Blog, Strana 23

Histamínová intolerancia

Trpíte histamínovou intoleranciou? Ľudský organizmus je tak individuálnym a sofistikovaným systémom, že čo môže byť pre jedného super potravinou...

Syndróm priepustného čreva

Vypočujte si audioverziu článku! Dnes už vieme, že črevá sú základom dobrej imunity. Existuje však ochorenie, ktoré nielen, že môže našu imu...

Lucuma

Lucuma je plodom stromu Pouteria lucuma pochádzajúceho z Južnej Ameriky a dorastajúceho do až do výšky 20 metrov. Zvyčajne rastie v nízkych nadmo...

Arónia - purpurové plody plné antioxidantov

Arónia alebo tiež Temnoplodec či Čierny žeriav je ker s tmavo fialovými bobuľami, len o niečo málo väčší ako je ríbezle. Spolu s Acai a čučo...

Spestrite si svoj jedálniček semienkami

Semienka sa stávajú čím ďalej populárnejšie. V prvom rade to pre mnohých môže byť príjemné spestrenie často jednostranne zameraných jedálničkov. ...

Ryža - najdôležitejšia plodina celého sveta

Ryžu poznáme pravdepodobne všetci, ale vedeli ste, že jednotlivých odrôd ryže existuje okolo 40 000? Ryža je považovaná spolu so zemiakmi za najdôleži...

Konopné semienka a vplyv na naše zdravie

Konopné semienka pochádzajú z rastliny Cannabis sativa. Táto odroda sa pestuje na priemyselné účely. Semienka bola jedným z piatich zŕn v starove...

5 výhod užívania MSM prášku

Čo je to MSM? Methylsulfonylmethan, bežne známy ako MSM je zlúčenina obsahujúca síru, ktorá sa prirodzene vyskytuje v rastlinách, zvieratách aj ...

6 dôvodov prečo zaradiť karob do jedálnička

Karob je prášok z rohovníka všeobecného latinsky Ceratonia siliqua, ktorý patrí do rodiny hrachu a pochádza z oblasti východného Stredomoria. Hov...

Cacao

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je strom, ktorý rastie v tropickej oblasti strednej a južnej Ameriky. Stromy produkujú plody podobné struku, kt...

Orechy - všetko čo o nich potrebujeme vedieť

Pre väčšinu ľudí sú asi orechy najlepšou pochúťkou. Patria medzi skupinu najzdravších potravín vôbec a nie je teda divu, že spolu s vynikajúcou c...

Makadamové orechy - čo všetko sa vyplatí vedieť

V dnešnom článku rozlúskneme jeden z orechov, ktorý patrí spolu s mandľami a para orechmi medzi najvýživnejšiu skupinu a tým sú makadamové orechy. Tie...

Mladá pšenica - čo obsahuje a aké sú jej prínosy?

Väčšina z nás už vie, že pre optimálne zdravie a detoxikáciu, musíme každý deň jesť čerstvé ovocie a zeleninu. Pre mnoho ľudí to však nie je ľahké, ak...

Mango - sladká tropická pochúťka

Kto by nepoznal mango, sladké tropické ovocie, ktoré sa prvýkrát objavilo v Indii pred viac než 5000 rokmi. Okolo roku 300 nášho letopočtu sa semená m...

Inulín z Agáve - vlastnosti, výhody

Často sa zdá, že príroda má liek na všetko a môže nám ponúknuť potraviny, ktoré majú mnoho liečivých účinkov. Medzi také patrí určite Agáve. Agáve rad...

Sušené ovocie - desiata nabitá minerálmi

Sušené ovocie sa s najväčšou pravdepodobnosťou neobjavilo náhodou. Naši predkovia prišli na to, že akonáhle sa opadané ovocie usuší na slnku, má vynik...

11 dôvodov prečo jesť banány každý deň

Banán je bezpochyby nutrične bohatá potravina Pokiaľ budeme chcieť nájsť naozaj prírodný zdroj energie, na prvom mieste bude banán. Banány obsahujú&n...

Chlorella - čo obsahuje a aké sú jej účinky?

Chlorella je druh zelenej mikroskopickej jednobunkovej riasy, ktorá sa vyskytuje v zhlukoch alebo jednotlivo v slanej aj sladkej vode. Na Zemi žije vi...

Pod škrupinou kokosu

Kokos asi všetci poznáme ako jednu z exotických potravín. Bohužiaľ kvôli svojej nálepke pre vysoký obsah nasýteného tuku sa mu veľa ľudí vyhýba a to j...

Ovsené vločky - viac ako len raňajky

Ovsené vločky sú raňajková klasika, ktorú asi nie je potreba predstavovať. Určite je ale dobré vedieť, prečo sú jednou z najvýživnejších potravín...

Spirulina a jej účinky na organizmus

Spirulina je modrozelená sladkovodná mikroriasa, ktorá má tvar špirály. Preto je aj jej názov spirulina. Je pestovaná po celom svete od Mexika, cez Af...

Moringa - elixír života

Moringa latinsky Moringa oleifera je rastlina pochádzajúca zo Severnej Indie z podhoria Himalájí. Dnes rastie vo viac než 82 krajinách a vydrží aj drs...

Mandle - pochúťka plná vápniku

Mandle považujeme často ako zdravšie maškrtenie, ale je to viac než len sladko chutnajúce orechy. Ukrýva sa v nich veľké množstvo, často deficitných m...

Zdravá domácnosť

Voda, vzduch, svetlo a chémia. Táto štvorica rozhoduje o tom, či bude váš domov oázou regenerácie.Ak svoju domácnosť postupne optimalizujete a zbavíte...

BIO múky - v čom sa líšia a aké sú ich prínosy?

V dnešnom článku si predstavíme jednotlivé druhy bio múk, s ktorými sa môžeme stretnúť a tiež si vysvetlíme jednotlivé rozdiely medzi nimi. Či už v rá...

Quinoa - vzácny poklad Inkov

Quinoa je často považovaná za jednu z najzdravších potravín na svete. Jej nutričné hodnoty ponúkajú radu antioxidantov, vitamínov a minerálov. Neobsah...

Kokosový olej - zázrak z prírody

Kokosový olej sa vyrába lisovaním kokosového mäsa z jadra kokosových orechov. Má pevnú štruktúru pri nízkych alebo pokojových teplotách, pretože tuky ...

Olivový olej - zlatý zázrak medzi olejmi

Dnes už všetci olivový olej nielen poznáme, ale tiež ho máme vo svojej kuchyni. Pravdepodobne vieme, že je olivový olej zdravý, tiež vieme, že ako iné...

11 pravidiel pre boj s alergiou na peľ

Jar je tu. Pokiaľ patríte medzi milióny ľudí, ktorí sa na jar stretávajú s peľovými alergiami, možno vás bude zaujímať, že môžete účinne znížiť prízna...

Terapia červeným svetlom - Riešenie bolesti, vrások, energie prírodnou cestou

Rovnako ako rastliny používajú chlorofyl k premene slnečného žiarenia na energiu, môžu vysoko intenzívne svetelné diódy (LED) využívajúce špecifické a...