základ pre paletu vôní na celý život. Mozog jednoducho vytvorí spojenie medzi vôňami a šťastnými spomienkami, ľuďmi a miestami.

vůně

Schopnosť cítiť a rozlišovať pachy je pre mnoho zvierat veľmi dôležitá a čuch bol pravdepodobne najskorším zmyslom, ktorý sa u organizmov vyvinul. Medzi čuchovými systémami rôznych zvierat je mnoho podobností. Napríklad čuchový systém ovocných mušiek, podobný tomu u ľudí a hlodavcov, obsahuje špecifické bunky, z ktorých každá identifikuje relatívne malý počet molekúl pachu. Keď vidíte krásnu kyticu kvetov alebo prechádzate okolo obchodu s parfémami, často sa k nim nakloníte, aby ste k nim privoňali. Premýšľali ste niekedy o tom, čo presne vonia? A ako vôňu spoznáte? Keď ucítite kvet, vdýchnete molekuly, ktoré sa z kvetu uvoľnia, a potom vytvoríte vnútornú prezentáciu vône kvetu prostredníctvom elektrickej aktivity, ktorá sa deje v mozgu. A podobne funguje aj potom, čo zavrieme oči. Čuch je pre nás skrátka nenahraditeľný.

Prečo každému z nás vonia niečo iného? 

Čuch má tendenciu slabnúť a naša schopnosť detekovať slabé pachy alebo rozlišovať pachy sa s vekom znižuje. Vedie k tomu niekoľko faktorov, vrátane klesajúceho počtu pachových receptorov a zníženej funkcie určitých oblastí mozgu. Je zaujímavé, že nedávne štúdie ukázali, že strata čuchu je predzvesťou Alzheimerovej choroby a môže pomôcť diagnostikovať chorobu viac ako 10 rokov pred príznakmi súvisiacimi s pamäťou.

Škodlivé zložky v konvenčných vôňach do domácnosti

Čuch je veľmi silný zmysel a má schopnosť priviesť spomienky späť k životu! Nie všetky vône však vznikajú rovnako. Pochádzajú buď z esenciálnych olejov, alebo zo syntetických vonných látok. To, že produkt dobre vonia, ešte neznamená, že je pre nás naozaj dobrý. A vývojom syntetických vôní sme trošku obišli to, ako sme sa vyvinuli. Naše čuchové bunky vďaka neustálemu vystaveniu syntetickým vôňam nie sú schopné rozpoznať jemné detaily vo vôňach. Poďme sa teda pozrieť na to, o čom vôňa vlastne je a na čo si musíte dať pozor pri syntetických vôňach.

Syntetické vône sú tvorené zmesou aromatických chemikálií. Nachádzajú sa všade. V produktoch osobnej starostlivosti, kozmetike, čistiacich prostriedkoch, osviežovačoch izieb, pracích géloch, dezinfekčných prostriedkoch na ruky, plienkach, tampónoch, jedle, nápojoch, cukrovinkách, sviečkach a pod. Zoznam je takmer nekonečný. Syntetické vône sú oveľa jednoduchšie a predovšetkým oveľa lacnejšie na výrobu ako esenciálne oleje, pretože sú tvorené skôr chemikáliami než prírodnými látkami. Takže cena je to, čo u výrobcov rozhoduje.

