Terapia červeným svetlom - Riešenie bolesti, vrások, energie prírodnou cestou

Rovnako ako rastliny používajú chlorofyl k premene slnečného žiarenia na energiu, môžu vysoko intenzívne svetelné diódy (LED) využívajúce špecifické a overené vlnové dĺžky svetla vyvolať prirodzený biostimulačný účinok v ľudskom tkanive. LED svetlá sú tu od šesťdesiatych rokov, ale až v posledných rokoch si získali svoju popularitu. Terapia červeným svetlom je terapeutická technika, ktorá využíva červené svetlo nízkej vlnovej dĺžky na liečbu kožných problémov alebo k eliminácii vrások a jaziev. Existuje mnoho rôznych typov terapie červeným svetlom a môže byť použitá aj na liečbu závažnejších ochorení, ako je lupienka a pomaly sa hojace rany. Aj keď je ťažké uveriť, že svetlo na nás môže mať taký vplyv, ľudské telo je veľmi citlivé na prostredie a to vrátane osvetlenia.

p1722363

Ako funguje terapia červeným svetlom

Terapia červeným svetlom využíva LED (svetelné diódy), ktoré produkujú svetlo s vlnovými dĺžkami ktoré podporujú bunkový rast a sú vhodné na liečbu mnohých ochorení pokožky. napríklad červené svetlo (RED) o vlnových dĺžkach 620-700 nm a je účinné pri liečbe známok starnutia ako sú vrásky, zvyšuje celkovú pružnosť pokožky, urýchľuje hojenie, pomáha s hojením jaziev a strií. Blízke infračervené svetlo (NIR) s vlnovou dĺžkou 700-1000 nm potom pomáha pri regenerácii svalov, šliach a tiež dôležité pre zdravie našich mitochodrií - bunkových elektrární. 

LED diódy generujú menej tepla než štandardné žiarovky. Vďaka nižšej teplote je možné zariadenie LED pre svetelnú terapiu pohodlne a pravidelne používať v blízkosti našej pokožky. Diódy s červeným svetlom produkujú viditeľné svetlo, NIR diódy potom infračervené vlnové dĺžky, ktoré sú voľným okom neviditeľné.

700-n4a1pb51rou34791-new-barevne-spektrum-brainmarket2-sk

Červené svetlo pôsobí ako podpora biochemických procesov v bunkách. To znamená, že dokáže posilniť mitochondrie, ktoré slúžia ako elektrárne pre bunky. V mitochondriách sa vytvára všetka bunková energia. Molekula, ktorá energiu v bunkách vytvára sa nazýva ATP (adenozíntrifosfát). Zvyšovaním funkcie mitochondrií pomocou tejto terapie môže bunka vytvárať viac ATP. Vďaka väčšej energii môžu bunky fungovať efektívnejšie a môžu mať lepšiu schopnosť regenerácie. (2)

neuveritelna_sila_cerveneho_a_blizkeho_infracerveneho_svetla_infografika_brainmarket_SK

Terapiou červeným svetlom k lepšej pleti

Vedci v Nemecku uskutočnili štúdiu so 136 dobrovoľníkmi (3). Po 30 liečebných sedeniach rôznych dĺžok došlo u osôb k významnému zlepšeniu pleti, vrátane zjemnenia pokožky a zvýšenie produkcie kolagénu.

LED diódy dokážu vytvoriť teplo pod povrchom pokožky, kde zvyšujú aktivitu buniek a spôsobujú ich rýchlejšiu reprodukciu. Zakaždým, keď sa kožná bunka rozdelí vďaka energii červených LED diód, vytvorí si dve nové kópie. V okamihu, keď sa objavujú nové bunky, vytláčajú staré poškodené bunky, ktoré sú zodpovedné za prejavy starnutia pleti. Výsledkom ošetrenia svetelnou terapiou sú zdravšie kožné bunky, ktoré môžu prispieť k mladistvému ​​vzhľadu.

Okrem iného, ​​pôsobením červeného svetla sa tiež môže zvýšiť krvný obeh a dostať na povrch pokožky viac kyslíka a živín. Takto zvýšený prietok krvi tiež prispieva k rýchlejšej regenerácii kožných buniek. Oproti laserovej terapii, kedy sa ničí kožné tkanivo, aby sa namiesto toho vytvorilo nové, terapia červeným svetlom  minimálne invazívne podporuje prirodzenú regeneráciu kožných buniek.

