Alergia na peľ: Príznaky, príčiny a stratégia pre jej zmiernenie alebo aj zničenie

To, čo robí jar a leto tak krásnym je doslova utrpenie pre tých, ktorí trpia sezónnou alergiou. Čerstvo pokosená tráva, kvitnúce stromy a kvety uvoľňujú peľ, ktorý ročne spôsobuje sezónne alergie u cca 40-60 miliónov ľudí. [1] Alergia (alergická nádcha) sa vyskytuje hlavne na jar a je bežne známa ako senná nádcha. K týmto alergiám dochádza nielen na jar, ale aj po celé leto a na jeseň. Alergie sú známkou narušeného imunitného systému. V tomto článku sa budeme zaoberať prirodzenými stratégiami na podporu vašej imunitnej odpovede.

Čo je senná nádcha a ako vzniká alergia?

Senná nádcha je v podstate reakciou nášho imunitného systému na alergén, ktorý sa dostal do organizmu. V tomto prípade peľ, ktorý nám vletel do nosa alebo oka, čo vyvolá alergickú reakciu. Imunitný systém reaguje na alergén uvoľnením histamínu a ďalších chemikálií do krvného obehu. Najbežnejším alergénom sú pele z rastlín, stromov, tráv alebo rôznych druhov buriny.

Peľ rastlín opeľovaných hmyzom (entomofilný peľ) je príliš "ťažký" na to, aby poletoval vzduchom a je tak menej pravdepodobné, že vyvolá alergickú reakciu. Oproti tomu anemofilný peľ vyvoláva alergické reakcie, pretože jeho častice sú malé a ľahké. Vďaka tomu poletuje vzduchom a môže sa do pľúc dostať nosom či ústami. V momente, keď sa peľ vstúpi do organizmu, imunitný systém spustí obrannú alergickú reakciu, pretože peľ vyhodnotí ako nebezpečenstvo pre celý organizmus a začne uvoľňovať histamín, čím sa spustí plejáda alergických príznakov.

jak-funguje-alergie-na-pyl-brainmarket-sk

Najviac peľov na jar produkujú stromy, počas leta sa vzduchom šíri peľ trávy a na jeseň je to peľ z buriny. Úrovne peľu bývajú najvyššie od skorého rána do dopoludnia, od 5:00 do 10:00.

Na každého jedinca môže alergicky pôsobiť peľ iných rastlín a stromov. Preto je dôležité venovať pozornosť tomu, čo presne spôsobuje príznaky alergie. Existujú však rastliny, ktoré produkujú peľ schopný prekonávať veľké vzdialenosti. V takom prípade nemusí byť jednoduché identifikovať svoj alergén. Jednou z takýchto rastlín je Ambrózia. Ambrózia palinolistá je burina, ktorá produkuje najväčšie množstvo peľu na jeseň. Takmer tretina pacientov trpiacich alergiou na ambróziu má tiež alergickú reakciu na určité potraviny. Patria medzi ne uhorky, melóny, cukety, slnečnicové semienka, banány alebo harmanček. Medzi ďalšie rastliny, ktoré na jeseň produkujú peľ patrí žihľava, palina, šťaveľ alebo skorocel.

jak-vznika-pylova-alergie-brainmarket-infografika-sk

Neliečené príznaky sezónnej alergie môžu okrem značného znepríjemnia života urýchliť nástup astmatických záchvatov. Približne 80% osôb s astmou trpia tiež sezónnymi alergiami. A platí to aj naopak. Rovnaký peľ a alergény, ktoré vyvolávajú príznaky sezónnej alergie môžu spôsobiť astmatické záchvaty, ktoré sa prejavujú sipením, dýchavičnosťou, tlakom na hrudníku a ťažkosťami s dýchaním. Ľudia so zníženou imunitou, CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc) a inými ťažkosťami dýchacích ciest musia zvládať príznaky sezónnej alergie, aby zabránili ďalším komplikáciám. Môžu pomôcť zmeny v strave, zaradenie správnych prírodných doplnkov, éterických olejov a celková zmena životného štýlu.

