BrainMax Pure olivový olej - Picual a Hojiblanca

Olivový olej bol po tisíce rokov základom stredomorskej stravy a jeho história siaha až do starovekého Grécka a Ríma. Preto asi nie je náhodou, že stredomorská strava podľa odborníkov patrí medzi tie najzdravšie. A Stredomorie je aj domovom najdlhšie žijúcej populácie. Je to preto, že ich typická denná strava je bohatá na zdravé tuky z olivového oleja, orechov a rýb.

Olivový olej - zdravé tuky, vitamíny a polyfenoly

Polyfenoly sú zlúčeniny, presnejšie povedané druh antioxidantov, ktoré okrem toho, že pôsobia ako prírodný konzervant, majú veľa liečivých účinkov. Jednoducho povedané, čím viac je olej horký, tým viac polyfenolov obsahuje. Celkovo je olivový olej jeden z najlepšie stráviteľných olejov. Je bohatý na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre náš kardiovaskulárny systém. Obsahuje kyselinu olejovú (omega-9), ktorá je aj súčasťou materského mlieka. Strava bohatá na kyselinu olejovú pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu a znižovať krvný tlak. Z vitamínov nájdeme v olivovom oleji predovšetkým vitamín E a K.

Prečo zaradiť olivový olej do každodenného stravovania?

  • Pomáha znižovať cholesterol.1
  • Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému.
  • Podporuje pamäť a funkcie mozgu.
  • Podporuje črevný mikrobióm.
  • Podporuje náš imunitný systém.
  • Je vhodný do teplej aj studenej kuchyne.

_olivovy olej a jeho vliv na zdravi_infografika_cz

Podľa čoho sa určuje kvalita olivového oleja? A v čom sú BrainMax olivové oleje prvotriedne?

Celý príbeh olivového oleja začína na veľkých plantážach, kde sa rozprestiera olivový háj. Olivovníky vyžadujú dosť špecifické klimatické podmienky. Vyžadujú dostatok vlhkosti, vody a tú správnu teplotu. Preto tie najkvalitnejšie oleje pochádzajú zo Španielska, Talianska alebo Grécka.

1.) Rýchlosť spracovania olív

Jednou z kľúčových vecí pri spracovaní kvalitného olivového oleja je rýchlosť s akou sa olivy dostanú z plantáže na svoje spracovanie. Ideálne je spracovanie okamžite po zbere. Aj to sú informácie, ktoré sú pomerne dôležité, ale veľmi často sa ju pri kúpe olivového oleja nedozviete.

2.) Spôsob spracovania

Aj keď sa môže zdať, že všetky extra panenské olivové oleje musia byť spracovávané rovnako, nie je tomu tak. Aj medzi extra panenskými olejmi sú rozdiely. Prvé lisovanie znamená, že olivy boli rozdrvené a lisované iba raz. Olivový olej extrahovaný z prvého lisovania je tej najvyššej kvality a čistoty. „Za studena lisované“ znamená, že olivy počas celého procesu lisovania nikdy neprekročia určitú teplotu. Uchovávanie olív v chlade zaisťuje maximálnu kvalitu. Akýmkoľvek zahrievaním vzniká už menej kvalitný olej. Extrakcia našich olivových olejov je pri teplote do 27ºC.

3.) Ekologické pestovanie a včasný zber

Pôvod pestovanie olív sa podobá pestovaniu vínnej révy. Ich pôvod, zber a celý rad ďalších vecí sa ukrýva v jeho chuti. Ekologicky pestované olivovníky sú nielen prínosom pre výslednú chuť a nutričné ​​vlastnosti, ale zaisťujú aj pôdu nepoškodenú chémiou. Každý druh má svoje špecifické obdobie, ktoré sa prejaví v samotnej chuti oleja. Ak sú olivy ideálne zrelé sa určuje z laboratórnej analýzy a tiež podľa ich farby. Do BrainMax Pure olivových olejov sa používa odroda Picual, ktorá sa zberá v mesiacoch september až december. Predtým poľnohospodári verili, že zber v januári im zaistí väčšie množstvo oleja. Avšak sa ukázalo, že také načasovanie má negatívny vplyv na výslednú kvalitu oleja. Navyše sú naše olivové oleje v BIO kvalite a tá je zárukou, že olivovníky boli pestované v súlade s ekologickým poľnohospodárstvom.

