David Sinclair a jeho cesta k dlhovekosti

David Sinclair je renomovaný vedec v oblasti biogerontológie a genetický inžinier, ktorý sa preslávil svojim výskumom zameraným na starnutie a dlhovekosť. Je profesorom na Harvard Medical School, kde sa jeho výskumná skupina zameriava na molekulárne mechanizmy starnutia a stratégie na jeho spomalenie či potenciálnu reverziu. Sinclairov výskum má hlboký vplyv na pochopenie starnutia a na vývoj nových terapeutických prístupov k predĺženiu zdravého života.

Narodil sa v Austrálii a do Spojených štátov sa presťahoval, aby pokračoval vo svojej akademickej a vedeckej kariére. V priebehu rokov sa stal jedným z popredných svetových expertov na oblasť starnutia, spoluzaložil niekoľko biotechnologických spoločností a je autorom alebo spoluautorom stoviek vedeckých prác. Je tiež autorom populárno-vedeckej knihy Lifespan: Why We Age – and Why We Don’t Have To, ktorá podáva prehľad jeho výskumu a názorov na budúcnosť ľudskej dlhovekosti.

Výskum

Sinclairov výskum sa primárne zameriava na sirtuíny, rodinu bielkovín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v regulácii bunkového zdravia a starnutia. Jeho práca skúma, ako sa dá pomocou aktivácie sirtuínov a ďalších ciest zlepšiť metabolické funkcie, zvýšiť odolnosť proti stresu a spomaliť proces starnutia. Sinclair a jeho tím tiež skúmajú roly resveratrolu, látky nájdené v červenom víne, a ďalších molekúl, ktoré môžu aktivovať sirtuíny a podporovať zdravie a dlhovekosť.

Životný štýl

David Sinclair je známy svojím prístupom k vlastnému zdraviu a dlhovekosti, ktorý je v súlade s jeho vedeckými poznatkami. Dodržuje diétu bohatú na rastliny, obmedzuje príjem cukru a spracovaných potravín, a praktizuje intervalové hladovanie. Tiež zdôrazňuje význam pravidelného fyzického cvičenia a správneho spánku pre udržanie optimálneho zdravia.

Ranné doplnky

1.) Resveratrol 

1 gram denne s jogurtom
Prírodná zlúčenina nájdená v malom množstve v koži hrozna, čučoriedok a arašidov. Má antiinflamačné a antioxidatívne účinky a pôsobí ako "imitátor kalorického obmedzenia", čo môže aktivovať sirtuíny, čo sú bielkoviny spojené s dlhšou životnosťou a lepším zdravím

2.) eNeMeN

Nikotinamid mononukleotid, 1 gram denne

Predchodca molekuly NAD+ (nikotinamidadenindinukleotid), ktorý je nevyhnutný pre každú bunku nášho tela na produkciu energie. eNeMeN môže pomôcť obnoviť hladiny NAD+, ktoré s vekom klesajú, a podporovať zdravie buniek a dlhovekosť.

3.) Fisetín

500 mg denne s jogurtom

Zlúčenina nájdená v niektorých ovocia a zelenine, ako sú jahody a uhorky. Pôsobí ako silný antioxidant a má senolytické účinky, teda schopnosť odstraňovať senescentné bunky, ktoré prispievajú k procesu starnutia.

4.) Kvercetín

500 mg denne s jogurtom

Flavonoid prítomný v mnohých rastlinách, ktorý má protizápalové a antioxidantné vlastnosti. Kvercetín tiež podporuje zdravie srdca a cirkulačného systému.

5.) Spermidin

1 gram denne

Látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v potravinách ako je syr a sója. Má predlžujúci účinok na životnosť tým, že podporuje autofágiu, proces bunkového "upratovania", ktorý odstraňuje poškodené bunky.

Večerné doplnky

Metformin

800 mg večer, liek na predpis

Pôvodne liek na diabetes, ktorý má pozitívne účinky na predĺženie zdravého života tým, že napodobňuje niektoré aspekty kalorického obmedzenia a aktivuje cesty spojené s dlhovekosťou.

Ďalšie doplnky a látky, ktoré užíva:

1.) Vitamín D3

David Sinclair berie aspoň 2 000 IU vitamínu D3 denne, aby podporil zdravie kostí, imunitný systém a predchádzal chronickým chorobám. Vitamín D3, známy ako „slnečný vitamín“, je zásadný pre absorpciu vápnika, čo je kľúčové pre udržanie silných a zdravých kostí. Nedostatok tohto vitamínu bol spojený s radom zdravotných problémov, vrátane osteoporózy, depresií a zvýšeného rizika niektorých typov vážnych ochorení.

2.) Vitamín K2

Denná dávka vitamínu K2 podporuje nielen zdravie kostí a srdca, ale taktiež optimalizuje využitie vápnika v tele, čo zabraňuje jeho ukladaniu do mäkkých tkanív a ciev, kde by mohol prispieť k ateroskleróze. Vitamín K2 je nevyhnutný pre aktiváciu proteínov, ktoré regulujú zrážanie krvi, a zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme kostí.

3.) Omega-3 rybí olej

Večerná dávka omega-3 mastných kyselín z rybieho oleja podporuje zdravie srdca a mozgu a pôsobí protizápalovo. Tieto kyseliny sú nevyhnutné pre udržanie integrity bunkových membrán a podporu kognitívnych funkcií.