Bežné príznaky alergie

Príznaky alergie spôsobujú, že sa jednoducho necítime v kondícii. Závažnosť príznakov alergickej nádchy sa síce v jednotlivých ročných obdobiach môžu líšiť, určite je pravdou, že aj tak majú tieto príznaky vplyv na náš každodenný život. Za posledných 30 rokov sa razantne zvýšil počet jedincov trpiacich alergiami na peľ, plesne a niektoré druhy potravín. Alergie sú poruchami imunitného systému, kedy organizmus neprimerane reaguje na neškodné látky a ihneď vytvára protilátky, ktoré začínajú útočiť. A práve to je príčinou alergických príznakov.

jake-jsou-symptomy-alergie-na-pyl-brainmarket-infografika-sk

Mnoho príznakov sennej nádchy je podobných ako pri bežnom prechladnutí alebo infekcii dutín. Kým ale nachladnutie je záležitosť maximálne pár dní, príznaky sezónnej alergie nezmiznú, kým rastlina spôsobujúca alergie neprestane produkovať peľ. Ak je alergénom peľ, pleseň alebo iná látka vo vzduchu, príznaky sa zvyčajne prejavujú v pľúcach, nose a očiach. Naopak potravinové alergie väčšinou postihujú ústa, žalúdok, alebo môžu spôsobiť kožné vyrážky.

Medzi bežné príznaky alergie patrí:

  • Nádcha
  • Kýchanie
  • Nadmerná tvorba hlienu
  • Znížená koncentrácia a rozhodovanie
  • Astma
  • Nízky krvný tlak
  • Žihľavka
  • Ekzém
  • Podráždenosť
  • Vyčerpanosť a poruchy spánku
  • Svrbenie a slzenie očí
  • Bolesti hlavy
  • Dýchavičnosť

symptomy_alergie_infografika_brainmarket_SK

Priamo alergii sa zabrániť nedá, ale môžete zmierniť jej príznaky. Okrem toho, že sa pokúsime obmedziť kontakt s alergénom (u osôb so sezónnou alergiou je to veľmi ťažké) môžeme potlačenie príznakov podporiť zmenou jedálnička, kedy prestaneme jesť jedlá bohaté na histamín, začneme užívať vhodné doplnky stravy, zmeníme štýl života.

Príčiny alergií

Hlavnou príčinou alergie je prehnaná citlivosť imunitného systému na bezpečné častice ako napríklad práve peľ. Precitlivenosť imunitného systému môže byť spôsobená nadmerným stresom, znečistením životného prostredia, nadmernou expozíciou toxínov v predmetoch dennej spotreby (kozmetika, drogéria), narušením mikrobiomu, čiže črevnej mikroflóry, užívaním liekov, antibiotík a alkoholu, konzumáciou pre-***ových potravín.

Ako zmierniť príznaky alergie?

alergie_a_astma_infografika_brainmarket_SK

1.) Stres zhoršuje prejavy alergie: Zbavte sa ho!!!

Stres hrá veľkú úlohu v imunitnom systéme a veľa stresu môže viesť k intenzívnejším príznakom alergie. Podľa Britského inštitútu pre alergie a environmentálnu terapiu stres prejavy alergie zhoršuje a akonáhle sa dopady stresu zmiernia, zmiernia sa aj prejavy alergie. Preto je vhodné naučiť sa pracovať so stresom. Veľmi dobrou zbraňou na stres je pohybwim hof dýchanie a studená sprcha a tiež zaraďovanie adaptogénov (ženšen, maca, ashwgandha) ktoré zmierňujú reakciu na stres. Alebo vyskúšajte komplex adaptogénov proti adrenálnemu vyčerpaniu BrainMax Adaptogenic.

adaptogenny-efekt_brainmarket_sk

2.) Vyhnite sa nie len potravinám bohatým na histamín

  • Alkohol
  • Kofeín
  • Mliečne výrobky
  • Čokoláda
  • Arašidy
  • Cukor
  • Umelé sladidlá
  • Priemyselne spracované potraviny
  • Melóny
  • Banány
  • Uhorky
  • Slnečnicové semienka
  • Mäkkýše
  • Echinacea
  • Rumanček
  • Pšenica
  • Sója

