Ako podporiť rast vlasov a nechtov?

Túžba po zdravých a silných vlasoch či nechtoch nie je žiadnou márnivosťou a už vôbec nemusí byť len výsadou žien. Ako vlasy, tak nechty sú ukazovateľom nášho zdravotného stavu. Je preto úplne prirodzené zaujímať sa o to, ako vyzerajú a chcieť ich podporiť v ich potenciáli.

Trochu anatómie alebo ako rastú?

Vlasy aj nechty sú tvorené bielkovinou zvanou keratín. Zatiaľ čo vlasy rastú vo vlasovom folikule, nechty vyrastajú z matrix (báza nechtového lôžka). Ako vlasový folikul, tak nechtová matrix sú tvorené epitelovými bunkami a pokiaľ budú tieto bunky zdravé a vyživované, budú rásť. Množením epitelových buniek vo folikule a matrix sú staršie bunky vytláčané hore a prestupujú kožou von. Tu odumierajú, tvrdnú, čím sa menia na vlasy alebo nechty. Tento proces sa nazýva keratinizácia.

Struktura vlasu_ingrafika_cz

Zmeny vo vzhľade, štruktúre, hrúbke alebo tvare Vašich vlasov a nechtov môžu byť známkou zdravotných problémov alebo nedostatku niektorých živín. Ak je vaším snom bujná hriva a pevné nechty, nespoliehajte sa iba na kozmetické prípravky, ale podporte ich zvnútra – strava je dôležitým faktorom ovplyvňujúci ako vlasy a nechty, tak aj pokožku.

anatomie prstu_ingorfaika_cz

Vyvážený jedálniček ako základ starostlivosti

Čo by vo vašom jedálničku rozhodne nemalo chýbať?

1.) Bielkoviny

Sú totiž zdrojom aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje na produkciu keratínu, hlavného stavebného kameňa vlasov a nechtov. To znamená, zaradiť do jedálnička mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky, ale aj strukoviny, orechy, semená a celozrnné výrobky.

2.) Zdravé tuky

Najmä tie s označením omega-3. Tieto mastné kyseliny podporujú zdravie pokožky hlavy a zlepšujú vzhľad a pevnosť vlasov. Podieľa sa aj na hydratácii nechtov, čím im dodávajú lesklý vzhľad. Omega-3 by sa tiež mohli stať Vaším dobrým priateľom, pokiaľ často trpíte na zádery. Vyživujú a podporujú zdravie buniek, ktoré dávajú vzniknúť nechtovej platničke. Preto by sa na tanieri mali pravidelne objavovať najmä tučnejšie ryby (makrela, sardinky, losos), ale aj napríklad ľanové semienko.

3.) Komplexné sacharidy

O tom, že sacharidy nie je potrebné všetky hádzať do jedného vreca s nálepkou “zlé”, určite viete. Komplexné sacharidy, teda strukoviny, pseudoobilniny a obilniny,zdrojom vitamínov a minerálov. A práve obilniny, konkrétne tie celozrnné, obsahujú okrem iného spektrum vitamínov skupiny B. Tým sa nie nadarmo hovorí vitamíny krásy, pretože ich nedostatok sa negatívne prejavuje práve na vlasoch, nechtoch a koži.

4.) Dostatok vody

Voda tvorí asi štvrtinu zdravého vlasu, pri nechtoch je to asi 18% nechtovej platničky. Pokiaľ podceníme príjem tekutín, začnú sa prejavovať príznaky dehydratácie a naše telo presmeruje toľko potrebnú vodu k dôležitejším orgánom, ako sú vlasy a nechty. Ak fungujeme s týmto deficitom dlhodobo, nie je potom divu, že vlasy začnú strácať na sile i objeme, začnú sa strapkať končekmi, či dokonca vypadávať. Na nechtoch sa nedostatok hydratácie začne prejavovať ich lámaním, štiepením a celkovou krehkosťou.

vlasy2_infografika_cz 

Kľúčové mikroživiny pre zdravé vlasy a nechty

To boli teda makroživiny. Teraz sa presuňme k mikroživinám, ktoré hoci nesú označenie mikro, majú na zdravé, krásne vlasy a nechty obrovský vplyv.

1.) Biotín

Biotín je jedným z vitamínov B-komplexu, známy tiež ako vitamín B7, prípadne sa mu občas prezýva aj vitamín H. Podporuje zdravý rast buniek a pomáha pri metabolizme aminokyselín, je teda nevyhnutný pre tvorbu keratínu. Biotín sa zasadzuje o posilnenie lámavých nechtov a pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov.

2.) Železo 

Pre zdravé nechty je tiež veľmi dôležitý dostatok kyslíka. Na tom sa podieľa práve železo. Je totiž základným stavebným kameňom červených krviniek, ktoré majú transport kyslíka na starosti. Anémia alebo nedostatok kyslíka môžu spôsobovať zvislé ryhy na nechtoch alebo ich lyžičkovitý tvar. U vlasov potom dochádza k nedostatočnému prekrveniu vlasovej pokožky s následným vypadávaním vlasov.