2 (19)

4.) Odroda olív

Pokiaľ máte radi víno, tak s pestovaním olivovníkov je to podobné. Odroda, ktorá sa na výrobu použije, sa odráža na jeho chuti, farbe i nutričných hodnotách. Preto sledujte etikety olejov, ktoré kupujete. Nielen, že na mnohých nenájdete odrodu, ale väčšinou sa ani nedopátrate štátu, z ktorého pochádza. Nezvyčajné nie je ani miešanie olejov dohromady. Naše olivové oleje sú z odrody Hojiblanca a Picual. Tieto odrody sme vyberali cielene, pretože sa jedná o druhy olív, z ktorých je následne vyrobený olivový olej výbornej kvality, chuti a zároveň má skvelé nutričné ​​vlastnosti.

5.) Pozitívny vplyv na naše zdravie

Len kvalitný olivový olej môže spĺňať všetky prínosy pre naše zdravie. BrainMax Pure olivové oleje obsahujú vysoký podiel polyfenolov (nad 400 mg/kg), karoténoidov, kyseliny olejovej (80% omega 9), vitamínu E (12 mg/100 ml) a chlorofylu. Jednou z pozoruhodných vlastností chlorofylu je, že jeho molekula je až nápadne podobná molekule krvného hemoglobínu. Samotný chlorofyl podporuje tvorbu červených krviniek. Mastné kyseliny, ktoré olivový olej obsahuje, najmä kyselina olejová, prispievajú k zníženiu škodlivého LDL cholesterolu a podporujú zvýšenie HDL cholesterolu. Okrem toho zvyšujú arteriálnu vazodilatáciu (rozšírenie ciev) a pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.1,2

6.) Nízka acidita

Kvalitný olivový olej by mal mať nízku kyslosť - charakteristická kyslosť kvalitného oleja je < 0,3 a čím vyššia je kyslosť, tým nižšia je jeho kvalita. Olej sa v olivách nachádza vo forme triglyceridov. Molekula triglyceridu je tvorená troma mastnými kyselinami naviazanými na glycerol. K zvýšeniu kyslosti dochádza, keď sa v dôsledku oxidačných procesov molekuly triglyceridov rozložia na tri voľné mastné kyseliny a glycerol, ktoré ich tvoria. Acidita alebo kyslosť je niečo, na čo by sme si pri výbere mali dávať pozor. Ide o základný ukazovateľ kvality olivového oleja. Uvádza sa v percentách a je tým vyjadrený podiel voľných mastných kyselín na celkové množstvo oleja. Čím nižšia je kyslosť, tým kvalitnejší olej je.

Avšak kyslosť si nepredstavujte ako niečo, čo je možné spoznať podľa chuti. Keď hovoríme o tejto kyslosti, nemyslíme tým organoleptické vlastnosti (ktoré sú zistiteľné zmysly), ale je to kvalita hodnotená v laboratóriách. Starostlivo riadený proces zberu a spracovania olív zaisťuje najnižšiu možnú aciditu a preto naše olivové oleje majú aciditu do 0,21%.

Jak poznat kvalitní  extra panenský olivový olej_infografika_cz

Olivový olej len pre studenú kuchyňu – mnohokrát vyvrátený mýtus

Zrejme ste počuli, že olivový olej je vhodný iba do studenej kuchyne. Opak je pravdou. Olivový olej obsahuje až z 80% mononenasýtenej omega 9 MK. Vďaka tomu je olej veľmi stabilný a má vyšší dymový bod. Navyše obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré olej chránia pred oxidáciou. Dymový bod olivového oleja je 163 °C. Samozrejme treba povedať, že tu hovoríme o extra panenskom olivovom oleji. Ďalej sa dymový bod oleja môže líšiť aj vo vzťahu ku kvalite oleja, takže mnohokrát môže byť aj vyššia.

BrainMax Pure olivové oleje zo Španielska - odrody

Olivový olej Hojiblanca

Odroda Hojiblanca je typická pre centrálnu oblasť Andalúzie a pokrýva predovšetkým sever provincie Malaga, juh provincie Cordoba a východnú oblasť provincie Sevilla. Olivový olej hojiblanca má všeobecne zlatozelenú farbu, aj keď samozrejme závisí od stavu zrelosti plodov v okamihu mletia. Čím zelenšia je oliva, tým zelenší bude vyrobený olivový olej. Acidita nášho oleja odrody Hojiblanca je 0,21%, samozrejme sa ľahko môžu líšiť jednotlivé šarže, avšak nikdy neprekročí 0,3%.