Treba sa vyvarovať všetkých potravín, ktoré sú bohaté na histamín. Potraviny, ktoré bežne zhoršujú príznaky sennej nádchy obsahujú alkohol, kofeín, mlieko, čokoládu, arašidy, cukor, pšenicu, citrusy. Ďalej bežne používané konzervačné látky vrátane síranu sodného, ​​dvojsíričitanu draselného, ​​siričitanu sodného a umelých sladidiel. Tie môžu prispieť k ďalším príznakom sennej nádchy. Odporúčam vyhnúť sa sušenému ovociu, džúsom, krevetám a akokoľvek vysoko spracovaným potravinám. Mnohým ľuďom navyše pomôže, ak sa vyhnú potravinám, ktoré spôsobujú produkciu hlienu. Medzi také patria napríklad mliečne výrobky. Bežné mliečne výrobky, lepok, cukor, kofeínové nápoje a akékoľvek potraviny, na ktoré ste citliví môžu zhoršiť príznaky alergie.

4_potraviny_maji_vysoky_obsah_histamin_Infografika-BrainMarket_SK

Potraviny, ktoré by ste mali zaradiť...

Naopak, existujú potraviny, ktoré nám môžu pomôcť zmierniť príznaky alergie. Medzi také potraviny patrií med, korenené jedlá, vývar, ananás, jablčný ocot, čerstvá zelenina, ryby. Medzi týmito potravinami určite dominuje med, a to z dobrého dôvodu. V randomizovanej kontrolovanej štúdii publikovanej v International Archives of Allergy and Immunology mali pacienti, ktorí konzumovali med významne lepšie výsledky, než pacienti užívajúci konvenčné lieky na alergiu. [2] Med pôsobí na zmiernenie príznakov tým, že obsahuje peľ, ktorý alergiu spôsobuje. Niekoľko polievkových lyžíc denne môže pomôcť od väčšiny príznakov sennej nádchy.

prirodne_antihistaminika_infografika_brainmarket_SK

Pokiaľ Vás v priebehu alergie trápi zahlienenie, je vhodné zaradiť potraviny ako je cesnak, cibuľa, zázvor, škorica alebo kajenské koreniny. Tieto potraviny umožňujú vykašliavanie hlienu. Podobne funguje aj vývar z kostí, ktorý okrem toho tiež pomáha znižovať zá*** v tele a posilňuje imunitný systém. Medzi vhodné potraviny patrí tiež ananás. Okrem vitamínu C a B obsahuje tiež enzým bromelaín, ktorý pomáha znížiť alergické reakcie. V tomto období by ste mali zaradiť aj čerstvú zeleninu, a to hlavne mangold, ktorý má vysoký obsah kvercetín, Ďalej kel, mrkvu, repu alebo sladké zemiaky. Z bielkovín je vhodné zaradiť ryby ako losos, ďalej hydinové mäso (najlepšie z voľného chovu), hovädzie a jahňacie mäso.

potraviny_nizky_obsah_histaminu_Infografika-BrainMarket_SK

3.) Doplnky stravy zmierňujúce príznaky alergie

Vzhľadom k tomu, že 70% buniek imunitného systému sa nachádza v našom čreve, mali by sme sa koncentrovať na jeho starostlivosť a hojenie. Väčšina ľudí má narušený mikrobiom, a preto by sme mali zaradiť vhodné probiotiká, tráviace enzýmy alebo doplnky pre zosilnenie črevnej bariéry. Viac v článku zdravé črevo...

jak-lecit-alergii-na-pyl-infografika-brainmarket-sk

1.) Vitamín D3

Pre správnu funkciu imunitného systému je vitamín D3 kľúčový. Nízka hladina vitamínu D3 je spojená s chronickým zá***om a alergiami [5]. Na jar a v lete chodievajte pravidelne na slnko a v dňoch, kedy slnko nesvieti doplňte aspoň 5.000 IU vitamínu D3 spoločne s vitamínom K2.

ucinky_vitaminu_D3_K2_infografika_brainmarket__SK

2.) Probiotiká a prebiotiká

Probiotiká a prebiotiká prospievajú črevnému mikrobiomu. Vzhľadom k tomu, že v čreve sa nachádza až 70% imunitných buniek, je veľmi pravdepodobné, že zdravá mikroflóra prospeje zmierneniu precitlivenosti imunitného systému, ktoré spôsobuje alergie. Existujú štúdie, ktoré ukázali, že doplnkové probiotiká sú veľmi účinné pri znižovaní príznakov alergie [6]. Prebiotiká sú palivom pre priateľské baktérie a probiotiká sú infúziou priateľských bakteriálnych kmeňov.

nejcasteji-probiotika_infografika_brainmarket_sk

3.) Kvercetín

Kvercetín a rutín sú aktívne bioflavonoidy, ktoré regulujú prehnanú imunitnú odpoveď spôsobujúcu alergické príznaky. Bioflavonoidy pracujú v synergii s inými antioxidantmi, aby chránili bunky pred negatívnymi účinkami oxidačného stresu a zá***u často pozorované počas prehnaných imunitných reakciách [7].