Je celý rad produktov, ktoré uvoľňujú látky ako je benzén, formadelhyd, toulen. Karcinogénne látky, ktoré, keď si prepočítame na množstvo v akých sa objavia v našich domácnostiach, predstavujú skutočné riziko. A pretože sme týmito vôňami obklopení po celý deň, môžu veľmi rýchlo vyvolať alergie alebo astmu. Podobne ako u konvenčnej kozmetiky nie sú legislatívne dané limity škodlivých látok vo vôňach, pod ktorými sa prehýbajú regály v obchodoch. A nielen to. Dokonca všetky vonné látky, ktoré v osviežovači nájdete, výrobca ani nemusí uvádzať. Takže ani pre starostlivo študujúceho zákazníka nemusí byť etiketa úplná a skôr narazíte iba na nič nehovoriace slová ako je perfume, aróma či fragrance. Niektoré látky, ktoré obsahujú, ako je napríklad limonén, sú dokonca skutočným alergénom, ktorý je aj v zložení označený. Alergiu vnímame väčšinou na niečo, čo konzumujeme, alebo čo nám vytvorí ekzém na pokožke, ale o alergie na zložky vôní, ktoré denne dýchame, sa už zaujímame podstatne menej. Taká alergia sa môže prejaviť bolesťou hlavy, kašľom, astmou alebo nevoľnosťou. Skrátka od týchto osviežovačov vzduchu radšej čo najďalej.

Vypisovať všetky látky, ktoré vône do domácnosti obsahujú, by bol nikdy nekončiaci zoznam, pretože aby výrobca dosiahol vôňu lesnej borovice alebo jazmínu, musí skombinovať desiatky chemických látok, ktoré vo finále na etikete vôbec nenájdete. Pretože na etikete skrátka nič nie je. Etiketa často obsahuje len meno a sídlo výrobcu a to niekedy aj bielym písmom na bielom pozadí.

2 (15)_1

Zrejme najrizikovejšie je používanie vôní, ktoré sa inštalujú do zásuvky a gélové vône, ktoré sa väčšinou dávajú do záchodu. Veľkým prekvapením pre mňa bolo, že u týchto gélových vôní bolo zloženie uvedené buď až po celom odlepení, čo v obchode urobiť nemôžeme, a pri množstve produktov dokonca nebolo uvedené zloženie vôbec! To je už pomerne nefér hra, pretože je potrebné si položiť otázku: Naozaj chcem používať niečo, čo výrobca evidentne skrýva a nechce to uviesť na etikete? Pravdepodobne to totiž bude mať svoj dôvod. Bohužiaľ legislatíva je v tomto príliš skúpa a povinné to jednoducho nie je. U niektorých boli uvedené iba silné alergény ako je Bronopol (2-BROM-2-NITROPROPAN-1,3-DIOL) alebo BENZISOTIAZOLINONE a i. Ide o silne toxické látky, ktoré vyvolávajú alergické reakcie. V takom prípade radšej vôňu magnólie a kvitnúce čerešne nechajte v regáli, pretože jediný spôsob, ako tieto vône vytlačiť z trhu, je jednoducho ich nekupovať.

Čomu dať prednosť?

Omnoho väčší úspech môžete oslavovať so sójovými sviečkami. Sójové sviečky sú netoxické, takže lepšie ako pre životné prostredie, tak aj pre vaše zdravie. Na rozdiel od bežných parafínových sviečok, ktoré sú vyrobené z ropy, sa sójové sviečky vyrábajú zo sójových bôbov. Tiež môžete vyskúšať difuzéry, do ktorých stačí pridať pár kvapiek BIO éterického oleja a spolu krásne prevonia celý byt. Esenciálne oleje sa získavajú z rastlín niekoľkými spôsobmi, najčastejšie destiláciou. Tie môžu dať nádhernú vôňu a sú to prirodzene sa vyskytujúce látky. Esenciálne oleje sa nachádzajú v rôznych častiach rastliny, či už je to kvet, list, stonka, kôra, drevo alebo živica. Sú to čisté rastlinné extrakty a nie sú nastavované žiadnym typom nosného oleja. Ich výroba však nie je jednoduchá a môže byť tiež veľmi nákladná, pretože na výrobu éterického oleja sa priemerne spotrebuje 1 kg rastliny na získanie iba 1 ml oleja. Aj to sa líši aj podľa toho, koľko sa z danej rastliny dá vyťažiť a aj to následne ovplyvňuje cenu oleja. Útechou môže byť určite to, že na prevoňanie bytu vám skutočne postačí pár kvapiek. Oboje prevonia domácnosť oveľa lepšie a vôňa nie je agresívna.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!