Záchvatové prejedanie. Tipy ako predísť prejedaniu nielen cez Vianoce.

Prejedanie je bežným problémom, ktorý môže mať negatívny vplyv na fyzické aj psychické zdravie. V dnešnej dobe plnej neustáleho stresu a ľahkého prístupu k nezdravým jedlám sa mnoho ľudí ocitá v situácii, keď jedávajú viac, než je pre ich telo zdravé alebo potrebné. Prejedanie znamená konzumáciu väčšieho množstva jedla, než je telo schopné spracovať, zatiaľ čo prežieranie je extrémnou formou prejedania, ktorá je často spojená s pocitom straty kontroly nad jedlom.

Príčiny prejedania - zlá skladba stravy a nedostatok pohybu

Prejedanie nemusí byť vždy ovplyvnené iba láskou k jedlu. Môže za ním stáť rad faktorov, vrátane emocionálnych stavov ako sú stres, smútok, nuda alebo úzkosť. Hormonálna nerovnováha, sociálne tlaky a niektoré zdravotné podmienky môžu tiež prispieť k tomuto správaniu.

Čo vyvoláva emocionálne prejedanie?

  • Dlhodobý neriešený stres.
  • Nedostatok spánku.
  • Nespracované trauma.
  • Negatívny vzťah k svojmu telu.
  • Vzory z detstva. Absencia lásky.
  • Nedostatok pohybu.
  • Emočná nestabilita a vnútorná nespokojnosť. Osamelosť.

Niektoré druhy potravín nás viac lákajú. Typicky ide o fast food a po čase si môžete všimnúť, že vaše objednávky vo svojom obľúbenom fastfood reštaurácii sú čoraz väčšie. Je to preto, že existuje skupina potravín, kde sa súhra chutí odráža na našej chuti na ne. Typickým príkladom sú sladko-slané hamburgerové žemle.

Okrem zvýšeného rizika vzniku chronických ochorení môže prejedanie negatívne ovplyvniť aj duševné zdravie, vrátane pocitov viny a nízkeho sebavedomia. Môže tiež viesť k narušeniu normálnych stravovacích návykov a metabolizmu, nadváhe, obezite a ďalším zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby a diabetes.

Ako predchádzať záchvatovitému prejedaniu

V hlavnej roli spánok a pohyb!

Spánok pomáha regulovať stresové hormóny, lepšie kontrolovať chuť k jedlu, dodáva energiu pre fyzickú aktivitu a môže pomôcť znížiť chuť na sladké, pretože má tendenciu znížiť emocionálne stravovanieEmocionálne stravovanie je spôsob stravovania, kedy si človek kompenzuje jedlom prežitý stres alebo iný druh emocionálnej nestability. V takomto prípade nejde o fyziologický hlad, ale je práve jeho opakom. V takomto momente dochádza až k záchvatovému prejedaniu a v priebehu času aj k obezite.

Tu je 8 tipov, ako sa vysporiadať so záchvatovým prejedaním

  • Rozpoznanie spúšťačov: Identifikujte situácie, ktoré vedú k prejedaniu. Môže to byť stres, nuda alebo emócie.
  • Jedzte pravidelne: Jedlo v pravidelných intervaloch pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabráni náhlým chute na jedlo.
  • Vyvážená strava: Zaraďte do svojho jedálnička rôznorodé potraviny, ktoré obsahujú dostatok bielkovín, zdravých tukov a vlákniny.
  • Vedomé jedlo: Jedzte pomaly a sústreďte sa na jedlo. Vedomé jedlo vám pomôže lepšie vnímať signály sýtosti.
  • Dostatok tekutín: Niekedy môžeme zameniť smäd za hlad. Uistite sa, že pijete dostatok vody počas dňa.
  • Zlepšenie spánku: Nedostatok spánku môže viesť k hormonálnym zmenám, ktoré zvyšujú chuť k jedlu.
  • Fyzická aktivita: Pravidelný cvičenie pomáha regulovať chuť k jedlu a zlepšuje náladu.

Čo zmeniť vo vzťahu k jedlu?

Ak prejedanie súvisí s nedostatkom určitých živín, môžu byť užitočné nasledujúce doplnky stravy. Je dôležité sústrediť sa na vlákninu a dostatok bielkovín, ktoré pomáhajú udržiavať pocit sýtosti a stabilizujú hladinu cukru v krvi.

Čo sa týka duševného zdravia, úzko súvisí s tým, ako sa správame k svojmu telu. Sústreďte sa na veci, ktoré vás trápia, a pokúste sa ich aktívne riešiť s niekým, kto vám môže pomôcť na úrovni duše. Nepozrite na jedlo ako na odmenu alebo ako na náplasť na všetky problémy, ale ako na potravu, ktorou živíte svoje telo, aby správne funkčné a ste zdraví. Zároveň sa ale netrestajte za každé nezdravé jedlo. 

Záver

Záchvatové prejedanie je komplexným problémom, ktorý vyžaduje komplexný prístup k liečbe. Kľúčom k úspechu je pochopenie a riešenie fyzických aj emocionálnych aspektov tejto poruchy. Je dôležité si uvedomiť, že zotavenie je proces a môže trvať určitý čas. Prijať zdravé stravovacie návyky, vedomé jedlo a efektívne zvládanie emocionálnych problémov, spolu s odbornou pomocou, môže viesť k trvalému zlepšeniu a zdravšiemu vzťahu k jedlu. 

 

Veronika Halusková