Čistá voda ako základ vášho zdravia

Prečo je nutná dostatočná hydratácia organizmu? Prečo by sme si mali dávať pozor na to, čo pijeme?

Že nie je voda ako voda,  a čo by sme mali dodržiavať, aby sme svojmu telu dali to najlepšie si povieme v dnešnom článku.

Najprv rýchle fakty o pitnej vode:

  1. Dospelí ľudia sú tvorení z viac než polovice vody.
  2. Viac než 90% našej krvi je voda.
  3. Nikde nie je stanovené presné množstvo, koľko by mal človek denne vypiť.
  4. Voda je nevyhnutná pre obličky a telesné funkcie.
  5. Dehydratácia vedie ku kožným poruchám a vráskam.
  6. Voda pomáha na chudnutie.

 Ale teraz sa na to poďme pozrieť do hĺbky. 

vedeli_ste_ze_73_vody_SK_instagram

Aký význam má voda v tele?

Aj keď sa skutočné percento vody v ľudskom tele líši podľa pohlavia, veku a hmotnosti, tak jedna vec je istá. Už od narodenia je viac než polovica našej telesnej hmotnosti voda. Prvých niekoľko mesiacov sú to dokonca takmer tri štvrtiny. Mohlo by sa zdať, že sme vodnými organizmami... áno, ale to len do nášho narodenia! Vodné organizmy totiž vo vode žijú :))

Voda v našom tele sa nachádza všade, v každej bunke, dokonca aj v kostiach. Napríklad náš mozog, sídlo našej osobnosti je zo 73% zložený z vody. A taká plazma (tekutá časť krvi) je tvorená asi z 90% vody. 

Časť tela Percento vody:
mozog a srdce 73%
pľúca 83%
koža 64%
svaly a obličky 79%
kosti 31%

 

Z celkového objemu vody, ktorý v sebe máme sa 2/3 nachádzajú vo vnútri buniek (intracelulárna tekutina - ICF) a zvyšok, 1/3 mimo buniek (extracelulárna tekutina - ECF).

Minerály, ako napríklad draslík a sodík pomáhajú udržovať rovnováhu medzi ICF a ECF. 

pexels-photo-1458671

 

Prečo je voda tak dôležitá pre fungovanie tela?

Voda je proste nevyhnutná vo všetkých telesných systémoch pre ich správnu funkciu.

  • Je stavebným blokom pre nové bunky.
  • Dopravuje do buniek kľúčové minerály a živiny.
  • Je nevyhnutná pre trávenie.
  • Je nevyhnutná pri metabolických pochodoch bielkovín a uhľohydrátov.
  • Je nevyhnutná pri čistení organizmu, tvorbe moču a stolice.
  • Pomáha regulovať správnu telesnú teplotu potením a dýchaním.
  • Je súčasťou ochranných blokov našej miechy.
  • Zodpovedá za elasticitu a ochranu pokožky.
  • Obklopuje a chráni mozog.
  • Chráni dieťa v maternici.
  • Je súčasťou slín a hlienov.
  • Pomáha udržovať správnu funkciu kĺbov.
  • Zabraňuje poškodeniu obličiek.
  • Zvyšuje výkon pri fyzickej záťaži.
  • Zmierňuje dehydratáciu spôsobenú alkoholom.

duvody_piti_ciste_vody_SK_Infografika_Instagram_BrainMarket

Viete, že obličky denne prefiltrujú 120 - 150 litrov vody? Z nich sa 1 až 2 litre menia na moč a zvyšok sa regeneruje v krvnom obehu.

Alebo, že hlavnou príčinou vzniku obličkových kameňov je nedostatok vody?

Že elektrolyty obsiahnuté vo vode ako je draslík a sodík prenášajú elektrické signály a zabezpečujú tak základné funkcie nervového systému a mozgu?

Koľko by mal človek vypiť vody?

Neexistuje univerzálne číslo. Každý z nás je úplne jedinečný, a preto je potrebné riadiť sa vlastným pocitom a signálmi nášho tela. Málo tekutín môže mať fatálne následky od kolapsu po smrť, ale aj nadmiera tekutín nášmu telu nesvedčí.

Naše telo neustále stráca získané tekutiny potením a močením. Dehydratácia  nastáva v okamihu, kedy zo seba dostaneme výrazne viac vody, než prijmeme. Príznaky dehydratácie sú od sucha v ústach, cez únavu až po pocity extrémneho smädu. Dehydratácia potom môže viesť napríklad k zhoršeniu kognitívnych funkcií, zmenám nálady, prehriatiu, zápche, tvorbe obličkových kameňov, šoku. Naopak nadmiera vody v tele môže nariediť potrebné elektrolyty v našej krvi a to môže viesť k hyperhydratácií, takzvanej hyponatrémií. Jej príznakmi sú kŕče, zvracanie a nevoľnosť, bolesti hlavy, únava a dezorientácia a v extrémnom prípade kóma.