Quercetin, slovensky písaný kvercetín je flavonoid, ktorý dodáva ovociu a zelenine ich sýtu farbu, zastavuje produkciu a uvoľňovaním histamínu. Štúdie ukazujte, že kvercetín má silné proti***ové vlastnosti. Odporúča sa 1 gram denne a viac. O kvercetíne si môžete viac prečítať v článku: Querrcetin = Prírodné antihistamínikum a riešenie alergie nielen na peľ.

quercetin_infografika_brainmarket_SK

4.) Bromelaín

Bromelaín je enzým, ktorý sa nachádza v ananáse. Pomáha znižovať opuchy nosa a dutín a zmierňuje príznaky sennej nádchy. Jeho konanie zá***ovej odpovede má priaznivý účinok v boji s hypersenzitívnymi imunitnými reakciami [8]. Ďalšie štúdie naznačujú jeho pozitívne účinky na kontrolu opuchov a vazodilatáciu [9]. Bolo tiež zistené, že bromelaín zvyšuje absorpciu kvercetínu.

5.) Žihľava dvojdomá

Obsahuje antihistamíniká a má proti***ové vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať produkciu histamínu spôsobujúceho príznaky alergie. Žihľavu dvodomú nájdete v BrainMax Testamento.

6.) Spirulina 

Je jednou z najviac preskúmaných doplnkov a podľa lekárskeho centra University of Maryland spirulina zastavuje uvoľňovanie histamínu, ktorý spôsobuje príznaky alergie. V dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii bolo preukázané, že konzumácia spiruliny významne zlepšuje príznaky kýchania, upchatie nosa a svrbenie pokožky. [2] Užíva sa 1 čajová lyžička denne.

7.) Deväťsil 

Deväťsil sa tradične používa na liečbu bronchitídy, zahlienenia alebo astmy. V nedávnej štúdii u osôb trpiacich sennou nádchou sa však zistilo, že sú rovnako účinné ako niektoré lieky proti sennej nádche. [3] Malé deti, tehotné alebo dojčiace ženy by mali užívať len malé množstvo. Užíva sa 500 mg denne.

8.) Vitamín A

Vitamín A posilňuje imunitný systém, bojuje proti zá***u a pôsobí proti histamínu. Užíva sa 10.000 IU denne.

7.) Zinok 

Zinok je kľúčovým minerálom pre chod imunitného systému. Pomáha regulovať histamín a harmonizovať reakcie imunitného systému.

ucinky_zinku_infografika_brainmarket_SK_1

8.) Rybí olej: Omega 3

Astma a alergie sú zá***ové ochorenia, preto môžu omega-3 mastné kyseliny, eikosapentaenová kyselina (EPA) a dokozahexaénová kyselina (DHA) zmierniť príznaky alergie či astmy. Tieto tuky pôsobia proti***ovo a hoci mechanizmus účinku zostáva väčšinou neznámy, štúdie ukazujú kauzálny vzťah medzi zníženým príjmom rybieho oleja v modernizovaných spoločnostiach a rastúcim počtom ľudí s astmou alebo inými alergiami.

Užívanie omega 3 môže tiež pomôcť zlepšiť vašu rovnováhu omega-3 až omega-6, čo podporuje váš imunitný systém a vytvára vo vašom tele proti***ové prostredia.

omega_3_preco_su_tak_dolezite_infografika_brainmarket_SK

Pár rád, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie

1.) Esenciálne oleje 

Oleje ako napríklad mentol, eukalyptus, levanduľa alebo mäta pieporná pomáhajú k uvoľneniu nosa od nádchy, zlepšujú obeh a pomáhajú pri strese. Stačí pár kvapiek do difuzéra, ktoré môžu zmierniť príznaky sennej nádchy.