Výsledkom poctivej výroby je olej s veľmi sviežou, ovocnou arómou zelených olív. BIO olivový olej Hojiblanca získal hneď niekoľko medzinárodných ocenení ako olej prvotriednej kvality. Jeho vysoká kvalita je certifikovaná značkou pôvodu Estepa, ktorá má najnáročnejšie požiadavky na kvalitu olivových olejov, ktoré sú na trhu v predaji. Olej má aj certifikáciu integrovanej produkcie, čo znamená, že pestovanie olivového hája je s rešpektom na životné prostredie. Jednoducho to znamená, že pri pestovaní olivovníka je braný ohľad na to, aby nedochádzalo k znehodnoteniu pôdy a aby bolo zaručené udržateľné poľnohospodárstvo v dlhodobom horizonte.

Olivový olej Picual

Picual - to je odroda olív, z ktorých je BrainMax Pure olivový olej vyrobený a zároveň je jeden z najrozšírenejších druhov olivovníka na svete. Tento španielsky kultivar je preslávený svojou arómou a intenzívnou chuťou. Jemná horkosť ktorú ucítite, je znakom vysokého podielu polyfenolov (antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred oxidačným poškodením) a vysokej kvality.

Dalo by sa povedať, že olivový olej z olív Picual je pre skutočných milovníkov olivového oleja. Ide o odrodu, ktorá je do istej miery výnimočná, pretože odroda obsahuje najvyšší obsah kyseliny olejovej a antioxidantov. Aj preto je tento olej jasná voľba. Navyše vysoký obsah polyfenolov pomáha znižovať oxidáciu tukov v krvnom riečisku. Inými slovami to, čo stojí za vysokým cholesterolom. Jeho acidita je do 0,17%, čo je veľmi nízke číslo acidity.

Na prvé ochutnanie budete najskôr prekvapení, pretože vďaka vysokému obsahu polyfenolov má olej trpkú chuť, avšak do šalátu, kde pridáte soľ, ľahko cesnaku a pokvapkáte citrónovou šťavou je ideálny. Dohromady vytvoria výbornú kombináciu chutí. Vysoký obsah polyfenolov tiež zaistí to, že je olej vysoko odolný proti zažlknutiu. Znalci považujú Picual za jednu z najlepších odrôd. Aj to je dôvodom, prečo je tento kultivar v Španielsku taký populárny. Okrem ľahko horkej, ovocitej chuti má sýtu zelenú farbu. Olej je cenený pre svoju vysokú stabilitu (odolnosť voči oxidácii), ktorá sa vyznačuje aj odolnosťou voči vysokým teplotám. Preto je olej vhodný aj na tepelné spracovanie ako je restovanie alebo vyprážanie.

  • Na vyprážanie alebo akékoľvek iné použitie olivového oleja pri vysokej teplote.
  • Pre dlhé dusenie.
  • Ako konzervant údenín, mäsa, syrov.
  • Ako zálievku do šalátov, na paradajky a pod. Je skvelý na zeleninu, ktorá sama o sebe nemá výraznú chuť.
  • K raňajkám v toastovom chlebe s paradajkami.

Oba spomínané oleje sú v BIO kvalite, kedy pestovanie olivovníkov dbá nielen na šetrné pestovanie olivovníkov po danú sezónu, ale zachováva tým pôdu aj po ďalšie roky.

Tipy na záer

Ak už máte extra panenský olivový olej v kuchyni, dám vám niekoľko tipov, ktorých sa držať.
  • Optimálna skladovacia teplota olivového oleja je medzi 12°C až 18°C, takže je dôležité mať olivový olej v dostatočnej vzdialenosti od možných zdrojov tepla v kuchyni.
  • Nie je nutné dávať do chladničky, ale musí byť na chladnom mieste (podobne ako víno).
  • Akúkoľvek manipuláciu a prelievanie neodporúčame. Kyslík olivovému oleju škodí, rovnako ako svetlo.
  • Olivový olej rád preberá cudziu arómu alebo pachy, takže prelievanie do iných nádob by mohlo degradovať samotnú arómu olivového oleja.

 

Veronika Halusková

 

1. BERROUGUI, Hicham, Souad IKHLEF a Abdelouahed KHALIL. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. 2015.

2.ESTRUCH, Ramón, Emilio ROS, Jordi SALAS-SALVADÓ, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. 2018.

3.ROZATI, Mitra, Junaidah BARNETT, Dayong WU a Garry HANDELMAN. Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial2015.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!