Keď svetlo prenikne vrchnými vrstvami hlbšie do pokožky, zvyšuje jeho energia cirkuláciu živín a pomáha vytvárať nové kapiláry. Tým podporuje metabolizmus fibroblastov (fibroblasty sú bunky v našej pokožke, ktoré syntetizujú kolagén, udržiavajú spojivové tkanivo a sú neoddeliteľnou súčasťou hojenia rán). Červené terapeutické svetlo prirodzene zvyšuje hladinu vlastného kolagénu, ktorý je pre telo ďaleko lepší ako kolagén cudzí, dodávaný stravou a suplementáciou (4).

O tom, ako si červené svetlo v starostlivosti o pleť obľúbili svetové celebrity sa môžete dočítať v našom mikročlánku.

Snímek obrazovky 2021-02-02 v 16.52.07

Terapia červeným svetlom má nasledujúce benefity

  • Zlepšuje štruktúru pokožky a pomáha vytvárať kolagén ku spomaleniu vzniku vrások. (4Červené terapeutické svetlo prirodzene zvyšuje hladinu vlastného kolagénu. Ten je pre telo ďaleko lepší, než kolagén cudzí, dodávaný potravou a suplementáciou. Zvýšený kolagén neposkytuje pokožke len vzhľad bez vrások, ale jeho schopnosť zlepšiť zdravie kĺbov je dôležitá napríklad pre ľudí trpiacich artritídou. Môže teda byť užitočný pre osoby s rôznymi bolestivými problémami pohybového aparátu.
  • Pozitívne pôsobí pri liečbe akné  - červené svetlo preniká hlboko do pokožky a ovplyvňuje produkciu kožného mazu. Tým znižuje *** pokožky, ktoré následne vytvárajú akné. (5)
  • Podporuje hojenie rán - výskum v časopise Anais Brasileiros de dermatology zdôrazňuje skutočnosť, že svetelná terapia môže pomôcť pri hojení rán niekoľkými spôsobmi, napríklad: znížením *** v bunkách, stimuláciou tvorby nových krvných ciev, zvýšením užitočných fibroblastov v koži a zvýšením produkcie kolagénu. (6)
  • Zlepšuje rast vlasov u ľudí s androgénnou alopéciou (pozn. dedičné ochorenie, ktoré je spôsobené zvýšenou citlivosťou vlasových folikul. Ľudia s týmto ochorením strácajú vlasy na špecifických miestach. Vlasy ustupujú z čela alebo temena a zostáva iba podkovovitý pruh vlasov po stranách a na zadnej časti hlavy).
  • Stimuluje hojenie pomaly sa hojacich rán - svetelná energia preniká niekoľkými vrstvami kože hlboko až svalov a šliach. Bunky absorbujú energiu zo svetla a stávajú sa aktívnejšími. Zvyšuje sa prietok krvi a ďalej podporuje opätovný rast a regeneráciu buniek, čo je kombinácia činností, ktoré znižujú *** a hojí rany. (8)

  • Pomáha ako krátkodobá úľava od bolesti u osôb s reumatoídnou artritídou. 
  • Pomáha zmenšovať jazvy. (7) Červené terapeutické svetlo stimuluje fibroblasty a zvyšuje cirkuláciu krvi a plazmy pre rýchlejšie opravy tkanív.
  • Chráni bunky pred poškodením.
  • Uľavuje od bolesti a *** osobám s bolesťou Achilových šliach.
  • Liečba sexuálnej dysfunkcie mužov  - výskumy naznačujú, že terapia červeným svetlom stimuluje Leydigové bunky v semenníkoch, ktoré produkujú viac test0sterónu a tým sú vhodné pri liečbe nízkeho libida a sexuálnej dysfunkcie. (9)
  • Znižuje ***- vyžarovaná energia mení bežnú vodu (H2O) v celom tele na 4. skupenstvo vody H3O2 - EZ vodu. Táto voda má nižšiu viskozitu a tak môže rýchlejšie pretekať (vo forme vody, krvi a ďalších telesných tekutín) naším lymfatickým systémom, privádzať potrebné živiny a odvádzať nežiadúce toxíny. To vedie ku zníženiu akútnych aj chronických *** a tým zlepšeniu celkového zdravia (11).

p1722319_1

Ako môže svetlo podporiť zdravie mozgu? 

