Čo je DHA a prečo je dôležitá pre zdravie detí

Čo je DHA

DHA alebo dokosahexaénová kyselina, patrí do rodiny omega-3 mastných kyselín a hrá kľúčovú úlohu v rozvoji mozgu a zraku detí. Táto esenciálna živina je nevyhnutná pre správny vývoj nervového systému, najmä v ranom detstve. DHA je mastná kyselina s dlhým reťazcom, ktorá je kľúčovou zložkou bunkových membrán, najmä v mozgu a sietnici oka. Je to dôležitá živina, ktorá podporuje kognitívne funkcie, pamäť a učenie. V prvých rokoch života zohráva zásadnú úlohu v raste a vývoji detského mozgu a nervového systému.

Čo spôsobuje nedostatok DHA

Nedostatok DHA v detskej strave môže mať značné dôsledky na zdravie a vývoj detí. Môže spôsobiť horší kognitívny výkon u detí, čo spôsobuje prejavy ako ťažkosti pri učení, pamäťové problémy a znížená schopnosť koncentrácie. Deti trpiace nedostatkom DHA môžu tiež vykazovať problémy s pozornosťou a správaním, čo môže mať vplyv ako na ich školské úspechy, tak aj na sociálne interakcie. Okrem toho DHA je dôležitým stavebným kameňom sietnice oka, a pokiaľ je nedostatočne zastúpený, môže to viesť k problémom s videním, napr. znížená citlivosť na kontrast, čo môže ovplyvniť schopnosť detí plniť vizuálne úlohy a orientovať sa vo svojom prostredí. Je teda zjavné, že zahrnutie DHA do detskej stravy je kľúčové pre zaistenie optimálneho rastu, vývoja a funkcie mozgu a zraku.

bannery clanek

Ako môžu deti získať DHA

1) Najbohatším zdrojom DHA je rybí tuk, najmä mastné ryby ako losos, sleď, tuniak a makrela. Konzumácia týchto rýb alebo prípadne rybieho oleja je jedným z najlepších spôsobov, ako zaistiť dostatočný prísun DHA do detskej stravy.

2) Pre deti, ktoré nemajú rady ryby, existujú aj iné zdroje DHA. Napríklad môžete zvoliť potravinové doplnky obsahujúce DHA vo forme kvapiek, želé alebo žuvačiek. Tieto doplnky sú často vyrábané s ohľadom na detské potreby a môžu byť chutné a ľahko konzumovateľné.

3) Okrem rybieho tuku možno DHA nájsť aj v niektorých potravinách, ktoré nie sú rybami, napríklad niektoré druhy morských rias. Okrem toho to môžu byť niektoré potravinové produkty, ako sú mliečne výrobky a cereálie, obohatené o DHA.

4) Dôležité je tiež zahrnúť do detskej stravy potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú orechy. Tieto potraviny môžu pomôcť posilniť celkový príjem omega-3 mastných kyselín, vrátane DHA.

Infografika dětská omega

Záver

DHA je kľúčovou živinou pre zdravý vývoj detí, najmä pre rozvoj mozgu a zraku. Nedostatok DHA môže mať vážne dôsledky pre kognitívne funkcie, učenie a zrak detí. Preto je dôležité, aby rodičia zaistili, že deti dostávajú dostatočné množstvo tejto dôležitej látky vo svojej strave. Zaradenie rybieho tuku, potravinových doplnkov obsahujúcich DHA a ďalších zdrojov omega-3 mastných kyselín do stravy detí môže pomôcť zabezpečiť, že deti budú mať najlepšie podmienky pre zdravý a normálny vývoj.