4.) Alfa-lipoová kyselina

Tento silný antioxidant, ktorý Sinclair užíva vo forme „S“, podporuje mitochondriálnu funkciu a pomáha v boji proti oxidatívnemu stresu. Alfa-lipoová kyselina tiež podporuje metabolizmus glukózy a môže byť prospešná pre ľudí s diabetom.

5.) Koenzým Q10

Tento doplnok berie denne na podporu funkcie srdca a ako prevenciu proti potenciálnym negatívnym účinkom statínov, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, ale tiež môžu znižovať hladiny koenzýmu Q10 v tele. Koenzým Q10 je nevyhnutný na výrobu energie v bunkách a podporuje celkovú energetickú efektivitu tela.

6.) Aspirín

Detský aspirín berie Sinclair denne (81 mg) kvôli jeho protizápalovým účinkom a jeho potenciálu znížiť riziko srdcových ochorení a niektorých typov rakoviny. Aspirín pôsobí aj ako antikoagulant, čo môže pomôcť predchádzať tvorbe krvných zrazenín.

7.) Statín

Ako prevenciu proti rodinnej histórii kardiovaskulárnych ochorení užíva Sinclair statíny od mladého veku. Tieto lieky pomáhajú udržiavať nízku hladinu LDL cholesterolu a môžu znižovať riziko vzniku srdcových ochorení.

8.) Rapamycin

Sinclair "občas" užíva rapamycín kvôli jeho potenciálnym výhodám pre dlhovekosť. Rapamycín je známy svojou schopnosťou inhibovať mTOR cestu, čo môže mať vplyv na predĺženie života a spomalenie procesu starnutia.

9.) Taurín

Experimentovanie s 2 gramami taurínu denne je založené na potenciálnych výhodách tejto aminokyseliny pre zdravie srdca, podporu metabolizmu a podporu dlhovekosti. Taurín tiež zohráva kľúčovú úlohu v podpore nervového systému, regulácii vodnej a minerálnej rovnováhy v bunkách a môže prispievať k zlepšeniu športových výkonov a fyzickej vytrvalosti. Jeho antioxidantné vlastnosti ďalej pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným oxidatívnym stresom.

10.) Kalcium alfa-ketoglutarát (Ca-AKG)

Hoci používanie Ca-AKG Davidom Sinclairom nie je priamo potvrdené, tento doplnok je stále viac uznávaný pre svoje potenciálne prínosy pre podporu dlhovekosti a zlepšenie celkového zdravia. Ca-AKG zohráva kľúčovú úlohu v Krebsovom cykle, čo je zásadný proces pre energetický metabolizmus v bunkách. Jeho užívanie môže podporovať optimalizáciu bunkového zdravia, detoxikáciu a môže pomôcť znižovať biologické starnutie tým, že priaznivo ovplyvňuje rôzne signalizačné dráhy spojené so starnutím a regeneráciou buniek. Ako potenciálny "geroprotektor" Ca-AKG priťahuje záujem v oblasti výskumu dlhovekosti a môže byť cenným doplnkom pre tých, ktorí hľadajú spôsoby, ako prirodzene podporiť svoju vitalitu a zdravie do pokročilého veku.

Davidov životná štýl a rutina:

1.) Strava

David preferuje kávu ráno (raz denne), nasledovanú zeleným čajom. Praktizuje intervalové hladovanie, snaží sa vynechať aspoň jedno jedlo denne, čo podporuje množstvom zeleného čaju. Predtým obmedzoval konzumáciu mäsa a vyhýbal sa červenému mäsu. V poslednej dobe prešiel na vegetariánsku stravu a snaží sa jesť čo najmenej cukru, chleba alebo cestovín. Na jedenie preferuje veľa zeleniny.

2.) Cvičenie

Trikrát týždenne posilňuje, predtým to bolo iba raz týždenne. Behá 1-2krát týždenne, ideálne na krivom bežeckom páse kvôli menšiemu dopadu na kĺby. Preferuje krátke, intenzívne behy. Navštevuje saunu raz týždenne.

3.) Ostatné životné návyky

Sinclair sa vyhýba fajčeniu, nadmernej expozícii slnku, mikrovlnnému ohrevu plastov, röntgenom a CT scanom. Snaží sa udržať svoje BMI v optimálnom rozmedzí pre dlhovekosť, ktoré pre neho činia 23 až 25. Počas dňa aj v noci sa snažia udržiavať skôr v chlade.

Sledovanie a meranie zdravia:

David Sinclair využíva službu Inside Tracker na sledovanie svojich biologických markerov. Táto služba mu pomáha pochopiť, čo pre neho funguje a čo nie, pokiaľ ide o diétu, cvičenie a doplnky stravy. Napríklad zdieľal, že výsledky od Inside Tracker ukázali, že jeho suplementácia vitamínom B12 spôsobila, že jeho hladiny B12 boli dvojnásobne vyššie ako odporúčané maximum, čo ho viedlo k ukončeniu suplementácie týmto vitamínom.

Tieto informácie naznačujú, že David Sinclair nielen aktívne experimentuje so svojim zdravím a dlhovekosťou prostredníctvom vedecky podložených doplnkov stravy, ale taktiež starostlivo sleduje svoje zdravie a prispôsobuje svoj prístup na základe spätnej väzby a výsledkov testov. Jeho metódy a rutiny sú starostlivo premyslené a založené na aktuálnom výskume v oblasti biológie starnutia.