Kyselina listová vs methylfolát

Folát a kyselina listová sú rôzne formy vitamínu B9. Aj keď medzi nimi existuje výrazný rozdiel, často dochádza k ich zamieňaniu. Vitamín B9 je základná živina, ktorá sa prirodzene vyskytuje ako folát. Plní mnoho dôležitých funkcií v našom tele. Napríklad hrá kľúčovú úlohu pri raste buniek a tvorbe DNA. Nedostatok vitamínu B9 je spojený s rizikom vrodených chýb alebo zvýšenou hladinou homocysteínu.

Aký je rozdiel medzi kyselinou listovou a methyfolátom?

Vitamín B9 môžete bežne nájsť pod názvom kyselina listová. Na dostatok kyseliny listovej by mali dbať predovšetkým tehotné ženy, ľudia konzumujúci nadmerné množstvo alkoholu, fajčiari, osoby užívajúce laxatíva a diuretiká a taktiež ľudia s ochorením pečene. Celkový obsah folátu v tele sa odhaduje na 10 až 30 miligramov, z toho asi polovina je uložená v pečeni. Zvyšok sa nachádza v krvi a telesných tkanivách. Medzi najčastejšie príznaky nedostatku kyseliny listovej patrí úbytok na váhe, nechutenstvo, bolesti hlavy, búšenie srdca alebo aj bolesť jazyka a môže mať podiel na vzniku depresie.

absorbce a transformace_infografika_cz

Pravidelná konzumácia kyseliny listovej je veľmi dôležitá, pretože ide o vitamín rozpustný vo vode a túto skupinu vitamínov si telo nedokáže uložiť na neskoršie obdobie.

Kyselina listová je syntetická forma vitamínu B9 a je tiež známa ako kyselina pteroylmonoglutamová. Používa sa v niektorých doplnkoch stravy a niektorých potravinách. Môžeme ju nájsť napríklad v brokolici a vo všetkej listovej zelenine. Kyselina listová sa podieľa na delení buniek, ale aj:

  • Podporuje tvorbu červených krviniek.
  • Zabezpečuje správne fungovanie mozgu a nervovej sústavy.
  • Po pôrode zabezpečuje dostatočnú tvorbu mlieka v mliečnych žľazách.
  • U osôb s predispozíciami k neurodegeneratívnym ochoreniam (napríklad Alzheimerova choroba) pôsobí ako prevencia.
  • Optimalizuje hladinu homocysteínu.1
  • V tehotenstve pomáha predchádzať rozštiepeniu chrbtice.

kyselina_listova_Infografika_1_cz

Ak si nie ste istí, či máte dostatok kyseliny listovej, je dobré ju zaradiť do doplnku stravy. Aby bola suplementácia kyseliny listovej skutočne efektívna, musí byť v aktívnej forme. Vo forme, v ktorej ju dokáže naše telo okamžite využiť. Neaktívna forma kyseliny listovej musí byť totiž najprv premieňaná pečeňou, aby sa stala pre telo využiteľnou. Ale pretože ju pečeň premieňa pomalšie, môže sa stať, že neaktívne formy kyseliny listovej sa rýchlo vylúčia z tela. Dokonca aj malá dávka, ako je 200-400 mcg, nemusí byť telom využitá. Dobrou správou je, že ako aj iné vitamíny, má aj kyselina listová svoju aktívnu formu a tou je METHYLFOLÁT.2

jakou_ulohu_ma_folat_infografika_brainmarket_cz_1

Premena z kyseliny listovej na methylfolát je pomerne zložitá. Ide o viacstupňový proces, ktorý je riadený špecifickými enzýmami v našom tele. A jeden špeciálny enzým má na starosti to, ako kyselinu listovú mení. Nazýva sa MTHFR (methylentetrahydrofolát reduktáza). Ide o jeden z kľúčových enzýmov v tele a okrem iného má na starosti premenu kyseliny listovej na biologicky dostupnejšiu verziu. Avšak sa odhaduje, že 25-60 % populácie nemá schopnosť premeniť kyselinu listovú na methylfolát.

Záver

Folát je prirodzenou formou vitamínu B9 v potravinách ako je Asparágus, avokádo, špenát, ružičková kapusta alebo šalát. Najlepšie je konzumovať dostatok čerstvej zeleniny. Avšak pred jej skonzumovaním je to stačí a naviac tepelnou úpravou sa až 95% kyseliny listovej zničí. Jedným z prípadov, kedy je žiadúce doplniť folát pomocou doplnku stravy, je tehotenstvo. Dostatočné množstvo kyseliny listovej výrazne znižuje riziko vývojových chýb.3 Pokiaľ budete chcieť siahnuť po doplnku stravy, je potrebné vyberať kyselinu listovú pod označením methylfolát. Tak si môžete byť istí, že ide o formu, ktorú telo ľahko prijme a nebude mať žiadnu prácu s jej využitím.

Veronika Halusková

1. LAMERS, Yvonne, Reinhild PRINZ-LANGENOHL, Rudolf MOSER a Klaus PIETRZIK. Supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate or folic acid equally reduces plasma total homocysteine concentrations in healthy women. 2004.

2. SCAGLIONE, Francesco a Giscardo PANZAVOLTA. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. 2014.

3. OBEID, Rima, Wolfgang HOLZGREVE a Klaus PIETRZIK. Is 5-methyltetrahydrofolate an alternative to folic acid for the prevention of neural tube defects? 2013.


Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!