Účinky červeného vína na zdravie

Kvalitné plné červené víno je niečo, čo Vám v primeranom množstve môže robiť nie len dobre na duši ale prispieť aj Vášmu zdraviu. A nehovoríme tu ani o hormetickom efekte alkoholu, ani o resveratrole. Víno v sebe totiž skrýva ďaleko viac pravdy.

vino-resveratrol

-In vino veritas, in aquam sanitas-

Je až prekvapujúce, že zatiaľ čo kurkumín sa teší stále väčšej popularite (a to aj z oficiálnych miest podľa množstva pozitívnych účinkov na zdravie, ktoré sa nachádzajú na ON HOLD zozname SZÚ) a extrakt zo zeleného čaju ho v mnohom nasleduje. U červeného vína, prípadne reveratrolu, sa však vždy raz za čas preženú internetom články, ktoré sa ho snažia očierniť.

Zatiaľ čo užívanie kurkumínu sa viaže k indickej kultúre a Ajurvéde a pitie zeleného čaju je tradíciou v Japonsku, tak aj na našom kontinente existuje tradícia užívania superlátok, ktorá siaha až do Antického Grécka.

Áno, hádate správne, našou lokálnou superpotravinou je práve červené víno. To sa v Európe pije tak dlho, že máme jeho užívanie tak nejako v génoch (napr. rýchlejšie odbúravanie alkoholu ako naši japonskí priatelia). Prečo sa teda brániť tomuto lieku?????

Ale teraz už vážnejšie. Červené víno obsahuje celý rad superlátok (= mnohopočetný pozitívny vplyv na zdravie). Tie sa doň dostávajú z hrozna vínnej révy počas macerácie a fermentácie. A kde sa berú v hrozne? Tie ich v sebe zase vytvárajú ako sebe vlastné antioxidanty, ktoré ich chránia pred voľnými radikálmi (napr. keď sú vystavené intenzívnemu slnku).

Čo obsahuje červené víno?

Medzi telu prospešné látky, ktoré obsahuje červené víno (ale len niektoré viz ďalej), patrí predovšetkým:

  • Resveratrol – u vína asi najznámejšia látka, o ich účinkoch na zdravie sa ešte budeme baviť.
  • Pterostilben (R) – látka podobná resveratrolu, ktorá sa však vo väčšej miere dostáva do mozgu (najväčším zdrojom sú čučoriedky).
  • Proanthokyanidiny (R) – OPC, ktoré sú v hroznových jadierkach, ktoré sa pri príprave červeného vína tiež používajú.
  • Melatonán: Áno, červené víno obsahuje melatonín [R]. Bolo to až pomerne nedávno (rok 2006), kedy Italský vedci zistili, že melatonín nevytvárajú iba cicavce, ale aj niektoré rastliny. Melatonín nám pritom nielen pomáha so spánkom (ovplyvňuje rytmus spánok – bdenie), ale pôsobí v našom tele aj ako veľmi silný antioxidant [R] a podľa niektorých vedcov to tak môže byť práve on, kto stojí za Francúzskym paradoxom [R].

Červené víno však obsahuje tiež živé bakteriálne kultúry (ktoré v ňom vznikajú pri náležitom procese fermentácie), v štúdii [R] to bolo konkrétne 13 prospešných bakteriálnych kmeňov, ktoré dokázali prežiť priechod ústami i kyslým prostredím žalúdka a efektívne sa uchytiť na mukuse črevnej sliznice. Vďaka tomu tu máme jeden z najefektívnejších prírodných probiotických suplementov, o ktorom v podstate nikto nevie (väčšina komerčne predávaných probiotík sa neuchytí alebo je zničená pri ceste do čreva, ale to je iný príbeh).

Prečo to nie je o resveratrole

Pozitívny efekt červeného vína na zdravie nemôžeme posudzovať iba z hľadiska resveratrolu. Toho tam zase toľko nie je (cca 1,3 mg na 3 deci [R]).

RESVERATROL je veľmi zaujímavá látka a bude sa jej venovať samostatný článok. Rozhodne totiž neplatí, že by nebol preukázaný jeho pozitívny efekt na ľuďoch, alebo že ho naše telo hneď odbúra. Len je potrebné užiť ho v kombinácii spiperínom [R], kurkumínom [R] alebo obomi ako je to v Performance epigenetic komplex.

Skutočne pozitívny efekt pitia červeného vína tak vzniká až v kombinácií všetkých polyfenolov a melatonínu (štúdie o synergii resveratrolu s melatonínom [R]).

Pozitívne účinky pitia vína na zdravie

1.Pitie červeného vína je všeobecne prospešné pre mozog [štúdie s ľuďmi: R], srdce [štúdie na ľuďoch a priamo s vínom: R, R, R, Ra cievy [víno na ľuďoch: R].

2. Pôsobí na naše telo silným antioxidačným a protiz***lovým efektom [R].

3. Pitie červeného vína chráni mozog (má neuroprotektívny efekt): Všetky obsiahnuté látky (resveratrol, pterostilben, OPC aj melatonín) sa dostávajú do mozgu, kde je zmapované ich pozitívne pôsobenie (toto by bolo na samostatný článok – viac viď prednáška Nootropiká). Dokonca aj látky produkované prospešnými baktériami, ktoré sa nachádzajú vo víne, pôsobia protektívne v mozgu [R].

4. Červené víno zosilňuje črevnú bariéru a znižuje črevnú z***lovosť [Štúdie z februára 2019: R]. Črevná bariéra zabezpečuje, aby sa patogény z tráviacej trubice nedostávali do tela. Čím viac je narušená, tým horšie pre naše zdravie (dnes už existuje niekoľko tisíc štúdií o syndróme leaky gut a niekoľkonásobne viac o črevnej priepustnosti).