2.) Akupunktúra

V štúdii uverejnenej v časopise American Journal of Chinese Medicine akupunktúra znižuje príznaky spojené so sezónnou alergiou 26 osobám a to bez vedľajších účinkov. [5]

3.) Dostatočná hydratácia

Každý deň vypite 6-8 pohárov vody. Ak nastane dehydratácia, zvyšuje sa tiež zahlienenie.

4.) Vyhnite sa peľom

V dňoch s vysokým množstvom peľu zostaňte radšej doma. Ale ak von musíte zoberte si okuliare alebo vyrazte von po daždi.

5.) Sprcha pred spaním

Pele sa môžu udržiavať na pokožke aj vo vlasoch a cez noc sa tým alergia môže zhoršiť, preto je dobré dbať na sprchu pred spaním.

6.) Častejšie perte oblečenie a posteľnú bielizeň

7.) Zbavte sa kobercov

Koberec v sebe udržuje nielen prach, ale aj pele, ktoré možno len ťažko vysať. Pokiaľ máte výrazné príznaky sezónnej alergie, mohlo by prospieť nahradiť koberce za plávajúce podlahy.

8.) Pravidelné upratovanie

Peľ a prach sa usadzuje takmer všade, preto je pravidelné upratovanie nevyhnutné a to najmä v spálni.

9.) Dvere a okná nechajte radšej zavreté 

Pokiaľ je vo vzduchu väčšie množstvo peľu, nechajte dvere i okná zatvorené, aby ste tak obmedzili vystavenie sa peľu. A kúpte si domov čističku vzduchu.

Záver

Alergické ochorenia vrátane sennej nádchy a alergií na potraviny sa v posledných desiatich rokoch dramaticky zvýšili. Podávané lieky iba zmierňujú príznaky. Na začiatok je dobré odstrániť z jedálnička potraviny, na ktoré ste citliví a budete jesť proti***ové potraviny, ktoré posilňujú imunitný systém. Naučte sa pracovať so stresom pomocou dýchacích cvičení od Wim Hofa, ak to nestačí, pridajte adaptogény. Sústreďte sa na posilnenie črevného mikrobiomu, lebo tam sa nachádza kľúč k nášmu imunitnému systému.

Sama som vyliečený alergik / astmatik, takže viem, že alergia je riešiteľná, ale musíte priniesť nejaké obete. Nespoliehať sa na tabletky a doktorov, ale pracovať na svojej životospráve, fyzickej i psychickej odolnosti a zmieriť sa s tým, že niektoré potraviny pre vás skrátka nie sú. Budete na sebe musieť začať pracovať, prekopať svojou životosprávu, ale výsledok bude stáť za to. Predstavte si, že 2 mesiace v roku nebudete neustále kýchať, mať opuchnuté a svrbiace oči, budete môcť chodiť von na prechádzky bez toho aby ste spotrebovali dva balíky vreckoviek. Nestojí to za to? Držím vám palce!

Veronika Halusková

 

 

[1] https://acaai.org/allergies/types/hay-fever-rhinitis

[2] The effects of spirulina on allergic rhinitis, Cemal Cingi 1Meltem Conk-DalayHamdi CakliCengiz Bal, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/ 

[3] Randomised controlled trial of butterbur and cetirizine for treating seasonal allergic rhinitis, Andreas Schapowal, consultant in ear, nose, and throat medicine on behalf of Petasites Study Group, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC64514/ 

[4] Birch pollen honey for birch pollen allergy--a randomized controlled pilot study, K SaarinenJ JantunenT Haahtela, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21196761/

[5] Vaccine Inury – Illnesses in Unvaccinated Children.

[6] Yang G, Liu ZQ, Yang PC. Léčba alergické rýmy probiotiky: alternativní přístup. North American Journal of Medical Sciences. 2013; 5

[7] Condette CJ, Bach V, Mayeur C, Gay-Quéheillard J, Khorsi-Cauet H. Chlorpyrifos Exposure During Perinatal Period Impacts Intestinal Microbiota Associated with Delay of Maturation of Digestive Tract in Rats. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Jan 30.

[8] Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001 Aug;58(9):1234-45.

[9] Khosropanah H, Bazargani A, Ebrahimi H, Eftekhar K, Emami Z, Esmailzadeh S. Assessing the Effect of Pineapple Extract Alone and in Combination With Vancomycin on Streptococcus sanguis. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products. 2012;7

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!