V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Starostlivosť o pleť

Zdravá, žiarivá a mladistvo vyzerajúca pleť je na zozname prianí snáď každej ženy. Na to reaguje aj trh s kozmetickými produktmi, ktorý je plný zázrakov sľubujúcich prípravkov. Ale skutočne nám môže plná kúpeľňová polička zaručiť zdravú pokožku?

Kože ako ochranný štít

Koža je najväčším orgánom nášho tela a má množstvo funkcií. Tou najdôležitejšou úlohou je byť prvou obrannou líniou medzi naším telom a vonkajším svetom, chrániť nás pred baktériami, vírusmi, znečistením a chemickými látkami, s ktorými sa denne stretávame. Okrem toho reguluje telesnú teplotu, udržuje rovnováhu tekutín a kontroluje stratu vlhkosti. Pôsobí aj ako bariéra a tlmič nárazov, rozpoznáva pocity bolesti, aby nás upozornila na nebezpečenstvo, a chráni nás pred škodlivým UV žiarením. Kvalitu kože ovplyvňuje mnoho faktorov. Medzi tie vnútorné patrí genetika, starnutie, hormóny a tiež rôzne ochorenia (napr. cukrovka). Tieto faktory sú ovplyvniteľné len ťažko, vo väčšine prípadov s nimi neurobíme vôbec nič.

Ovplyvniť však môžeme faktory, ktoré na našej koži pôsobia zvonku – ochrana pred slnkom, príliš časté umývanie či umývanie horúcou vodou, fajčenie alebo dostatok pohybu.

mlada vs stara plet_cz

Skutočná krása vychádza zvnútra

Túto vetu ste určite počuli nespočetnekrát. Môže sa tváriť ako klišé, ale poďme si rozobrať 4 kľúčové faktory, ktoré jej dávajú za pravdu.

1.) Jedlo

Sme to, čo jeme. Respektíve to, čo zjeme, sa odrazí na stave našej pleti. Z toho dôvodu by v našom jedálničku nemali chýbať tieto živiny:

  • Zdravé tuky 

Vďaka nim totiž pokožka získa svoj lesk, pevnosť a pružnosť. Ich nedostatok v strave spôsobuje vysychanie pleti a náchylnosť na tvorbu vrások.

Zamerajte sa na mononenasýtené a polynenasýtené tuky z rastlín (orechy, semená, avokádo), a tiež z rýb. Obzvlášť dôležité sú  omega-3 mastné kyseliny. Sú druhom polynenasýtených tukov, ktoré si telo nevie vyrobiť, ale zároveň ich potrebuje na stavbu bunkových stien. Štúdie ukazujú, že môžu chrániť pred genotoxicitou vyvolanou UV žiarením a sú tak prevenciou nemelanómovej rakoviny kože.

  • Bielkoviny

Naše telo premieňa bielkoviny zo stravy na stavebné kamene zvané aminokyseliny a znovu ich využíva na výrobu ďalších bielkovín, vrátane kolagénu a keratínu, ktoré tvoria štruktúru kože. Kľúčové však je zaistiť príjem bielkovín s obsahom prolínu a lyzínu, čo sú aminokyseliny, z ktorých si telo vlastný kolagén môže vytvoriť. Lyzín nájdeme v hovädzom, kuracom a morčacom mäse, tuniaku, bielych fazuliach, tekvicových semienkach a vajciach. Zdrojom prolínu sú vývary z kostí, želatína, pečeň, hovädzie a kuracie mäso, voľne žijúce ryby a vaječné žĺtky.

Keď je reč o kolagéne, pozor na nadmieru sacharidov v jedálničku. Pri zvýšenej hladine glykémie sa časť molekúl cukru viaže na bielkoviny (teda aj na kolagén) a vytvára molekuly nové, príznačne nazývané AGE (advanced glycation end products). Tomuto procesu sa hovorí glykácia. Molekuly AGE kolagénové vlákna zosieťujú, čím strácajú svoju pružnosť a dochádza k ochabovaniu pokožky a k vzniku vrások. Glykácia môže tiež zhoršiť rôzne kožné ochorenia, ako je akné, rosacea či celulitída.

potraviny pro krásnou pleť_infografika_cz

2.) Hydratácia

Hydratácia pleti je odrazom celkovej hydratácie tela. Koža je hydratovaná tým, že „nasáva“ tekutinu z kapilárneho krvného riečišťa v koži. Pokiaľ v ňom ale nie je dostatok vody na čerpanie, napr. z dôvodu dehydratovaného organizmu, dochádza k vysúšaniu kože. Preto je dôležité dlhodobo dodržiavať pitný režim.

3.) Spánok 

Je známe, že chronický nedostatok spánku je spojený s obezitou, nedostatočnou imunitou, cukrovkou aj rakovinou. Kvalita spánku má však taktiež významný vplyv na funkciu a starnutie pokožky.