5. Obnovuje mikrobióm, má prebiotický i probiotický efekt [R]. Obsahuje široké spektrum bakteriálnych kmeňov, ktoré pritom prežívajú priechod GIT a dokážu sa uchytiť. A ako vieme, zdravie mikrobiómu odráža naše celkové zdravie (fyzické i psychické).

Pitie malých dávok červeného vína je teda dobré pre prevenciu vzniku kardiovaskulárnych a cievnych ochorení + funguje ako nootropikum.

Hlavným dôvodom, prečo ho odporúčam piť svojim klientom (ako v Ochorenie začína v črevách, tak v PL: Starter pack), je ale vyššie uvedený pozitívny vplyv na zdravie čriev: Červené víno posilňuje mikrobióm a zosilňuje črevnú bariéru, dva kľúčové obranné mechanizmy nášho zdravia (prečo sú nevyhnutné pre zdravie si povieme zase inokedy).

Víno však okrem toho tiež dobre chutí, je dobrým doplnením kvalitného jedla a cítite sa po ňom príjemne (alkohol zvyšuje pocit dobrej nálady a relaxácie). Pokiaľ pritom idete večer spať s tým, že ste bez stresu a máte dobrý pocit, že aj keď dodržujete režim, môžete si užiť vínko, zvyšuje to Váš well-being. A naviac vieme, že malé množstvo alkoholu zvyšuje test0sterón. Ešte nejaké otázky?????

Len musíte pamätať na dve veci: Maximálne 2 deci denne (na jeden pohár to teda neuhráte) a iba a len červené víno, ktoré je kvalitné a obsahuje dostatočné množstvo prospešných látok.

Nie je červené víno ako červené víno: Zdravé je len niektoré

Nie všetky červené vína sú si rovné a existuje veľký rozdiel medzi tým, či budete piť nekvalitné čučo z Albertu alebo tradične pripravované červené víno zo Sardínie.

Zatiaľ čo nekvalitné červené vína obsahujú úplné minimum účinných látok a očarí Vás maximálne tak množstvom mykotoxínov z plesní rastúcich na hroznách [R], tak kvalitné a plné červené víno, zo špecifických oblastí a regiónov, pripravované tradičnými metódami, môže mať skutočne viditeľný pozitívny vplyv na zdravie.

Zdravotné benefity vína sa pritom neodvíjajú od jeho ceny (zdraviu prospešné víno kúpite už za 10 €) ani informácie, ktoré Vám prednesie someliér (jeho rodokmeň atď.), ale od dvoch základných faktorov:

1. Typ hrozien a miesta kde rastú: Nadmorská výška, intenzívne slnko, výkyvy počasia a ďalšie typy nepriaznivých poveternostných podmienok spôsobujú hroznu stres a tie potom vytvárajú viac prospešných polyfenolov [R].
Z toho dôvodu dávame z hľadiska zdravia prednosť zahraničným vínam, predovšetkým z Čile a Argentíny (Andy), Talianska (Alpy, juh, Sardínia) alebo Francúzska (oblasť Pyrenejí).

2. Dĺžka macerácie a fermentácie: Červené víno je zdravšie ako biele, pretože pri svojej príprave prechádza procesom macerácie a následnej fermentácie, počas ktorých sa dostávajú účinné látky z hrozna a ich semienok do alkoholu a súčasne tam prebieha množenie prospešných baktérií. Čím dlhší je proces macerácie a fermentácie, tým viac látok sa do vína uvoľňuje. Dnes sa bohužiaľ macerácia skracuje na 8-10 dní a vykonáva sa v nerezových tankoch. Môžete však nájsť vína, ktoré macerujú 2-3 týždne (v sudoch typu barrique, ktoré zvyšujú obsah fenolov) [R]. Klenotom medzi nimi sú vína zo Sardínie a juhozápadného Francúzska, kde sa drží tradičná macerácia po dobu troch nedelí a tieto vína potom obsahujú viac zdraviu prospešných látok  [R].

vino-primitivo-puglia

Ktoré červené vína piť?

Na základe kritérií uvedených vyššie dávam výber vín, ktoré osobne najviac odporúčam (určite existujú aj ďalšie, splňujúce kritéria, tieto sú ale moje najviac obľúbené a preskúmané). Zoradené sú vzostupne po najlepšie.

  • Merlot a Malbec Argentina.

  • Merlot a Malbec Chile.

  • Pinot Noir z oblastí okolo Pyrenejí (Španielsko).

  • Barolo z Piemontu (Taliansko / Alpy).

  • Primitivo z Puglia (Taliansko).

  • Akékoľvek víno zo Sardínie.

Dúfam, že sa tento článok stane definitívnou príručkou pitia červeného vína a nabudúce sa pozrieme priamo na efekt resveratrolu a jeho suplementáciu. Do tej doby si vychutnajte pohár skvelého Primitiva z Apúlie (Puglia).

Adam Česlík

PS: Kupujte vždy červené víno v odpovedajúcej kvalite. Ani Primitivo nemusí byť automaticky dobré. Kúpite Primitivo za 3 €, kde je možné mať vážne pochybnosti o dĺžke macerácie, tak skvelé dlho macerujúce Primitivo.

Disclaimer: Pitie alkoholu považujem za najhoršiu drogu súčasnosti. Alkohol ničí zdravie na všetkých úrovniach a nemal by byť tolerovaný s výnimkou červeného vína, ktoré sa pije v malom množstve a pozitíva značne prevyšujú negatíva. Nepozerajte sa na červené víno ako na alkohol ale ako na tinktúru účinných látok naložených v alkohole.


 

PERFORMANCE LIFESTYLE: STARTER PACK

UPGRADUJTE SVOJ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!