3.) Kyselina listová

Kyselina listová je predovšetkým zodpovedná za zdravý rast buniek. Medzi tieto bunky patria aj bunky vlasov, nechtov a kože. Nedostatok kyseliny listovej môže byť príčinou suchých a rednúcich vlasov a lámavých nechtov. Kyselina listová sa navyše spolupodieľa so železom na krvotvorbe.

klicove ziviny pro vlasy I_infografika_cz

4.) Niacín

Alebo vitamín B3 napomáha zdravému rastu vlasov tým, že zvyšuje prietok krvi do vlasových folikulov, čím podporuje nielen ich rast, ale zlepšuje aj zdravie folikulárnych buniek a udržuje vlasy lesklé, pevné a silné.

5.) Zinok

Zinok sa zúčastňuje mnohých reakcií v tele, vrátane rastu a delenia buniek. Práve nechty sú tvorené typom buniek, ktoré rastú a delia sa skutočne rýchlo, preto potrebujú stály prísun tohto minerálu. Jeho nedostatok spôsobuje degeneráciu nechtovej platničky, za vzniku bielych škvŕn. Okrem toho zinok reguluje množstvo kvasiniek, ktoré sa fyziologicky vyskytujú na našej vlasovej pokožke. Pokiaľ by došlo k ich premnoženiu, vlasy môžu začať vypadávať.

6.) Selén

Selén je esenciálny stopový prvok, ktorý sa podieľa na ochrane pred poškodením voľnými radikálmi a na vývoji vlasových folikulov. Okrem toho selén pomáha telu využívať jód, ktorý je potrebný na funkciu štítnej žľazy. Práve štítna žľaza je zodpovedná za rast, vrátane rastu vlasov a nechtov.

7.) Vitamín A

Vitamín A podporuje syntézu bielkovín v epidermálnej vrstve kože, stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu a chráni kolagén pred degradáciou a poškodením UV žiarením.

8.) Vitamín D

Vitamín D je dôležitý pre životný cyklus vlasových folikulov. Jeho príjem je nutné kontrolovať najmä v zimných mesiacoch, kvôli obmedzenému vystavovaniu sa slnečnému žiareniu.

9.) Vitamín E

Tento vitamín zvyšuje prívod kyslíka k vlasovej pokožke a zlepšuje tak jej prekrvenie. Tým podporuje zdravie a rast vlasov. Nedostatok vitamínu E je spájaný so suchosťou kože, čo sa môže prejaviť aj suchou nechtovou kožičkou. Navyše je dávaný do súvislosti s lámavými, ryhovanými a žltými nechtami.

klicove ziviny pro vlasy II_infografika_cz

10.) Vitamín C

Vitamin C pomáha zlepšovať prekrvenie pokožky hlavy vďaka tomu, že sa podieľa na vstrebávaní železa. Je dôležitý na udržanie kapilár, ktoré privádzajú krv do folikulov. Navyše vitamíny C a E svojimi antioxidačnými schopnosťami chránia bunky pred poškodením a posilňujú imunitu. A zdravie vlasov aj nechtov práve so zdravím imunitného systému súvisí.

11.) L-Cystein a L-methionin

Dve aminokyseliny, o ktorých sa predpokladá, že zlepšujú kvalitu, štruktúru a rast vlasov a pomáhajú predchádzať ich vypadávaniu.

12.) Kremík

Kremík je stopový minerál, ktorý sa podieľa na syntéze kolagénu a elastínu. Zlepšuje štruktúru keratínu, čím podporuje pevnosť pokožky, vlasov aj nechtov. Tento minerál je hojne zastúpený vo vonkajšej vrstve vlasov a prevláda aj v nechtoch. Keď je ho dostatok, vlasy sú lesklejšie a menej vypadávajú. Nechty naopak nie sú krehké a nelámu sa.

Bohatým zdrojom kremíka je praslička roľná. Výťažok práve z tejto byliny nájdete v novom BrainMax Women Beauty Bomb.

13.) MSM

Okrem kremíka obsahuje tento nabitý multivitamín krásy aj organickú síru, už spomínaný MSM (metylsulfonylmetán). Keratín, štrukturálna bielkovina vlasov a nechtov, obsahuje veľmi vysoké množstvo síry, väčšinou vo forme aminokyselín, ako sú cysteín, cystín a metionín. MSM sa používa na udržanie normálnej hladiny keratínu vo vlasoch a nechtoch. Napomáha lepšej priepustnosti bunkových stien, aby sa cez ne uľahčil prenos dôležitých živín, čím dochádza k zlepšeniu kvality vlasov a nechtov.


Nikola Bencelová

 

GUO, Emily L. a Rajani KATTA. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017.

SINGAL, Archana a Rahul ARORA. Nail as a window of systemic diseases. Indian Dermatol Online J. 2015.



Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!