Cez deň je naša pleť vystavená vplyvom okolitého prostredia (prach, poveternostné podmienky, slnečné žiarenie), ktoré prispievajú k jej starnutiu. Počas hlbokého spánku prechádza telo do režimu opráv a dochádza k regenerácii nielen svalov, krvných a mozgových buniek, ale práve aj kože. Pokiaľ telo nemá dostatok odpočinku, je obmedzená jeho schopnosť syntézy kolagénu, ktorý zabraňuje ochabovaniu pokožky. Nekvalitný spánok má za následok aj vyššiu transepidermálnu stratu vody, čo výrazne narúša obnovu kožnej bariéry.

4.) Stres

Stres spôsobuje v tele rad chemických reakcií. Okrem iného spúšťa tzv. os HPA (hypotalamus-hypofýza-nadobličky), trojicu žliaz, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v reakcii tela na stres. Tento dej má za následok aktiváciu hormónov kortizolu a katecholamínov, ktoré môžu nasmerovať imunitné bunky z krvného obehu do kože alebo stimulovať nežiaduce kožné bunky. Výsledkom je potom vyššia citlivosť, reaktivita pokožky a komplikované hojenie kožných poranení. Samotný hormón kortizol potom zvyšuje produkciu kožného mazu, čo dáva vzniknúť rôznym vyrážkam a zhoršeniu akné.

Stres samotný vychyľuje organizmus z rovnováhy a spôsobuje tak množstvo kožných ťažkostí. Tiež sa môže stať, že vďaka nemu zanedbávame správnu starostlivosť o pleť, čo jej problémy opäť prehlbuje. Tieto problémy s pleťou môžu následne zvyšovať úroveň stresu – necítime sa vo svojej koži, stránime sa kolektívu. To našej psychickej pohode tiež nepridá a ocitáme sa v takom bludnom kruhu. Preto by neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o pleť mali tvoriť aj relaxačné techniky.

 

Nie je stres ako stres

Skutočným zabijakom krásy je stres oxidatívny. Koža i všetky ďalšie tkanivá tela sú veľmi náchylné na poškodenie voľnými radikálmi. Preto pri starostlivosti o pleť nájdu uplatnenie aj špecifické fytonutrienty a antioxidanty, ktoré voľné radikály potláčajú. Túto prácu skvele odvádza vitamíny a minerály s antioxidačnou aktivitou, ako jsou vitamíny A, C a E, selen a zinok.

Špecifickými fytonutrienty, ktoré pokožku chránia, máme na mysli:

  • polyfenoly, flavonoidy a kvercetin – nachádzajú sa v cibuli, jablkách, čučoriedkach, brokolici a čaji.
  • kurkumín – hlavný fytonutrient v kurkume.
  • silymarín – bioaktívna zložka pestreca mariánskeho.
  • genisteinizoflavón obsiahnutý v sóji.
  • proantokyányvyskytujú sa v tmavo modrom, fialovom a čiernom ovocí a zelenine a v semenách hrozna.
  • resveratrol – polyfenol obsiahnutý v červených hroznách, červenom víne a morušiach.
  • karotenoidy – vyskytujú sa v oranžovo sfarbenom ovocí a zelenine a tmavej listovej zelenine, tj betakarotén a luteín.

ochranci pokozky_infografika_cz

 

Okrem oranžovej a listovej zeleniny je výborným zdrojom ß-karoténu aj jednobunková zelená riasa Dunaliella salina. Táto riasa produkuje vysoké množstvo ß-karoténu ako ochranu pred dlhodobým pôsobením UV žiarenia, ktorému je vystavená. Výťažok z tohto jednobunkového organizmu obsahuje aj nový BrainMax Women Beauty Bomb. Ten okrem tohto obsahuje ďalších 20 rastlinných extraktov, aminokyselín, vitamínov a minerálov na podporu zdravia a vitality nielen kože, ale aj vlasov a nechtov. Ide o komplex nutrientov so synergickým efektom - vzájomne sa dopĺňajú a maximalizujú svoju využiteľnosť v organizme tak, aby podporili Vašu krásu zvnútra.

 

Nikola Bencelová

 

NATHAN, Neela. Stress may be getting to your skin, but it’s not a one-way street. Harvard Health Publishing [online]. [cit. 2022-10-28]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/blog/stress-may-be-getting-to-your-skin-but-its-not-a-one-way-street-2021041422334

 

PALMA, Lídia, Liliana Tavares MARQUES, Julia BUJAN a Luís Monteiro RODRIGUES. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol [online]. 2015(8), 413–421 [cit. 2022-10-28]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/

 

BLACK, Homer S. Black a Lesley E. RHODES. Potential Benefits of Omega-3 Fatty Acids in Non-Melanoma Skin Cancer. J Clin Med. [online]. 2016(5 (2), 23 [cit. 2022-10-29]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4773779/

 

PARK, Kyungho. Role of Micronutrients in Skin Health and Function. Biomol Ther (Seoul) [online]. 2015(23 (3), 207–217 [cit. 2022-10-29]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428712/#:~:text=Minerals%2C%20including%20zinc%2C%20copper%2C,essential%20cofactor%20of%20numerous%20metalloenzymes


Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!