Ľudia väčšinou poznajú lymfatický systém odvádzajúci z tkanív pomocou tekutiny nazývanej lymfa bunkové zvyšky a toxíny. Na rozdiel od krvného obehu, ktorý k svojmu fungovaniu vyžaduje pumpu (srdce), lymfatický systém žiadnu pumpu nemá. Aby lymfa prúdila, musí spoliehať na pohyb svalov a EZ vodu. Dlhú dobu boli vedci presvedčení, že v mozgu žiaden lymfatický systém nie je a v zásade ani nie je potrebný, pretože tekutiny prúdiace telom sa do mozgu nedostanú - chráni ho mozgová krvná bariéra. V roku 2012 bol objavený tzv. glymfatický systém (je ovládaný gliovými bunkami - preto označenie glymfatický). Tvoria ho dutiny v mozgovom tkanive, kadiaľ prúdi čistý cerebrospinálny mok a tak sa odvádza z mozgu bunkovými odpadmi aj neurotoxíny a dopravujú sa do krvného obehového systému. Nakoniec tieto zvyšky a neurotoxíny doputujú do pečene, kde sú spracované ako odpad.(11) Terapia červeným svetlom pomáha vytvárať EZ vodu a tým podporuje aj tento očistný proces.

Ako aplikovať terapiu červeným svetlom?

Každé zariadenie má svoj vlastný odporúčaný čas použitia, zvyčajne od 3 do 30 minút na ošetrovanú oblasť. Môžete sa rozhodnúť použiť ho raz alebo dvakrát denne, alebo každý druhý deň. Pravidelnosť je kľúčom k výsledkom a to hlavne v boji proti vráskam a prejavom starnutia pleti. Zlepšenie tónu pleti a vzhľadu sa prejaví postupne. Môžete rýchlo vidieť drobné výsledky, ale plné účinky uvidíte po troch až šiestich mesiacoch. Zato u liečby tráum, ako sú napríklad natiahnutý chrbát sa účinky dostavia už po niekoľkých málo terapiách a to vďaka sile infračervenej časti svetla.


terapia_cervenym_svetlom_infografika_brainmarket_SK

Aký je rozdiel medzi terapiou červeným svetlom a infrasaunou?

Mnohým ľuďom napadne, že predsa terapia červeným svetlom je to isté ako infrasauna. Pravdou je, že obe tieto terapie sú pre zdravie prínosné! Majú však rozdielne účinky. Účelom sauny je zvýšiť teplotu, ktorú zvyšuje zvýšením teploty vzduchu a to možno dosiahnuť tiež infračerveným žiarením. Infračervené žiarenie tiež prehrieva telo ,,zvnútra - von" a hovorí sa, že poskytuje priaznivejšie účinky za kratšiu dobu a pri nižšej teplote ako klasická sauna.

Obe metódy saunovanie (klasická i infra) zvyšujú srdcovú frekvenciu, potenie a zlepšujú zdravie aj ďalšími spôsobmi.

Terapeutické červené svetlo nie je určené na zvýšenie potenia, alebo zlepšenie kardiovaskulárnych funkcií. Ovplyvňuje bunky na bunkovej úrovni a zvyšuje mitochondriálnej funkciu a produkciu ATP. V podstate "napája" vaše bunky, zvyšuje ich energiu.

Nežiadúce účinky

Terapia červeným svetlom je úplne prirodzený proces, kedy vystavujeme pokožku úrovniam svetla, ktoré nie sú škodlivé. Infračervené LED diódy produkujú neionizujúce formy žiarenia. To znamená, že prístroje pre terapiu červeným a infračerveným svetlom nepredstavujú rovnaké riziká ako UV svetlo. Z tohto dôvodu neexistuje prakticky žiadne riziko vedľajších účinkov pri tejto terapii.

Záver

Každým rokom vzniká viac a viac klinických štúdií preukazujúcich veľmi silné pozitívne účinky terapie červeným svetlom. Spolu so svojou bezpečnosťou sa tak stáva rešpektovanou alternatívou oproti liečebným procedúram založeným na chémii. Preto sme sa rozhodli prísť na trh s vlastnou značkou Blight, ktorá rovnako ako Brainmax stelesňuje priekopnícky trend spolu s najvyššou kvalitou a prináša na trh výrobky, ktoré boli donedávna výsadou biohackerov, profesionálnych športovcov a ďalších úzkych skupín ľudí. Teraz sa spolu s nami môžete pripojiť a vstúpiť do budúcnosti.

 Veronika Halusková, Matěj Veselý

infrapanel_Eshop-pc_SK

 Zdroje:

        1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4272231/
        2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126803/
        3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC392
        4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3926176/
        5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126803/
        6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148276/
        7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0305417903003668
        8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5523874/
        9. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160918214443.htm
        10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4272231
        11. ASPREY, Dave. Bystrohlaví: neprůstřelný plán, jak pomocí biohacků odemknout plný potenciál svého mozku. V Brně: Jota, 2019. ISBN 978-80-7565-576-9.

 

 

 

Zdravotné tvrdenia z on hold zoznamu Štátneho zdravotného ústavu. ***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!