Mango - sladká tropická pochúťka

Kto by nepoznal mango, sladké tropické ovocie, ktoré sa prvýkrát objavilo v Indii pred viac než 5000 rokmi. Okolo roku 300 nášho letopočtu sa semená manga rozšírili z Ázie na Stredný východ, do Východnej Afriky a Južnej Ameriky. Dnes už sa mango konzumuje po celom svete. India je dodnes najväčší producent manga. Nasleduje Čína, Thajsko a Indonézia. Naviac po celom svete existuje viac než 500 odrôd. Ich veľkosť, tvar, farba a chuť sa navzájom líšia. Môže byť oranžové, žlté, zelené ale aj červené.

Mango je výnimočné, pretože má najrozmanitejšiu škálu vitamínov a minerálov. Je to perfektný zdroj vitamínu C, beta karoténu, vitamínov skupiny B a z minerálov môžeme k mangu priradiť železo, vápnik a horčík s draslíkom -  dva minerály, ktoré sú absolútne nevyhnutné pre reguláciu krvného tlaku. Naviac má mango prirodzene nízky obsah sodíku, čo je mikroživina, ktorá by mala byť obmedzená u osôb s vysokým krvným tlakom.

19642-3_mango-brainmarket-infografika-sk

Vláknina

Nesmieme tiež zabudnúť na množstvo vlákniny, ktoré mango obsahuje. V 100g manga nájdeme 2,6 g. Vláknina je dôležitá pre náš tráviaci systém, pretože pomáha v pohybe čriev a čím viac má konkrétna potravina vlákniny, tým sýtejší sa cítime a stačí nám teda aj menšia porcia. Preto je mango vhodnou dopoludňajšou desiatou aj v redukčnom stravovaní. Mango obsahuje tráviaci enzým (podobne ako banán) amylázu, ktorá pomáha rozkladať škroby na jednoduchšie sacharidy. Možno aj preto sa v tradičnej čínskej medicíne používa mango k posilneniu tráviaceho systému. Nie je to ale jediné čo vláknina dokáže. Je tiež dôležitá pre znižovanie hladiny krvného cukru.

Mango obsahuje tiež luteín a zeaxanthin. Dva antioxidanty, ktoré podporujú zdravie našich očí a pomáhajú znižovať riziko makulárnej degenerácie očí. Ochorenie, pri ktorom dochádza k strate centrálneho videnia a postupne tiež k úplnej strate zraku.

Prášok z manga

Zrelosť manga poznáme podľa toho, že je mäkké a pod šupkou má výraznú žlto-oranžovú farbu. Správne zrelé mango by nemalo mať trpkú chuť. Také mango nie je zrelé a je lepšie ho ešte nechať pár dní "odpočinúť". Avšak mango k nám putuje cez pol sveta a tak sa zberá často príliš skoro. Dozrieva teda až cestou. Naše mango prechádza lyofilizáciou, to znamená, že je usušené mrazom, zbavené vody a výsledkom je zakonzervované ovocie, z ktorého sa potom robí prášok. Týmto si udrží všetky živiny a je zaručená dlhšia trvanlivosť. 

Výhody prášku z manga

  • Skutočná chuť, ktorá je zachovaná lyofilizáciou.
  • Zachovanie všetkých živín.
  • Ľahké zaradenie do každodenného jedálnička.
  • Omnoho dlhšia trvanlivosť. 
  • Živiny z manga si tak môžete dopriať aj v zimných mesiacoch.

Prášok z manga potom ľahko primiešate do jogurtu, ovsenej kaše, smoothie, proteínu, zmrzliny alebo môžete použiť ako jednu z ingrediencií k príprave sladkých dezertov.

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!