Zdrojom tekutín pre organizmus, samozrejme, nie je len voda, ktorú vypijeme, ale tiež potraviny, ktoré obsahujú tekutiny. Dobrými príkladmi sú melón, uhorky, papriky, rajčiny, karfiol a tiež rôzne typy bobúľ.

Približné odporúčané množstvo denného príjmu tekutín:

deti vo veku 4 - 8 rokov 1,2 l
deti vo veku 9 - 13 rokov
1,7 - 1,9 l
deti vo veku 14 - 18 rokov
1,9 - 2,6 l
muži nad 19 rokov 3,2 l
ženy nad 19 rokov 2,2 l
tehotné ženy 2,4 l
dojčiace ženy 3,2 l

 

Množstvo, samozrejme, záleží aj na fyzickej aktivite, teplote a okolí a ďalších individuálnych charakteristikách. Pokiaľ sme chorí, zvraciame, alebo máme hnačku, je dobré príjem tekutín zvýšiť  doplnením vody, a zároveň odstránením petogénov. Taktiež fyzické aktívni ľudia by mali svoj príjem uspôsobiť svojim potrebám.

Ako je to s kohútikovou vodou?

Aj napriek tomu, že pitná voda z kohútika je v Česku označovaná ako kvalitná a jej kvalita je monitorovaná, sú tu úskalia, na ktoré je potrebné upozorniť.

Iste si pamätáte prípad z minulého roka, v ktorom bola v Prahe dlhodobo kontaminovaná pitná voda fekáliami. To je extrémny prípad, povedzte si, ale...

Vodovodné potrubia sú rôzne staré. V dobe, kedy mnohé z nich vznikali boli nároky na kvalitu vody diametrálne odlišné, než dnes. Vodovodné systémy vždy kvalitu vody znehodnocujú a vnášajú do nej kontaminanty.

Európska agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) má v súčasnej dobe limity pre viac než 90 kontaminujúcich látok. Tieto limity nastavujú maximálne množstvo kontaminantu, ktorý je vo verejných vodovodoch povolený. Pri ďalších látkach, ktoré je ťažké monitorovať, sa spravidla len nastavuje proces, ako vodu ošetrovať tak, aby ich obsah bol čo najnižší.

prinosy-ciste-vody-infografika-instagram-brainmarket-sk

Pokiaľ sa vody z kohútika napijeme sem tam, tak sa nič vážne nedeje, naše telo sa s týmito látkami vysporiada. Problém nastáva v momente, kedy pijeme túto vodu po dlhší čas. Tieto kontaminanty sa totiž v našom tele pri dlhodobom pití kohútikovej vody kumulujú. 

Medzi bežné kontaminanty v kohútikovej vode patrí:

  • hormóny
  • reziduá rôznych liečiv 
  • baktérie a vírusy
  • hliník
  • amoniak
  • ortuť
  • dusičnany a zvyšky hnojív

Riešením je dodatočná filtrácia vody priamo u vás doma. Tou zaistíte, že voda, ktorú pijete bude mať ďaleko vyššiu kvalitu, než tá, ktorá je nám prezentovaná ako pitná. Pri filtrácií však dajte pozor na minerály a elektrolyty. Niektoré z filtrov filtrujú totiž tak dobre, že vytvárajú prakticky destilovanú, mŕtvu vodu. Preto je dobré dodať minerály a elektrolyty do organizmu

Ale kúpanie v našej vode je bezpečné, nie..!?

Určite. Tu obavy mať nemusíte. Avšak teplou vodou, ktorá je kategorizovaná ako úžitková a nie ako pitná si nikdy nestriekajte do úst a neprehĺtajte. Teplá voda sa ohrieva vo výmenníkoch, v ktorých môže po dlhšiu dobu stáť a vďaka tomu a jej vyššej teplote môže byť zdrojom mnohých typov baktérií. Preto sa neodporúča s teplou vodou ani variť. Ideálne je priviesť vodu studenú - pitnú.

Pokiaľ ale chcete svoje kúpanie posunúť na vyššiu úroveň, môžete sa poohliadnuť po špeciálnom sprchovom filtre. Ten eliminuje totiž vysušenú kožu po sprchovaní a kúpaní sa, čo môže výrazne pomôcť nielen ľuďom s ekzémami, lupienkou, alebo alergiami, ale všetkým, ktorí sa chcú o svoju pokožku starať.

studena-tepla-voda-infografika-brainmarket-sk

Podtrhnuté, sčítané:

Nalejme si čistého vína. Teda vody. Naša voda spĺňa všetky formálne kritéria k tomu, aby sme ju pili. Ale stačí to? Nebolo by lepšie vodu kvalitne filtrovať a vedieť, že ste urobili všetko pre to, aby ste minimalizovali expozíciu vášho tela hormónom, ťažkým kovom, baktériám a vírusom? Ste to, čo jete a pijete, ako sa staráte o svoj spánok a relaxáciu, svoj pohyb, svoje okolie a sociálne väzby. Ste súčasťou mnohých čiastkových častí a jednu teraz máte možnosť vylepšiť. A tým vylepšiť aj samých seba.

 

Matěj Veselý

Zdroje:

 

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!